четвер, 3 травня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.08 (396) від 27.04.2018р.

Обмін досвідом
24 квітня у рамках проекту «Пульс» Асоціації міст України за підтримки USAID журналісти львівських видань здійснили прес-тур у Ходорівську ОТГ на тему «Організація медичних послуг у великій ОТГ», який співпав із візитом представників органів місцевого самоврядування Тернопільщини.
Гості здійснили коротку екскурсію містом: помолились на могилі Героя України Р.Точина, вклонились пам’яті Лицарів Революції Гідності на Алеї Слави Героїв Небесної Сотні Львівщини, відвідали міську публічну бібліотеку, із захопленням оглянули величний  храм Святих Володимира й Ольги, Палац культури, стадіон «Будівельник», реконструйоване приміщення ЦНАПу (колишній Народний дім ім. З.Кецала).
Журналісти побували у КЗОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради, ознайомились із роботою анестезіологічного відділення, поспілкувались із хворими та медперсоналом. Їх вразив той факт, що у 2017 році у медицину Ходорівщини було вкладено понад 31 мільйон гривень: крім 19 млн.715 тис.грн. державної субвенції, у галузь з різних джерел фінансування залучили понад 11 млн. грн., завдяки чому відновили дитяче, відкрили анестезіологічне відділення та пункт переливання крові. Минулого року левову частку державної субвенції на розвиток інфраструктури громади (5 з 9-и млн.грн.) після обговорення з громадськістю спрямували на розвиток Ходорівської міської лікарні (благоустрій території, придбання медичного обладнання, ремонт покрівлі). За словами головного лікаря В.Жигало, завідувачів анестезіологічного відділення С.Осадчука та відділення акушерства і гінекології І.Бегея, за минулий рік вдалося зробити стільки, скільки не робилося впродовж десятиліть.
Приємною несподіванко для візитерів став концерт за участю аматорських колективів Ходорова: народних ансамблю танцю «Наддністрянка» (художній керівник – заслужений працівник культури України Ю.Коцовська, хореограф Л.Семчій) та гурту троїстих музик «Візерунки» (кер.Т.Качор) Палацу культури, ансамблю «Веселкові барви» (кер.О.Гатала), квартету та дуету бандуристів «Співанка», скрипаля М.Макух у бандурному супроводі викладачів Ходорівської ДШМ, гуртківця ЦДЮТ Р.Буняка, керівника відділу культури Х.Вівчар.
Цікавим і корисним, як для гостей, так і для господарів, було обговорення переваг і проблем децентралізації. О.Коцовський, палкий прихильник реформи, наголосив, що майбутнє - за великими об’єднаннями громад, які можуть сформувати всі структури, як це є у Ходорівській ОТГ, забезпечити надання послуг населенню, розвиток територій. Велику роль в об’єднаній громаді належить формуванню структури, підбору кадрів, формуванню іміджу старости - господаря на своїй території.
У міському бюджеті Ходорівської ОТГ передбачені кошти на освіту, медицину, культуру, підтримку релігійних громад, спорту, співфінансування мікро- та соціальних проектів - будівництво дитячих і спортивних майданчиків, ремонт шкіл, ФАПів, доріг, освітлення сіл, відкриття відділень дитячої школи мистецтв, Центру творчості, ДЮСШ, підтримку сільського спорту. Допомога народного депутата України А.Кота, співпраця з підприємцями, громадськими організаціями, за словами О.Коцовського, є запорукою успішного розвитку Ходорівської громади.
Попри все, бюджет громади 2018 року міський голова вважає бюджетом «проїдання», а не розвитку через скорочення державного фінансування і перекладання на плечі громад виконання зобов’язань уряду. Ходорівська міська рада змушена суттєво дофінансовувати освіту через розгалуженість мережі і низьку наповнюваність класів, однак голова громади - противник закриття сільських шкіл.
Міський голова О.Коцовський, секретар ради М.Гавінська, заступник міського голови О.Мельник, начальник відділу фінансів І.Глушко відповіли на запитання гостей, що стосувались роботи Терцентру, розвитку туристичної галузі, співпраці з громадськими організаціями, інвестиційного паспорта та Статуту ОТГ, процесу передачі сільськогосподарських земель за межами ОТГ, ризиків децентралізації.
Підводячи підсумки, учасники зустрічі висловили переконання, що за такими громадами, як Ходорівська (найбільша з 35 ОТГ Львівщини) – майбутнє, бо тільки така громада зможе дбати про своїх людей.
М.Краївська


Рішення виконавчого комітету
13 квітня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на якому розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення:
*Встановити тариф на теплову енергію для ТОВ «Ю.Р.О.Л.», що здійснює її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджетів на території Ходорівської міської ради - 1652,92 грн. за 1 Гкал (без ПДВ).
*Організувати роботу серед населення віком від 18 до 60 років щодо відбору та залучення кандидатів для проходження військової служби за контрактом в Збройних Силах України з числа військовозобов»язаних запасу та призовників.
*Затвердити:
- План заходів щодо забезпечення відбору кандидатів на військову службу за контрактом у 2018р.;
- інформаційні дані про стан військового обліку на території Ходорівської ОТГ у 2018р.;
- заходи щодо організації та покращення стану військового обліку в органах місцевого самоврядування в установах та організаціях на території Ходорівської ОТГ у 2018р.
*Призначити виконавця послуг з вивезення ТПВ та організації благоустрою на території Ходорівської ОТГ – КП «Ходорівське УКГ».
*Дати дозвіл на виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки на вул. Кропивницького, 10 в м.Ходорові та отримання в органах виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури будівельного паспорта для реконструкції житлового будинку (Чумак М.О.).
*Присвоїти адресу:
-житловим будинкам: №38, вул. Нова, с.Кам’яне (Чопак П.В.); № 70, вул.Центральна, с.Грусятичі (Став’яж О.М.); № 4, вул.Польова, с.Загірочко (Саврій М.М.); №69, вул.Центральна, с.Грусятичі (Малиновський І.В.); №55«а», вул.Шевченка, с.Бортники (Мікескова М.З.); №183, вул.Шкільна, с.Вибранівка (Керницька Г.В.); №3, вул.Центральна, с.Городищенське (Завадовський М.Й.); №7, вул. Шашкевича, м.Ходорів (Гречух Г.Я.); №18, вул.Зелена, с.Дуліби (Заграй О.М.);
-земельній ділянці для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – вул.Центральна № 88 «а», с.Городищенське (Пшик А.І.).
*Дозволити відкрити окремий номер для встановлення приладів обліку спожитого газу, використаної електроенергії та інших комунальних послуг на будівлю літньої кухні та присвоїти їй адресу – будинок № 5«а», вул. Миру, с. Грусятичі (Пінтелей Б.Д.).
*Зняти з балансу КП «Ходорівське УКГ» житлові будинки у м.Ходорові залишковою балансовою вартістю станом на 01.04.2018 року 0,00 грн. та передати їх на утримання власникам квартир:
№122 (квартири №1, №2, №3, №4) на вул. Шевченка;
 № 24А (квартири №1, №2) на вул. Шевченка;
№ 6 (квартири №1, №2, №3, №4) на вул. М.Вовчка;
 № 37 (квартири №1, №2, №3) на вул. Грушевського.
*Припинити нарахування оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території квартири №1 на вул.Федьковича, 17 в м. Ходорові (Божа М.Є.).
*Затвердити рекомендований Перелік закладів загальної середньої освіти м. Ходорівської ОТГ та закріплених за ними територій обслуговування.
А.Батирняк, заступник міського голови


Бандура – душа українського народу
Бандура - велич, краса, душа українського народу. Вона піднесла над світом українську націю. Знаменно, що у нашому місті ось уже 40 років капела бандуристів популяризує українське пісенне мистецтво. Створений у 1978 році ансамбль бандуристів з часом став капелою. Впродовж 40 років у колективі працювали 120 бандуристок. Багато учасників капели назавжди поєднали свою долю із мистецтвом. «Ходорівчанка» - неодноразовий переможець обласних конкурсів, нагороджена численними грамотами та дипломами різних рівнів.
 Незмінним керівником капели є Олеся Степанівна Вавричин – викладач-методист вищої категорії, завідувач народним відділом №1 Ходорівської дитячої школи мистецтв імені Б.–Ю. Янівського, яка чотири десятиліття присвятила вихованню бандуристів. У 80-ті роки минулого століття необхідно було мати неабияку мужність, щоб навчати дітей гри на «націоналістичному» інструменті. О.Вавричин виховала достойних продовжувачів своєї справи: О.Гатала та Н.Труш були керівниками колективу у час її відсутності, Н.Краївська та О.Шпирко допомагають їй працювати з молодшими групами капели.
Свято на честь 40-ліття капели бандуристів «Ходорівчанка», яке відбулось 22 квітня у Палаці культури міста Ходорова, розпочалось «Запорізьким маршем» у виконанні викладацького квартету бандуристів у складі Х.Вівчар, Н.Краївської, О.Шпирко та О.Гатали.
Загалом у програмі концерту прозвучали 20 духовних, ліричних, патріотичних, жартівливих творів класиків й сучасних авторів, які чергувалися із розповідями ведучої С.Добровольської про колектив, його учасників, О.Вавричин і слайдпоказом світлин 40-річної концертної діяльності «Ходорівчанки». У концерті взяли участь і ті, хто багато років тому закінчив школу, й ті, хто тільки-но почав осягати ази науки гри на бандурі.
Капела продемонструвала широкий діапазон своїх можливостей. Запалили серце глядача патріотичним духом твори «Пісня про Україну» та «Край, мій рідний край». Як свідчення нерозривного зв’язку зі славним героїчним минулим звучала повстанська пісня «Зірвалася хуртовина». Полонили присутніх Шевченкові «Зацвіла в долині» та «Садок вишневий коло хати».
Пам’яті новітніх Героїв України присвятили твір О.Герасименка «Сповідь» М.Макух (соло скрипки), Н.Краївська, О.Шпирко, У.Абрамів (бандурний супровід). У подарунок матерям прозвучали: «Колисаночка» у виконанні переможців Всеукраїнського конкурсу «Франкове підгір’я» - тріо бандуристів у складі М.Павлишин, А.Гопак, М.Юрчак, та «Синові у дорогу» («Ходорівчанка»). Припали до вподоби присутнім жартівливі пісні «Капелюх», «Чому бджоли не йдуть в поле», «Ти до мене не ходи», «Ой, мала я чоловіка».
Запам’яталася глядачам лемківська народна пісня «Як сіно грабала зелене» у виконанні дуету «Співанка». Подарунком для О.Вавричин став виступ її учениці Н.Шумської, наймолодшої учасниці капели Н.Шумської.
Чудовим ліричним акордом полонили душі глядачів пісні «Покохались три тополі» (І.Шемечко, Н.Кухарська, О.Гатала, переможці Всеукраїнського конкурсу ім.Онуфрієнка), «Намалюю тобі зорі» (М.Павлишин, І.Кутна), «Вишиванка долі» у виконанні керівника відділу культури Х.Вівчар.
Приємною несподіванкою для присутніх став ретроспективний показ виступу заступника міського голови з гуманітарних питань О.Мельник (пісня «Шумить пшениця, як Дунай»).
Особливе враження справив виступ вчительки Олесі Степанівни - народної артистки України, професора Львівської музичної академії ім. М.Лисенка, лауреата Міжнародних конкурсів Л.П.Посікіри, яка подарувала ювілярам твір «Жайворон».
Завершився концерт піснею «Срібні хвилі Дністра» (слова Г.Охоцької, музика П.Андрушків, аранжування для бандури О.Вавричин).
Яскраве музично-колоритне дійство, насичене музикою та піснями різних жанрів, із захопленням сприймалося глядачами: струни бандури співали, плакали, сміялися, дарували радість, натхнення.
Міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський висловив щире захоплення колективом, творчість якого впродовж 40 років робить світ кращим і духовно багатшим, і запевнив, що Ходорівська міська рада не шкодуватиме коштів на розвиток культури у громаді. Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник подякувала колективу й своїй наставниці О.Вавричин за велику працю у популяризації бандури – мистецького стовбуру української нації. Чудовим подарунком для капелян від Ходорівської міської ради стали дві бандури.
Свою шану, подяку і захоплення творчістю капели бандуристок «Ходорівчанка» та її керівника висловили: завідувач відділу народної творчості ЛДОЦНТ і культурно-освітньої роботи, заслужений працівник культури України О.Дуляба, голова Львівської обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги, керівник капели хлопців-бандуристів “Гамалія» Т.Шаленко, голова товариства «Просвіта» М.Носик, керівник відділу культури Х.Вівчар, директор Палацу культури Г.Кадюк, колеги по цеху з Жидачева, Стрия, Дашави, Дрогобича, друзі, рідні.
Звертаючись до присутніх, О.Вавричин із вдячністю згадала своїх наставників, котрі привили їй любов до музики та навики педагогічної праці, подякувала учасникам капели, усім, хто долучився до проведення свята.
За багаторічну сумлінну працю, підготовку професійного колективу, вагомий особистий внесок у розвиток українського мистецтва та з нагоди ювілею капелу бандуристів «Ходорівчанка» та її керівника О.Вавричин нагородили грамотами й подяками ОДА, Національної спілки кобзарів, обласного Центру народної творчості, Ходорівської міської ради, відділу культури і туризму.
Бандура завжди була органічною часткою українського народу, символом його самобутності, нескореності, визвольних поривань. Такою її створив наш народ і такою вона залишиться назавжди.
М.Краївська


Перші вибори старост, сіл, селищ 22 квітня
Ходорівська міська виборча комісія
Результати
виборів старости
Чорноострівського старостинського округу
в єдиному одномандатному виборчому окрузі
Кількість виборчих бюлетенів, одержаних дільничними виборчими комісіями – 1390.
Кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях – 1382.
Кількість невикористаних виборчих бюлетенів – 434.
Кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у приміщенні для голосування – 800.
Кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені за місцем перебування – 119.
Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні – 919.
Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними – 16.
Кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата на посаду старости:
Івановський Роман Іванович - 241
Ковальчук Володимир Петрович – 131
Лаврусь Мар’яна Степанівна – 73
Швець Мар’яна Степанівна – 458.
Загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів на посаду старости - 903
Найбільшу кількість голосів виборців у єдиному одномандатному виборчому окрузі  - 458, набрала Швець Мар’яна Степанівна



Всесвітній тиждень імунізації
Імунізація врятує мільйони людських життів і отримала широке визнання одного з найбільш дієвих та ефективних заходів у сфері охорони здоров'я. Разом із тим, у світі нараховується більше 19 млн. невакцинованих або неповністю вакцинованих дітей, які піддаються серйозним ризикам смертельних захворювань. Всесвітній тиждень імунізації (23 - 29 квітня) покликаний привернути увагу до колективних дій, які необхідні для захисту кожної людини від хвороб, які можливо попередити за допомогою вакцин.
Всесвітній тиждень імунізації проводиться у другій половині квітня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Спочатку цей захід називався Європейським тижнем імунізації і охоплював, відповідно, тільки країни Старого Світу, однак поступово до нього приєдналися й інші контингенти. За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи. Щорічно, починаючи з 2005 року, в Україні проходить Всесвітній тиждень імунізації.
Проведення тижня імунізації покликане привернути увагу  громадськості до імунізації як одного з головних профілактичних заходів, що дозволяють вберегти людство від інфекційних захворювань. ВООЗ настійно рекомендує сім'ям  обов’язково вакцинувати дітей проти смертоносних хворіб.
З 23 по 29 квітня 2018 року в рамках Всесвітнього тижня імунізації в Україні пройде Тиждень Імунізації. На сьогодні в Україні за календарем щеплень проводять імунізацію від 10 захворювань – туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правцю, кору, краснухи, епідемічного паротиту, вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції, від раку шийки матки у дівчат та жінок. У зв’язку із дуже низьким рівнем імунізації нашого населення (колективного імунітету) існує високий ризик поширення даних інфекційних захворювань як серед дитячого, так і дорослого населення.
Лише завдяки проведенню масової імунізації  населення проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного, паротиту, епідемічна ситуація в Львівській області, як і в цілому в Україні, знизилась і захворюваність на окремі інфекції знизилася до поодиноких випадків або зовсім не реєструється (натуральна віспа). Якщо 90-95 % людей мають колективний імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється серед населення. До 1,5-річного віку дитина отримує всі необхідні щеплення, що дозволяє їй активно контактувати з іншими дітьми без ризику заразитись і захворіти. Всі щеплення, згідно з календарем щеплень, проводяться в поліклініках безкоштовно.
Протипоказань до проведення щеплень небагато. Всі вони регламентуються наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551. Це наявність гострої хвороби чи набутий імунодефіцитний стан , анафілактична реакція на попереднє введення вакцин, прийом цитостатистичної терапії. Не є протипоказами цукровий діабет, дитячий церебральний параліч, бронхіальна астма, атопічний дерматит, гіпотиреоз, недоношеність а анамнезі. Вакцинація захищає дитину із хронічними захворюваннями від тяжких інфекцій.
У разі відмови від профілактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров'я життя своєї дитини лягає на них. В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті.
Мета акції – підвищення рівня охоплення вакцинацією через досягнення більш глибокого розуміння того, що кожна людина, навіть новонароджена, має право та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин.
ТО Ж , ДАВАЙТЕ БЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я ВАШЕ ТА ВАШИХ ДІТЕЙ !
З.Я.Багрій, завідувач АЗПСМ


Конкурс мікропроектів місцевого розвитку Львівщини
4 квітня Конкурсна рада визначила 976 потенційних переможців серед 2057 претендентів конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області 2018 року. 118 млн грн. розподілили між пріоритетами: «Школи», «Культура», «Інші пріоритети», «Вуличне освітлення», «Заклади дошкільної освіти», «Охорона здоров’я», «Екологічні ініціативи». Найбільше коштів отримали пріоритети «Школи» (з 645 зареєстрованих проектів фінансуванням підтримано 309) та «Культура» (з 447 переможцями стали 186 проектів).
12 балів із 33 експерти присвоювали за відсоток небюджетного внеску (спонсорський ресурс і кошти громади).
Серед лідерів - Жидачівський, Пустомитівський, Кам`янка-Бузький, Старосамбірський, Самбірський, Городоцький, Бродівський, Золочівський, Жовківський райони. З адміністративних територіальних одиниць, що входять до складу районів (міста районного значення, села і селища - без об‘єднаних громад), було подано 1424 проекти, з яких перемогли 668. Міста обласного значення подали 363 проекти, з них - 159 переможці, ОТГ подали 270 проектів, з яких 149 стали переможцями.
З 976 потенційних переможців органи влади підготували 368 проектів (37,7%), громадські організації, ініціативні групи, ОСББ, благодійні фонди – 608 проектів (62,3%).

Мікропроекти, які будуть реалізовані 2018 року у Ходорівській ОТГ
«Капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту в селі Борусів Жидачівського району, Львівської області» (тис.грн.): кошторисна вартість - 400,0 власний внесок - 12,550, спонсорські кошти - 62,150, співфінансування Ходорівської міської ради - 125,300, обласний бюджет – 200,0.
 «Влаштування (капітальний ремонт) вуличного освітлення в селі Демидів Жидачівського району, Львівської області» (тис.грн): кошторисна вартість - 289,310, власний внесок - 18,0, спонсорські кошти - 40,0, співфінансування Ходорівської міської ради - 86,310,
обласний бюджет – 145,0.
 «Влаштування (капітальний ремонт) вуличного освітлення в селі Городище Жидачівського району, Львівської області» (тис.грн.): кошторисна вартість - 236,282, власний внесок – 20.0, спонсорські кошти - 25,0, співфінансування Ходорівської міської ради – 73,141, обласний бюджет – 118,141.
«Капітальний ремонт адміністративного приміщення соціального комплексу в селі Молодинче Ходорівської міської ради Львівської області» (тис.грн.): кошторисна вартість - 399,949, власний внесок – 12,600, спонсорські кошти - 63,0, співфінансування Ходорівської міської ради – 124,449, обласний бюджет – 200,0.
М.Краївська



КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я
« ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ»
Дільниці,
закріплені за сімейними лікарями та дільничними терапевтами

Дільниці м.ХОДОРОВА
I міська дільниця:
Сімейний лікар - Оленяк В.В. Сестра медична ЗПСМ - Фасоляк Л.М.
Кількість населення – 1749.
Вулиці: Шевченка, Львівська (до № 24), Кропивницького, Гоголя, Богуна, С.Петлюри, провул. Івасюка, Івасюка, С.Бандери, Коновальця, Стрілецька, Федьковича, Коцюбинського, Вербицького, Кобилянської , пер. Бандери, Лисенка, Остапа Вишні.

II міська дільниця:
Сімейний лікар - Ошуст З. О. Сестра медична ЗПСМ Шаран І.Р.
Кількість населення – 1811.
Вулиці: Шептицького, Волошина, Лесі Українки, Тарнавського, М. Чурай, Княгині Ольги, Миру, Глибока, Курбаса, Полуботка, Поперечна, Шевченка, Стрийська.

 III  міська дільниця
Сімейний лікар  Левенець Г.О. Сестра медична ЗПСМ Саврій С.Є.
Кількість населення – 1759.
Вулиці: Спортивна, Верещинського, І.Франка, Чорновола, Привокзальна, Грушевського, Стуса, провул. Стуса, вул. Галечко, Героїв Євромайдану, Роксолани, Мазепи, Стефаника, Винниченка.

IV  міська дільниця
Сімейний лікар Місько О. Р. Сестра медична ЗПСМ Цигелик Р.В.
Кількість населення – 1759.
Вулиці: Січових Стрільців, Шашкевича, Гончара, Довженка, І. Вільде, Я. Мудрого, М. Вовчка, Січова, Чайковського, Сковороди, Поповича, Дорошенка, В.Великого, Довбуша, Сірка, Сагайдачного, Д.Галицького, Шухевича, Тернопільська, Львівська (з № 25).

V міська дільниця
Сімейний лікар Ващишин К. Л. Сестра медична ЗПСМ - Ярема Г.П.
Кількість населення – 1754.
Вулиці: Грінченка, Вінницького, Галицька, Людкевича, Зелена, Кривоноса, Підкови, Замкова, Вітовського, Гонти, Сосюри, Злуки, Зарічна, Кармелюка, Кутузова, О.Степанів, Калинця, Б. Хмельницького, Бортнянського, Симоненка, Рильського, Довгого.

VI  міська дільниця
Сімейний лікар Багрій З. Я. (0,5 зав.) Сестра медична ЗПСМ - Пашко Л.Г.
Кількість населення – 1556.
Вулиця 16 Липня

СІЛЬСЬКІ ПРИПИСНІ ДІЛЬНИЦІ:
I приписна дільниця (кількість населення):
1.                      ФАП с. Загірочко – 839
2.                      ФАП с. Добрівляни – 395
3.                      ФАП с. Новосільці – 440
4.                      ФАП с. Вовчатичі (діти) – 155
5.                      ФАП с. Сугрів (діти) – 64.
Загальна кількість – 1893.
Сімейний лікар – Баторик Н. Я. Сестра медична ЗПСМ - Шаран Н.В.

II приписна дільниця  (кількість населення):
1.                        ФАП с. Бортники – 952
2.                      ФАП с. Букавина – 410
3.                       ФАП с. Демидів / Молотів – 337
4.                      ФАП с. Вербиця – 327.
Загальна кількість – 2026.
Сімейний лікар – Панчук Р. І. Сестра медична ЗПСМ - Мотрук Л.М.

III приписна дільниця  (кількість населення):
1.                      ФАП с. Дуліби – 984
2.                      ФАП с. Отиневичі – 695
3.                      ФАП с. Садки – 273.
Загальна кількість – 1952.
 Сімейний лікар – Ковалишин Т. І. Сестра медична  ЗПСМ - Андрешків О.Б.

IV приписна дільниця  (кількість населення):
1.                      ФАП с. Рудківці – 364
2.                      ФАП с. Піддністряни – 695
3.                      ФАП с. Городище – 440
4.                      ФАП с. Молодинче – 388.
Загальна кількість – 1887.
Сімейний лікар – Вакулюк О. М. Сестра медична ЗПСМ - Олексин Г.Є.

V приписна дільниця  (кількість населення):
1.                      ФАП с. Жирова – 1202
2.                      ФАП с. Кам'яне – 539
3.                      ФАП с. Городищанське (діти) – 63.
Загальна кількість – 1804.
Сімейний лікар – Костецька М. В. Сестра медична ЗПСМ - Коник Г.С.

VI приписна дільниця  (кількість населення):
1.                      ФАП с. Грусятичі – 662
2.                      ФАП с. Ліщин – 449
3.                      ФАП с. Заліски ( Бородчиці ) – 693.
Загальна кількість – 1804.
Сімейний лікар – Добуш Л. З.

Терапевтичні приписні дільниці  (кількість населення):
1.                      ФАП с. Сугрів (дорослі) – 337
2.                      ФАП с. Городищанське (дорослі) – 366.
Загальна кількість – 703.
Сімейний лікар – Козак Л. П. Сестра медична ЗПСМ Фурикевич Б.Б.
3.                      ФАП с. Вовчатичі (дорослі) – 849.
Загальна кількість – 849.
Сімейний лікар – Ковальчук Р. Я. Сестра медична ЗПСМ Фурикевич Б.Б.
6 приписних дільниць – сімейні лікарі
0,75 – терапевтичні приписні дільниць
Загальна кількість населення, що обслуговується :
Вибранівська АЗПСМ   -  2188
Дев'ятниківська АЗПСМ -  1706
 Головний лікар В.С. Жигало



«Наддністрянка» відкрила «Етнофест гостинності-2018»
У наш час майже неможливо знайти людину, якій не подобались би запальні, ліричні, автентичні танці. Український народний танець - душа нашого народу, він народився разом із піснею, разом з нею він зростав, збагачувався. В українських піснях і танцях є весняний подих вітру, тепле лагідне літо, багата осінь і холодна зима.
У неділю, 22 квітня  у центрі міста Львова біля пам’ятника Т. Шевченку з нагоди відкриття «Етнофестивалю гостинності-2018» відбулася масштабна «Хореографічна феєрія». У заході взяли участь понад 250 учасників, 18 кращих колективів Львівщини.
На святі танцю зійшлися найкращі танцюристи всієї області. Ходорівщину на цьому танцювальному дійстві представив народний аматорський ансамбль танцю «Наддністрянка» (кер. засл. прац. культури України Ю.Коцовська, хореограф Л.Семчій)  подарував глядачам запальний український танець «Галицький весільний».
Разом з цим хореографічним заходом стартував «Етнофест гостинності-2018», під час якого кожен з районів презентуватиме мистецьку програму в іншому районі. Упродовж трьох місяців кожен куточок області матиме можливість показати своє мистецтво танцю.
Спалахнувши, ніби феєрверк, народне танцювальне дійство вдалося і подарувало глядачам і танцюристам позитивні емоції.
Р.Урус

 


І слово, і пісня, матусю Тобі!
Мама - найдорожча, найрідніша людина у світі. У неї лагідні руки, тепла посмішка і найщиріший голос. Із перших хвилин життя дитина відчуває тепло й ласку рідної матусі. Традиційно кожного року Ходорівська міська громадська організація Союз Українок спільно з відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради проводить фестиваль-конкурс, присвячений Дню матері з метою пошуку та підтримки юних талантів.
18 квітня у Палаці культури Ходорова відбувся І етап фестивалю-конкурсу «І слово, і пісня, матусю тобі», учасниками якого були переможці шкільного туру фестивалю. З вітальним словом та побажаннями успіхів до учасників творчих змагань звернулися керівник відділу освіти Н.Калинець та голова СУ І.Лозинська.
Школярі продемонстрували широку палітру творчих рішень та мистецьких можливостей. У своїх творах намагалися втілити почуття безмежної вдячності матерям за святу і щиру любов. Журі відзначило високий рівень майстерності виконання, характерність та відповідність вибраних творів заданій тематиці, артистизм окремих виконавців і нагородило їх грамотами відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради.
Номінація «Соло. Виконання пісні про маму»
1 вікова група (9-14р.): І місце - М.Павлишин (ЗОШ І-ІІІст. №4 ім. Золотаря с.Бортники), ІІ місце - Т.Петрів (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів); С.Готра (ЗОШ І-ІІст.№16 с.Дуліби); І.Миндюк (ЦДЮТ м.Ходорів), ІІІ місце - В. Шиманська (ЗОШ І-ІІст. № 16 с.Дуліби); В.Гвоздевич (ЗОШ І-ІІст. №22 с.Загірочко); І.Штурмак (ЦДЮТ м.Ходорів).
11 вікова група (до 18р.): І місце - Р. Стасів (НВК №11 с.Чорний Острів), ІІ місце - В.Івановська (НВК№11 с.Чорний Острів), Р.Прокоп'як (НВК №10 ім. братів Олійників с.Піддністряни), ІІІ місце - Я.Леськів (ЗОШ І-ІІ ст.№20 с.Сугрів).
Номінація «Дуети. Виконання пісні про маму»
1 вікова група (9-14р.): 1 місце - Г.Лучаківська, А.Боднар (ЦДЮТ м.Ходорів); дует Н.Березюк, В. Лашко (НВК №10 ім. братів Олійників с.Піддністряни).
Номінація «Ансамблі. Виконання пісні про маму»
11 вікова категорія: І місце - вокальний ансамбль «Росинка» (ЗОШ І-ІІІст. №3 ім. Героя України Р.Точина м.Ходорів), ІI місце - вокальний ансамбль «Едельвейс» ( ЗОШ І-ІІІст. №5 с.Грусятичі), ІІI місце - вокальний ансамбль «Ходорівчанка» (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів).
Номінація «Авторська поезія»
1 вікова група (9-14р.): І місце - О.Дзендзелюк (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів); М.Казимирів (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі), Л.Могильна (НВК №10 ім. братів Олійників с.Піддністряни), Л. Федоришин (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів). ІІ місце - М.Савків (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів); М.Пеліховська, В. Дьомочкіна (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі); Н.Петровська (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів), С.Мончак (ЗОШ І-ІІст. №9 с.Отиневичі); В.Вовк, В.Коник (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів). ІІІ місце - К.Казимирів (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі); Т.Стрілець (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів); В.Дектеренко (НВК №10 ім. братів Олійників с.Піддністряни); З.Катола, С.Горленко (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів); Б.Ганущак (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі).
11 вікова група (до 18р.): ІІ місце - М.Когут (ЗОШ І-ІІІст. №3 ім. Героя України Р.Точина м.Ходорів); ІІІ місце - І.Шумська (ЗОШ І-ІІІст. №3 ім. Героя України Р.Точина м.Ходорів).
Номінація «Авторська проза»
1 вікова група (8-13 р.): І місце - В.Попко (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі); Г.Лучаківська (ЗОШ І-ІІІст.№6 с.Дев'ятники); А.Сушайло (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів). ІІ місце - О.Курпіта (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі); О.Пиж (НВК №11 с.Чорний Острів); Н.Дуда (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі). ІІІ місце - Н.Порубанець (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів); В.Кузьмак (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі); О.Горачек (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів).
11 вікова група (до 18р.): І місце - Р.Стасів (НВК №11 с.Чорний Острів), ІІ місце - О.Квасниця (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів), ІІІ місце - М.Пізь (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів).
Дипломами відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради нагороджені: В.Хома (ЗОШ І-ІІІст.№4 с.Бортники імені Золотаря), Д.Дубик (ЗОШ І-ІІст.№21 с.Заліски), дует у складі Ю.Гридинської та Н.Крижанівської (ЗОШ І-ІІст.№12 с.Бориничі), тріо у складі Д.Горшунової, Х.Шаран, Є.Антропової (ЗОШ І-ІІІст.№8 с. Вибранівка), В.Герман, Т.Клапко (ЗОШ І-ІІІ ст.№6 с.Дев'ятники).
Подяками відділу освіти відзначені вчителі за добросовісну та якісну підготовку учнів до участі у I етапі фестивалю-конкурсу: О.М.Пшик (ЗОШ І-ІІст. №14 с.Вовчатичі), Л.Р.Гульцьо (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів), З.Б.Пундор, Н.П.Макогін (НВК №11 с.Чорний Острів), М.В.Федиш (НВК №10 ім. братів Олійників), Н.О.Лук'янчук (ЗОШ І-ІІІст. №6 с.Дев'ятники), І.С.Теодоровська (ЗОШ І-ІІст. №9 с.Отиневичі), І.А.Ольшанецька (ЗОШ І-ІІст. №19 с.Дуліби), Г.Т.Баторик (ЗОШ І-ІІст. №20 с.Сугрів), О.Р.Кресан (ЗОШ І-ІІІст. №5 с.Грусятичі), С.С.Шемечко (ЗОШ І-ІІІст.№8 с.Вибранівка та ЗОШ І-ІІст. №12 с.Бориничі), Р.В.Неїжмак (ЗОШ І-ІІІст. №2 м.Ходорів), В.П.Мотрук (ЗОШ І-ІІІ. №3 ім. Героя України Р.Точина, ЦДЮТ), М.В.Костур (ЗОШ І-ІІІст.№1 м. Ходорів), Н.В.Новак (ЗОШ І-ІІІст.№6 с.Дев'ятники), Б.Я.Мосій (ЗОШ І-ІІІст.№4 с.Бортники ім. Золотаря), В.Я.Сомик (ЗОШ І-ІІст.№22 с.Загірочко), М.М.Дорошенко (ЗОШ І-ІІІст. №3 ім. Героя України Р.Точина м.Ходорів), С.Я.Бардигула (ЗОШ І-ІІІст. №1 м.Ходорів).
Переможці I етапу фестивалю-конкурсу «І слово, і пісня, матусю, тобі» візьмуть участь у завершальному етапі фестивалю, який відбудеться у Львові.
Цьогорічний відбірковий етап пройшов активно і цікаво. Дитяче бачення навколишнього світу зумовлене не аналітичним мисленням, не прагматичними, політичними та морально-етичним, а чуттєвістю і правдою. Щире дитяче виконання пісень про маму не залишили байдужим нікого. Вже вкотре переконуємося у невичерпності талантів молоді Ходорівщини.
Р.Урус


Знову дзвони Чорнобиля душу тривожать
У Центрі дитячої та юнацької творчості міста Ходорова 26 квітня панувала святкова, водночас, хвилююча і тривожна атмосфера. Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, школярі, вчителі, бібліотекарі, небайдужі містяни зібрались на вечір пам’яті, щоб пригадати жахливий для України і цілого світу день 26 квітня 1986 року - коли з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі АЕС.
Присутні вшанували пам'ять жертв Чорнобиля хвилиною мовчання.
Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС ходорівчанин Й.Кіт розповів: «Я працював по дезактивації населених пунктів, уражених радіацією. Могильники, страх, смерть – ті відчуття, які залишаться у спогадах назавжди». Ю.Цимбалюк, який потрапив у смертельну зону через рік після аварії, якраз тоді, коли влада зрозуміла, якого масштабу сталася біда, пригадав: «Коли вперше ступив у зону, не почув ні співу, пташок, ні голосів людей, побачив тільки мертву землю під ногами».
Вихованці екологічного гуртка «Джерельце» ЦДЮТ (кер.С.Ленишин) у поезії, прозі пригадали ті історію ЧАЕС, міста Прип’ять, у яскравій інсценізації відтворили страшні хвилини під час вибуху атомного реактора, розповіли про героїв, які у перші хвилини кинулися гасити смертельний вогонь. До сліз зворушила літературно-музична композиція «Я - Україна» і трагічна хореографічна постановка учасниць гуртка народного танцю «Вихиляс» (кер.В.Луців). Ведучими заходу були В.Кобзар та С. Марків.
Бібліотекар Л.Тарнавська провела цікавий огляд тематичної літератури - розповіла про письменників - В.Симоненка, І.Драча, М.Вінграновського, Б. Олійника, С. Алексієвича, котрі у своїх творах описували і застерігали про наслідки трагедії на ЧАЕС.
Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців-пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.
Р.Урус


Про Великодній кошичок розкажуть, гаївки і виставу Вам покажуть…
Однією з чудових традицій українського народу є великодні гаївки. Після Провідної неділі, 18 квітня, у дитячому садочку "Ставочок" села Грусятичі відбулося свято, під час якого малюки відтворили стародавні великодні традиції.
Весняне дійство розпочалося виставою "На Великдень", яку малята підготували разом з вихователями Р.М.Уцик, О.В.Горін та музичним керівником О.Р.Александрів. Дія вистави відбувалась у великодньому кошику, де всі освячені продукти розповідали про себе і про свою користь.
Потішив глядачів і танець "Огірочки", особливість якого в тому, що діти, переплітаючись у танці, "зв'язувались», мов ті огірочки.
Веселими гаївками забавляли вихованці садочку всіх присутніх, яких охопила атмосфера Великодня. Найбільше раділи бабусі наших вихованців, адже саме від них ми черпали народний фольклор, і саме вони пам'ятають хороводи, які водили багато років тому.
 І.Г.Радевич, директор ЗДО"Ставочок"


Маленькі перемоги дітей з великим серцем
Шановні читачі народного часопису «Ходорівщина», ділимось з Вами нашою перемогою у флешмобі «Я годую птахів» Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, на сайт якого ми надіслали фото годівничок, які змайстрували батьки, вихователі та маленькі вихованці дитячого садочка "Ставочок" села Грусятичі.
Ми вдячні журі за найвищу оцінку наших робіт серед безлічі фото 35 учасників з Львівської, Сумської та Закарпатської областей, і пам'ятні подарунки - брошурки, буклети, наклейки, книгу "Цілющі рослини на городі і в природі», що стали експонатами екологічного стенду у дитсадку «Ставочок». Окремо дякуємо М.Д.Гавінській, секретарю ради Ходорівської ОТГ, за доставку подарунків.
Віримо, що завдяки увазі дітей та дорослих, з допомогою засобів масової інформації та флеш-мобів ми звернемо увагу оточуючих на проблему захисту крилатих друзів.
І.Г.Радевич, директор ЗДО"Ставочок"




У світі спорту
Наші баскетболістки – бронзові призери першості області
16-17 квітня у місті Сокалі відбувся фінал першості Львівської області з баскетболу серед ДЮСШ (дівчат 2003-2002 р.н.). У змаганнях взяли участь команди Червоноградської, Сокальської, Ходоріської ДЮСШ і Львівської обласної ДЮСШ.
Баскетболістки Ходорівської ДЮСШ у перший день змагань з мінімальним рахунком поступилися командам Червонограда та Сокалю. Наступного дня наша команда зустрілася з баскетболістками Львова. Для того, щоб здобути «бронзу», ходорівчанкам потрібна була тільки перемога. Наші дівчата у цій грі продемонстрували все своє вміння, характер, бажання перемогти і подолали своїх суперниць з рахунком 31:25, що дало їм змогу посісти третю сходинку першості області.
За команду Ходорівської ДЮСШ виступали: М.Мінурка, В.Кузик (Грусятицька ЗОШ №), Л.Ониськів (Піддністрянський НВК), Х.Кужда, А.Чучула, М.Паздерська, О.Дрогомирецька, А.Бабій, С.Чорна, К.Демчишин, Є.Нетяга (Ходорівська ЗОШ №1). Бронзового призера обласної першості з баскетболу підготували до змагань тренери-викладачі С.Пшик та Б.Литвин.
У напруженому фінальному поєдинку команда Червонограда з рахунком 40:38  перемогла дівчат із Сокаля.
В.Коник


Шахи
Верхній ряд (зліва-направо): Ю.Войтко, А.Решевська, 
А.Бабій, Б.Терлак.
Нижній ряд (зліва-направо): А.Ільків, Вл.Терлак
Чемпіонат області серед учнів ДЮСШ, 2001р.н. та молодших, відбувся 12 квітня у Городоцькому шаховому клубі. Змагання проходили у двох турнірах - окремо серед юнаків та дівчат. Регламент турнірів – сім турів, контроль часу - 10 хвилин на партію для кожного учасника та 5 секунд на кожен наступний хід. У турнірі юнаків чемпіоном області став першорозрядник з Городка А.Ільків, який продемонстрував прекрасну гру і виграв усі зіграні ним партії. Однакову кількість очок набрали брати Богдан та Владислав Терлак з Ходорова і зайняли, відповідно, друге та третє місця. У п’ятірку кращих увійшли Р.Тиндюк та П.Швед з Гніздичева.
Досить вдало розпочали боротьбу за нагороди дівчата. Вже на старті М.Морохівська з Ходорова здобула перемогу над двома другорозрядницями з Городка, а О.Гриців з Жидачева перемогла майбутню чемпіонку області. Проте після прекрасного старту ситуація змінилася. Чемпіонкою області стала першорозрядниця з Городка А.Решевська, другою була також представниця Городка другорозрядниця Ю.Войтко, які набрали однакову кількість очок. Всього на півочка від них відстала А.Бабій з Ходорова, яка посіла третє місце. У п»ятірку кращих серед дівчат увійшли О.Гриців з Жидачева та другорозрядниця з Городка Л.Годанська. Слід відзначити зрілу гру юної О.Гриців. Залікові очки команді принесли також М.Морохівська (Ходорів) та В.Шкадар (Жидачів).
 На цьому чемпіонаті команда Городка у черговий раз довела, що є найсильнішою серед команд ДЮСШ Львівської області.
Переможці та призери обох турнірів нагороджені грамотами та медалями.
О.Гулей




















Немає коментарів:

Дописати коментар