пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Вип.12 Свято народження Христової Церкви


День Святої Трійці, або П’ятидесятниця, належить до найбільш великих християнських свят. У цей день згадується подія «народження» Християнської Церкви - коли після зішестя Святого Духа на апостолів, вони почали проповідувати Євангеліє. У цей день Церква також згадує й істину того, що Бог є Триєдиним – «Отцем. Сином і Святим Духом – Трійцею Одноістоною і Неподільною».
Подія зішестя святого Духа на апостолів – учнів Христа, відбулась у день іудейського свята П’ятидесятниці згідно із новозавітною книгою Діянь апостолів. Це був 50-й день після свята Пасхи.
Дух Святий зійшов на них, коли у день П’ятидесятниці вони всі разом перебували у сіонський горниці в Єрусалимі. «І раптом стався шум, ніби від вітру, і він наповнив дім, де вони знаходились. І з’явились вогненні язики, і почили на кожному з них. Наповнились вони Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, на яких Дух давав їм провіщати», – пишеться у книзі Діянь.
Згідно з віровченням Православної (Католицької) Церков після зішестя Святого Духа апостоли почали передавати благодать Священства своїм наступникам – першим християнським єпископам, а ті – пресвітерам (священикам) і дияконам, яких вони рукопокладали. Отож, Трійцю можна сміливо назвати «днем народження» Церкви як суспільного інституту. Про це говорить і тропар свята – «Благословенний ти, Христе Боже наш, що рибаків премудрими явив, пославши їм Духа Святого і тим весь світ уловив, Чоловіколюбче, слава Тобі».
У цей день також особливо згадується й істина того, що Бог є Єдиним у Святій Трійці. Згідно з християнським вченням Бог-Син предвічно народжується від Бога Отця, а Дух святий – предвічно сходить від Бога-Отця. Свята Трійця є Одноістоним і Неподільним Богом. Бог-Син, в свою чергу, є Христом-Спасителем, який заради спасіння світу став Богочоловіком.
В українській традиції Трійцю називають також «зеленими святами». У понеділок відзначається День Святого Духа. Згідно з церковною традицією під час святкових богослужінь у ці дні священно- і церковнослужителі носять облачення зеленого кольору. У ці дні церкви і домівки прикрашають зеленню (зазвичай це гілки липи, листя очерету).
В Українській Церкві святкування Трійці відзначається особливою урочистістю. Після святкової літургії у селах освячують поля, щоб Бог захистив їх від пожеж та граду.
У нашому місті у зеленосвяточні дні парафіяни на міському кладовищі процесійно вшановують пам'ять героїв, що поклали своє життя на олтар незалежності України.
Ми маємо пам»ятати, хто ми і якого роду, аби наступні покоління зберегли звичаї предків.
М.Рожко

Немає коментарів:

Дописати коментар