середу, 14 грудня 2016 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.23 (364) від 10.12.2016р.


Низький уклін і тричі «Слава!» вам – Українські захисники!
       6 грудня в Україні відзначили 25 річницю створення Збройних Сил України, а день перед тим, 5 грудня – Міжнародний день волонтера. З часу Революції Гідності ці свята в Україні безперервно поєднані між собою. Українська армія завдяки небайдужості, порядності, активній громадській позиції та фанатичній відданості справі українських волонтерів з честю виконує покладений на неї обов’язок - захищає незалежність і територіальну цілісність рідної землі.
      У переддень свята, 5 грудня,  представники Ходорівської об’єднаної громади завітали у 15 реактивний артилерійський Київський полк - військовий підрозділ, який дислокується у місті Дрогобичі, щоб привітати з професійним святом мужніх захисників Вітчизни, які напередодні повернулися із зони АТО.



    Співпраця ходорівських волонтерів і військовиків розпочалася майже з перших днів російської агресії. У найважчий період – після виходу із Дебальцівського котла, ходорівчани допомагали воїнам чим могли: всією громадою збирали теплі речі, продукти харчування, обмундирування, медикаменти, засоби особистої гігієни і передавали через Краматорську ГО «Моя незалежна» військовому підрозділу «Смерч» у зону АТО. Військовики не забували наших земляків – в гостях у ходорівських школярів побував головний старшина полку старший прапорщик Т.Віцик.
      Урочистості з нагоди відзначення 25 річниці ЗСУ у Дрогобицькій військовій частині А-1108 розпочались із внесення Бойового Прапора 15 гвардійського реактивного артилерійського Київського полку і спільного виконання Державного Гімну України. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх тих, хто не повернувся з поля бою - відважних воїнів, які віддали свої життя за незалежність, волю, суверенність та неподільність нашої держави, продемонструвавши всьому світу приклади щирої любові до рідної землі та безмежної відданості своїй Батьківщині.
      Командир частини полковник Г.Дем»янченко, вітаючи присутніх із святом, наголосив, що ЗСУ за чверть століття свого існування пережили етапи становлення, свідомого нищення і відродження. З перших днів бойових дій  на Сході військова частина А1108 з честю виконує покладену на неї  священну місію - боронить рідну землю від російського агресора, за що народ відповідає їй любов'ю та пошаною. Полковник з гордістю повідомив, що з зони АТО військові повернулася без втрат техніки і після відновлення боєздатності навесні повернуться на війну, щоб внести свою лепту у перемогу.
    Г.Дем»янченко відзначив самовіддану працю волонтерів, які стали справжніми ангелами-охоронцями для військовиків  на початку неоголошеної війни. Приємно, що у числі нагороджених – міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський. Відзнаку «Волонтер України» отримала ходорівчанка О.Опенько (це вже друга нагорода пані Ольги від «Смерчу»). Раніше військові відзначили ще одного ходорівського волонтера Ю.Юревича, М.Походжай.
    Запам’яталися виступи духовних осіб, представників УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ – капелана о.Івана, священиків о.Андрія, о.Олега, які зізнались, що були не тільки духівниками мужніх захисників на полі бою, а й вчились у них бути українцями, готовими прийти на допомогу у найскрутніші часи, не вагаючись, стати на захист Вітчизни.
Вітали воїнів перші особи міста і Дрогобицького району – Т.Кучма, М.Сікора, В.Шутко, бойовий командир Української добровольчої армії Р.Щерба, начальник кафедри ракетних військ Національного університету оборони України ім. І.Черняховського В.Трофимов, бажали їм миру і спокою на всій українській землі, військового щастя, успіхів у вдосконаленні бойової майстерності, незламної волі у подоланні труднощів військового буття, сил, здоров'я, мужності, звершення всіх мрій, добра у родинах і вручали грамоти, подяки, цінні подарунки.
      «Ви – наші обереги. Ми – ваша опора. Земний уклін Вам, людська пошана і любов», - з цими словами і побажаннями впевненості, рішучості, виваженості, віри у перемогу над агресором заступник міського голови з гуманітарних питань Ходорівської ОТГ О.Мельник вручила військовослужбовцям хліб з Ходорівської землі. Припали до душі захисникам Вітчизни мистецькі дарунки народних колективів Ходорівського Палацу культури. Найпотаємніших струн людських сердець торкнулася поезія Г.Охоцької. Гучними оплесками вітали присутні дівочий вокальний ансамбль «Ромашка», вигуками «браво» - гурт троїстих музик «Візерунки». На знак визнання виконавської майстерності військові вручили Подяки самодіяльним митцям - Г.Охоцькій, О.Мельник, Т.Качору.
    Війна на Сході незабаром закінчиться нашою перемогою, бо неможливо здолати народ, територію якого захищають від ворогів хоробрі військовослужбовці – гордість нашої держави.

Довідка. 15 гвардійський реактивний артилерійський Київський полк створений у 1942 році. Під час Другої світової війни полк брав участь у визволенні від німців Києва, Львова, Шепетівки, Тернополя.
     На нарукавному знаку 15-го реактивного артилерійського полку зображений щит  із зображенням голови дракона, увінчаний малим Державним Гербом України, на тлі схрещених гарматних стволів. Голова дракона уособлює потужність ракет. 
     Особовий склад 15-го гвардійського реактивного артилерійського полку задіяний в Антитерористичній операції на Сході України з травня 2014 року.
М.Краївська


Тихо, як свіча, згасав народ…
У 1932-1933 роках Україна, яка годувала хлібом увесь світ, зазнала штучного голоду. Сталінська кліка здійснила масове вбивство мільйонів українців - цинічне, цілеспрямоване, безжальне. На щедрому українському чорноземі у страшних муках вмирали наші діди і прадіди, бабусі і прабабусі. Влада забрала у людей все до останнього колоска, до останньої зернини. Геноцид українського народу був свідомим і цілеспрямованим планом більшовицького Кремля, розрахованим на придушення українського національно-визвольного руху і фізичне знищення українських селян. Боляче навіть уявити, що за якихось 500 днів в Україні жорстокою смертю було закатовано понад 10 мільйонів осіб - чверть населення нинішньої України.
Котилась Україною скривавлена зоря.
Як вовки, шугали селами сатрапи-найманці Червоного царя.
Свободу, правду, людяність вони загнали в гріб -
Були ми небезпечними, бо мали власний хліб.
 25 листопада ходорівчани вшанували пам’ять жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Ці чорні сторінки історії українського народу вписали свої смертоносні рядки у долю багатьох наших земляків. Отець-декан Ходорівський УГКЦ Мар’ян Черепанич відправив молебень за невинно заморених голодом людей. Присутні у молитвах просили у Бога вічного спокою їх душам.
Жалобний захід, що відбувся біля Ангела на Алеї Героїв Небесної Сотні Львівщини, організували педагогічний та учнівський колектив Ходорівської ЗОШ І-ІІІст.№2 – учні 7-11 класів, вчитель історії Я.Р.Януш, художній та музичний керівники - Г.В.Стахів та Р.В.Неїжмак.
Кількість жертв, загиблих від рук сталінізму у 1932-1933 роках не просто страшне число. Це мільйони людей, вмираючих від голодної смерті, моторошні пейзажі, на фоні яких немає жодної живої душі, дитячі руки, які тягнуться до своїх матерів, батьки, які бачать страждання та смерть своїх дітей, пусті домівки, у яких живе лише вітер. «Голодомор 1932-1933 років – це глибока духовна рана на серці нашого народу, біль від якої не вщухне ніколи. Організатори геноциду не могли змиритися з внутрішньою силою українців, з прагненням бути вільними. Вони думали, що знищать Україну», - наголосив у своєму виступі вчитель історії Ходорівської ЗОШ І-ІІІст.№2 Я.Р.Януш.




Репресивна машина розгортала свої страшні потужності. У відповідь на нарікання партійних організацій про непомірні плани хлібозаготівель у 1931-1932 роках карали всіх, хто висловлював незгоду з політикою Москви. В інсценізації школярі майстерно й точно розкрили злочинний намір Москви: «Україна має служити колосальною лабораторією, випробуванням нових форм, соціально-економічної та виробничо-технічної перебудови сільської економіки усього Радянського Союзу. Спеціальне завдання колективізації в Україні полягає в тому, щоб знищити соціальну базу українського націоналізму - індивідуальне селянське господарство. Цей рік стане випробуванням нашої сили і могутності…»
Із болем та сумом лунали віршовані рядки, скорботні пісні, присвячені пам’яті жертв Голодомору. Присутні не стримували сліз – навіть після стількох років рана ятрить душі українців за мирних хліборобів, невинно заморених голодом дітей.
Бозю, що там у тебе в руці?!
Дай мені, Боже, хоч соломинку,
Щоб не втонути в голодній ріці…
Бачиш, мій Бозю, я ще дитинка…
Народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам’ять про всіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого. Україна вистояла перед загрозою тотального знищення і вижила у нерівній боротьбі зі злом. Сьогодні пам'ять про цю страшну трагедію кличе нас захищати Правду, Мир і свою Землю. Зараз про Голодомор-геноцид знає і говорить весь світ. Це дуже важливо у контексті розуміння і засудження загрози зі Сходу, яка є злочином проти українського народу - як майже сто років тому, так і сьогодні.
Я.Мочарська


Рішення виконавчого комітету
     24 листопада відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на якому розглядались заяви, звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення:
*Затвердити:
- Положення про пожежну дружину добровільної пожежної охорони при Ходорівській міській раді Жидачівського району Львівської області;
- особовий склад добровільних пожежних дружин сіл Жирова, Грусятичі, Молодинче. Виконкому Ходорівської міської ради передбачити кошти для забезпечення необхідним інвентарем добровільні пожежні дружини.
*Передати об’єкт комунальної власності територіальної громади міста Ходорова – багатоквартирний житловий будинок №5а на вулиці ім. Героїв Євромайдану в місті Ходорові з балансу КП "Ходорівське УКГ" на баланс Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наш Оберіг 25 К». ОСББ «Наш Оберіг 25 К» у місячний термін після зарахування на баланс об’єкта нерухомого майна оформити необхідні договори на користування комунальними послугами.
*Прийняти безгосподарне майно на баланс:
-   Піддністрянської сільської ради - свердловину, водонапірну вежу, водогін (400 м/п.) у селі Піддністряни;
-  Молодинчецької сільської ради – свердловину, водонапірну вежу, водогін (1 200 м/п.) у селі Молодинче.
*Встановити ТзОВ «Ю.Р.О.Л.» повний тариф на виробництво та постачання теплової енергії для споживачів, юридичних осіб, які фінансуються з бюджету будь-якого рівня - у розмірі 1 335,15 грн. Гкал. (в місяць − 36,40 грн. за 1 м2 опалювальної площі при нормативі витрат теплової енергії на опалення Гкал/м2 − 0,02727). ТзОВ «Ю.Р.О.Л.» забезпечити повноту та якість надання послуг з теплопостачання для споживачів.
*Передати у власність квартиронаймачу квартиру державного житлового фонду № 1 на вулиці Івана Франка, 60 у селі Сугрів (Закорчемна М.С.).
*Узаконити самовільно здійснену прибудову господарської будівлі до житлового будинку на вул. Шевченка, 7 в м. Ходорові (Мартиняк Н.Б.).
*Присвоїти поштову адресу:
-   будівлі храму Преображення Господнього, що належить релігійній громаді УГКЦ с. Молотів – будинок № 38, вул. Набережна, с. Молотів;
-   житловому будинку – будинок № 126а, вулиця Шевченка, місто Ходорів (Плахцінська М.М.).
*Для участі в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку на 2016-2020 рр. затвердити протокол зборів ініціативної групи:
- жителів села Бортники; призначити керівником проекту «Капітальний ремонт покрівлі Бортниківської амбулаторії сімейної медицини в с. Бортники» Гурдю О.М;
- жителів села Вербиця; призначити керівником проекту «Капітальний ремонт із заміни фізично зношених вікон Вербицької ЗОШ І-ІІ ступенів» Деркач Н.Я.;
- Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 ім. Героя України Романа Точина; призначити керівником проекту «Капітальний ремонт фасаду Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 ім. Героя України Романа Точина» Витрикуш В.С.
А.Батирняк, заступник міського голови


Ходорівська об’єднана громада
      Бортниківський старостат (колишня Бортниківська сільська рада) об’єднує чотири населені пункти - Бортники, Буковина, Молотів, Демидів з центром у селі Бортники, займає площу 3407,7 га (в т.ч. – в межах населеного пункту – 639,2 га, за межами – 2768,5 га).
       Староста - Ольга Михайлівна Гурдя.
       Найбільше за чисельністю населення село Бортники (1002), найменше – Молотів (92).
     У Бортниківській загальноосвітній школі 1-111 ступенів, єдиному навчальному закладі на території старостату, навчається 173 учні. В установі є актовий і спортивний зали, їдальня. У селі працює бібліотека з багатим книжковим фондом, прекрасно оформленими експозиціями, у якій нещодавно відбулася презентація книги С.Крегенбільда «При дорозі жито».
     У колишньому панському маєтку у 1997 році відкрито дитячий будинок для хлопців-сиріт Згромадження «Мілес Єзу - Воїни Ісуса», де виховуються двадцять хлопців. Поруч розташована пам'ятка природи місцевого значення - "Алея вікових лип".
       Бортниківська амбулаторія обслуговує населення не тільки Бортниківського старостату, а й сусіднього - Молодинчецького.
     Ансамбль «Надвечір’я» Бортниківського Народного дому, одного з найкращих на території Ходорівської ОТГ, популяризує народну пісню далеко за межами свого села.
      Жителі Бортник вшанували пам'ять свого односельчанина - члена УГВР, провідника ОУН Дмитра Слюзара (псевдо «Золотар») у пам’ятнику та меморіальній таблиці. У 1992 році поруч зі школою відкрили пам'ятник Іванові Франку.


      Молодь села займається спортом на стадіоні, який сама впорядкувала. Футбольна команда Бортник «Зоря» - срібний призер чемпіонату Ходорівщини 2016 року.
    У Буковині проживає 414 чоловік. У колишній школі, що навпроти каплиці, розміщені Народний дім, бібліотека, кімната національного відродження.
    Демидів налічує 262 чоловік. У центрі села в одній будівлі розташовані – зразковий фельдшерсько-акушерський пункт, Народний дім, у якому завершуються ремонтні роботи, сільська бібліотека, яка потребує капітального ремонту.
        У Молотові немає жодного об’єкту соцкультпобуту.
    Основні проблеми – ремонт доріг, освітлення населених пунктів, вивезення твердих побутових відходів.

     Молодинчецький старостат (колишня Молодинчецька сільська рада) об’єднує населені пункти Молодинче, Новосільці, Підліски, Черемхів з центром у селі Молодинче, займає площу3080,9 га (в т.ч., в межах населеного пункту – 611.4 га , за межами – 2469,5 га).
        Староста - Михайло Михайлович Сохан.
    Найбільш населеним у Молодинчецькому старостаті є село Новосільці (370 чоловік). У Молодинчі проживає 276, Черемхові – 156, Підлісках – 126 чоловік.
       2016-2017 навчальний рік у Молодинчецькій двоступеневій школі не розпочався - районна рада прийняла рішення про призупинення її діяльності у зв’язку з відсутністю учнів. У майбутньому у приміщенні навчальної установи планують розмістити Народний дім, бібліотеку, відділення зв’язку, ФАП, сільську раду. До речі, ФАП села Молодинче, який працює у сільській хаті, є зразком для більшості медичних установ громади. Влітку 2016 року у центрі села Молодинче зусиллями місцевих мешканців урочисто відкрили Пам’ятний знак Героям Небесної Сотні.
       У Новосільцівській 1-11 ст. загальноосвітній школі навчається 42 учні. Бібліотека і Народний дім працюють в одному приміщенні. Вокальний жіночий колектив Новосільцівського Народного дому неодноразово презентував своє мистецтво на теренах Ходорівщини. Фонди бібліотеки систематично поповнюються й оновлюються, у чому чимала заслуга місцевих підприємців, зокрема - депутата Ходорівської ОТГ С.Мокрицького.


      ФАП розміщений в окремому відремонтованому приміщенні. Славляться Новосільці цілющими джерелами, які місцеві жителі з давніх-давен використовували у лікувальних цілях, тому мріють про відкриття бальнеологічної клініки у приміщенні колишньої австрійської школи, та це питання не одного дня.
          Костел у с.Новосільці відремонтувала й утримує римсько-католицька громада.
Якщо Народний дім села Черемхів і бібліотека розташовані в будівлі (1974), що потребує косметичного ремонту, то Підлісківському Народному дому без капітального ремонту не обійтися.
       На території колишньої Молодинчецької сільської ради працюють підприємства: ТОВ «Вінал Агро», «Стрийський лісгосп», «Галсілліс», ФГ «Горачек», ФГ «Любомир», ПП «Качмар» та ін.
      Освітлення населених пунктів, ремонт доріг, вивезення твердих побутових відходів – проблеми Молодинчецького старостату. Не під силу сільським громадам утримувати історичні пам’ятки – недіючі дерев’яні греко-католицькі церкви.
         Найбільше турбує місцеву владу складна демографічна ситуація. Як засвідчує староста М.М.Сохан, у селах залишились в основному пенсіонери, практично, дві третини домогосподарств у кожному населеному пункті пустують, правда, до половини з них ще хтось час від часу навідується.
М.Краївська


Дуліби не погодили детальний план реконструкції свиноферми
       27 листопада 2016 року у Народному домі села Дуліби відбулися громадські слухання проекту детального плану території реконструкції господарського двору за межами населеного пункту села Дуліби – горезвісної свиноферми ТзОВ "Лемберг-Агро". Згідно із Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" жителі села протягом місяця, (з 20 жовтня по 20 листопада) мали можливість ознайомитися з цим документом і підготувати у письмовій формі свої зауваження, які 16 листопада скерували у Жидачівську РДА (РДА виступає замовником вищезгаданого документу).


       На громадські слухання, крім жителів села Дуліби, були запрошені представники влади, замовники та розробники детального плану – в.о.голови РДА В.Татирин, керівництво ТзОВ "Лемберг-Агро", директор Інституту містобудування та архітектури С.Білінська, головний архітектор проекту С.Войтович. На звернення громади відгукнувся лише в.о. голови райдержадміністрації В.Татарин.
      Мешканці Дуліб висловили багато зауважень щодо проекту детального плану території реконструкції господарського двору за межами населеного пункту села Дуліби – цілком достатньо для того, щоб його не затверджувати. За дане рішення проголосували всі присутні на громадських слуханнях.
       Громада села Дуліби в очікуванні відповіді щодо усунення недоліків проекту детального плану.
За матеріалами сайту «Громади села Дуліби»


Я син народа, що вгору йде…
Іван Франко по праву займає особливе місце в українській літературі. Із щедрої Франкової криниці черпають творчу наснагу нові покоління письменників, живописців, композиторів. «Які прекрасні сходи дає в наші дні те насіння, що його разом з іншими сіяв і наш Франко», – писав Олесь Гончар.
В останній осінній день цього року, 30 листопада, учнівський та педагогічний колективи Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 зібрались у приміщенні актового залу, щоб вшанувати пам’ять Івана Франка. Організатори заходу «Я син народа, що вгору йде, хоч був запертий в льох…» – учні 9-11 класів разом з художнім керівником, вчителем української мови та літератури М.Я.Пеліховською, подарували глядачам дві години насолоди творами великого генія. Ведучі перегорнули сторінки життя Каменяра, звернули увагу на багатогранність таланту Франка – поет, письменник, драматург, журналіст, фольклорист, перекладач, історик.




Завідувач шкільною бібліотекою І.З.Стецишин наголосила на геніальності поета: «Іван Франко здолав шлях і виконав титанічну роботу, яка під силу лише геніям. Внесок Франка у розвиток української літератури і культури величезний. Він був робітником на культурній ниві, його вагомий доробок (понад 100 томів) не лише підняв цілі пласти національного життя, а й завдяки зверненню до загальнолюдських цінностей не втратив актуальності й сьогодні».
Школярі продемонстрували свої виконавські здібності, декламуючи шедеври поетичної спадщини Івана Франка. Звучали поетичні твори різної тематики – від патріотичної поезії до філософської та інтимної лірики. Учні відкрили Івана Франка не тільки як відомого революціонера, демократа, борця за справедливість для простого люду, а як просту людину зі своїми внутрішніми переживаннями - до глибини душі закоханого молодого поета... Майстерно відтворили окремі моменти життя Франка учні школи в інсценізаціях – присутні немов поринули у ті часи, де жив, творив, любив Іван Франко.



Захід «Я син народа, що вгору йде…» дав зрозуміти глядачам, що творчість Каменяра – це стогін люду у панському ярмі, заклик лупати скалу, боротись, перемагать і жить. Це гомін волі та голос Мойсея, якого чекають мільйони.
Франко жив і творив, випереджаючи час. Велика філософія життя, розгорнена у його творах, до кінця ще незбагненна. Ми називаємо його Каменярем, який проклав рідному народові шлях у краще майбутнє. Ми називаємо його Титаном праці, який високо підніс українське слово. Гордимося тим, що живемо у краю Великого Українця – Івана Франка.
Я.Мочарська


Співаймо канон!
З 18 по 20 листопада 2016 року у залі органної та камерної музики міста Львова проходив УІІ відкритий фестиваль-конкурс хорового співу «Співаймо канон», метою якого є популяризація дитячої хорової музики, підвищення рівня виконавської майстерності дитячих і молодіжних хорових колективів, залучення дітей та молоді до вивчення спадщини хорового мистецтва. Завдання фестивалю: спонукати до багатоголосного співу у формі канону, сприяти зміцненню творчих зв’язків між хорами, популяризувати творчість українських композиторів.
У конкурсних змаганнях взяли участь 39 дитячих колективів та юнацьких хорів із семи областей України, а це - 1200 дітей. Наш регіон на конкурсі представив дитячий вокальний ансамбль «Веселкові барви» Ходорівської дитячої школи мистецтв (керівник Оксана Гатала, концертмейстер – Марія Шевчук). У виконанні колективу прозвучали твори: «Sanctus» (муз. Ж.Гуно), українська народна пісня в обробці П.Потапенка «Посадила стара баба» та «Канон» з сюїти «Різдвяні гімни» (муз. Б.Бріттена). Вокальний ансамбль «Веселкові барви» показав високий рівень виконання творів й був відзначений Дипломом І ступеня.


Успіх колективу на фестивалі – це результат наполегливої праці керівника – викладача вищої категорії Оксани Гатали, концертмейстера – Марії Шевчук.
У рамках відзначення 160-річчя з дня народження І. Франка цьогорічне хорове свято прикрасила поезія Каменяра. У виконанні зведеного хору учасників фестивалю вперше прозвучав твір львівського композитора М.Дацка на вірші І.Франка «Розвивайся, лозо, борзо».
Всі колективи-учасники фестивалю-конкурсу хорового співу «Співаймо канон» відзначені Дипломами та солодкими подарунками від спонсорів.


Дирекція Ходорівської дитячої школи мистецтв висловлює щиру подяку голові Ходорівської об’єднаної територіальної громади О.Коцовському, голові асоціації підприємців м. Ходорова П.Панату та батьківському комітету школи за допомогу у перевезенні дітей та виділені кошти.
 Н.Кухарська, завуч Ходорівської дитячої школи мистецтв


Ніхто не перекреслить мій народ!
І на древнім, на скитськім, кров’ю залитім просторі
Говорили могили, співали козацькі вітри.
Й у літери тайн степовії складалися зорі,
Щоб племінним пророцтвом означить початок пори.
Є.Маланюк
         День Гідності та Свободи, вшанування Героїв третьої річниці Революції Гідності врочисто та хвилююче відзначили у Піддністрянському НВК.
        Кожен з присутніх розумів, що мова йтиме про найрідніше, найдорожче, найсокровенніше, неоціненне - про наше життя, нелегку ситуацію у країні, про те, як важливо донести до розуміння кожного сутність слів «гідність», «свобода»…
     Поняття «гідність» вживається у законодавствах багатьох країн, зокрема, у Цивільному кодексі України задекларовано право на повагу і недоторканість «гідності і честі» фізичних осіб. Приниження «честі та гідності фізичної особи» вважається моральною шкодою.


        Що таке «гідність»? Чи бачили ми її? Чи маємо ми її? У відповідь лунали факти: «Революція 2013-2014 років – це не протистояння Заходу і Сходу, не протистояння України і Росії - це протистояння між тими, хто має гідність, і тими, хто не тільки не має її, а й взагалі не розуміє, що це означає. Тільки той, хто має гідність, може знайти у собі сили робити те, що вважає за потрібне, незважаючи на страх».
       «Я бачив Гідність у волонтерах-медиках, що виносили поранених під кулями, в очах хлопців, що без бронежилетів у пластикових касках захищали барикади на Інституцькій…» Спогади тривожили душу, вселяли впевненість: «Україна – це територія Гідності і Свободи. Такими нас зробили дві революції. Це був важливий іспит і для держави, і для кожного з нас зокрема». Важко не погодитись з цими словами, мовленими десятикласником Андрієм Пундором.
          Учні продовжували виголошувати те, що тривожило їхню свідомість, свідками чого були і є: «Українці демонструють свою гідність, свою європейськість, своє прагнення до свободи дорогою ціною – ціною власного життя…»
         «Багато втрат… Головне, щоб ці втрати були останніми у боротьбі за Незалежність України. Нині ми ідемо шляхом свободи і не повинні схибити. Ми віримо у краще майбутнє нашої країни, адже майбутнє – це ви, наші діти», - продовжила розмову заступник директора Л.П.Хлопоніна.
       Ми віримо у те, що здійсниться велична мета сучасності – успішне становлення і утвердження економічної, духовно багатої, вільної і демократичної України.
          Будьмо гідними нащадками тих, хто своїми вчинками, ідеями, утвердив клич справжнього патріота українського народу Василя Симоненка: «Народ мій є! Народ мій завжди буде!»
І.І.Мельник,
вчитель словесності Піддністрянського НВК


Гордість Ходорівської землі
 21 листопада 2013 року став ще одним днем-реквієм в історії України. Три роки тому злочинна влада на чолі з В.Януковичем зробила все для того, щоб у молодих серцях вбити гідність та прагнення свободи. Незважаючи на це, українці довели всьому світу, що вони достойні європейських стандартів - у них є совість, честь, прагнення волі. Наш земляк ходорівчанин Роман Тітик з перших днів Революції Гідності за покликом серця став на захист прав і свобод свого народу.


 У День Гідності на запрошення вчителя історії Я.Р.Януша та його вихованців - учнів 9 класу, Роман був шанованим гостем у Ходорівській ЗОШ І-ІІІст.№2. Зустріч розпочалася невеликою літературно-музичною композицією, яку підготувала педагог-організатор Г.В.Стахів та вчитель музики Р.В.Неїжмак - прозвучали патріотичні пісні та вірші у виконанні учнів 8-9 класів.
 Роман Тітик з болем розповів школярам про трагічні події трирічної давності. Хоч інколи виступали сльози в очах оповідача, часом відчувалося розчарування, діти усвідомили головне – не перевелися Герої у нашій державі. Вони живуть поруч з нами. Вони заслужили всенародну шану і повагу ціною власної крові, пролитої у боротьбі за демократичні права і свободу вибору українського народу.
Л.Гульцьо,
заступник директора з виховної роботи
 Ходорівської ЗОШ І-ІІІст.№2

Реформування медицини Ходорівщини
30 листопада у Ходорівській райлікарні відбулося засідання комісії, створеної згідно із розпорядженням міського голови з метою вивчення питання роботи закладів охорони здоров’я Ходорівщини в умовах передачі їх на баланс Ходорівської об’єднаної територіальної громади й підготовки плану першочергових заходів щодо подальшого функціонування медичної сфери в об’єднаній громаді. У роботі комісії взяв участь голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський.
Звертаючись до присутніх, міський голова наголосив, що йшов на вибори у березні цього року тільки з єдиною метою – зберегти всі відділення Ходорівської лікарні, тобто забезпечити населення Ходорівщини наданням якісних послуг вторинної медичної допомоги (спеціалізована лікувально-профілактична допомога, що надається лікарями, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити більш кваліфіковане консультування, діагностику, профілактику і лікування, ніж лікарі загальної практики), для чого необхідно відновити інфекційне і дитяче, створити реанімаційне відділення.
Незважаючи на те, що Ходорівська лікарня тільки з 1 січня 2017 року (як і всі медичні установи Ходорівщини - 24 ФАПи, три амбулаторії ) буде фінансуватися з бюджету Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади, сільські і міська ради ОТГ вже у 2016 році виділили майже 300 тисяч гривень на утримання Ходорівської РЛ.
З метою забезпечення доступності та належної якості медичної допомоги, ефективного і раціонального використання наявних ресурсів міська рада неодноразово зверталась до керівництва лікарні з проханням переглянути норми обслуговування (кількість) населення первинною і вторинною медициною, визначитися з потребами на апаратуру, медикаменти, харчування, затвердити штатний розпис, розробити план максимальної оптимізації. Через бездіяльність адміністрації лікарні у 2017 році Ходорівська міська ОТГ буде змушена перераховувати значні кошти на вторинну допомогу центральній лікарні у зв’язку з недостатністю матеріально-технічних, кадрових ресурсів. За словами міського голови, якщо б вчасно були внесені пропозиції, міська рада вже у 2016 році за рахунок перевиконання бюджетів допомогла б лікарні закупити обладнання для реанімації і з 1 січня 2017 року у лікарні відкрили б палату інтенсивної терапії, а в другому півріччі – реанімацію.
О.Коцовський говорив про якість надання медичних послуг, відродження престижності лікарні та її спеціалістів. На його переконання, люди в одному місці повинні отримувати медичну допомогу, тому вже у цьому році необхідно розмісти поліклініку на першому поверсі головного корпусу лікарні, попередньо передбачивши приміщення для фізкабінету.
Міський голова відверто говорив про недоліки у роботі медустанови – приписки ліжкоднів, розпорошування посад, що приводить до нераціонального використання коштів, борги попередніх років. О.Коцовський був категоричний: «Не хочете працювати, будемо міняти керівника. Якщо штатний розпис не буде відповідати реальним потребам, і, відповідно, кількість працюючих - штатному розпису, різницю у потребах і фактично необґрунтовано використаних коштах (600 тис.грн в рік) головний лікар буде компенсувати «зі своєї кишені»».
Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник наголосила, що керівництво Ходорівської лікарні продемонструвало свою психологічну неготовність до проведення реформ. Реорганізація лікарні, яка буде проводитись паралельно з децентралізацією медицини – неминуча.
Лікар О.Юревич, призначена відповідальною за співпрацю із міською радою та департаментом охорони здоров»я, висловила думку про недоцільність відновлення педіатричного відділення (згідно із нормами - 3 ліжка на Ходорівську зону) у зв’язку із відсутністю дитячого населення. Денний дитячий стаціонар (12 ліжок) за 10 місяців  існування себе повністю оправдав. За її словами, основна ставка повинна робитись на доросле населення: відкриття реанімації, в т.ч. – дитячої. З чим категорично не погодився міський голова. За його словами, врятоване життя хоча б однієї дитини (враховуючи віддаленість розташування населених пунктів Ходорівської ОТГ) вартує будь-яких затрат. О.Коцовський порадив медикам змінити підхід до вирішення даної проблеми – відкрити дитячу палату у терапевтичному відділенні і забезпечити працівниками відповідної кваліфікації.
Головний лікар Ю.Пушкар ознайомив присутніх із штатними посадами стаціонарних відділень (хірургічного, акушерсько-гінекологічного, терапевтично) і озвучив кількість працюючих; планом оптимізації ліжкового фонду стаціонарних відділень; розрахунком очікуваної потреби відділення анестезіології та інтенсивної терапії (на 6 ліжок); проектом кошторису Ходорівської лікарні на 2017 рік. Згідно з цими документами у стаціонарних відділеннях Ходорівської лікарні числиться 94.5 штатних посад (лікарі, середній, молодший медперсонал, інший персонал), які займають 107 фізичних осіб. Із 123 ліжок стаціонарних відділень планують залишити 100, 6 з них передати у новостворене відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Додаткова потреба на реанімаційне відділення становить 1364460грн. Загалом Ходорівська лікарня у 2017 році згідно з проектом кошторису обійдеться об’єднаній громаді у 24832028 грн.
Головний економіст Ходорівської міської ради І.Глушко не погодилась із наведеними цифрами – вказала на свідоме завищення вартості лікування одного хворого і відсутність чіткого розрахунку коштів у потребах на заробітну плату.
На нараді обговорювались питання звітності первинної ланки медицини Ходорівщини (вирішили покласти обов’язки на заступника головного лікаря з первинної медицини), затвердження нового Статуту лікарні, проведення ліцензування, розмежування понять надання допомоги і надання платних послуг, затвердження переліку платних послуг, які Ходорівська лікарня надаватиме з 1 січня 2027 року, порушувалось питання доцільності функціонування Бортниківської амбулаторії, ФАП у Вовчатичах, оскільки мешканці цих населених пунктів за медичною допомогою звертаються безпосередньо до Ходорова.
Лікар С.Осадчук говорив про необхідність забезпечення реанімації висококваліфікованими спеціалістами (елітою), підвищення ефективності роботи приймального відділу шляхом введення у штат посади лікаря. М.Боянівський наголосив, що одним з першочергових завдань, які стоять перед лікарнею, є налагодження роботи служби крові. В.Жигало зазначила, що медичні страхові поліси «прив’язують» хворих до конкретної медичної установи (мова йшла про Жидачіську ЦРЛ).
На завершення міський голова закликав медиків до продуктивної роботи і висловив тверде переконання: «У Ходорові буде мобільна повноцінна лікарня».
М.Краївська

У Бортниках відкрили спортивний майданчик
          У перший день зими, 1 грудня, цього року у селі Бортники поруч зі школою урочисто відкрили спортивний майданчик із тренажерним обладнанням, який встановили у рамках реалізації обласної цільової програми «Спортивний майданчик». В урочистостях взяли участь: директор Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» В.Климович, голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський, заступник голови ОТГ О.Мельник, в.о.голови Жидачівської РДА В.Татарин, головний спеціаліст відділу культури, туризму і спорту РДА Й.Будзінський, о.Василь, староста О.Гурдя, діти із місцевої школи, їх батьки, вчителі.


           За українською традицією жителі Бортник вручили хліб-сіль людині, якій завдячують появі тренажерного куточку на шкільному подвір»ї - директору обласного центру фізичного здоров’я населення В.Климовичу. Право внести Державний Прапор України надали вихованцям дитячого будинку «Мілес Єзу – Воїни Ісуса». Отець Василь, парох храму Пресвятої Богородиці, благословив дійство й освятив новий спортивний майданчик.
             Директор Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» В.Климович, в.о.голови РДА В.Татарин, голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський, староста О.Гурдя у своїх виступах висловили сподівання, що майданчик буде використовуватися для покращення фізичного розвитку місцевої дітвори і підлітків, дасть старт у вихованні майбутніх відомих спортсменів.

         В.Климович переконаний, що спортивний майданчик відірве дітей від комп’ютерів і вулиці, спонукатиме до занять фізкультурою і спортом. В.Татарин вважає символічною дату відкриття тренажерного куточка – перший день зими і святого Романа.
         Міський голова запевнив, що у Ходорівській об’єднаній громаді пріоритетом буде розвиток освіти, культури і спорту всіх територій. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено – Ходорівська ДЮСШ відкрила секції при сільських школах: у Бортниках працюють відділи карате і футболу. У наступному році планується будівництво дитячого майданчика поруч з тренажерним.
          На думку сільського голови О.Гурді, село живе тоді, коли в ньому щось робиться. Ольга Михайлівна подякувала всім, хто причетний до відкриття тренажерного куточка, виділивши футболістів місцевої команди, хлопців-школярів, які підготували майданчик, односельця Р.Луціва, який змонтував всі тренажери.
       Перерізати символічну стрічку з нагоди відкриття спортивного майданчика із тренажерним обладнанням запросили В.Климовича, В.Татарина, О.Коцовського, О.Гурдю.
Оригінально виглядала хореографічна композиція «Європа», яку учениці Бортниківської школи майстерно  виконали на засніженому шкільному подвір’ї.
       Урочистості, які вела О.Тітик, завершились спільним виконанням Державного Гімну України. Судячи із щасливих дитячих облич, спортивна обнова дітям неабияк припала до душі.
На запрошення С.Крегенбільда гості з цікавістю оглянули експозиції шкільного історико-краєзнавчого музею.
М.Краївська


Творча Ходорівщина відзвітувала
         У суботу, 3 грудня, у Львівській обласній філармонії творчі колективи Жидачівського району представили глядачам творчий звіт «Мистецький передзвін Жидачівщини». Ходорівчан серед творчих учасників  було найбільше.
У концертній програмі взяли участь народні самодіяльні колективи та відомі творчі особистості району, зокрема народний ансамбль танцю "Наддністрянка" представив львівській публіці вітальний український танець «Ми з України» та «Стрілецька сюіта», присвячений національно-визвольній боротьбі українського народу. Вокальний ансамбль "Ромашка" вразив глядачів своїми щирими українськими голосами і пісенним розмаїттям. На сцені також виступили народний театр "Сучасник", струнний ансамбль  "Кантабіле", фольклорні колективи "Терлиця" та "Кошики", народний гурт троїстих музик "Візерунки", народний вокально-інструментальний гурт "Галичани" та інші талановиті особистості з усіх куточків нашого краю.




У фойє філармонії гості переглянули цікаві, колоритні виставки народних умільців: українську вишивку, унікальні писанки, виставку порцелянових тарілок, ляльки-мотанки, виставку картин, книг місцевих авторів та авторську різдвяну шопку.
Також глядачам та відвідувачам виставки продемонстрували відеофільм про наш регіон "У перевеслі вічної краси – наш край" та почастували випічкою, а працівникам галузі культури вручили грамоти.
На завершення концерту глядачі подякували артистам гучними оплесками.  Урочистий захід було проведено професійно і багато, що вкотре підтвердило - попри нестабільне економічне і політичне життя українців сьогодні, наш моральний, духовний, культурний дух залишається на високому рівні.
Запрошуємо також всіх охочих підтримати наших творчих ходорівчан на великому гала-концерті у Львівській опері, який відбудеться 18 грудня.
Р.Урус



У чарівній країні англійської мови
        Позакласна робота є невід’ємною складовою процесу навчання іноземних мов. Методично та інноваційно організована позакласна робота сприяє значному розширенню потенційного словника учнів, поглиблює соціокультурні знання, а також стимулює інтерес до вивчення іноземної мови. Школярі, які не змогли з різних причин реалізувати себе на уроці, мають можливість розкрити свої приховані здібності під час позакласної роботи, адже саме тут створюється комфортна для учнів атмосфера командного духу, співробітництва з вчителем, як з другом, взаємодопомоги.
          7 грудня у Ходорівській ЗОШ І-ІІІст. №2 відбувся оригінальний захід – «In the Magic Land of English» («У чарівній країні англійської мови»). Організатори – вчитель англійської мови Л.Г.Баковська та музичний керівник Р.В.Неїжмак неабияк хвилювались, адже всі розповіді, пісні, інсценізації відтворювались учнями 8-9 класів англійською мовою. Проте, коли ведучі С.Марків та А.Чех доступно ознайомили присутніх із програмою заходу, всі хвилювання вщухли – школярі здивували своїми знаннями англійської мови, надзвичайно точною та чіткою вимовою і вільним володінням іноземних слів.




    Захід був проведений наче цікава подорож, сповнена казковими пригодами. Глядачі насолоджувались інсценізацією казки «Червона шапочка» (О.Кучак, Н.Буняк, В.Санагурська, П.Слюсар, Д.Скрут). Казку «Золота рибка» у новій інтерпретації (Р.Буняк, Р.Горбатий) учні продемонстрували з перекладом. Глядачі насміялись досхочу – постановка була надзвичайно цікавою і дуже веселою.
      Пісні «Happy Day», «Money, Money», «Happy New Year» подарували присутнім відчуття наближення зимових свят та новорічний настрій. А от виконання пісень «My heart will go on» (Д.Бунич, 8 клас) та «I will always love you» (Д.Гринишин, 9 клас)  прозвучало ніжно і тонко, чуттєво, трепетно – ніхто не приховував сліз.
          Глядачам сподобалось мандрувати чарівною країною англійської мови.
Я.Мочарська


Зона комфорту. Як вийти за її межі?
У кожного з нас наступає момент, коли хочемо щось змінити у своєму житті, але страх перед невідомим часто заставляє нас зупинитись. Наче хтось шепоче: «Не так і погано, а якщо не вийде, то я розчаруюсь або в мені розчаруються, можливо хтось мене висміє. Ні, краще не буду!» Через такі думки ми самі собі ставимо рамки і кордони, робимо цілі і мрії недосяжними, а насправді все не так страшно.

Зона комфорту – це наш життєвий простір, який дає нам відчуття безпеки, надійності, стабільності. Іншими словами, ми відчуваємо, що знаходимось «у своїй тарілці».
Жити у зоні комфорту це те саме, що сидіти у мурашнику і думати: «Може, якщо довше посидіти, то мені сподобається - можливо в іншому мурашнику ще гірше» - чи: «Зараз всі так живуть. Не одній мені це не подобається», - тому давайте не засиджуватись, а діяти. Ось декілька способів:
·        Змініть звичний розпорядок дня. Якщо постійно виконуєте свою роботу автоматично, то почніть міняти хід подій: замість кави випийте чаю, запитайте колегу, чи йому потрібна ваша допомога, візьміть вихідний чи взагалі змініть роботу.
·        Навчіться готувати. Якщо ви любите готувати, але досі цього не робили, дивіться різні передачі, купіть книгу, записуйте рецепти, почніть харчуватись тим, що приготуєте самостійно.
·        Прокидайтесь рано. Завдяки цій корисній звичці у вас появиться додатковий час підготуватись до роботи, навчання, чи просто зібратись з думками.
·        Не робіть все одразу. Дослідження показали, якщо робити декілька справ одночасно, то це знижує продуктивність.
·        Не бійтесь публічних виступів. Коли себе опануєте і почнете десь появлятись - саме це допоможе кар’єрному росту.
·        Навчіться говорити: «Ні!». Вчені довели, якщо не вмієте говорити «ні» іншим людям, то постійно відчуватимете втому, стрес і напруження.
Звичайно, це далеко не весь список, але щоб досягнути чогось великого, потрібно починати з маленьких речей.
В.Наконечна



ПАМ’ЯТКА
З ПРОФІЛАКТИКИ
ЕНТЕРОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ ТА СЕРОЗНОГО МІНІНГІТУ
Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністю клінічних форм, в т.ч. серозними менінгітами. Клінічно ентеровірусна інфекція може проявлятися катаральними проявами (можливі серозні виділення з носа), кашлем, підвищенням температури тіла, гіперемією слизових оболонок, болем у животі, проносом іноді з домішками слизу.
Серозний менінгіт проявляється: підвищенням температури тіла до 39 ОС, різким головним болем, почервонінням обличчя, можливий дрібний висип, який швидко зникає, запамороченням, нудотою, багаторазовим блюванням, ригідністю м’язів потилиці.
Джерелом інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Механізм передачі фекально-оральний, який реалізується через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування та повітряно-краплинний - через повітря.
Для того, щоб попередити виникнення ускладнень і тяжких наслідків, слід своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі симптомів інфекційного захворювання (висока температура тіла, сильна головна біль, блювота, що не приносить полегшення, пронос, висипання) та дотримуватися простих профілактичних заходів для запобігання інфікування,а саме:
-  по можливості, уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання, обмежуйте контакти дітей раннього віку, скоротіть час перебування у місцях масового скупчення людей і в громадському транспорті;
-  суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після повернення з вулиці і після кожного відвідування вбиральні; обробляйте руки дозволеними для цих цілей дезінфектантами; при кашлі і чханні рекомендується прикривати ніс і рот одноразовими серветками і викидати їх після використання в сміттєву урну, після чого вимити руки або обробити їх вологою серветкою. Не забувайте помити руки дітям, змалку привчайте їх до правил особистої гігієни;
-  особливу увагу звертайте на харчування дітей до року: давайте дитині лише свіжі продукти, в якості яких ви не сумніваєтеся. Протягом першого року життя дитина повинна отримувати грудне молоко - це значно зменшує потрапляння ентеровірусів у кишечник. Регулярно мийте й утримуйте в чистоті дитячі іграшки;
-  користуйтеся індивідуальним посудом;
-  придбані на базарах чи у торгівельній мережі овочі і фрукти перед вживанням ретельно - помийте протічною водою;
-  при вологому прибиранні помешкання використовуйте дезінфікуючі засоби, частіше провітрюйте приміщення;
-  рекомендуємо пити воду (водопровідну, з криниць) після кип’ятіння. Цим ви застрахуєте себе від багатьох захворювань. Збудники ентеровірусних інфекцій знаходяться у всіх водоймах без винятку - не купайтеся в непроточних водоймах і фонтанах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтуйте воду під час купання;
-  не пийте воду з неперевірених джерел; при споживанні напоїв у закладах громадського харчування, торгівельних точках чи із питних фонтанчиків використовуйте індивідуальний одноразовий стаканчик. При відсутності можливості придбання бутильованої води можна використовувати охолоджену кип’ячену воду;
-  будьте особливо обачні під час подорожей у потенційно небезпечні райони. Не забувайте користуватися засобами проти комах.
Дотримання цих нескладних правил у побуті надійно захистить Вас від ентеровірусних інфекцій. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не займайтеся самолікуванням. При появі перших симптомів інфекційного захворювання негайно звертайтеся за медичною допомогою в лікувально-профілактичні заклади. Самолікування небезпечне для здоров'я!
Знати — значить вміти попередити !


Обережно, ожеледь на дорогах!
29 листопада, близько восьмої години вечора, на автомобільній дорозі біля залізничної станції Ходорів на вулиці Стрийській сталася ДТП. Попередньо відомо, що через ожеледицю водій автомобілю марки ДАФ не впорався з керуванням. У результаті вантажівка з’їхала з дороги та перекрила три станційні колії, врізавшись в опору пішохідного моста. За словами очевидців, удар був страшної сили, про що свідчать зовнішні пошкодження передньої частини транспортного засобу. На щастя, обійшлося без постраждалих.



Наслідки ДТП ліквідували засобами Львівської залізниці зранку 30 листопада. Відновлювальним поїздом зі станції Стрий відправили тягач на гусеничному ходу, яким і витягнули вантажний автомобіль.
Несприятливі погодні умови значно ускладнюють рух транспорту і часто є супутніми причинами ДТП. Водіям слід бути максимально уважними та обережними, неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху під час погіршення погодних умов, обирати безпечну швидкість та дистанцію руху, уникати різкого гальмування та маневрування транспортним засобом.
Я.Мочарська


Добробут українців знизився
     Добробут населення світу в період з середини 2015 року до середини 2016 року збільшився на $256 трлн., тобто на 1,4% порівняно з минулим періодом. Про це йдеться у доповіді Global Wealth Report, підготовленій швейцарським фінансовим конгломератом Credit Suisse, передають «Ведомости».
    Однак приріст багатства відстає від темпів зростання населення. Перше місце в антирейтингу (переліку країн, де добробут знизився) посідає Аргентина (- 27%), далі - Україна (- 18,5%), Росія (- 15%), Великобританія (- 9,7%, дається взнаки рішення про вихід з Євросоюзу), Єгипет (-11,1%), Мексика (-11%).
     Добробут українців України знизився на $10 млрд і становить $44 млрд, населення Росії стало біднішим на $198 млрд.
      Рекордсменом зі зростання особистого статку населення стала Японія, показник добробуту - 19% ($3,9 трлн) до $24 трлн. Хоч США вперше поступилися лідируючою позицією, добробут американців підвищився на $1,7 трлн і становив $85 трлн. У Німеччині, Франції, Канаді, Новій Зеландії, Індонезії та Бразилії темпи зростання добробуту перевищували $100 млрд.
     У 2000 році на країни з економікою, що розвивається, припадало лише 12% світового багатства, сьогодні цей показник досяг позначки в 18%. Тільки в одному Китаї проживає 9% населення, яке володіє світовим багатством, що значно вище, ніж у Франції, Німеччині, Італії та Великобританії.
     Посилюється майнова нерівність у світі: лише 10% людей володіють 89% всіх світових активів. За оцінками аналітиків 9% дорослого населення у світі є боржниками.


Українці - серед найбільш численних груп мігрантів
 За даними Держдепартаменту США, до початку нового фінансового року 1 жовтня країна прийняла 80 тисяч  осіб (при встановленому ліміті – 85 тис. осіб).
Найбільше мігрантів за рік прибуло в США з Конго (16 370 осіб), із Сирії (12 587), М'янми (12 347), Іраку (9 880), Сомалі (9 020), Бутану (5 817), Ірану (3 750), Афганістану (2 737). Україна - на дев’ятому місці за кількістю мігрантів. За рік до США з України іммігрували 2 543 осіб.

В 2016 році українцям видали рекордну кількість віз в Польщу. Минулого року дипломатичні установи та консульства Польщі видали громадянам України більше 900 тисяч віз. У першому півріччі 2016 року польські консульські установи у Харкові, Києві, Львові, Луцьку, Одесі та Вінниці видали громадянам України 250,5 тисяч шенгенських віз типу "С" та 314,5 тисяч національних віз типу "D". Це на 20 і 26 відсотків більше, ніж за аналогічний період у 2015 році.


Рушник, довжиною два метри
 20-річна Людмила Захарук, студентка Тернопільського НУ ім. В.Гнатюка, виткала бісером рушник, що потрапив до "Книги рекордів України". Його довжина - два метри, ширина - 37 сантиметрів, вага 3 кілограми 290 грамів. Робота тривала півроку.
Візерунок молода вишивальниця вибрала символічний: квіти та дві ластівки - символ молодості, спокою, миру й злагоди. Серед десяти кольорів (чорний, сірий, бордовий, коричневий, темно- та світло-зелений, рожевий, малиновий, жовтий) переважає біла барва. Умовно рушник можна поділити на чотири рівні частини: внизу - так звані червоні тороки (мережка з бісеру), далі – у візерунку з ромбів кілька квіток з пишними листочками, потім - великі квіти та дві ластівки, які розпростерли в польоті крила.
        Рушник-рекордсмен обрамлює виткану бісером ікону Богородиці.
        Майстриня мріє виткати бісером величезну картину-меморіал пам’яті Небесної сотні.



10 грудня – цей день в календарі
* Всесвітній день футболу. Організація Об'єднаних Націй ухвалила рішення про появу свята у зв'язку з постійно зростаючим інтересом людей різного віку й різних національностей до цієї захоплюючої гри.
* День Нобеля - щорічне вручення найпочеснішої громадянської відзнаки - Нобелівської премії, яке проходить 10 грудня у Стокгольмі. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля і диплом. Нобелівські премії з фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та економіки вручає лауреатам його Величність Король Швеції на церемонії, що проходить у річницю смерті Альфреда Нобеля.
* День прав людини. Цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, що є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини.


У світі спорту
Турнір з настільного тенісу
        Вперше за 25 років Незалежності України у місті Ходорові 26 листопада у спортзалі ЗОШ №1 завдяки меценатам та любителям тенісу відбулися загальноміські змагання з настільного тенісу в парних розрядах. Про популярність цього виду спорту серед ходорівчан свідчить той факт, що різниця у віці між наймолодшими і найстаршими учасниками турніру сягала понад сорок років: наймолодшим, Ю.Бучинському і В.Станкевич - по 16 років, найстаршим І.Яш, Б.Копак - за 50.



       12 пар тенісистів змагалися за коловою системою. Команди-учасники (пари) були розділені на три підгрупи – по чотири у кожній. Переможці визначались з трьох партій. Згідно із Положенням вісім кращих команд пройшли у ¼ фіналу, які після проведення жеребкування змагалися за кубковою схемою (програв-вибув).
      Запекла боротьба точилася за третє-четверте місця між парами Б.Копак, І.Яш – Ю.Борик, Р.Коваль. Перемога дісталася першій команді: з рахунком 2:1 перемогла команда Б.Копак, І.Яш. За перше-друге місця змагалися В.Московченко, С.Король – І.Баглай, Ю.Грицків (2:1).
      Переможцями першого загальноміського турніру з настільного тенісу стали: І.Баглай, Ю.Грицків, друге місце зайняли  - С.Король, В. Московченко, третє – Б.Копак, І.Яш.
Технічне забезпечення змагань здійснили приватні підприємці М.Богачевська, Є.Чучман, Р.Тітик.
        Учасники й організатори змагань вдячні дирекції ЗОШ 1-111ст.№1 за надане приміщення.
       У планах організаторів – турнір з настільного тенісу в одиночному розряді.
С.Пшик



Смачного
Як правильно вибрати спеції


Для м'яса: червоний, чорний, запашний перець або гвоздика, майоран, чебрець, кмин, куркума, цибуля, орегано.
Для птиці: чебрець, майоран, розмарин, шавлія, базилік.
Для риби: лавровий лист, білий перець, імбир, запашний перець, цибуля, коріандр, перець чилі, гірчиця, кріп, чебрець.
Для грилю: червоний, запашний перець, кардамон, чебрець, майоран, мускатний горіх і колір, кмин, імбир,
Для дичини: чебрець, материнка звичайна, запашний, червоний перець, ялівець.
Для рагу: червоний перець, імбир, куркума, коріандр, гірчиця, кардамон, кмин, чорний, запашний перець, мускатний горіх, гвоздика.
Для капусти: коріандр, фенхель, кумин, насіння чорної гірчиці.
Для картоплі: коріандр, куркума і асафетида.
Для бобових: кумин, асафетида, імбир, перець, м'ята лавандова і коріандр.
Для маринадів: лавровий лист, ялівець (ягоди додають в маринади при приготуванні м'яса дичини та риби), гілки кропу.
Для фруктів, соків, компотів: кориця, гвоздика, імбир, бадьян, кардамон.
Для паштетів: білий перець, кориця, імбир, лавровий лист, гвоздика, кориця, бадьян, імбир, кардамон.
Для випічки: гвоздика, кориця, бадьян, імбир, кардамон, перець запашний, апельсинова цедра, аніс, кунжут, мак, ваніль.
Для гарячого молока: кориця, кардамон, шафран.


Шановні
П.І.Юськів, В.С.Коник, О.М.Вовчак, С.П.Будна, Л.М.Мільовська, Г.М.Бобир, В.Й.Зубик, Н.С.Медвідь, Н.П. Макогін, Н.М.Лехкодух.
Щиро вітаємо Вас із днем народження. Бажаємо здоров’я міцного, щастя, сімейного затишку, життєвої мудрості, професіоналізму, щедрості, доброзичливості, поваги серед людей.
Нехай Ваш дім повниться добром, благополуччям.
Депутатський корпус,
 виконавчий комітет,
працівники міської ради,
 голова Ходорівської ОТГ
 О.Коцовський


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
26.10. – Гав’як Роксолана Миколаївна (Бориничі)
28.10. – Садовський Денис Андрійович (Ходорів)
30.10. – Медвідь Роксолана Іванівна (Ходорів)
31.10. – Цмай Вікторія Романівна (Загірочко)
03.11. – Драганчук Володимир Олегович (Ходорів)
03.11. – Кузишин Ангеліна Степанівна (Грусятичі)
09.11. – Піняк Злата Романівна (Загірочко)
12.11. – Олексин Вероніка Назарівна (Ходорів)
21.11. – Сохан Михайло Любомирович (Ходорів)
22.11. – Василик Юрій Андрійович (Ходорів)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.


Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
01.11. – Джичко О.М., 1967рн. (Молодинче)
01.11. – Шаран Ю.І., 1927рн. (Буковина)
01.11. – Федишин І.М., 1954рн. (Грусятичі)
02.11. – Кузяків К.І., 1930рн. (Дуліби)
02.11. – Мосій С.Т., 1921рн. (Буковина)
02.11. – Симоні Я.В., 1938рн. (Ліщин)
03.11. – Зімінський Т.Ф., 1938рн. (Ходорів)
03.11. – Федишин С.В., 1959рн. (Ходорів)
05.11. – Вербовський Р.С. 1967рн. (Ходорів)
05.11. – Семчій І.Б., 1957рн. (Вишнів)
06.11. – Глосницький С.К., 1938рн. (Вовчатичі)
06.11. – Коровець М.А., 1948рн. (Голдовичі)
07.11. – Сокирко Б.М., 1943рн. (Молодинче)
09.11. – Коваль Є.М., 1960рн. (Черемхів)
10.11. – Кіндерись М.П.,1948рн. (Піддністряни)
11.11. – Герич Б.С.,1960рн. (Ходорів)
12.11. – Андрейців Я.Ф., 1929рн. (Ходорів)
12.11. – Гураш М.М., 1934рн. (Бориничі)
13.11. – Головинська М.М., 1933рн. (Бринці Церковні)
14.11. – Драганчук П.З., 1928рн. (Ходорів)
15.11. – Качараба В.І., 1947рн. (Заліски)
16.11. – Спіріденюк А.А, 1972рн. (Жирова)
16.11. – Дуда О.І., 1984рн. (Буковина)
17.11. – Басараб Б.Л., 1951рн. (Жирова)
18.11. – Федорів К.С., 1924рн. (Дуліби)
20.11. – Чмир В.І., 1950рн. (Юшківці)
20.11. – Юревич В.С., 1931рн. (Вовчатичі)
20.11. – Футера К.Ф., 1935рн. (Чорний Острів)
21.11. – Кіт В.І., 1940рн. (Вибранівка)
22.11. – Самох О.П., 1936рн. (Ходорів)
23.11. – Жак В.І., 1959рн. (Львів)
23.11. – Підсадоча А.М., 1930рн. (Дроховичі)
24.11. – Кулик І.М., 1927рн. (Ходорів)
24.11. – Медвідь Р.А., 1974рн. (Загірочко)
25.11. – Калинець В.М., 1952рн. (Ходорів)
25.11. – Баран Є.П., 1935рн. (Ходорів)
28.11. – Сьома Р.Г., 1946рн. (Ходорів)
27.11. – Лижник К.П., 1938рн. (Ходорів)
28.11. – Дідух А.О.,1929рн. (Городищенське)
28.11. – Марущак М.Г., 1925рн. (Бортники)
29.11. – Беднарська Я.П., 1928рн. (Ходорів)
29.11. – Мошончук Б.А., 1954рн. (Сугрів)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.







































Немає коментарів:

Дописати коментар