пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Вип.12 Антикорупційний форум – Львів 2016


4 червня 2016 року у Львові відбувся Антикорупційний форум, у роботі якого взяли участь представники Ходорівської об’єднаної громади.
Мета Форуму – зосередити сили суспільства на боротьбі з корупцією у всіх сферах: правоохоронній системі, економіці, політиці – скрізь, де вона вбиває і краде наше майбутнє. У рамках проведення Форуму представники органів місцевої влади Львівщини підписали Декларацію Антикорупційного форуму.
Як зазначають організатори, форум є першим кроком до створення громадсько-політичної антикорупційної платформи на Львівщині. Метою такої платформи є напрацювання антикорупційної стратегії Львівщини та впровадження її в життя через співпрацю громадянського суспільства з політичними силами та місцевою владою.
Голова Львівської ОДА Олег Синютка, виступаючи на форумі, зауважив, що Львівщина однією з перших в Україні розпочала працювати у системі публічних електронних закупівель “Prozorro”, унеможлививши корупційну складову в цьому процесі. За словами Олега Михайловича, у регіоні запроваджено практику проведення публічних конкурсів на посади голів райадміністрацій та керівників комунальних підприємств, установ й організацій.
У форумі взяли участь також народні депутати: Світлана Заліщук, Віктор Чумак, Оксана Юринець, політичні та громадські діячі, представники органів місцевої і державної влади.
На корупційних оборудках з лісом особливо зосередився у своєму виступі наш земляк Тарас Матвіїв (ГО "Народний легіон"),голова ініціативи протидії контрабанді лісу. Зовсім недавно він зі своїми активістами на станції Ходорів виявив ешелон з 50-а вагонами лісу без належно оформлених документів. "Викликали поліцію, передали правоохоронцям необхідну інформацію, –розповів Тарас. – Ті подякували та запевнили нас, що винні будуть притягнуті до відповідальності. Через деякий час виявилося, що тільки по одному вагоні вжито заходи, хоч по суті, доведено незаконне транспортування вантажів з лісом по всіх вагонах. – Решта вагонів зникли без сліду…" - обурився оратор. - Така ж ситуація й у Львові: через станцію "Клепарів" проходить в день 200-300 ешелонів - ми просто фізично не спроможні все перевірити. Скільки випадків було, коли безпосередньо у лісі активісти затримували вантажівку з лісом взагалі без будь-яких документів. Водій комусь дзвонить, приїздить дядько з величезним животом, витягує накладну і прямо на капоті своєї "Ниви" її заповнює. І все – нема порушення! Тут діє напрацьована корупційна схема колової поруки: лісництво – поліція – прокуратура", – наголосив активіст.
Народний депутат Оксана Юринець відкрила одну з таємниць Верховної Ради, що стосується прийняття нових законів: "Я подаю проект закону в інтересах громадян, мені кажуть:"Добре!" Подаю ще проекти законів – те саме. У подальшому їх просто не ставлять на голосування. Таким чином приходжу до висновку, що в раді не можливо зрушити з місця питання про прийняття нового закону, у якому хтось не має зиску".
Наприкінці форуму декому з присутніх у залі надали можливість сказати кілька слів та поставити питання. Після цього запропонували громадянам записатися у групи, що створювалися за різними напрямами боротьби з корупцією.
Я.Костур,
заступник голови
Ходорівської міської
об’єднаної громади,
учасник форуму

Немає коментарів:

Дописати коментар