четвер, 7 грудня 2017 р.




Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.22 (387) від 02.12.2017р.

За Незалежність, Гідність, за Свободу!
Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, тривожать і не залишають байдужими жодного громадянина нашої країни. Чотири роки тому ми вперше отримали шанс змінити Україну - вибороти право жити у гідній, справедливій країні. У відповідь на побиття студентів у ніч на 1 грудня 2013 року на Майдан у Києві вийшли, за різними оцінками, від 500 тисяч до мільйона протестувальників. У числі перших на столичному Майдані були жителі Ходорівщини Р.Тітик, Р.Точин, М.Рожко, О.Любинецький, О.Сохан, Ю.Юревич, В.Андрешків.
Побратими забирають з поля бою ходорівчанина Романа Тітика
Революція Гідності змінили країну. Кожен із нас у ті буремні зимові дні намагався бути хоч чимось корисним Майдану. Кожен хотів допомогти: одні завзято взялися за волонтерство і цілими днями та ночами готували канапки та гарячий чай, інші допомагали матеріально — хтось гривнею, хтось і сотнею гривень... Хто чим міг. День і ніч працювала координаційна рада при Ходорівській міській раді, відправляючи на Майдан сотні людей, теплі речі, продукти, ліки.

Найбільш жорстоке та криваве протистояння відбулось у «кривавий четвер», 20 лютого, на вулиці Інститутській, де від куль снайперів, загинуло більш ніж півсотні повстанців. Серед них - ходорівчанин Роман Точин. У тім бою був поранений його побратим Роман Тітик. Розпочався відлік Небесної сотні, відлік нової історичної епохи. 20 лютого 2015 року в Києві під час вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні у Художньому Арсеналі Президент України П.Порошенко вручив 107 орденів «Золота Зірка» Героя України рідним активістів Революції Гідності. Найвищу державну нагороду з рук Глави держави отримали дружина і дочка Романа Точина.
20 лютого 2014 рік."Кривавий четвер" забрав нашого земляка Героя України  Романа Точина
Жителі Ходорівської об'єднаної територіальної громади гідно вшанували пам'ять нашого земляка Героя України Романа Точина. 9 червня 2014 року в центрі Ходорова відкрили Алею Героїв Небесної Сотні Львівщини. Його ім'ям названа вулиця у Ходорові та  школа №3, у якій навчався Герой. На її фасаді 22 лютого 2015 року урочисто відкрили меморіальну дошку на честь Романа. 17 липня 2016 року відбулось освячення пам'ятника Лицарю Небесної сотні, Герою України Роману Точину на його могилі.

У ці дні Україна пригадує героїчні й водночас трагічні події листопада-лютого 2013-2014 років, вшановує своїх Героїв. Повсюдно відбуваються вечори пам'яті. 21 листопада у Ходорівському Палаці культури відбулася святкова академія, присвячена четвертій річниці Революції Гідності та Свободи. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Майдану й АТО, котрі віддали своє життя за право жиги у вільній європейській країні. Кращі з кращих представників молоді нашого міста запалили лампадки та поклали квіти до пам'ятних плит Героїв Небесної Сотні Львівщини та могили Героя України Р.Точина.

Нікого не залишив байдужим виступ активного євромайданівця, побратима Героя України Романа Точина - Романа Тітика, якого досі болять душевні і тілесні рани - біль втрат, зрада псевдолідерів, котрі на крові майданівців прийшли до влади «1 грудня ходорівчани разом з іншими свідомими українцями вийшли на Майдан. Ми хотіли європейського життя, повірили новим лідерам. Потім нас почали викрадати, вбивати, а потім розстрілювати. Розкрити ті справи - діло честі. Я вірю, що ми можемо все змінити. У першу чергу це має зробити нова політична еліта», - наголосив Роман Тітик. Присутніх розчулили слова матері Героя - пані Лесі Точин, сповнені тугою і болем втрати за рідним сином.
Лауреати та дипломанти 18-го дитячого-юнацького фестивалю «Сурми звитяги» присвятили учасникам Майдану та воїнам АТО свої найкращі номери і показали найвищі акторські здібності. Юні ходорівчани Х.Клак, Р.Стасів, С.Марків, Ю.Кліщ, А.Пундор декламували тематичні поезії. Вразили співочими голосами і пісенною мелодійністю І.Миндюк, В.Івановська, дует у складі А.Чех та Д.Гринишин, вокальні ансамбліі «Росинка» та «Ходорівчанка». Запам'яталися присутнім композиції - героїко-патріотична «Господи, збережи Україну» та хореографічна «Вишивальниці».
Ми вигнали корумповану владу ціною людських жертв, втратою територій і пустили на свою землю війну, яка за три роки забрала тисячі людських життів, як військовослужбовців так і мирних жителів, в тому числі і наших земляків - Михайла Роговського, Володимира Андрешківа, Володимира Князєва, Михайла Березки.
Серед воїнів АТО, які без жодних вагань з Майдану вирушили на Схід боронити Україну від російського агресора, були наші земляки Т.Данилів, С.Осадчук, А.Синишин. Саме вони та майданівці О.Сохан й Ю.Юревич 28 листопада були почесними гостями у Ходорівській хаті-читальні (КЗ"Ходорівська міська публічна бібліотека") на зустрічі з учнівською молоддю та представниками громадських організацій. Гості без прикрас і пафосу розповідали про своє життя, яке не уявляють без цілісності українського народу, ділилися найяскравішими, найболючішими спогадами про Майдан, війну.
Лікар-стоматолог Тарас Данилів пригадав ніч з 19 на 20 лютого, якраз перед розстрілом Майдану: «Горіли шини. Чорний їдкий дим був усюди, але вітер з Божого провидіння відганяв мерзотний запах у бік беркутівців». Зізнався: «На війну пішов добровольцем 1 вересня 2014 року, коли почув про Іловайський котел - не зміг сидіти вдома».
На думку майданівця лікаря-анестезіолога Степана Осадчука, який рік рятував життя нашим бійцям на Сході України, у цей буремний для України час ми повинні знати, що і кого захищаємо, заради чого живемо: «Те, що сьогодні відбувається на Сході - не АТО, це справжня війна - кров, сльози, розпач, біль». Розповів, що пережити всі жахіття війни йому, як і всім атовцям допомагає усвідомлення того, що вдома їх чекають дружини, діти, матері, невтомно працюють волонтери - знання того, що в них є справжній тил.
Майданівець Юрій Юревич, який займається волонтерством з початку бойових дій, під час короткого виступу розповів: «Був на Майдані у ніч перед розстрілом - та ніч запам'ятається мені назавжди. Допомагаючи нашим воїнам, зрозумів одне: ми живемо у складні часи, але боротьба робить нас сильними. На нашій землі є люди, здатні до самопожертви, люди, яких не купиш за гроші і які зможуть побудувати світле майбутнє».
Учасник АТО, вчитель фізики Ходорівської ЗОНІ 1-111ст. №3 ім. Героя України Р.Точина Андрій Синишин наголосив: «Будучи у зоні бойових дій, відчував постійну підтримку і турботу усієї шкільної родини: щодня телефонували мої учні, колеги, друзі і просто знайомі. Признаюся, заради цього хотів повернутися додому, щоб знову їх побачити». На завершення додав, що кожен з нас повинен займатися справою близькою до душі, приносити користь своїй державі і назавжди забути про хабарництво.
Оксана Сохан розповіла, що прийшла на зустріч, щоб просто зустрітися з побратимами з Майдану. Пригадала, як «28 листопада поїхали перші добровольці на Майдан, я була серед них. Пам'ятаю, як разом з Р.Осадчук, М. Рожко і дочками готували канапки, допомагали чим тільки могли, тоді як наші побратими у робили «коктейлі Молотова»».
Розповіді майданівців та учасників АТО зворушили серця присутніх. Учні Ходорівських шкіл - О.Манишин, Д.Данилко, А.Федор, Х.Білоус, І.Шумська, М.Когут, А.Кінаш та Р.Буняк, підготували літературно-музичну інсценізацію, присвячену подвигу Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, лейтмотивом якої були слова: "Україна - мирна держава, українці - толерантні, ввічливі люди, які з повагою ставляться до кожної нації і мови! Ми знаємо, що ми - єдині, що перемога буде за нами. Єдина Україна - іншого шляху у нас немає!". Діти подарували нашим героям браслети-обереги, майстерно виготовлені учнями ЗОШ №3 І -111 ступенів ім. Героя України Романа Точина, з надією, що часточка їхньої душі зігріє серце солдата.
Трепетно прозвучав Гімн України у виконанні викладача класу скрипки Ходорівської дитячої школи мистецтв М.Макух. Голова Союзу українок І.Лозинська проаналізувала сьогочасні події в Україні і подякувала учасникам та організаторам зустрічі.
Минуло чотири роки від подій, які назавжди змінили Україну і кожного українця. Досі триває жорстоке протистояння на Сході. Мужні сини України до сьогодні відважно захищають інтереси нашої держави. Попри всі жахливі події останніх років ми свято віримо у слова правдивого голосу українського народу - поетеси Ліни Костенко: «І хто б там що кому не говорив, а згине зло і правда переможе!».
Р.Урус


Відбулася Х1Х сесія У111 скликання міської ради
07 листопада 2017 року в Палаці культури м.Ходорова відбулася ХІХ сесія VIII скликання міської ради. В сесії взяли участь 24 депутати міської ради, старости старостинських округів, керівники установ, організацій. Головував на засіданні сесії міський голова Олег Коцовський.
Після затвердження порядку денного, депутати розглянули бюджетні питання: про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету, про затвердження договорів про міжбюджетні трансферти. Начальник відділу фінансів, обліку, звітності та контролю Іванна Глушко проінформувала депутатів про перевиконання Ходорівського міського бюджету на 5 млн. 203,0 тис.грн. Кошти від перевиконання (враховуючи пропозиції старост, керівників профільних відділів) будуть спрямовані на медицину – 910,0 тис.грн., на культуру – 520,0 тис.грн., для потреб водопостачання - 479,0 тис.грн., для благоустрою – 2 млн.094,0 грн., для співфінансування робіт по ремонту автомобільних доріг – 100,0 тис.грн., для співфінансування проекту по модернізації приміщення для потреб ЦНАПу - 200 тис.грн.,для виплати матеріальних допомог жителям громади – 100,0 тис.грн., для виготовлення генеральних та детальних планів забудови – 200,0 тис.грн., для капітального ремонту адмінбудинку в с.Вибранівка – 200,0 тис.грн. Депутати внесли зміни в межах кошторисних призначень в галузі освіти, культури та охорони здоров`я, затвердили договори про міжбюджетні трансферти Львівській міській раді та Жидачівській районній раді за надання послуг по третинній медицині, затвердили рішення виконавчого комітету та розпорядження міського голови прийняті в міжсесійний період. З метою забезпечення проведення заходів щодо розвитку християнських цінностей, духовної та естетичної культури населення внесено зміни до Програми розвитку державно-церковних відносин «Духовність врятує світ» в частині збільшення видатків на фінансування програми на 300 тис.грн., а саме на Храми: с.Вербиця 60,0 тис.грн.; с.Новосільці – 25,0 тис.грн.; с.Чорний Острів – 30,0 тис.грн.; м.Ходорова (св..Володимира та Ольги) 175 тис.грн.; с.Девятники – 10 тис.грн. Після заслуховування пропозицій секретаря виконкому Любові Абрамів депутатами внесено зміни до загальної чисельності та структури виконавчих органів Ходорівської міської ради (ліквідовано відділ житлово-комунального господарства та створено відділ містобудування та архітектури та відділ державного архітектурно-будівельного контролю).
Секретар ради Марія Гавінська проінформувала та узагальнила пропозиції старост сіл, керівників відділів, відповідно до яких внесено зміни до переліку об’єктів, які перебувають в комунальній власності Ходорівської міської ради (ОТГ), що підлягають продажу (передачі в оренду), а саме даний перелік доповнено 2-ма об’єктами: приміщення котельні по.вулиці 16 липня в м.Ходорів та колишнього адмінбудиноку в с.Піддністряни і затверджено план підготовки регуляторних актів на 2018 рік. Депутати затвердили Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності в сфері оцінки землі на території Ходорівської міської ради; надали дозволи на виготовлення правовстановлюючих документів на об’єкти, які перебувають в комунальній власності Ходорівської міської ради та підлягають продажу. Заслухавши інформацію заступника міського голови Анастасії Батирняк депутатами затверджено кошторисні документації по влаштуванню ігрових майданчиків в м.Ходорів та с.Піддністряни, по капітальному ремонту адмінбудинку в с.Вибранівка, по капітальному ремонту системи опалення народного дому в с.Бортники, по реконструкції системи газопостачання з заміною замірних вузлів обліку газу і коректорів в комунальних навчальних закладах, по реконструкції системи водопостачання м.Ходорів (перша черга с.Садки), а також Порядок проведення конкурсу для надання супутніх послуг, пов'язаних з наданням адміністративних послуг у Центрі надання адміністративних послуг Ходорівської міської ради.
Вже традиційно велику кількість питань, що розглядаються на сесії становлять земельні питання. Зокрема, питання щодо розгляду заяв жителів Ходорівської ОТГ про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, а також про затвердження таких проектів землеустрою.
Затверджено: звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки для обслуговування будівлі магазину, що розташована за адресою: Львівська область, Жидачівський район, с.Бринці-Церковні, вулиця Зарічна,31 (в межах населеного пункту) площею 0,0661 га., у розмірі 67765 грн. 00 коп. (шістдесят сім тисяч сімсот шістдесят гривень, 00 коп.), у розрахунку за один квадратний метр земельної ділянки – 152,52 грн. (сто п’ятдесят два гривні 52 коп.); проектземлеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівлі церкви Релігійної громади Української Греко-Католицької Церкви в селі Садки Жидачівського району Львівської області; детальні плани території земельної ділянки (для обслуговування та будівництва гаражу по вулиці імені Героя Майдану Романа Точина,22 Долику П.Р.; для обслуговування бази відпочинку Сомик Надії Василівні (м. Ходорів, вул. Шевченка); для обслуговування храму Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви с.Калинівка; для обслуговування храму релігійної громади Української Греко-Католицької Церкви с.Лучани; для обслуговування магазину продтоварів на вул. Б.Хмельницького,102 в м. Ходорів (Швед В.М., Курпіта О.І., Олексин О.О., Олексин Б.О.) та внесено зміни в детальний план території в м.Ходорів по вул..Грушевського ,63 Львівської області.
Надано дозволи: на розробку генеральних планів сіл Жирівського та Бортниківського старостинських округів; на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки  для будівництва та обслуговування підземних резервуарів питної води в селі Садки для передачі її в постійне користування ДП «Водоканал».
В різному заступник міського голови Анастасія Батирняк проінформувала присутніх про результати розгляду звернення мешканців міста Ходорова, міських громадських об’єднань та організацій про загрозу екології міста та самовільний скид стічних виробничих вод ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» у річку Луг та про депутатські звернення депутатів міської рад Ігоря Хруща щодо будівництва нового об’єкту на території ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» та Олега Бончинського щодо вивчення стану аварійності доріг на території Ходорівської ОТГ.
Детальніше з рішеннями міської ради можна ознайомитися на офіційному сайті Ходорівської міської ради.
Секретар міської ради Марія ГАВІНСЬКА



ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХІХ сесія VІІІ-го скликання
РІШЕННЯ №1336
від  07 листопада 2017 року
м. Ходорів

Про внесення змін до рішення Ходорівської міської ради №568 від 22.12.2016 року «Про затвердження переліку об’єктів, які перебувають в комунальній власності Ходорівської міської ради (ОТГ), що підлягають продажу (передачі в оренду)  в 2017 році»
Відповідно до ст.ст.43,59,60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», Порядку продажу об’єктів малої приватизації шляхом викупу, на аукціоні (у тому числі за методом зниження ціни, без оголошення ціни), за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону, затвердженого наказом ФДМУ від 02.04.2012 р. №439, з метою раціонального використання майна, що знаходиться у комунальній власності Ходорівської міської ради (ОТГ), наповнення дохідної частини бюджету, беручи до уваги висновок депутатської комісії, міська рада ВИРІШИЛА:
1.Внести зміни до рішення Ходорівської міської ради №568 від 22.12.2016 року, а саме  додаток до рішення доповнити перелік об’єктів, які перебувають в комунальній власності Ходорівської міської ради (ОТГ), що підлягають продажу (передачі в оренду) в 2017 році, включивши 2 об’єкти:

№ п/п
Назва об’єкту
Місцерозташування об’єкту
Пропозиції (продаж/оренда)
1
1
Будівля колишнього адміністративного будинку
с.Піддністряни, вул.Ходорівська,57
продаж/оренда
2
2
Будівля котельні
м.Ходорів,вул.16 Липня
продаж/оренда

2. Виконавчому комітету Ходорівської міської ради провести заходи щодо організації процедури продажу (передачі в оренду) комунального майна, вказаного в п.1 рішення згідно чинного законодавства.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну депутатську комісію Ходорівської міської ради з питань господарського комплексу, комунальної власності, транспорту, зв’язку, сільських територій та АПК (П.Панат).

РІШЕННЯ №1337
від 07 листопада 2017 року  м. Ходорів
Про затвердження Плану діяльності Ходорівської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів  на 2018 рік
Відповідно до статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 7,32 Закону України «Про засади державної політики у сфері господарської діяльності», беручи до уваги висновок депутатської комісії, міська рада вирішила:
1. Затвердити план діяльності Ходорівської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік згідно додатку.
2. Зобов’язати відповідальних за розробку регуляторних актів своєчасно та відповідно до чинного законодавства проводити процедуру їх розробки, оприлюднення та затвердження.
3. Оприлюднити план діяльності Ходорівської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік на офіційному сайті ради в десятиденний термін з моменту підписання цього рішення.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань інвестиційної і регуляторної політики, розвитку підприємництва та зайнятості населення  (В.Басараб).

РІШЕННЯ № 1352

від 07 листопада 2017 року
 м. Ходорів
Про внесення змін до рішення VI сесії VIII-го скликання Ходорівської міської ради від 27.10.2016р. № 424 «Про затвердження переліку земельних ділянок, які перебувають у комунальній власності на території м. Ходорова, призначених для продажу у власність або права оренди на конкурентних засадах (земельних торгах)».
З метою підвищення ефективності використання земель міста Ходорова, які перебувають у комунальній власності на території м. Ходорова, п. 34 ч.1 ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновок депутатської комісії, міська рада В И Р І Ш И Л А:
1. Внести зміни до рішення VI сесії VIII-го скликання Ходорівської міської ради від 27.10.2016р. № 424 «Про затвердження переліку земельних ділянок, які перебувають у комунальній власності на території м. Ходорова, призначених для продажу у власність або права оренди на конкурентних засадах (земельних торгах)»  та доповнити перелік земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Ходорова, призначених для продажу у власність або права оренди на конкурентних засадах (земельних торгах), зокрема:
1.1. земельна ділянка по вул. Шевченка,35 площею 0,8792га із земель житлової та громадської забудови для продажу у власність, права оренди;
1.2. земельна ділянка по вул. Грушевського,63 орієнтовна площа 0,30га із земель житлової та громадської забудови для продажу у власність, права оренди.
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську  комісію з питань регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О.Ревер).
                                                                                          Міський голова Олег КОЦОВСЬКИЙ

Про присвоєння імені Богдана-Юрія Янівського
комунальному початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладу «Ходорівська дитяча школа мистецтв» Ходорівської міської ради

Оголошення про проведення громадського обговорення

Організатор громадського обговорення: Ходорівська міська рада.

Найменування юридичної особи, якій пропонується присвоїти ім’я фізичної особи: комунальний початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад «Ходорівська дитяча школа мистецтв» Ходорівської міської ради.


Ім’я фізичної особи, що про пропонується присвоїти юридичній особі: Богдан-Юрій Янівський.
Обгрунтування пропозиції: Постать композитора Богдана-Юрія Янівського вирізняється в царині музики небесною глибиною та неосяжністю і, водночас, земною ніжністю й любов’ю. Він впевнено бездоганний як театральний композитор і композитор-пісняр. Дуже любив авторське виконання власних творів, адже був піаністом-віртуозом, а також володів даром вокалу. Багато творів Богдана Янівського стали класикою, створивши генофонд української музики. І, хоч народився композитор 4 липня 1941 року у м. Львові, стежина його життєвої і творчої долі пролягла Ходорівщиною: тут мав дачний будинок у селі Добрівляни, тут жили його численні друзі, а також співавтори й виконавці його пісень. Як згадувала дружина композитора, Ходорів і ходорівчани давали йому особливий заряд творчої енергії, від якої він випромінював радість і щастя. Ходорівщина ніби дарувала композиторові крила для лету.
     Богдан Ярославович любив працювати з молоддю. Він очолював Асоціацію творчої інтелігенції «Світ культури», був одним із фундаторів фестивалю «Золоті трембіти». До речі, у жовтні 1996 року цей фестиваль проходив у м. Ходорів.
     Богдан Янівський є творцем «Пісні про Ходорів», а також пісні «Сторононько моя» на слова поетеси – нашої землячки Галини Охоцької, де возвеличує красу рідної святої Ходорівщини, куди «душа, мов на сповідь у храм, поспіша» і котра обігріє і сльозу його, і сивину!
     Присвоєння імені Богдана-Юрія Янівського комунальному початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладу «Ходорівська дитяча школа мистецтв» Ходорівської міської ради сприятиме відродженню українських традицій, національно-патріотичному вихованню юних музикантів, піднесенню розвитку освіти та культури.
Суб’єкти, що внесли пропозицію про присвоєння комунальному початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладу «Ходорівська дитяча школа мистецтв» Ходорівської міської ради імені Богдана-Юрія Янівського – трудовий колектив КПСМНЗ «Ходорівська дитяча школа мистецтв», заступник директора КПСМНЗ «Ходорівська дитяча школа мистецтв» з навчальної роботи Наталія Кухарська, підлітковий терапевт поліклінічного відділення КЗОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської області поетеса Галина Охоцька, керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради Христина Кісіль. 
Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення – громадське обговорення проводиться протягом місяця на сайті Ходорівської міської ради з дня опублікування у народному часописі «Ходорівщина».


П Р О Т О К О Л
01.11.2017р. м. Ходорів

Присутні : 46 членів трудового колективу
Голова зборів:Когут О.В.
 Секретар: Весельська Я.З.

Запрошені:
Мельник О.В. – заступник голови міської ради  з гуманітарних питань, Охоцька Г.Я. – поетеса, підлітковий терапевт поліклінічного відділення КЗОЗ «Ходорівська  міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської області,  Кісіль  Х.Р. – керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету  Ходорівської міської ради, Кіжеватова  Н.В. – голова батьківського комітету  школи. 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ :
Про  присвоєння  імені Богдана-Юрія  Янівського КПСМНЗ « Ходорівська дитяча школа мистецтв» Ходорівської міської ради Львівської області

Виступили :
-  Кухарська Наталія Михайлівна – заступник директора з навчальної роботи, яка ознайомила працівників з процедурою присвоєння імен навчальним  закладам  згідно вимог Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», (34865- УІ від 24.05.2012р.);
-  Охоцька Галина Ярославівна – поетеса, підлітковий терапевт поліклінічного відділення КЗОЗ «Ходорівська  міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської області, ознайомила членів трудового колективу  з біографічними відомостями про
Б.- Ю. Янівського, інформацією про його заслуги перед Україною;
-  Кісіль Христина Романівна – керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини  виконавчого комітету  Ходорівської міської ради  висловила свою думку щодо присвоєння КПСМНЗ «Ходорівська дитяча школа мистецтв»   імені Богдана-Юрія Янівського . Це сприятиме  національно-патріотичному вихованню учнівської молоді, збереженню історичної пам'яті народу, дослідженню вивченню музичної спадщини Львівщини.

Ухвалили:
Клопотати перед Ходорівською міською радою про присвоєння імені Богдана-Юрія Янівського  КПСМНЗ « Ходорівська дитяча школа мистецтв»

Проголосували:
За 46 членів трудового колективу
Проти – 0
Утримались – 0

                                                                                                   Голова зборів О.В. Когут
                                                                                                   Секретар Я.З. Весельська


Нарада директорів освітніх установ Ходорівської ОТГ
Нарада директорів навчальних закладів Ходорівської ОТГ розпочалась із ознайомлення з презентаціями вчителів, які брали участь у проекті "Збудуємо Україну разом!» - О.Сластової, вчителя з м.Старобільськ Луганської обл. та вчителя української мови та літератури ЗОШІ-ІІІ ст. №2 міста Ходорова С.Кухарської.
Переглядаючи презентацію, яка у хронологічному порядку відтворювала кожен день перебування гості з Луганщини на Ходорівщині, присутні побачили себе та свої навчальні заклади очима людини зовсім іншої ментальності. О.Сластова відверто розповідала про ознайомлення із роботою дошкільних дитячих установ, екскурсії у музеї, відвідини духовних святинь нашого краю. які для неї організовували освітяни. Було зрозуміло, що гостя з Луганщини щиро захоплена гостинністю освітян Ходорівщини - з багатьма у неї зав’язалися дружні стосунки. О.Сластовій до вподоби наші звичаї і традиції, вона багато корисного почерпнула з досвіду роботи позашкільних установ Ходорівщини і надіється на подальшу співпрацю.
Розповідь С.Кухарської про перебування на Луганщині супроводжувалася показом відеороликів та світлин про цікаві зустрічі, екскурсії, майстер-класи, методичну роботу у навчальних закладах 60-тисячного міста Рубіжне. Попри те, що педагоги Ходорівщини щиро позаздрили своїм колегам з Луганщини, які навчають дітей у нових прекрасно оснащених школах з прекрасними спортивними актовими залами, басейнами, всіх цікавило інше – настрої луганчан. С.Кухарська висловлювала впевненість, що свідомість жителів Луганщини поступово змінюється – вони усвідомлюють (хоч і не всі), що наші земляки йшли під кулі снайперів на Майдані, мерзнуть в окопах і проливають свою кров у першу чергу за них. Про це свідчать українські куточки у навчальних закладах, відкриття українських класів у школах, створення Українського центру туризму і краєзнавства. Одночасно, Світлана Іванівна з болем розповідала про те, що одна з директорів відмовилася розмовляти з нею українською, про вороже ставлення місцевих, коли чули державну мову, про розбомблену школу і зруйновані житлові будинки у Станиці Луганській, що знаходиться за 800 метрів від лінії розмежування.
Після таких зворушливих одкровень освітяни приступили до вирішення поточних завдань. Н.Калинець, начальник відділу освіти, молоді і спорту Ходорівської ОТГ, розповіла про основні шляхи реалізації Закону України «Про освіту», наголосивши на необхідності виконання ст,ст. 6, 30 Закону, що передбачає відповідальність і підзвітність органів Управління освітою та закладів освіти, інших суб’єктів освітньої діяльності перед суспільством шляхом формування відкритих та загальнодоступних ресурсів (веб-сайтів) з інформацією про свою діяльність, в тому числі - оприлюднення кошторису і фінансового звіту про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформації про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
Н.Калинець також ознайомила керівників освітніх установ Ходорівщини із новою формулою розрахунку освітньої субвенції Держбюджету-2018. МОН вбачає, що витрати на утримання закладів освіти для адміністративно-територіальної одиниці будуть розраховані з огляду на кількість учнів; розрахункову наповнюваність класів; навчальні плани; заробітну плату. Для шкіл в ОТГ, малих містах та сільській місцевості показник нормативна наповнюваність класів визначено з використанням двох чинників: відсоток сільського населення в адміністративно-територіальний одиниці; щільність учнів у загальноосвітньому навчальному закладі на квадратний кілометр.
                                                                                                                                    М.Краївська

Ходорівська бібліотека - територія спілкування
Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. КЗ "Ходорівська міська публічна бібліотека" продовжує впроваджувати сучасні форми роботи з читачами. 30 листопада нашими гостями були учні 9-х класів та психолог Ходорівської ЗОШ  І-ІІІ ст. №1 Н.І.Гой. До тренінгового заняття "Захист дітей від насильства та жорстокого поводження" долучилась старший інспектор Жидачівського відділення поліції ювенальної превенції М.І.Петрів, котра ознайомила учнів з законодавчою базою та навела факти про випадки насильств.
Бібліотекарі ознайомили присутніх з літературою на дану тему. Діти переглянули інформаційну виставку "Світ без насильства". Психолог Наталя Ігорівна провела колективну роботу, надала практичні рекомендації щодо запобігання та профілактики насильства та жорстокого поводження з дітьми, застосувавши дидактичний матеріал.

Наша бібліотека продовжує бути територією спілкування. В атмосфері доброзичливості зароджується контакт між різними віковими категоріями читачів.
І.Уцик, керівник Ходорівської міської публічної бібліотеки
  

Урядова програма «Доступні ліки»
Мета програми «Доступні ліки» – забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності.
1. Як отримати безкоштовні ліки?
Зверніться до лікаря та отримайте правильно виписаний рецепт. Завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки». Отримайте ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.
2. Чому саме ці категорії захворювань?
Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.
Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис, за статистикою 2015-го. Здебільшого, це діти та молодь.
3. Які МНН (міжнародна непатентована назва (діюча речовина)) входять до програми реімбурсації?
СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ: Аміодарон (Amiodarone), Амлодипін (Amlodipine), Атенолол (Atenolol), Верапаміл (Verapamil), Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide), Спіронолактон (Spironolactone), Фуросемід (Furosemide), Дигоксин (Digoxin), Еналаприл (Enalapril), Ізосорбідудинітрат (Isosorbidedinitrate), Карведілол (Carvedilol), Клопідогрель (Clopidogrel), Метопролол (Metoprolol), Нітрогліцерин (Glyceryltrinitrate), Симвастатин (Simvastatin), Бісопролол (Bisoprolol).
БРОНХІАЛЬНА АСТМА: Беклометазон (Beclometasone), Будесонід (Budesonide), Сальбутамол (Salbutamol).
ДІАБЕТ ІІ ТИПУ: Метформін (Metformin), Гліклазид (Gliclazide).
4. Де пацієнт може обміняти рецепт на ліки?
Це може бути будь-яка аптека, що підписала договір з місцевим органом влади. Шукайте аптеки з такою позначкою: https://goo.gl/2KaRpp. Карта (оновлюється): https://goo.gl/dCEMCw
5. Що робити, якщо в аптеці закінчились безкоштовні ліки, або ті, що відшкодовуються?
Пацієнт може:зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку; звернутись в іншу аптеку; обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.
6. Що потрібно знати лікарю?
Лікар має виписати пацієнту рецепт на лікарський засіб, який відповідає його стану. Для ефективного використання бюджетних коштів рецепт виписують не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків. В аптеці пацієнт може вибрати – отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно, або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму.
7. Які ліки пацієнт може отримати безкоштовно, а за які потрібно доплачувати?
Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.
Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату. Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування.
8. Чи може пацієнт отримати безкоштовні ліки без рецепта?
Уряд не буде обмежувати вільний ринок ліків. Якщо пацієнт бажає придбати випробувані ним ліки, не маючи рецепта від свого лікаря, – він може це зробити у будь-якій аптеці. Проте у такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою.
9. Як працює механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації)?
Механізм відшкодування вартості ліків успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати. В Україні відшкодування вартості ліків визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. У його склад входять рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.
10. Як регулюватимуть ціни на лікарські засоби в Україні?
Ціна на лікарські засоби, які відшкодовує держава, має бути обґрунтованою. Дуже часто ціни на одні й ті самі ліки в Україні є значно вищими, ніж у сусідніх країнах. Хоча рівень зарплат українців є нижчим. У більшості розвинених країн існує практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дозволяє уникнути необґрунтованого завищення цін на ліки.
Задля забезпечення доступності ліків в Україні, МОЗ встановить граничну оптово-відпускну ціну лікарських засобів по 21 міжнародній непатентованій назві (МНН або діюча речовина), які ввійдуть до програми реімбурсації. Граничну оптово-відпускну ціну розрахують, базуючись на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Це країни ЄС, де вже давно сформована система регулювання цін на лікарські засоби та механізм відшкодування вартості ліків. Оскільки виробникам вигідно реалізувати ліки за такою ціною в сусідніх країнах, отже, так само має бути і в Україні. Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, МОЗ встановить максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%.
11. Що таке реєстр референтних цін і як ним користуватись?
Міністерство охорони здоров’я порівняло ціни на аналогічні МНН у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. На основі медіани ціни за добову дозу лікарського засобу в цих 5 країнах, уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб, яку буде компенсувати держава.
Важливо розуміти, що ціна в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (стовпчик 11) – це оптово-відпускна ціна. Гранична оптово-відпускна ціна за добову дозу міститься в Реєстрі граничних оптово-відпускних цін (стовпчик 6). Максимально дозволена ціна в аптеці – оптово-відпускна ціна за упаковку + 10% постачальницької надбавки + 15% дозволеної торговельної надбавки + 7% ПДВ. Розмір відшкодування вартості за упаковку лікарського засобу міститься в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (стовпчик 15).
Референтне ціноутворення дозволило знизити ціни на основні лікарські засоби та зробити їх доступнішими для пацієнтів.
12. Які вимоги до аптеки-учасника програми?
У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший генерик (найдешевший препарат) та перелік цін відшкодування. Аптека надає місцевим владам фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 5 робочих днів після подачі звітності.
13. Скільки коштів виділив Уряд на програму?
На 2017 рік Уряд виділив 500 млн гривень.
З усіх питань звертайтесь на урядову «гарячу лінію» 15-45


Земельні ділянки учасникам АТО
Роз’яснення міністра юстиції П.Петренка
Вітаю Вас шановний міністре. Мій чоловік 2 роки пробув в АТО. Спочатку як доброволець, а потім уже офіційно у військах. Повернувся на 3 місяці і знову пішов захищати країну. Чи положено йому отримати землю, куди для цього звертатися?
Валентина Остапок
На які наділи мають право захисники вітчизни?
Учасники бойових дій та особи прирівняні до них мають право на першочергове відведення у власність або користування земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва (для городництва у користування).  У межах норм безплатної приватизації (передачі) земельні ділянки передаються у власність  у  таких розмірах:
1) для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
2) для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
3) для будівництва і обслуговування жилого будинку в селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

Куди звертатися для отримання земельної ділянки?
Учасникам АТО необхідно звернутися з клопотанням до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки у власність або користування:
• сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності відповідних територіальних громад);
• обласні, районні ради передають земельні ділянки у власність або у користування з відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб;
• районні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб (за межами населених пунктів земельні ділянки для городництва, ведення садівництва, ОСГ та будівництва індивідуального житлового будинку вони не передають);
• обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб;
• Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області (якщо питання стосується земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства державної власності).
Кабінет Міністрів України приймає рішення щодо передачі (надання) земель державної власності, зокрема ріллі, багаторічних насаджень для несільськогосподарських потреб, лісів для нелісогосподарських потреб, а також земельних ділянок природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення та особливо цінних земель.
Як виглядає клопотання?
У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри (в межах норм).
До клопотання додаються:
1) графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (наприклад, викопіювання з кадастрової карти);
2) копія паспорта та копія ідентифікаційного номера;
3) документ, що посвідчує участь в АТО (посвідчення, довідка).
Чиновникам забороняється вимагати додаткові матеріали та документи.
Рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою або про мотивовану відмову має бути прийнято в місячний строк.
Що може бути підставою для відмови?
Лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у визначеному порядку.
Як проходить відведення земельної ділянки?
У разі прийняття уповноваженим органом рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки потрібно замовити в землевпорядній організації виготовлення такого проекту.
Виконавцем робіт може бути тільки особа з сертифікатом інженера-землевпорядника. Проект відведення земельної ділянки розробляється на підставі укладеного із замовником договору. Термін виконання робіт – не може перевищувати 6 місяців.
Проект підлягає погодженню з територіальним органом Держгеокадастру. У випадку розташування земельної ділянки у межах населеного пункту, або якщо на ділянці планується розташування об'єкта будівництва, потрібно отримати погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради.
Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки залежно від  її призначення, цінності  та місця розташування може підлягати також погодженню з: структурним підрозділом обласної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації у сфері охорони навколишнього природного середовища; центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, відповідним структурним підрозділом обласної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації у сфері охорони культурної спадщини; центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства; центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.
Строк розгляду: протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту (двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом -- після отримання позитивного висновку такої експертизи).
Підстава для відмови – лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.
Як зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі?
Необхідно звернутися до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки та надати наступні документи:
1) заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру;
2) оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи);
3) документацію із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки, у формі електронного документа.
Строк розгляду такої заяви – 14 днів. Внесення відомостей до Державного земельного кадастру здійснюється безоплатно.
Як провести затвердження проекту землеустрою?
Рішенням про надання земельної ділянки за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюється затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
Чи потрібно реєструвати право на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Мін’юсту?
Так, потрібно. Для цього слід звернутися до суб’єкта, уповноваженого на проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а саме до виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради або до місцевої державної адміністрації, в тому числі через центри надання адміністративних послуг. Державну реєстрацію речових прав на землю здійснюють також юридичні особи, акредитовані Мінюстом, та нотаріуси.
Які документи потрібні:
1) заява встановленої форми, яку формує державний реєстратор;
2) документ, що посвідчує особу;
3) засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки у власність або надання у користування;
4) витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (подається  у разі, коли в документі, що подається для державної реєстрації, відсутні відомості про її кадастровий номер, а також у разі, коли в результаті доступу до Державного земельного кадастру державним реєстратором встановлено відсутність відомостей про відповідну земельну ділянку);
5) документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?
До Жидачівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області, яке знаходиться за адресою: Львівська область, м. Жидачів, вул. Б. Лепкого,19.


Жнива скорботи
Цими днями Україна перегорнула ще одну трагічну сторінку свого історичного календаря - Голодомор 1932-1933 років.
У той страшний час сонце сходило над висохлими за довгу зиму полями, сідало за обрій кольору крові і не впізнавало землю. Чорне вороння зграями гасало над селами, заціпенілими у тяжкому смертному сні. Чи була того року весна? Чи прилетіли до знайомих людських осель довірливі лелеки? Чи співали травневими ночами солов’ї? Ніхто того не пам’ятає сьогодні - пам’ятають про 1932-1933 роки зовсім інше.
Українським селянам, які загинули мученицькою смертю від голоду, українським селам і хуторам, які зникли з лиця землі, було присвячено міське віче-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Захід підготували учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1 міста Ходорова.
Хвилина скорботи розпочалася панахидою за мільйонами невинно убієнних під час Голодомору, яку провів отець-декан Мар’ян Черепанич.
У літературно-музичній композиції учні намагалися розкрити мучеництво України, яка поклала у землю мільйони своїх кращих синів і дочок, передати страждання матерів, у яких на руках помирали діти. Осліпла від горя дівчина-Україна (уч. 11кл. С.Сидорова) згадала про мільйоноголосий стогін тих років та холодну ріку сліз нашого замордованого народу. У танцювальній композиції “Свіча пам’яті” учні закликали усіх присутніх запалити свічки, щоб пом’янути тих, кого забрала голодна смерть. Це данина тим українцям, які відійшли у вічність у ті страшні роки, проте завжди житимуть у нашій пам’яті.
Учні 10 класу (С.Микитин, Т.Лаб’як, М.Бардигула, А.Когут, Д.Іванішин, В.Рій) згадали жахливі факти справжнісінького пекла, штучно створеного більшовицьким режимом в Україні на початку 30-х років ХХ століття, яке не має аналогів ні у вітчизняній, ні у світовій історії. Під час піку голоду щодня голодною смертю вмирали 25 тисяч чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17. На багатих українських чорноземах вимирали цілі села та славні козацькі роди. Голод забирав тих, хто не виривав окрайця з голодних дитячих ротів, не стежив, не доносив на брата, не торгував совістю.
Ведучі віче-реквієму М.Гой, А.Пізь, М.Волощук закликали усіх присутніх у молитвах згадати жертв великого Голодомору, відкрити наші душі і серця для пам’яті про ті страшні роки і зробити все для того, щоб за жодних обставин схожа трагедія більше не спіткала Україну. Ця хвилина скорботи увінчалася тихою поминальною молитвою дівчини-України та піснею-молитвою “Я Господа молю” у виконанні дівочого вокального ансамблю (керівник М.В.Костур).
День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років також включав проведення і низки шкільних заходів. Зокрема, під час тематичної лінійки 9-А класу увесь учнівський та педагогічний колективи ЗОШ І-ІІІст. №1 долучилися до Всеукраїнської акції “Запали свічку”, почепили свою незабудку на пам’ять про заморених голодом українців на символічне панно “Незабудки пам’яті”, переглянули шкільну планшетну виставку “Голодомор мовою фактів”.
Хай же пам’ять про невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на рідній землі.
С. Бардигула,
заступник директора з виховної роботи
ЗОШ І-ІІІ ст. №1  м. Ходорова


Мистецький передзвін
Похмурий недільний ранок, а біля міського Палацу культури витає святковий дух - Ходорівська творча делегація вирушає на етнофестиваль гостинності «Мистецький передзвін», який відбувся 19 листопада у Яворівському районному Народному домі «Сокіл». Народні аматорські колективи Палацу культури Ходорова – ансамбль танцю «Наддністрянка» (художній керівник заслужений працівник культури України Ю.Коцовська), ансамбль троїстих музик «Візерунки» (кер.Т.Качор), митці – майстриня з виготовлення ляльок-мотанок М.Заблоцька (с.Кам»яне), подружжя художників Михайло та Галина Романів презентували яворівцям свою творчість.
Мешканці Яворова були приємно вражені співочими, танцювальними та акторськими талантами аматорів художньої самодіяльності, майстрів народної творчості.
Запам’яталося господарям та гостям фестивалю урочисте відкриття мистецького дійства, яке розпочалося хореографічною композицією «Ми з України» у виконанні народного ансамблю танцю «Наддністрянка». Щиро вітали глядачі ходорівських віртуозів - гурт троїстих музик «Візерунки».
Святкову атмосферу фестивалю створили виступи танцювальних, вокальних, оркестрових колективів, сольних виконавців народних домів Ходорівської та Гніздичівської ОТГ, міста Жидачева, смт. Журавно, сіл Бережниця, Вільхівці – «Наддністрянка» (кер. заслужений працівник культури України Ю.Коцовська), «Візерунки» (кер.Т.Качор), «Кантабіле» (кер.Н.Солопенко), «Дністрові зорі» (кер.М.Найда), «Молодість» (кер.Л.Пакош), родинного ансамблю Ліпковських (кер.М.Ліпковський), «Терлиця» (кер. Б.Федишин), Л.Сороки, вокального дуету у складі С.Стеблій та В.Чопик, про що свідчили гучні оплески на їх адресу.
Окрасою виставки робіт народних умільців нашого краю стали ляльки–мотанки М.Заблоцької, живопис подружжя Романівих та Р.Свередюка, писанки Г.Тимофтевич, надглазурний розпис Ю.Пельо та І.Шминець. Глядачі та артисти мали можливість посмакувати справжнім короваєм, який спекла знана господиня М.Войцехівська.
Зі словами вдячності за подароване прекрасне дійство до нашоїмистецької делегації звернулися керівники Яворівського району – голова РДА О.Хлян, начальник відділу культури В.Балух.
Р.Урус


Чим глибша пісня, тим ясніш душа...
А пісня – це душа,
З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба
На крилах сонце сяйво їй лиша,
Чим глибша пісня, тим ясніш душа
Іван Драч
Аматорський ансамбль «Любисток» Народного дому села Новосільці Молодинчецького старостинського округу (керівник Іван Костишин) Ходорівської об’єднаної територіальної громади відомий далеко за межами нашого краю. Учасниці фольклорного колективу, представниці різних професій, мають родини, дітей, внуків, багато турбот, та впродовж багатьох років завжди знаходять час для свого улюбленого захоплення – української народної пісні. Колектив нагороджений чисельними грамотами, дипломами, подарунками, але найважливішим для учасниць є любов глядачів, яким дарують своє мистецтво. У 2017 році «Любистку» присвоєно високе звання народного – це визнання творчих здобутків самодіяльних артистів. Такий успіх окрилив самодіяльних артистів, додав наснаги, сил і впевненості. Вони багато гастролюють.
Нещодавно «Любисток» презентував свій творчий доробок сусідам - жителям Загірочківського старостинського округу. Свято пісні, яке відбувалось 19 листопада у Народному домі села Загірочко, розпочалося візиткою ансамблю - «Піснею про любисток» та вітальним словом старости Молодинчецького старостату Надії Януш.
У програмі концерту прозвучали ліричні, патріотичні і жартівливі пісні. У залі панувала атмосфера духовного піднесення, адже пісня – це сміх і сльози, це туга і надія, це символ краси. Висока виконавська майстерність, чистота та гармонійність звучання, чудовий музичний супровід, прекрасні костюми учасниць припали до душі глядачам.
На завершення під гучні оплески залу зі словами подяки за подароване свято пісні й побажаннями творчих успіхів до учасників ансамблю «Любисток» та глядачів звернулися староста Загірочківського старостинського округу Галина Краївська та провідний методист відділу культури Наталія Павловська.
Такі творчі зустрічі сприяють розвитку і популяризації аматорського мистецтва, вихованню загальнолюдської культури, залученню людей до джерел народної творчості.
Н.Павловська,
провідний методист відділу культури


Екскурсія у Музей визвольної боротьби України
Українська історія – диво нетлінне,
 Кожна сторінка – це в серці світлина.
Нам пам’ятати минуле так треба,
Нащадками гідними станемо нині,
Бо ми українці й живем на Вкраїні.
Дбаючи про національно-патріотичне виховання школярів на героїчних прикладах українського народу та вшановуючи громадянський подвиг учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності, дирекція ЗОШ І-ІІ ст. №14 с. Вовчатичі організувала поїздку учнів 6-9-их класів у місто Львів та екскурсію у Музей визвольної боротьби України.
Цікаво і доступно екскурсовод О.Круковський ознайомив школярів із виставковими експозиціями про періоди становлення державності України. Гортаючи героїчні сторінки історії, діти почули маловідомі для них факти про проголошення ЗУНР, Акт Злуки, Карпатську Україну та про діяльність славних історичних постатей. Із захопленням слухали розповіді про бої на горі Маківка та під Крутами. Неабиякий інтерес викликали експонати про ОУН, УПА, «Пласт», «Карпатську Січ». Учні побачили оригінальні однострої січового стрілецтва, учасників Галицької дивізії, макет криївки УПА. Зацікавили їх і перші гроші Української держави та українських повстанців. Із болем, жалем і співчуттям усі сприйняли розповідь про «Західноукраїнську трагедію» -- вивіз людей на поселення до Казахстану і Сибіру, про замордованих і винищених в’язнів тюрем НКВД у Західній Україні.
На завершення п. Орест звернувся до школярів із побажанням бути гідними нащадками великої справи Новітніх Героїв і висловив переконання: «Україна – буде!»
У музеї діти мали чудову нагоду відвідати виставку, відкриту до Дня Гідності та Свободи «Революція Гідності в Україні 2013-2014 рр. Пам’яті Небесної Сотні». Оглянувши стенди «Герої Небесної Сотні Львівщини», «Мирний Майдан», «Розгін Майдану», «Протистояння», «Духівники на Майдані», «Медики Майдану», вони відновили у пам’яті жахливі події недавнього часу, побачили особисті речі учасників Майдану. Поряд із лампадками у тернових вінках і гронами калини розміщені світлини, які принесли родичі загиблих майданівців із Львівщини. На згадку учням працівники музею подарували книгу «Львівські Лицарі Небесної Сотні». Учні зрозуміли, що наша країна має багатолітню історію, якою маємо пишатися, і яку кожен із нас повинен знати і пам’ятати.
Мандруючи вуличками Львова, захоплюючись його архітектурою, діти змістовно провели час. Переконана, розглядаючи фотографії та сувеніри, вони ще довго будуть згадувати екскурсію та ділитися незабутніми враженнями від почутого і побаченого.
М. Ганущак, педагог-організатор
ЗОШ І-ІІ ст. №14 с.Вовчатичі


Осінь – час ярмаркувати!
З давніх-давен в Україні пора збирання урожаю закінчувалась яскравими багатими ярмарками. Землероби, народні умільці, крамарі виставляли та продавали кращі свої набутки. Одні їхали, щоб продавати, інші - щоб купувати. На ярмарку лунали українські пісні, виконувалися танці, проводилися народні ігри.
Традиційно щорічно восени у Ходорівському Центрі дитячої та юнацької творчості проводиться свято «Веселий ярмарок». Не стала винятком й осінь 2017 року. 22 листопада діти, батьки, гості завітали на урочисте дійство. Вихованці ЦДЮТ у яскравих українських костюмах разом із керівниками гуртків та директором закладу С.Ленишин гостинно зустрічали всіх у святково прибраній залі. На столах, оздоблених вишитими рушниками, в українському національному посуді красувались овочі, фрукти, вареники, пиріжки. Художнє оформлення свята здійснили гуртківці студії «Мальви» (кер.М.Походжай).
Діти дарували присутнім пісні, таночки, інсценівки, гуморески. Усі поринули в атмосферу веселого та дзвінкоголосого ярмарку, на який глядачів запросили А.Марків та В.Магеровська. Завітала на свято й Осінь (Л.Долик), яка привела з собою усю гарбузову родину. В образах овочів, як справжні артисти, виступили вихованці гуртка «Джерельце» (керівник: С.Ленишин) з інсценізацією «Ходить гарбуз по городу». Під час свята лунали пісні «Ярмарок», «Ходить гарбуз по городу», «Врожаї зібрали» (гурток «Джерельце») та «Ми - українці», «Україно моя» у виконанні І.Штурмак (вокальний ансамбль естрадного співу, керівник В.Мотрук).
Побували гуртківці Центру творчості й у ролі продавців, які припрошували глядачів купувати капусту, яблука, кукурудзу, картоплю, калину, вишиванки, посуд та пиріжки. Тітка Одарка (С.Марків) частувала хлопців варениками, які стали їхньою нагородою за участь у конкурсі «Хто швидше?». Завітав на свято й увесь циганський табір на чолі з бароном (Т.Качор), циганами (П.Андрушків, В.Мотрук). Соло циганочки майстерно виконала Л.Паздерська. Окрасою веселого дійства став виступ гуртківців народного танцю «Вихиляс» (керівник В.Луців).

Не обійшовся ярмарок і без веселих кумоньок (Д.Атаманів та Ю.Медюх). Із захопленням присутні слухали потішних кумів Гната (А.Боднар) та Тимошку (Р.Буняк), які звеселили глядачів гуморесками «Вічна пам’ять», «Про тещу».
Свято вдалося цікавим, яскравим та смачним. Діти відчули свою причетність до національних традицій українського народу. Гості та батьки отримали багато позитивних емоцій та незабутніх вражень. Велика подяка всім, хто долучився до цього дійства. Нехай кожна осінь дарує всім багаті врожаї та запашний коровай на кожному столі!
                                                            Н.Лук’янчук, керівник гуртка «Основи журналістики»


У світі спорту
Звитягою засяяла «Зоря»
У першості Ходорівщини з футболу серед команд ІІ ліги у цьому сезоні взяли участь, у порівнянні з минулими роками, значно менше команд. Не вийшли на старт турніру багаторічні учасники змагань - колективи сіл Вибранівка, Отиневичі, Соколівка, Садки, Репехів. Натомість, після річної перерви повернулася до футбольної кагорти команда села Дроховичі.
З метою збереження змагального принципу змагання цьогоріч проводились у чотири кола.
Боротьбу за першість у турнірі вели два колективи - Сугрова та Ліщина. Протягом усієї турнірної дистанції вони значно випереджали інших конкурентів з турнірних показників, змагаючись між собою за омріяну пальму першості. Долю переможця визначили кращі турнірні показники у зустрічах між собою, що дозволило молодій та самобутній команді «Зоря» (Сугрів) на чотири залікових бали випередити основного конкурента. Звитяга у першості дає право у наступному сезоні примкнути до кагорти провідних колективів Ходорівщини. Приємно, що «Зоря» лише другий сезон бере участь у змаганнях першості Ходорівщини, відродишвись після багаторічної перерви завдяки наполегливості та старанням місцевих ентузіастів.
До активу можуть занести цей сезон футболісти ліщинського «Колоса», які, у порівнянні з минулим сезоном, піднялися на сходинку вище після минулорічної «бронзової». Вони могли б виступити і краще, якби завчасно не повірили у чемпіонство, що призвело, через недооцінку суперників, до непередбаченої втрати очок.
Третій сезон поспіль на п’єдестал пошани сходять спортсмени юшківської «Юності», задовольнивши свої амбіції лише здобуттям «бронзової» сходинки, після минулорічного чемпіонства.
Вкотре нижче своїх можливостей виступили гравці команди «Промінь» (Лучани), так і не задовольнивши свої амбітні плани - увійти до чільної трійки призерів. У черговий раз прописались серед аутсайдерів колись амбітна команда села Квітневе.
Гідно виступила відроджена команда «Чайка» з маленького села Дроховичі, колектив якої отримав статус домашньої команди: невдалі виступи на полях суперника компенсувались ритмічним поповненням турнірних очок у домашніх зустрічах, ставши тим самим грозою авторитетів для провідних команд ліги.
У змаганні бомбардирів впевнено переміг капітан команди «Юність» (Юшківці) Олег Сокальчук, який провів у ворота суперника 26 м’ячів. Він із значним відривом випередив найближчого переслідувача та кращого бомбардира трьох минулих сезонів - гравця команди «Колос» (Ліщин) Романа Саламіна.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Р.Піпа,голова федерації футболу Ходорівщини



Вандали
У ніч на 25 листопада невідомі розбили та поперевертали бетонні квітники біля Палацу культури та міської ради. Невідомо: чи так розважалася молодь, чи поважні люди вирішили спробувати свої сили, робили вони це свідомо чи не свідомо, - очевидно одне: цей акт вандалізму вчинили ті, хто не бажає бачити своє місто чистим й ошатним і не усвідомлює того, що все це зроблено міською владою за кошти платників податків.


ДТП: водій залишив легковик на залізничній колії
Кілька разів на рік водії через брак освітлення, втому, пробиваючи бетонну огорожу, що відділяє вулицю Стрийську у місті Ходорові від залізничного полотна, виїжджають  на залізничні рейки. Багато ходорівчан пам’ятають, як минулого року вантажівку, що врізалася в електричну опору, довелося витягати військовим тягачем. 20 листопада у місті Ходорові на вулиці Стрийській сталася чергова дорожньо-транспортна пригода, правда обійшлося без людських жертв. З інформації відділу комунікації поліції Львівської області відомо, що близько 05.00 водій автомобіля «Рено Меган» польської реєстрації на повороті не впорався із керуванням, виїхав за межі проїжджої частини та опинився на залізничній колії. Після цього невідомий утік, залишивши машину на місці події. Автомобіль транспортували на арештмайданчик.

Шановні П.І.Юськів, В.С.Коник, О.М.Вовчак, С.П.Будна, Л.М.Мільовська, Г.М.Бобир, В.Й.Зубик, Н.С.Медвідь, Н.П. Макогін, Н.М.Лехкодух.
Щиро вітаємо Вас із днем народження. Бажаємо здоров’я міцного, щастя, сімейного затишку, життєвої мудрості, професіоналізму, щедрості, доброзичливості, поваги серед людей.
Депутатський корпус,
 виконавчий комітет,
працівники міської ради,
 голова Ходорівської ОТГ
 О.Коцовський


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни Ходорівської ОТГ:
24.09 – Овсянецький Остап Андрійович (Ходорів)
24.09 – Барик Денис Русланович (Бориничі)
26.09 – Катола Роман Олегович (Сугрів)
02.10– Бирич Софія Павлівна ( Ходорів)
04.10 – Антоник Артем Андрійович ( Отиневичі)
04.10 – Герич Святослав Романович (Сугрів)
04.10 – Яворська Вероніка Михайлівна (Демидів)
08.10 – Микитин Данило Петрович (Ходорів)
06.10 -  Кулешір Артем Андрійович (Ходорів)
09.10 – Гаркала Назар Андрійович (Вибранівка)
13.10 – Городицька Єва Романівна (Вовчатичі)
16.10 – Король Вікторія Степанівна (Ходорів)
19.10 -  Горбовий Денис Павлович (Загірочко)
19.10 – Коритовський Денис Володимирович (Новосільці)
20.10 – Чайківський Назар Романович (Загірочко)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.

 Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
06.09 – Гавдульський М. В, 1968рн. (Бринці-Церковні)
01.10 – Юрків О. Л, 1960рн. (Ходорів)
01.10 -  Підсадочна С. М, 1933рн. (Ходорів)
04.10 – Калинець А. В, 1927рн. (Ходорів)
05.10 -  Дяк В. В, 1969рн.(Бринці-Загірні)
05.10 – Вуйків Г.В, 1935рн. (Жирова)
08.10 – Горник Ю. І, 1994рн. (Вибранівка)
09.10– Довга Г. С, 1964рн. (Чорний Острів)
10.10– Сидор В. С, 1937рн. (Кам»яне)
10.10 – Лабˊяк В. М, 1942рн. (Чорний Острів)
10.10 – Місько С. Д, 1939рн. (Черемхів)
11.10 –Тіцько М. С, 1930рн. (Демидів)
14.10 – Вівчар Г. М, 1970рн. (Чорний Острів)
14.10 – Широка Т. І, 1932рн. (Ходорів)
16.10 – Лисак М. В,  1935рн. (Сугрів)
19.10 – Партика В. Г, 1937рн. (Бориничі)
20.10– Федак А.І, 1938рн. (Ходорів)
15.10– Іванів І.В, 1938рн. (Дуліби)
23.10 -  Стичак С. М, 1937 рн. (Отиневичі)
23.10 – Іванів М. М, 1949рн. (Дуліби)
24.10 – Ленишин І.В, 1946рн. (Бориничі)
24.10 – Пастух Є. М, 1939рн. (Бортники)
24.10 – Коваль М. М, 1926рн. (Сугрів)
26.10 – Гармасій В. С , 1926рн.(Ходорів)
27.10 – Дитиняк М. В, 1984рн. (Загірочко)
27.10 – Дитиняк М.П, 1976рн.(Садки)
28.10 –Баглай С. І, 1968рн. (Дуліби)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.

Немає коментарів:

Дописати коментар