середу, 8 червня 2016 р.

Прощавай, дитинство!


Дитинство – світ мрій і фантазій, найпрекрасніша пора у житті кожної людини. У дитинстві все виглядає простим і казковим, але минає воно швидкоплинно. Одного разу прокидаєшся і розумієш, що дитинство закінчилося, помахало тобі яскравим крилом і полетіло до берегів інших країн. Проте відголоски дитинства залишаються у душі і завжди зігріватимуть наше серце.
Травень традиційно став порою прощання з дитинством. У травні дітки прощаються з дитсадками, початковою школою, стають дорослішими й відкривають духовний світ життя з Богом у Першому Причасті, прощаються з шкільним подвір’ям, дзвоником, який більше ніколи не покличе їх у рідний клас.
Прощання з дитсадком. У ці теплі травневі дні з дитинством прощалися маленькі дошкільнята. Випуск із дитячого садка – особливий день для кожної дитини, адже закінчується перший відповідальний етап життя, безтурботний період раннього дитинства. Зусиллями педагогічних колективів Ходорівських дитсадків «Вишенька» та «Ромашка» було організовано цікаві та змістовні свята, які запам'ятаються малечі надовго та залишать добрі спогади про час перебування у садочку. У цей день хвилюються всі: і випускники, і їх наставники. Недарма стверджують, що це свято зі сльозами на очах. Впродовж прощального свята з дитсадком маленькі випускники демонструють своїм рідним здобуті знання, танцюють, співають, висловлюють слова подяки своїм батькам та вихователям, розповідали про свої мрії, майбутні професії.
25 травня 45 випускників ДНЗ «Вишенька» - вихованці груп «Винахідники», «Чудасики», «Мрійники» урочисто парами ввійшли до яскраво прикрашеного залу міського Палацу культури. Не приховували хвилювання вихователі групи Н.В.Труш, Р.Г.Рибіна, В.В.Квітка-Сушайло, А.Є.Декус, У.Б.Туревич, М.М.Баглай, Л.О.Веряскіна та їх помічники В.Д.Мирка, М.П.Василенко, Л.Б.Кучмій, музичний керівник Н.Л.Кисіль. З вітальними словами та побажаннями щасливої дороги у самостійне майбутнє до маленьких випускників звернулася завідуюча Н.В.Сомик, яка висловила подяку батькам за активну участь у житті садочку, виділивши серед інших сім»ю Сотникових за надану установі значну фінансову допомогу. Керівник шахового гуртка О.Г.Гулей нагородив грамотами юні шахові таланти та побажав успіхів у майбутньому.
Вихованці ДНЗ «Ромашка» провели свої випускні свята 31 травня та 2 червня у стінах рідного садочку. 42 дошкільнят разом із вихователями Г.М.Гриців, В.С.Петрів, Н.В.Баторик, І.Б.Макух, Л.З.Василик та помічниками К.П.Стеців, Т.Г.Сабадило, Г.Б.Гіряк, Л.С.Мацук, вчителем-логопедом С.І.Мендоха, музичним керівником І.Б.Лебедь та вихователем-методистом Г.Б.Презлятою готувалися до цього свята заздалегідь, а своїм виходом у святковий зал під патріотичну пісню «Моя Батьківщина» вразили присутніх. Свята пройшли в теплій дружній атмосфері. Успіхів і Божої ласки в майбутньому побажала дітям завідуюча садочку Н.І.Максимів. Швидко і непомітно минуло раннє дитинство, попереду у маленьких випускників та їх батьків відповідальний період – ретельна підготовка до школи. Тож успіхів вам, діточки, а батькам – терпіння, мудрості й наснаги!
Перше причастя. У житті кожної дитини Перше Причастя – перепустка в особливий світ життя з Богом, воно збагачує і зміцнює духовний світ. Для школярів Ходорівських ЗОШ №1 та №2 ця надзвичайна подія відбулась у церкві святих Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам’яна, відповідно – 22 і 29 травня. Учні Ходорівської ЗОШ №3 29 травня прийняли Перше Причастя у церкві святих рівноапостлольних Володимира і Ольги.
Завдяки настановам вчителів християнської етики Н.Є.Швець (Ходорівська ЗОШ №1), Г.М.Гульцьо (Ходорівська ЗОШ №2), Л.А.Гриців (Ходорівська ЗОШ №3) діти належно підготувались до Першої Сповіді та Першого Причастя - проходили науку, вивчали молитви, правди віри. Юні причасники дуже хвилювалися та їхні оченята світилися щастям. На згадку про Першу Сповідь та урочисте Святе Причастя кожній дитині було вручено пам’ятку.
Відтепер у чистих дитячих серцях завжди палатиме вогник великої святої Божої любові. А діти хай щиро приймають Божі ласки і усілякі науки, та пам’ятають, що Бог є усюди.
Останні дзвоники, випускні вечори. Перегортаючи ще одну сторінку дитинства, стежки його заводять на шкільне подвір’я. У школах нашого міста відлунав останній дзвоник, настав випускний – тривожний день підведення підсумків і планування майбутнього. Для учнів і вчителів це фініш навчального року, а для випускників – свято прощання зі школою та безтурботним дитинством. У доросле життя ходорівських випускників проводжали директори шкіл, класні керівники, представники міської влади, всечесні отці, батьки, шкільні друзі. Схвильовані юнаки і дівчата, які вже ніколи не сядуть за парти, не стримували емоцій – посміхались і плакали, дякували наставникам і батькам, вальсували на шкільних подвір’ях та випускали в небо голубів та повітряні кульки.
В Ходорівській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 свято останнього дзвоника традиційно відбулося на шкільному подвір’ї у п’ятницю, 27 травня. Наступного дня, 28 травня, на урочистому випускному вечорі в Палаці Культури із класними керівниками Г.В.Гребінь (11-А) та Н.І.Гой (11-Б) прощались юні дівчата та хлопці. Директор Н.А.Голованич, підбиваючи підсумки начального року, відзначила кращих учнів своєї школи, з 31 випускника 3 нагородила золотими медалями, 1 випускника – срібною. Не обійшлось свято без привітання від вчителів, батьків, спогадів випускників, нагородження найкращих учнів, пісень, віршів, букетів квітів і, звісно, звучання останнього дзвоника.
Цікаво й оригінально пройшла святкова лінійка 29 травня у Ходорівській ЗОШ І-ІІІ ст.№2. Свято останнього дзвоника та випускний вечір тут провели в один день. 13 випускників прощались з дитинством - своїм класним керівником Н.В.Мартинюк, наставниками, друзями. Одинадцятикласники не шкодували оплесків своїй однокласниці, яку нагородили золотою медаллю за високі досягнення у навчанні, вітали один одного із таким водночас щасливим та сумним днем, адже далі — широка дорога у самостійне життя, до якого їх готували одинадцять років, і яке кожен із випускників обере для себе самостійно.
Останні настанови вчителів, традиційний шкільний вальс, сльози розчулених батьків — таким запам’ятався учням останній дзвоник у Ходорівській ЗОШ №3. У п’ятницю, 27 травня найбільший шкільний колектив міста провів свято останнього дзвоника та випускний вечір – свято прощання з дитинством. Із шкільного гнізда вилетіло 32 випускники, 2 з яких були нагороджені золотими медалями. З побажаннями успіху та добра їх провели в доросле життя класні керівники – Г.М.Гула (11-А) та Г.С.Гаврущенко (11-Б).
Після подій Революції Гідності та підступного нападу агресора на територію України у всіх українців надзвичайно піднявся дух патріотизму, не винятком є і шкільна молодь міста Ходорова. Приємно, що не тільки випускники, а й всі учні Ходорівських шкіл та їх батьки, на свято прощання з дитинством прийшли у вишиванках. Всюди поряд із шкільною тематикою перепліталась тема патріотизму, це знайшло своє вираження у пісенних, віршованих та танцювальних виступах учнів, вчителів, батьків, гостей, священнослужителів.
Мабуть, свято останнього дзвоника і випускний вечір можна назвати певною межею, яка відділяє дитинство від юності. Попри те, приємні спогади про шкільні роки назавжди залишаються у душі кожного, незалежно від того, був він відмінником чи бешкетником.
Спершу всі ми, будучи дітьми, хочемо якнайшвидше подорослішати. Пізнаючи відповідальність та труднощі дорослого життя, мріємо повернутись у дитинство. Кожна пора нашого життя по-своєму прекрасна, кожна подія залишається у пам’яті та серці. Проте з книги дитинства варто почерпнути найголовніше: не забувайте, якими ви були в той час - сміливими, прямодушними, сповненими віри, що всі вершини у світі нам підкоряться. Хоча дитинство позаду, проте всі вершини світу вам відкриті!

Я.Мочарська

Немає коментарів:

Дописати коментар