середу, 2 травня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.07 (395) від 17.04.2018р.


Перші вибори старости
Чорноострівського старостинського округу
Згідно з рішенням Ходорівської міської ради №1573 від 8 лютого 2018 року у Чорноострівському старостинському окрузі 22 квітня 2018 року відбудуться перші вибори старости у зв’язку з достроковим припиненням повноважень в.о.старости Чорноострівського старостинського округу. Вибори проводяться за рахунок коштів бюджету Ходорівської міської ради.
Чорноострівський старостинський округ, частина території Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади, складається із населених пунктів: Чорний Острів, Бориничі, Голдовичі, Дроховичі, Лучани. З часу створення Ходорівської ОТГ (березень 2016 року) і до смерті (грудень 2017 року) обов’язки старости виконував колишній сільський голова Чорноострівської сільської ради М.С.Дребот.
Згідно з чинним законодавством староста – виборна посадова особа місцевого самоврядування, обирається жителями села, селища, міста (сіл, селищ, міст), розташованого на території відповідного старостинського округу, на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування у порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі з метою забезпечення представництва інтересів жителів населеного пункту (населених пунктів) у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради.
Повноваження старости припиняються достроково у разі:
його звернення з особистою заявою до сільської, селищної, міської ради про складення повноважень старости;
припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;
набуття громадянства іншої держави;
набрання законної сили: обвинувального вироку суду щодо нього; рішення суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; або рішення суду про визнання його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим;
смерті;
відкликання з посади за народною ініціативою.
Староста обирається на перших місцевих виборах на строк до обрання на чергових виборах депутатів та сільського, селищного, міського голови, старости і сформування за результатами таких виборів відповідної ради у повноважному складі.
Старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, тобто на день виборів досяг 18 років. Цю посаду може займати особа старша 65 років (на них не поширюється обмеження граничного віку для службовців, оскільки це виборна посада). Старостою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.
Виборчий процес у Чорнооострівському старостинському окрузі розпочався за п’ятдесят днів до дня голосування - 3 березня 2018 року. Як уже повідомлялося, на посаду старости Чорноострівського старостинського округу зареєстровано чотири кандидати:
Івановський Роман Іванович – шляхом самовисування, 06.11.1979 р.н., громадянин України, освіта середня спеціальна, позапартійний, слюсар вагонного депо станції Львів, житель с.Чорний Острів.
Ковальчук Володимир Петрович – шляхом самовисування, 12.02.1951р.н., громадянин України, освіта середня спеціальна, позапартійний, пенсіонер житель с.Лучани.
Лаврусь Мар’яна Степанівна – шляхом самовисування, 04.02.1986 р.н., громадянка України, освіта вища, член ВО «Батьківщина», спеціаліст земельного відділу Ходорівської міської ради, жителька с.Чорний Острів.
Швець Мар’яна Степанівна – шляхом самовисування, 27.09.1981 р.н., громадянка України, освіта вища, позапартійна, діловод Дев’ятниківського старостинського округу Ходорівської міської ради, жителька с.Бориничі.
 6 квітня створено п’ять дільничних виборчих комісій у селах Чорний Острів, Бориничі, Голдовичі, Дроховичі, Лучани Чорноострівського одномандатного виборчого округу. Голосування за кандидатів на посаду старости Чорнооострівського старостинського округу буде відбуватися з 8.00 до 20.00 год. 22 квітня 2018 року.
Офіційні результати виборів старости Чорнооострівського старостинського округу будуть оприлюднені у народному часописі «Ходорівщина» не пізніш як на п'ятий день з дня встановлення результатів виборів.
Повноваження новообраного старости Чорноострівського старостинського округу розпочнуться з моменту складення ним присяги на сесії Ходорівської міської ради, на якій Ходорівська міська виборча комісія оголосить рішення про обрання та реєстрацію.
М.Краївська


Територіальний центр соціального обслуговування
Ходорівської міської ради
Комунальну установу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ходорівської міської ради Львівської області створено рішенням ХХІ сесії VІІ скликання Ходорівської міської ради від 21.12.2017 року №1522.
На даний час у комунальній установі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», яка діє на підставі Положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), функціонують два відділення:
1)      відділення соціальної допомоги вдома;
2)      відділення соціальної допомоги сім'ї, дітям та молоді.
Станом на 02.04.2018 року у відділенні соціальної вдома обслуговується 124 особи, з них 11 осіб - з інвалідністю. 17 особам надано соціальні послуги на платній основі.
Соціальне обслуговування здійснюють 14 соціальних робітників, які надають послугу соціальної допомоги вдома жителям Ходорівської ОТГ, контролює їх - завідувач відділення.
Станом на 02.04.2018 року медична сестра КУ «ТЦСО(НСП)» надала кваліфіковану допомогу 625 жителям громади, в тому числі – 104 з відвідуванням на дому. Перукар надала 282 послуги.
            У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Жидачівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) перебуває 14 осіб.
О.Мельник,
заступник міського голови з гуманітарних питань


Учасники АТО - проти монетизації пільгового перевезення
ГО «Спілка ветеранів АТО Ходорівщини" звернулася до Кабінету Міністрів України, Львівської ОДА, Ходорівської міської ради з вимогою неприйняття монетизації пільгового перевезення ветеранів війни, що обмежує права учасників бойових дій, гарантованих Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
На думку учасників АТО Ходорівщини, рішення Кабінету Міністрів України стосовно монетизації пільгового перевезення ветеранів війни суперечить чинному законодавству, оскільки у Законі України немає норми щодо кількості перевезень та згадки про те, що безоплатний проїзд забезпечується тільки при поїздці на роботу/з роботи, і не врегульовано питання проїзду в областях поза межами реєстрації (ситуація, коли пропонується бігати з талонами до чиновників, щоб компенсувати проїзд - є неприйнятною).
АТОвці Ходорівщини вважають, що Кабінет Міністрів ставить собі за мету під час реалізації монетизації - обмежити права ветеранів війни, а не допомогти учасникам бойових дій - полегшити користування пільгами, які гарантовані Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".


Анна Ходорівська
Анна Ходорівська – дуже цікава історична постать, про яку мало знають її земляки. Вона представляє відому родину панів з Ходороставу, яка проживала на наших землях, починаючи з XIV до XVIII століть. Завдяки її діяльності ця родина увійшла на сторінки як політичної історії України, так і європейських міжнародних відносин початку XVIII століття загалом.
Анна народилася на початку 60-их років XVII століття. Її батько Христофор Ходорівський – передостанній чоловічий нащадок відомої впродовж декількох століть у Руському воєводстві родини, мати - Катерина Яблоновська, сестра майбутнього коронного гетьмана Станіслава Яблоновського. Анна зростала одиначкою. У п’ятнадцять років її видали заміж за набагато старшого князя Костянтина Вишневецького. Від цього шлюбу народилося троє дітей: двоє синів і донька. У 1686 році її чоловік помер. Згодом вона вдруге вийшла заміж за князя Яна-Кароля Дольського. У подружжя народилася донька, котра незабаром відійшла у засвіти.
Доля розпорядилася так, що близько тридцяти п’яти років Анна Ходорівська вдруге овдовіла. Будучи красивою та заможною жінкою, вона могла втретє знайти собі обранця, однак все подальше життя присвятила дітям. Для їхнього виховання склала програму, яка передбачала виїзд за кордон з метою зав’язати контакти з відомими людьми. Задля зростання політичної ваги обох своїх синів Анна активно включається у політичне життя тогочасної Речі Посполитої. Цьому сприяли її родинні контакти з дядьком Станіславом Яблоновським та його донькою Анною, дружиною Рафала Лєщинського, батьками майбутнього претендента на польську корону Станіслава.
Зацікавлена й активна участь Анни Ходорівської у політичному успіху свого двоюрідного племінника, як претендента на королівський вінець, привели її до ролі медіатора між Станіславом Лєщинським і гетьманом Іваном Мазепою. Важливу роль нашої краянки у перемовинах з гетьманом Іваном Мазепою з метою його переходу від Петра І на бік Карла ХІІ засвідчують багато документів, зокрема - лист Пилипа Орлика до Стефана Яворського, донос Василя Кочубея на Мазепу російському цареві Петру І, матеріали допиту племінника гетьмана – Андрія Войнаровського, листи російських воєначальників і дипломатів, а також реляції шведських генералів.
Починаючи з 1705 року, після особистої зустрічі з гетьманом Мазепою на хрестинах онуки, доньки її сина Януша, у селі Біла Криниця на Волині, Анна Ходорівська (Вишневецька, Дольська) підтримувала з ним постійні зв’язки, намовляючи до переходу на протилежний бік. У той час навіть ходили чутки, що княгиня була не проти одружитися з Мазепою, проте історія розсудила по-своєму. Крах Карла ХІІ і гетьмана Мазепи під Полтавою не дав змоги втілити ці плани у життя. Пригноблений і зневірений у собі гетьман помер у вигнанні восени 1709 року, через два роки не стало й Анни Ходорівської.
У пам’яті сучасників залишилися добрі справи цих людей. Іван Мазепа відомий усім як меценат української культури - будівничий церков і монастирів, відновлювач Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Заслуга Анни Ходорівської (хоч і в значно в меншому масштабі) - у розбудові львівського римо-католицького собору, у якому спорядила фамільну каплицю Вишневецьких. Разом з першим чоловіком вона спричинилася до будівництва костелу святого Антонія у Львові на вулиці Личаківській, де до нашого часу збереглися їхні з чоловіком портрети.
В.Пшик


Ремонт доріг
За інформацією департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА, у Перелік об’єктів, роботи на яких у 2018 році будуть проводитися за рахунок коштів обласного бюджету відповідно до Програми розвитку мереж утримання автомобільних доріг, організації та безпеки дорожнього руху на 2018-2020 роки., внесено автошляхи Ходорів – Молодинче - Вербиця (600тис.грн.) та Нові Стрілища - Ходорів (1000.0 тис.грн.)
Прес-служба ЛОДА


Реформи в Україні
З 2013 року Україна піднялася на 76 сходинку у рейтингу Світового банку «Doing Business» та прагне опинитися у першій 50-ці. Про це в інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt заявив президент України Петро Порошенко. «Ми рішуче здійснюємо реформи аби значно покращити інвестиційний клімат. Але більше, ніж моїм словам як президента, можна довіряти оцінці Світового банку – у його рейтингу Doing Business Україна піднялася з позиції 137 до мого приходу до влади у 2013 році, на 76-ту сходинку – минулого року», – зазначив Порошенко.
 За його словами, такої динаміки не продемонструвала жодна країна. «І ми робимо все можливе, аби опинитися ближчим часом у першій 50-ці. Найголовніше – це думка інвесторів: багато впливових фірм прийшли або повернулися до України», – додав президент. Президент додав, що за підсумками конкурсу на отримання мобільними операторами ліцензій на користування зв’язком 4G вдалося отримати 8 млрд гривень замість очікуваних 5 млрд грн. «Ми просунулися в питанні децентралізації, адаптували наші ЗСУ до стандартів НАТО, докорінно змінили систему правосуддя, а рішення щодо створення Антикорупційного суду було у першому читанні ухвалено Парламентом», - зазначив він.
Департамент внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА


Права покупця
Доброго дня, пане Павле! На новий рік чоловік подарував мені нову пральну машину. Місяць вона пропрацювала, а потім ні з того ні з сього перестала включатися. Чек і всі документи ми зберегли. Скажіть, чи можна нам звернутися до продавця, щоб поміняти на іншу.
Ольга Пращакова

На що має право покупець у разі придбання товару неналежної якості?
Покупець має право вимагати пропорційного зменшення ціни або безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк, або відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
Товар неналежної якості може підлягати обміну протягом гарантійного строку, який зазначається в документах, котрі додаються до продукції.
У разі виявлення недоліків товару протягом встановленого гарантійного терміну з вини виробника покупець має право: розірвати угоду і повернути кошти, які були витрачені на покупку, замінити товар на такий самий, або аналогічний, якщо є в наявності у продавця.
Наявність недоліків або факт фальсифікації підтверджується висновком експертизи, яка повинна бути організована продавцем у 3-денний строк з дня одержання від споживача письмової згоди на цю дію.
Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли внаслідок порушення споживачем встановлених правил використання, зберігання чи транспортування, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи.
Як довго чекати на заміну товару?
За наявності товару – негайно; у разі перевірки якості товару - 14 денний термін; у разі відсутності товару – 2 місячний строк з моменту подання заяви.
Скільки може тривати усунення недоліків товару?
Недоліки товару, пред'явлені споживачем, повинні бути усунуті протягом 14 днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк.
Чи маю я право отримати у користування інший прилад на час ремонту?
На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації).
За кожний день затримки виконання вимоги споживача сплачується неустойка у розмірі 1 % вартості товару.
При усуненні недоліків шляхом заміни комплектуючого виробу або складової частини товару, на які встановлено гарантійні строки, гарантійний строк на новий комплектуючий виріб і складову частину вираховуються з дня видачі споживачеві товару після ремонту.
Які документи треба мати при собі?
Розрахунковий документ з позначкою про дату продажу товару, гарантійні зобов'язання, зміст договору з виконавцем робіт (послуг), опис виявлених недоліків, висунуті вимоги (прохання) з документальним підтвердженням факту їх отримання продавцем (виконавцем), отримані заявником відповіді, висновки тощо.
Куди звертатися, якщо продавець порушує права?
Якщо ви хочете уникнути судового розгляду, то до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповідному регіоні. Контакти територіальних органів можна знайти за посиланням http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Kontakti_Terorganiv/139/
У випадку порушення продавцем прав споживача останній має право звернутися до уповноваженого органу з усним, електронним або письмовим зверненням (скаргою).
До письмового звернення (скарги) додаються наступні документи: копія звернення до суб'єкта господарювання (продавець); копія документу, який засвідчує факт придбання товару; копія технічного паспорта з позначкою про дату продажу; інші документи, які стосуються розгляду звернення.
У які строки буде розглянуто таке звернення?
У термін не більше 1 місяця від дня їх надходження.
Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, продавець встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється подавачу.
При цьому загальний термін вирішення питань не може перевищувати 45 днів.
Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.
Чи можу я звернутися до суду?
Споживач для захисту своїх прав має право звернутися до суду за місцем проживання, місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.
До позовної заяви додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги, тобто відмову покупця обміняти товар, зокрема: копія звернення до продавця; висновок експертизи про невідповідність товару встановленим вимогам якості; копія документу, який засвідчує факт придбання товару; копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу; інші документи, які стосуються розгляду звернення.
Суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної  шкоди.
Скільки це коштуватиме?
Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, які пов'язані з порушенням їх прав (частина 3 статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів").
Які строки розгляду питання судом?
Цивільна справа в порядку позовного провадження розглядається судом протягом розумного строку, але не більше 2 місяців з дня відкриття провадження у справі.


Таланти твої, Україно!
Наприкінці березня у Львові відбувся обласний конкурс образотворчого мистецтва «Таланти твої, Україно», у якому взяли участь учні загальноосвітніх шкіл та шкіл естетичного виховання. Мета творчого змагання – виявити здібних дітей та підлітків, що займаються різними видами та жанрами образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.
Учні класу викладача Г.Романів Ходорівської дитячої школи мистецтв ім. Б.-Ю. Янівського стали переможцями та дипломантами конкурсу «Таланти твої, Україно»: І.Візний здобув Диплом Іст. (номінація «Рисунок» - робота «Зеновій Кецало»); О.Гресько – Диплом Іст. («Скульптура» - робота «Марія Приймаченко»), А.Грицило – Диплом ІІст. («Живопис» -робота «Катерина Білокур» ), Т.Фостик – Диплом ІІІст. («Живопис» - робота «Любомир Медвідь»). О.Підгайна та О.Підгайна отримали Дипломи за участь у номінації «Графіка».
Дирекція Школи мистецтв бажає подальших успіхів у роботі  та дякує за роботу викладачу Г.Романів.
Н. Кухарська, завуч школи

ВЕЛИКОДНІЙ ПЕРЕДЗВІН

Повстанський Великдень
Великдень для українського підпілля був особливим святом. Люди, які цілу зиму переховувалися у криївках, воювали у різних регіонах, збиралися за святковим столом, молилися, ділили паску, розказували про пережите, складали плани на майбутнє.
Як свідчать матеріали Української Інформаційної Служби (Лондон), у першій половині 40-х років повстанці святкували Великдень здебільшого в селах. Великі відділи УПА заходили в село, виставляли охорону, йшли до храму. Відзначали свято у селянських сім’ях - розділялися по кілька чоловік, щоб не обтяжувати селян. Святкування повстанцями Великодня було доволі небезпечним як для селян, так і для сил опору. У ті часи вояки діяли доволі великими групами (100, 120 чоловік), тому у разі несподіваного наступу могли дати відсіч суперникам або відійти в ліс.
Після 1946 року, коли Радянська армія проводила масові облави, великі повстанські відділи припинили свою діяльність. Повстанці діяли групами по 5-10 чоловік. До сіл практично не заходили, адже був великий ризик потрапити в облаву самим і поставити під загрозу життя сільських жителів. Великдень почали відзначати серед лісу. На колодах накривали стіл, з хвої робили «скатертину». Завдяки родичам, близьким, тим, хто допомагав підпіллю, отримували великодні наїдки. Паску святили у ніч з суботи на неділю. У великодні дні серед населення збирали допомогу для повстанців. Збір продуктів проводився під храмом – люди здавали крашанки, частину продуктів із кошика. Чіткої норми не було, але кожен давав те, що міг віддати, щоб прогодувати повстанців. Страви на повстанському великодньому столі були такі ж, як споживало населення - паска, ковбаса, яйця, хрін. Про це писав у своїх спогадах «У великому рейді» сотенний Михайло Дуда («Громенко»): «Вояцтво вже з апетитом споживало свячене, як на місце постою відділу почали напливати з довколишніх сіл люди – чоловіки, жінки, дівчата. Їх привів сюди наш спів. Прийшли нас відвідати, побути з нами разом і поділитися враженнями. Дехто мав тут синів, братів або знайомих… Гостей приміщено поміж повстанцями біля столів. Здавалося, що одна велика родина засіла до великоднього стола».
 Для повстанців найголовнішим у такому святкуванні був момент усвідомлення - боротьба продовжується: люди пережили ще одну зиму, вижили і, незважаючи на важкі умови, переслідування і репресії, готові й далі продовжувати визвольну діяльність.
Через десятки років промовляє до нас повстанське Великоднє вітання «Христос Воскрес! – Воскресне Україна!». Так і цієї весни вірні сини нашої нації зустріли цей великий день із зброєю в руках і вірою в серці. Віримо, що весна принесе перемогу над ворогами України, віримо в світлий кінець її тернистого шляху.
Р.Урус


Великодній кошик воїну АТО
Напередодні Великодня вже традиційною стала акція "Великодній кошик для воїна АТО", яку проводять волонтери Ходорівщини. Щоб підтримати бойовий дух наших земляків, які перебувають у зоні АТО, подарувати їм відчуття святкування Воскресіння Христового і частинку душевного тепла тих, заради кого вони воюють, чимало ходорівчан та жителів Ходорівської об’єднаної громади долучилися до цієї благородної милосердної місії, про що волонтери повідомляють у своєму звіті.
Р.Тітик. Шановні жителі Ходорівської ОТГ, щиро дякуємо за активну участь у проведенні акції «Великодній кошик» для наших воїнів. За цей час було зібрано 10 863 грн., в т.ч.: ЗОШ с.Бориничі - 1150грн., працівники старостату с.Дев’ятники – 1000грн., ЗОШ с.Бортники – 2030 грн., учні ЗОШ с.Дуліби – 1200грн., працівники Ходорівської лікарні – 3140грн., ЗОШ с.Дев’ятники – 600 грн., пожертви зі скриньки, встановленої у Палаці культури м.Ходорова – 243 грн, В.Голованич, о. В.Витак, В.Порваткін, М.Солтан – 500 грн, І.Богачевський – 1000 грн.
За ці гроші придбали продукти харчування, медикаменти, яблука, каву, чай, сигарети, будматеріали, запчастини до авто. Тільки «Новою поштою» відправили 450кг посилок у міста Світлодарськ, Маріуполь, Мангуш, Попасна, Миколаївка, Курахове, Авдіївка, Сєверодонецьк, Торецьк. Всі передачі підготувала для відправки Анна Кухарська.Отримали передачі й родичі загиблих воїнів. Всього витратили 10 116 грн.
Дякуємо за допомогу Ходорівським ЗОШ №2, ЗОШ №3 імені Героя України Романа Точина, школам села Вовчатичі, Грусятичі, Піддністряни, працівникам бібліотеки та садочку «Ставочок» с.Грусятичі, працівникам Палацу культури м.Ходорова.
Вдячні за допомогу П.Юськіву, М.Кухарській, Д.Матвійку, Р.Триндяку, М.Кутному, Ростику Тітику, Н.Павленко, братам Олексин, О.Сириляку, О.Бабію, І.Медюх, О.Чех, А.Пшик (Казимірська), О.Велебіл (Грицко), Б.Ковалю, А.Фуртасу, О.Марків, І.Капанайку, Роману Калинцю, О.Ленцак, Г.Бучинській, А.Окаль, В.Шаран, В.Гой, Н.Манишин, п. Балук, А.Нікіфоровій, М.Гринів, У.Кіндзер, Ю.Черевку, Ю.Юревичу,Т.Проць, О.Войчишин, громаді села Молодинче, жителям села Бортники: Н.Ратич, Г.Хомик, Л.Камінській, О.Крутій, М.Пакіш, С.Подвайцятник, В.Гнатів, М.Польчій, М.Барону, С.Курмашоввій, села Садки: В.Трусь, Т.Герасимів, Н.Свист, О.Деляновському, С.Мудрик, Г.Бережанській, О.Вельгуш, Г.Канц.
Дякуючи громаді оплатили вартість позашляховика Mitsubishi Pajero, який знаходиться в складі 24-ї МБр, що склала 1000$ («Група здоров’я» м.Ходорів – 2200 грн., Базар «П’ятачок» - 680грн., кошти зібрані Г.Кухарською – 2700грн., працівники Ходорівської міської ради – 2870 грн., коляда села Бортники – 5000 грн., М.Барон – 1000 грн. В.Казьмирук – 500грн., старости сіл Ходорівської ОТГ – 700грн., А.Підлужний – 1000грн., І.Богачевський – 1000 грн., М.Кутний – 50$, П.Юськів – 100$, В.Зубік – 100$, О.Комлєв – 100$).
Ще раз дякуємо всім за допомогу, надіємося на подальшу співпрацю. Бажаємо всім здоров’я, миру в серці, родині та в країні, Божої ласки та благодаті!


Чарівний світ писанки
Традиція українського писанкарства – це давнє і вічно молоде мистецтво.  Невеличка за розміром, але глибока за змістом, українська писанка несе прадавні символи світорозуміння, віру у відновлення природи і християнську ідею воскресіння Людини – Духу. Українці споконвіку вірили в магічну силу писанки і були переконані, що вона приносить щастя, добро, достаток, захищає від зла. Її дарували на знак перемир’я, побажання краси, здоров’я, сили, врожаю. Свячені писанки були оберегом житла від грому й вогню, а людей і тварин — від «лихого ока».

Напередодні Великодня у Палаці культури міста Ходорова відбулася виставка великодніх писанок та великодніх композицій «Чарівний світ писанки», яку організував відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради. З усіх куточків громади творчі доробки представили учні, вчителі шкіл, вихованці дитячих садочків, серед них: опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. №1(м.Ходорів), ЗОШ І-ІІІст. №2 (м.Ходорів), ЗОШ І-ІІІ ст. №3 ім. Героя України Р.Точина (м.Ходорів), НВК №10 ім. Братів Олійників (с.Піддністряни), НВК №11 (с.Чорний Острів), ЗОШ І-ІІІст. №8 (с.Вибранівка), ЗОШ І-ІІІст. №6 (с.Дев»ятники), ЗОШ І-ІІ ст. №12 (с.Бориничі), ЗОШ І-ІІ ст. №14 (с.Вовчатичі), ЗДО «Вишеньки» (м.Ходорів), ЗДО «Ромашка» (м.Ходорів), ЗДО «Веселка» (с.Жирова), ЗДО"Ставочок" (с.Грусятичі), ЦДЮТ (м.Ходорів)Урочистий захід розпочався з вітальних слів керівника відділу освіти, молоді та спорту Н.Калинець, яка щиро подякувала всім учасникам за святкову атмосферу, творчу працю. В.о.міського голови М.Гавінська висловила щире захоплення розмаїттям експонатів. Голова Союзу Українок міста Ходорова І.Лозинська наголосила: «Сьогодні ми стали справді великою українською родиною-громадою». Л.Зубрицька, заступник директора НВК №10 ім. братів Олійників (с. Піддністряни), розповіла присутнім про тенденції етнічної вишивки, запропонувала створити музей старовинних українських рушників. Відома ходорівська майстриня писанкарства Г.Набитович, вчитель ЗОШ І-ІІІст. №2, розповіла про українську техніку прикрашання великодніх яєць. «Традиційне писанкарство – дуже делікатна і особлива робота. Незважаючи на розмаїття сучасних технік розпису та прикрашання яєчок, кожен українець повинен спробувати створити свою писанку за допомогою писачка та воску», - додала майстриня. Учасники виставки підготували невеличкі презентації своїх робіт. Вихователі ЗДО"Ставочок" с.Грусятичі пригощали усіх присутніх великодніми смаколиками – печеними пташенятами. Щире захоплення, передсвяткова атмосфера, великодній дух царювали у фойє Палацу культури м. Ходорова. Кожна творча робота, представлена на виставці - унікальний твір мистецтва, неповторний і з власною магією. Пасхальні віночки, великодні композиції, писанки у найрізноманітніших інтерпретаціях, виконані у різних техніках, вишиті рушники, вербові гілочки прикрашені писанками-дряпанками і крашанками, милі зайчики і пташенята від найменших учасників виставки - милували око, зігрівали душу, дарували тепло і усмішки. Особливу роль у великодній експозиції зайняли й святкові хатні прикраси – покутні голуби, великодні дзвони, гердани з писанок, ляльки-мотанки, витинанки. Усі, хто долучився до Великодньої виставки, відзначені грамотами та подарунками відділу освіти, молоді та спорту Ходорівської ОТГ.Яскрава тематична виставка подарувала натхнення, світлі емоції, душевне тепло напередодні Світлої Пасхи і вкотре довела – українська нація творча, самобутня і єдина.

Р.Урус


Опільська писанка-мальованка
Ходорівська громада у передвеликодні дні долучилась до участі у проекті «Фестиваль «Українська писанка: краса, що нас об’єднує!» (продовження проекту «Відродися, писанко!»), який ініціювала Золочівська міська рада спільно із Благодійним фондом «Золочів відроджений» за підтримки Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА.
У цьому проекті взяли участь амбітні команди професіоналів, майстри народної творчості, талановиті особистості декоративно-прикладного мистецтва, у числі яких – керівник студії живопису «Мальва» М.Походжай та керівник гуртка «Ми малюєм світ» Ю.Лотут Ходорівського Центру дитячої та юнацької творчості (дир.С.Ленишин). Ходорівські мисткині відобразили на писанці-мальованці опільські орнаменти, притаманні нашому краю.
Х.Вівчар, керівник відділу культури


У світі спорту
Карате
В останні день березня у Львові відбувся Чемпіонат області з кіокушинкай карате, який організували Львівська обласна федерація та Управління молоді та спорту м.Львова.
У змаганнях, які були відбірковими до Чемпіонату України, що відбудеться 4-5 травня, взяли участь 320 юних спортсменів з міст і селищ області та Львова. Учасники запекло боролися за місця у збірній Львівської області. Всі поєдинки у кожній ваговій категорії проводилися за круговою системою у підгрупах, з підгруп переможці потрапляли у півфінали. Хвилювалися і учасники, і судді, і батьки.
Призерами та чемпіонами стали найдостойніші, які чесно пройшли відбірковий марафон. Вихованці Ходорівської ДЮСШ під керівництвом С.Магарського вибороли 15 нагород: 5-перших, 9 – других й 1 – третю. Перші місця посіли: Я.Коритовський, В.Терлак, Д.Гебра, В.Михайленко, І.Беднарський. Другими були: М.Триндяк, Р.Лалак, К.Озарко, Т.ПІдскальний, Д.Пастух, Д.Новак, С.Мельник, Н.Коханевич, А.Гуменюк. Третю сходинку п’єдесталу пошани здобув Д.Найда.
Посівши перші та другі місця у своїх категоріях, наші хлопці і дівчата, автоматично потрапили у збірну України.
Велика подяка батькам за терпіння і підтримку, юним спортсменам - за захоплюючі поєдинки і витримку, у яких, переконаний, всі перемоги - ще попереду!
В.Коник, директор Ходорівської ДЮСШ


Інтригуючий початок футбольних перегонів
У всенародний День сміху після тривалої зимової перерви на стадіонах трьох населених пунктів відновилися змагання з великого футболу. Дванадцять футбольних дружин, розділених на три групи, стартували у черговому щорічному розіграші «Весняний пролісок – 2018», який приніс прихильникам гри як позитивні емоції, так і розчарування та несподіванки після двох ігрових днів.
У групі «А», змагання в якій відбуваються на стадіоні с.Піддністряни, турнірні перегони очолює Кам’янський «Дністер», в активі якого несподівана нічия зі Сугрівською «Зорею» (1:1) та непроста перемога над діючим володарем трофею, минулорічним переможцем весняного кубка - Рудківською «Родою» (2:1). Останні, в перший ігровий день не залишили шансів господарям поля (5:1).
Вдруге у ході турніру досягли компромісного результату спортсмени «Зорі» (2:2) у протистоянні із ФК «Піддністряни». Саме в господарів найменші шанси потрапити до наступної стадії турніру - їм необхідна тільки перемога. Турнірне становище: «Дністер» - 4, «Рода» - 3, «Зоря» - 2, «Піддністряни» - 1 очко.
У групі «Б», змагання в якій приймає стадіон с. Грусятичі, перед останнім ігровим днем максимальну кількість залікових балів здобули футболісти Загірочківського «Козака» та Чорноострівського «Острова». Цей тандем розіграє у наступному турі позицію переможця групи. За третю позицію у групі та ймовірну путівку до стадії плей-офф посперечаються Грусятицький «Колос» та Юшківецька «Юність». Турнірне становище: «Козак» й «Острів» - по 6, «Колос» і «Юність» - по 0 очок.
У групі «В», матчі в якій приймає стадіон смт.Нові Стрілища, за тур до закінчення групового турніру, несподівано вирішили спортсмени новоствореної команди «Рух», яка представляє Баковецький старостинський округ Новострілищанської ОТГ, об’єднавши гравців сіл Репехова, Трибоківців, Баківців і Квітневого. Спочатку рухівці були сильніші за господарів стадіону (4:3), потім здолали опір ФК «Городищинське» (3:2).
Традиційно, впевнено виступає Бортниківська «Зоря», яка очолює турнірну таблицю. Тому в наступний ігровий день вирішуватиметься доля переможця групи у протистоянні із «Рухом». Доля третьої позиції, а також ймовірної путівки до наступної стадії турніру, вирішуватиметься у протистоянні двох невдах об’єднаної команди «Промінь-Прикарпаття» (Старі, Нові Стрілища) та ФК «Городищинське». Турнірне становище: «Зоря» і «Рух» -  по 6, «Промінь-Прикарпаття», «Городищинське» - по 0 очок.
Отож, перипетії розіграшу кубка набирають все нових і нових обертів, тому з кожним ігровим днем ставатиме все цікавіше.
Р.Піпа,
голова федерації футболу Ходорівщини



Мiсячний календар садiвника
Незважаючи на пізню весну, різкі температурні перепади «Календар садівника» дає поради городникам і садівникам на кожен день квітня 2018 року, як потурбуватися про майбутній врожай.
17, 18 квітня. Сприятливий час для: посадки саджанців плодових дерев та ягідних кущів; формування крони молодих дерев і кущів; пікірування й пересадки розсади овочевих рослин.
19, 20 квітня. Сприятливий час для: повного звільнення теплолюбних рослин від зимових укриття; перевірки зберігання цибулин, бульб квіткових рослин; посіву гороху, бобів у відкритий ґрунт сухим насінням. Несприятливий - для висадки розсади овочевих та ягідних рослин у відкритий ґрунт або під плівку.
21, 22 квітня. Сприятливий час для: посіву на розсаду насіння огірка, дині, кавуна; висадки розсади овочів пiд плівку; посіву насіння ранніх салатних рослин.
23, 24 квітня. Сприятливий час для: посадки саджанців плодових дерев та ягідних кущів; посіву ярих зернових рослин і газонних трав; щеплення плодових дерев. Несприятливий - для посіву та посадки протягом 12 годин до і після зміни фази Місяця.
25, 26 квітня. Сприятливий час для: висадки на укорінення здерев’янілих живців смородини; посадки розсади суниці (полуниці), саджанців плодових та ягідних рослин; пікірування, пересадки розсади овочевих рослин пiд плівку.
28, 29 квітня. Краще в цi днi вiдпочити i дати вiдпочинок землi й саду.
30 квітня – 1 травня. Сприятливий час для: внесення добрив під будь-які рослини з подальшим рясним поливом ґрунту; первинної стрижки газону. Несприятливий - для посіву та посадки рослин протягом доби до і після повного місяця.


Шановні, О.Ю.Лозинський, О.М.Матис, Р.Ю.Михайлюк, О.М.Пивовар, М.Д.Гавінська, Р.М.Козак, о.д. Мар’ян Черепанич, О.Л.Шаран, І.І.Купець, Б.І.Катола, Т.В.Тянюгіна, О.М.Гурдя, О.Ф.Михальчук, І.Р.Баковський, Г.Я.Охоцька, Л.М.Несімко, Р.Г.Сомик, Б.Д.Пінтелей, щиро вітаємо Вас з днем народження.
Зичимо Вам міцного здоров’я, щастя, радості, довголіття, благополуччя, миру і злагоди.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
міський голова
Ходорівської ОТГ


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
15.02 – Перун Анна Дмитрівна (Ходорів)
15.02 – Перун Матвій Дмитрович (Ходорів)
15.02 – Хомик Матвій Миколайович (Вибранівка)
20.02 - Калініченко Олексій Сергійович (Жирова)
27.02 – Журавльов Юрій Дмитрович (Ходорів)
28.02 –Венська Ангеліна Орестівна(Бориничі)
28.02 – Немировський Назар Іванович (Кам»яне)
02.03 – Рошак Владислав Васильович (Ходорів)
02.03 – Заставна Вікторія Андріївна (Вибранівка)
04.03 – Костишин Олександр Андрійович (Молодинче)
07.03 – Гресько Роман Іванович (Жирова)
10.03 – Лалак Софія Вікторівна (Ходорів)
10.03 – Микуш Артем Олегович (Ходорів)
13.03 – Федоришин Софія Богданівна (Ходорів)
23.03 – Шоробура Галина Романівна (Отиневичі)
         Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.


Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
27.02 – Чижовська О.А., 1946рн. (Ходорів)
28.02 – Куцик А.С., 1933рн. (Ходорів)
28.02 – Стрига І.Є., 1962рн. (Ходорів)
01.03 – Кнапов А.О., 1948рн. (Жирова)
01.03 – Корпан А.К.,1926рн .(Рудківці)
01.03 – Прокопів І.М., 1971рн. (Ходорів)
01.03 – Медвідь А.Р., 1930рн. (Ходорів)
02.03 – Кучмась Л.П., 1968рн. (Ходорів)
02.03 – Шаран А.М., 1931рн. (Бориничі)
03.03 – Макар В.В., 1943рн. (Бородчиці)
04.03 – Гелей С.І., 1936рн. (Борусів)
04.03 – Ситко М.М, 1962рн. (Кам»яне)
07.03 – Микієвич А.М, 1933рн. (Ятвяги)
07.03 – Хемій Р.М., 1939рн. (Ходорів)
08.03 – Краївська Г.Д.,1933рн. (Ходорів)
08.03 – Капустяк І.О., 1943рн. (Молодинче)
09.03 – Туркас М.М, 1933рн. (Ходорів)
09.03 – Шкірка Р.М., 1958рн. (Загірочко)
09.03 – Ройченко Ю.І., 1972рн. (Чижичі)
10.03 – Леськів Г.І., 1948рн. (Вербиця)
10.03 – Марків М..І, 1937рн. (Ходорів)
10.03 – Ковалишин В.С., 1930рн. (Ходорів)
11.03 – Савка В.Д., 1938рн. (Бринці-Загірні)
11.03 – Сороколіта Т.Р., 1967рн. (Вибранівка)
12.03 – Павлів М.В., 1927рн. (Грусятичі)
12.03 – Убога С.І, 1928рн. (Піддністряни)
13.03 – Калинець Б.М., 1945рн. (Ходорів)
13.03 – Вдовичин Я.Г, 1935рн. (Ходорів)
13.03 – Тиха М.Л.,1923рн. (Ходорів)
15.03 – Ільчишин О.І., 1950рн. (Ходорів)
16.03 – Орищин В.М., 1937рн. (Бринці-Церковні)
16.03 –Вишиваний І.С., 1946рн. (Дуліби)
18.03 – Федорів З.Ю., 1941рн. (Ходорів)
19.03 - Кулик С.І., 1948рн. (Новосільці)
19.03 – Гурман А.М., 1938рн . (Ятвяги)
20.03 – Головацька І.Ф., 1930рн. (Ходорів)
21.03 – Веселовський П.Т., 1953рн. (Ходорів)
21.03 – Маньків Й.П., 1932рн. (Дев»ятники)
21.03 –Смик О.А., 1958рн. (Загірочко)
21.03 – Беца С.І., 1930рн. (Отиневичі)
22.03 – Сохан М.І., 1943рн. (Вовчатичі)
23.03 – Ардель М.М., 1933рн. (Бортники)
23.03 – Хома М.Й., 1934рн. (Вибранівка)
24.03 – Загорецька С.Є., 1930рн .(Жирова)
25.03 – Горна М.С., 1941рн. (Грусятичі)
25.03 – Михасів В.С, 1950 рн .(Чорний Острів)
25.03 – Верста К.О., 1939рн. (Чижичі)
25.03 – Богун М.П., 1936рн. (Демидів)
27.03 – Коновал А.Ф., 1928рн. (Бортники)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.

Немає коментарів:

Дописати коментар