вівторок, 5 липня 2016 р.

Випуск 13. Спіть орли-соколи… ми вас не забудемо ніколи

   На Зелені Свята українці традиційно вшановують пам'ять січових стрільців, вояків Української Повстанської армії, новітніх героїв – Лицарів Небесної Сотні та воїнів АТО, котрі загинули, визволяючи рідну землю від загарбників.
   20 червня багатолюдні церковні процесії храмів св.Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам'яна та святих рівноапостольних Володимира й Ольги міста Ходорова після святкових богослужінь прийшли на міське кладовище віддати шану Героям. Молитвами й патріотичними піснями ходорічани вшанували пам'ять учасників українських національно-визвольних змагань, помолились за душі Лицарів Небесної Сотні, зокрема - за ходорівчанина Героя України Романа Точина, військовослужбовців, що заплатили в зоні АТО життям за вірність присязі народові України, доземно вклонились їх безсмертному подвигу.
   Скорботне богослужіння у супроводі церковних хорів очолив отець Тарас Гриців, який наголосив, що в молитвах ми складаємо свої духовні пожертви за Героїв України, які не вагаючись, свідомо віддали своє життя за волю України.
   Вчитель історії Ходорівської ЗОШ №2 Я.Р.Януш, розповів, що «за почином Степана Бандери вшанування борців за волю України поширилася на культ символічних могил, які сипали в усіх місцевостях України.
   Панахиди, святкові промови та патріотичні пісні в час вшанування таких символічних могил на Зелені Свята та річницю Листопадового зриву закріплювали у душах мас ідеї, за які впали українські Герої. Заборони сипання могил та репресії польської влади пригадували всім сучасну політичну дійсність – етап національного поневолення України. Чинний спротив в обороні посвячених символічних могил втягав широкі маси в активну революційну боротьбу».
Я.Януш розповів, що «могила в Ходорові не була символічною. У ніч з 10 на 11 листопада 1918р., приблизно о 3-ій годині, ходорівський гарнізон затримав польський ешелон. Розпочався нерівний бій. За величезної переваги поляків, після двохгодинного бою, українці відступили до Новосільців, залишаючи понад двадцять осіб убитих. Ходорівська сутичка вартувала обом сторонам великих жертв. Загинула 41 особа, поранено 50. Українських бійців поховали на новому цвинтарі. На жаль, могили їх невідомі. Як символ людської дяки наших сучасників Героям тодішніх подій у Ходорові височить хрест на могилі Січових Стрільців».
   «Держава наша сьогодні також у небезпеці, - наголосив Ярослав Романович. - Як колись Герої - Січові Стрільці боролись за неї, так тепер ведеться запекла боротьба за Україну - нові Герої і нові могили».
  

    Вшанування патріотів, які віддали своє життя за волю і незалежність України, є почесним обов’язком кожного свідомого українця. Наш священний обов’язок - не дати перерватися споконвічній традиції, особливо сьогодні, коли ворог підступно вторгся на наші території.
М.Краївська

Немає коментарів:

Дописати коментар