середу, 30 листопада 2016 р.

Випуск 22


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.22 (363) від 26.11.2016р.


Революція, що нас змінила
Україна – це територія Гідності й Свободи. Такими нас зробила не одна війна, не один переворот, такими нас зробила і Революція кінця 2013 - початку 2014 років. Це був надзвичайно важкий іспит для України, під час якого народ продемонстрував свою гідність, прагнення до свободи. Майдан став випробуванням особистості, виміром людськості. Саме на Майдані народилася нова українська нація - високоідейна, готова стояти до кінця, віддати життя у святій боротьбі за достойне майбутнє рідної землі.
У ці останні осінні дні українці згадують хронологію Євромайдану, вшановують пам'ять тих, хто віддав своє життя заради нашого світлого майбутнього. 20 листопада у Палаці культури міста Ходорова відбувся вечір, присвячений третій річниці Революції Гідності та вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні України. Ведучі - Н.Іваськевич, С.Духній та П.Кобзар перегорнули сторінки історії Євромайдану, згадали, як все було. Це був сон? Ні!.. Це була боротьба мирних людей проти жорстокої звірської влади у руках тодішнього Президента Віктора Януковича та його «сім'ї».
У складених у молитві руках усіх присутніх разом з всечесними отцями Миколою Прунаком та Тарасом Грицівом відчувалося прохання до Бога за мир і спокій для великої і єдиної української родини, за любов до ближнього, захист від ворогів видимих і невидимих, що хочуть поневолити нас, кращу долю для українського народу. Розмірений бій метронома схилив голови присутніх у скорботній хвилині мовчання за полеглих Героїв Небесної Сотні, вбитого снайпером ходорівчанина Героя України Романа Точина, воїнів, котрі загинули і гинуть у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави.
Звучали поетичні, пісенні, музичні твори, присвячені Героям Небесної Сотні, воїнам АТО, Герою України Роману Точину:
 Роман, Роман… пішов татусь із хати,
А жінка й доньки стали так чекати…
Чекають й нині, що прийде з небес
І збереже рід весь, і скаже так:
«Хотів я дуже жити,
Але ж Вкраїну-неньку мусів захистити,
А ви живіть, любіть,
І землю нашу бережіть!»
Із болем та сумом лунали віршовані рядки «Допоки житиму» (П.Кобзар), «Тебе притуляє небо», «Мрія про Україну» (Р.Буняк), «Лист школярки до солдата» (І.Штурмак), трепетно звучали пісні «Біля тополі», «Краю рідний» (І.Миндюк), «Молитва», «Ми - українці» (І.Штурмак), «Нашим героям», «Я люблю свою країну» (О.Матулка), «Ой, три браття з Прикарпаття» (ансамбль «Ромашка»), піднесено - мелодії «Запорізького маршу» та «Гопака» (ансамбль троїстих музик). Майстерно виконав хореографічні композиції «Майдан», «Рідна земля» колектив «Адаптація», чуттєво прозвучали літературні композиції «Вічна слава Героям», «Молитва за Україну» (гурток «Джерельце»).
Ми пишаємося тим, що у сузір’ї лицарів Небесної Сотні яскравою зіркою сяє ім’я Романа Точина, ходорівчани з честю вшанували пам'ять нашого Героя: Ходорівській ЗОШ №3, де навчався Роман, присвоєно ім’я Героя України Романа Точина, а вулицю, на якій розташована школа, перейменовано на вулицю імені Романа Точина. 9 червня 2014 року було відкрито Алею Слави Героїв Небесної Сотні Львіщини, на якій серед новітніх героїв увіковічено ім’я Романа, 21 лютого 2015 року – освячено меморіальну дошку на фасаді школи, 17 липня цього року відбулося відкриття надгробного пам’ятника Герою України.
Розмірковуючи про події Євромайдану, до ходорівчан звернувся міський голова О.Коцовський: «Україна заплатила високу ціну за свій європейський вибір на Майдані і продовжує платити у війні на Донбасі. Ця ціна показує нам, що ми здобуваємо щось безцінне, відвойовуємо власну розтоптану гідність, Богом нам дану, і свідчимо про неї світові. Революція Гідності не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. На жаль, ми надто швидко забуваємо про ці події, легковажно ставимось до суттєвих змін і продовжуємо «плювати в спину» один одному, замість того, щоб єднатись, брататись у тяжкий час війни…». О.Коцовський зі словами  вдячності і поваги звернувся до матері загиблого Романа Точина - пані Лесі, і вручив їй відзнаку Президента України - ювілейну медаль «25 років Незалежності України». У схвильованому виступі пані Лесі Точин, відчувалося, що душевна туга не вщухає, не заживають материнські рани, не висихають сльози втрати за рідним сином.
Ходорівчани до слова запросили активного учасника Євромайдану Романа Тітика, який висловив обурення «пустими місцями» у залі, бездіяльністю та байдужістю певних громадян: «Невже вони забули, якою ціною ми здобули нашу демократію?! Зараз країні, як ніколи, потрібно бути єдиною та згуртованою. Загиблі хлопці своїми життями спокутували вину всіх! Це має пам’ятати кожен сьогодні, завтра, завжди! Без цього ми не зможемо відбудувати свою країну!».
Українська нація народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на чорну українську землю. Наша нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні. Якщо хтось захоче позбавити нас нашої гідності – ми зможемо себе захистити як не в судді, то на вулиці, співаючи гімн України з коктейлем Молотова в руках.
Я.Мочарська


З 1 січня 2017 Ходорівська ОТГ
 працюватиме за єдиним бюджетом
    27 березня 2016 року 11 сільських і міська рада об’єднались у Ходорівську об’єднану територіальну громаду, які впродовж 2016 року працювали за своїми бюджетами. З 1 січня 2017 року Ходорівська ОТГ працюватиме за єдиним бюджетом. Одним з найбільших позитивів цього процесу є надання об’єднаній громаді освітньої та медичної субвенції з державного бюджету, що дасть можливість самостійно приймати рішення стосовно фінансування освітніх і медичних закладів. На початку листопада голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський провів зустрічі з працівниками освіти, культури, бібліотек, на яких обговорювались питання реформування і формування структурних підрозділів освіти, культури, спорту в об’єднаній громаді.
    8 листопада відбулась зустріч О.Коцовського з освітянами за участю заступника міського голови з гуманітарних питань О.Мельник, секретаря ради М.Гавінської, заступника міського голови з питань інвестиційної діяльності Я.Костура, заступника голови РДА С.Самсонової, головного спеціаліста відділу освіти РДА Н.Багрій.
     На початку роботи О.Коцовський одразу ж «заспокоїв» освітян: 2016-2017 навчальний рік вони закінчать без змін, однак тут же додав: «Реформи неминучі, оскільки «манна з неба не впаде!»» - і запевнив, що міська рада забезпечить однаковий підхід для реалізації права на освіту та створить належні умови для всебічного розвитку як міських, так і сільських дітей: «Освіта - основне завдання для громади. Ми зацікавлені у тому, щоб якість освіти зростала, а рівень знань учнів підвищувався». З 1 вересня 2016 року у школах сіл Вовчатичі, Вибранівка, Грусятичі, Бортники працюють секції Ходорівської ДЮСШ.
    Міський голова зазначив, що у багатьох сільських школах створені значно кращі умови для навчання дітей, ніж у міських – є прекрасні спортивні й актові зали, чим обділені ходорівські діти. О.Коцовський говорив про необхідність завершення будівництва басейну у Грусятицькій школі, як центру для занять плаванням школярів всієї громади. Міський голова закликав сільських старост всебічно сприяти розвитку освіти, культури, спорту у своїх громадах.
    Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник зазначила, що одним із значних управлінських повноважень, які отримали органи місцевого самоврядування об’єднаних громад, є право на формування власної ефективної системи забезпечення освітніми послугами населення громади. Основна перевага управління освітою в територіальній громаді – це можливість самостійно обирати способи організації роботи залежно від потреб громади. «Єдиний критерій у цьому процесі - це якість освіти», - наголосила О.Мельник, що неможливо без подальшої оптимізації освітніх закладів. Ольга Володимирівна запропонувала створити Раду директорів та Координаційну раду з питань молодіжної політики і спорту.
    На зустрічі обговорювалося питання формування відділу освіти, створення методкабінету (як окремої структури), ефективної мережі перевезення школярів, подальше функціонування й реформування освітніх установ (створення опорних шкіл), та ін. Думки освітян розділились: одні висловлювались за створення єдиного відділу освіти, культури, спорту, молодіжної політики з метою економії коштів, інші говорили про неефективність роботи такого підрозділу. Подібна дискусія велась щодо функціонування методкабінету чи покладання обов’язків методистів на вчителів загальноосвітніх шкіл (з доплатою).
    Н.Багрій, головний спеціаліст відділу освіти РДА, ділячись власним досвідом, рекомендувала створити у Ходорівській ОТГ відділ (департамент) освіти і методкабінет з метою забезпечення управління та надання методичних рекомендацій закладам дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.
   С.Самсонова, заступник голови РДА, повідомила, що вже розпочався процес передачі установ із комунальної власності Жидачівської районної ради у комунальну власність Ходорівської ОТГ, порадила передбачити у міському бюджеті кошти на енергоносії та утримання пільгових категорій дітей.
М.Гавінська, секретар ради, закликала освітян брати активну участь у розробці Стратегії розвитку Ходорівської ОТГ, заступник міського голови Я.Костур – долучитись до участі у конкурсі мікропроектів.
Довідка.
    Заклади загальної середньої освіти Ходорівської ОТГ - 25 шкіл, у яких навчається 2431 учень, в тому числі: 11 шкіл 1-111 ступенів (Отиневицька (75), Грусятицька (85), Чорноострівська (95), Вибранівська (96), Дев»ятниківська (73), Піддністрянська (71), Жирівська (66), Бортниківська (173), Ходорівська №1(401), №2 (169), №3 (505) ), 12 шкіл 1-11 ступенів (Бориницька (61), Дулібська (92), Залісківська (45), Кам»янська (41), Городищенська (45), Рудківцівська (25), Вовчатицька (80), Вербицька (26), Сугрівська (35), Молодинченська (школа припинила свою діяльність), Новосільцівська (42), Загірочківська (81)), 2 школи 1 ступенів (Добрівлянська (11), Городищенська (11)).
    Навчання одного учня Ходорівської ОТГ обходиться у 14 тисяч гривень, державна субвенція на одного школяра станом на 01.11.2016р. - 9800грн. У школах об’єднаної громади працює 481 вчитель, середнє навантаження на кожного - 14 педагогічних годин.
Довіз учнів здійснюють п’ять «Школяриків», які закріплені за школами сіл Вибранівка, Чорний Острів, Бортники, Дев»ятники, міста Ходорова.
   Заклади дошкільної освіти Ходорівської ОТГ: 4 садочки (м.Ходорів (2), с.Жирова, с.Грусятичі) і 4 НВК (Піддністрянський, Чорноострівський, Кам»янський, Загірочківський).
     Заклади позашкільної освіти Ходорівської ОТГ: Центр дитячої та юнацької творчості (7 працівників), ДЮСШ (15 тренерів).


10 листопада відбулася зустріч міського голови О.Коцовського з працівниками культури та бібліотек Ходорівської об’єднаної територіальної громади за участю заступника міського голови з гуманітарних питань О.Мельник, секретаря ради М.Гавінської, директора районного Народного дому Л.Максимів, директор РЦБС Л.Янклевич.
Міський голова повідомив, що з 1 січня 2017 року всі заклади культури і бібліотечні установи - 35 Народних домів і Палац культури (61 працівник), Ходорівська дитяча школа мистецтв (40), 28 бібліотек і 4 пункти видачі книг (33 працівники), будуть фінансуватися із бюджету Ходорівської об’єднаної громади.
О.Коцовський запевнив, що у Ходорівській ОТГ розвитку культури буде надаватися особлива увага, оскільки переконаний - жителі віддалених населених пунктів повинні бути в однакових умовах з міськими. З цією метою 1 вересня 2016 року  відкрились відділи Школи мистецтв у селах Дев»ятники, Чорний Острів, Грусятичі.
Міський голова відверто говорив про труднощі, які очікують на працівників культури у недалекому майбутньому, оскільки держава передбачає кошти тільки на оплату праці - енергоносії та утримання будівель закладів культури покладено на плечі громад. Незважаючи на це, пообіцяв, що у бюджеті щороку будуть передбачені кошти на розвиток культури: проблеми, що накопичувалися десятиліттями (більшість Народних домів і бібліотек об’єднаної громади у край занедбаному стані), поступово будуть вирішуватись.
Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник наголосила, що зміни у культурі неминучі і запевнила, що міська влада намагатиметься зробити їх якнайменш болючими. Працівники культури і бібліотек, у свою чергу, повинні рахувати кожну копійку - працювати, використовуючи нові форми роботи, брати участь у конкурсах проектів. О.Мельник переконана, що, незважаючи на труднощі, зміни відбудуться на користь всієї громади. Заступник міського голови повідомила, що новий 2017 рік в об’єднаній громаді розпочнеться із фестивалю «Різдвяні передзвони Ходорівської громади».
Директор районного Народного дому Л.Максимів та директор РЦБС Л.Янклевич говорили про досягнення своїх галузей, наголошували на необхідності збереження мережі закладів культури і бібліотечних установ Ходорівщини, створення методкабінету, важливості підбору кадрів.
М.Краївська


Реформування медицини Ходорівщини
      Серед ключових завдань, які потребують невідкладного вирішення у процесі об’єднання громад, є забезпечення доступності та належної якості медичної допомоги, ефективне і раціональне використання наявних ресурсів системи охорони здоров’я.
    З 1 січня 2017 року всі медичні установи Ходорівщини будуть фінансуватися з бюджету Ходорівської об’єднаної територіальної громади, тобто об’єднана громада отримає медичну субвенцію на первинну та вторинну медичну допомогу і стане її розпорядником. Розмір субвенції визначається з огляду на кількість населення на території ОТГ.
   У Ходорівській громаді медичну допомогу надають: 24 ФАПи (с.Заліски, с.Жирова, с.Городище, с.Вербиця, с.Вовчатичі, с.Садки, с.Сугрів, с.Городищенське, с.Дуліби, с.Отиневичі, с.Добрівляни, с.Загірочко, с.Кам»яне, с.Піддністряни, с.Рудківці, с.Грусятичі, с.Ліщин, с.Чорний Острів, с.Борусів, с.Молодинче, с.Новосільці, с.Демидів), три амбулаторії (Вибранівська, Дев»ятниківська, Бортниківська) і Ходорівська райлікарня.
Щоб повною мірою забезпечити потреби населення у наданні належної медичної допомоги мешканцям Ходорівщини і не перерахувати чи повертати кошти на вторинну допомогу з ОТГ у район через відсутність відповідних закладів і спеціалістів, міський голова Ходорова розпорядився створити комісію з числа медиків, представників профспілок, спеціалістів міської ради з метою вивчення питання роботи закладів охорони здоров’я Ходорівщини в умовах передачі їх на баланс Ходорівської ОТГ й підготовки плану першочергових заходів щодо подальшого функціонування медичної сфери в об’єднаній громаді. Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник провела ряд зустрічей з медиками. На одній з останніх - 8 листопада, у Ходорівській райлікарні обговорювались питання фінансового стану медустанови та шляхи її реформування.
    О.Мельник підкреслила: «Незважаючи на те, що нема чіткого законодавства щодо реформування медицини, медичні установи Ходорівщини повинні вижити у перший рік. Міська і сільські ради вже перерахували значні суми на утримання Ходорівської райлікарні, однак і медикам необхідно навчитися жити і працювати в нових умовах - переглянути норми обслуговування (кількість) населення первинною і вторинною медициною, розробити план максимальної оптимізації, брати участь у конкурсах мікропроектів, висвітлювати свою діяльність на сайті установи». Реформування Ходорівської райлікарні повинно розпочатися з відновлення роботи педіатричного, інфекційного відділень, створення відділу інтенсивної терапії, розміщення кабінетів поліклініки в одній будівлі для зручності пацієнтів.
    Головний бухгалтер Ходорівської райлікарні Б.Долик розповіла, що фінансування  медустанови у 2016 році районом передбачено тільки на 10,5 місяців. Член комісії О.Матулка, економіст за фахом, аналізуючи фінансові показники лікарні, акцентувала, що медики повинні навчитися рахувати власні і державні кошти, починаючи з економії енергоносіїв (встановити лічильник для обліку витрат води).
     Головний лікар Ю.Пушкар наголосив: «Першочергове завдання в умовах реформування – зберегти лікарню як структуру: раціонально використовуючи кошти, забезпечити діяльність всіх підрозділів».
    Медики обговорювали питання самоокупності, надання платних послуг, співпраці з міськими комунальними службами і визнали: «Ми повинні вчитися економити і заробляти гроші!» Підсумовуючи, учасники наради доручили молодим лікарям Н.Ільківу та Т.Мельнику взяти участь у конкурсах мікропроектів, запланували зустріч із працівниками комунальних служб, юристом і програмістом з метою підготовки плану оптимізації закладу.
    Галузь охорони здоров’я має свою специфіку і власні тенденції. В умовах децентралізації реформування медицини повинно проводитися так, щоб не страждали ні медичні працівники, ні пацієнти.
М.Краївська


УКРАЇНА
ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА РАДА
VІІ (позачергова) сесія VІІI скликання
РІШЕННЯ №489
від 10 листопада 2016 року м. Ходорів
Про внесення доповнень у рішення ХХХІХ сесії VI скликання Ходорівської міської ради  від 14.07.2015 року № 3908 «Про встановлення плати за оренду землі» та рішення ІІ сесії VІІI скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016 року №48 «Про встановлення плати за оренду землі на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік»
З метою наповнення місцевого бюджету з наданням земельних ділянок сільськогосподарського призначення в оренду та підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у комунальній власності на території м. Ходорова, керуючись Податковим кодексом України, п. 34 ч.1 ст. 26, ст. 59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України «Про оренду землі», беручи до уваги висновок депутатської комісії, міська рада ВИРІШИЛА:
1. Внести доповнення в рішення ХХХІХ сесії VI скликання Ходорівської міської ради  від 14.07.2015 року № 3908 «Про встановлення плати за оренду землі», при цьому доповнивши його пунктом 1.9. наступного змісту: «Встановити на території міста Ходорова ставку орендної плати за землі сільськогосподарського призначення для юридичних і фізичних осіб у розмірі 3 % в рік від нормативної грошової оцінки землі».
2. Внести доповнення в рішення ІІ сесії  VІІI скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016року № 48 «Про встановлення плати за оренду землі на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік», при цьому доповнивши його пунктом 1.9. наступного змісту: «Встановити на території міста Ходорова ставку орендної плати за землі сільськогосподарського призначення для юридичних і фізичних осіб у розмірі 3% в рік від нормативної грошової оцінки землі».
3. Вважати таким, що втратить чинність пункт 1.9. доповненого рішення ХХХІХ сесії VI скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2015року № 3908 «Про встановлення плати за оренду землі» після введення в дію рішення  ІІ сесії  VІІI скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016року № 48 «Про встановлення плати за оренду землі на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади на 2017рік» з 01 січня 2017року.
4. Секретарю Ходорівської міської ради повідомити про прийняте рішення:
4.1. Відділ Держгеокадастру в Жидачівському районі Львівської області.
4.2.Жидачівське відділення Стрийської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О.Ревер).
Міський голова Олег КОЦОВСЬКИЙ


Як много важить слово, одно сердечне, теплеє слівце!
Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Віками плекала її земля предків, передавала з покоління у покоління, вкладаючи народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою, сильною і високорозвиненою стає нація і держава.
У День української писемності та мови, 9 листопада, у Ходорівському Палаці культури відбувся конкурс читачів творчого доробку І.Я.Франка «Франкове слово», до участі у якому організатори заходу – міське товариство «Просвіта», запросили школярів всієї Ходорівської ОТГ. «Цей день ми вибрали не випадково, адже Франко – один з тих, хто зробив великий внесок в існування української мови», - наголосила голова Ходорівської «Просвіти» М.Носик.


Палац культури забуяв кольоровими вишиванками, національними костюмами, різнобарвними віночками учасників Франкових читань - 56 школярів Ходорівської об’єднаної територіальної громади, учнів шкіл сіл Дев’ятники, Піддністряни, Бортники, Жирова, Грусятичі, міста Ходорова та вихованців Центру дитячої та юнацької творчості.
Юнаки і дівчата натхненно, виразно, чуттєво декламували Франкові поетичні рядки. «Пісня і праця – великі дві сили! Їм я до скону бажаю служить», – це творче кредо письменника піднесено лунало з уст учасників конкурсу. Зворушливо та емоційно звучали поезії «Чого являєшся мені у сні», «Тричі мені являлася любов», «Ой, розвивайся ти, високий дубе». Молодшим учасникам конкурсу, школярам 1-6 класів, припали до душі твори «Дивувалась зима», «У долині село лежить», «Беркут». Гордо звучали поетичні рядки Каменярового «Декадента», «Товаришам із тюрми», «Мойсея», ніжно й трепетно – «Матінко, моя ріднесенька», емоційно й піднесено - «Земле, моя всеплодющая мати», «Моїй дружині», «Притча про нерозум».



Учні Дев’ятниківської загальноосвітньої середньої школи заінтригували присутніх: М.Борачок декламувала англійською поезію «Чого являєшся мені у сні», Д.Клапко поділилася з глядачами спогадом свого прадідуся про перебування Івана Франка у Дев’ятниках. Майстерністю постановки вразили літературні композиції «Великі роковини» (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№1) та «Ідилія» (Піддністрянський НВК, Жирівська ЗОШ І-ІІІст.). Своєю інтерпретацією казок «Киця», «Лис Микита» розвеселили присутніх учні Ходорівських шкіл Х.Деркач, В.Стрига (ЗОШ №2) та Х.Роїк (ЗОШ №1). Гучні аплодисменти глядачі подарували виконавцям поеми «Смерть Каїна» (Х.Клак, Ходорівська ЗОШ №3), поезій «Україна мовить» (В.Михайлишин, Бортниківська ЗОШ) та «Розвивайся, лозо, борзо» (М.Ставяж, Грусятицька ЗОШ), «ХХІІІ роковини смерті Тараса Шевченка» (Ю.Маркова, ЦДЮТ м.Ходорова).
Журі у складі Г.Калинець, О.Мельник, О.Гладкої, М.Калинець, Н.Калинець оцінювали виступи конкурсантів за дванадцятибальною системою у трьох вікових категоріях.
Володарями гран-прі конкурсу читачів творчого доробку І.Я.Франка «Франкове слово» визнані: В.Павук, О.Федан, І.Кутна. Перші місця посіли: Р.Теодоровська, А.Пундор, А.Кравець, Б.Винничак, І.Кузик, С.Сенів, Х.Роїк, Ю.Кліщ, В.Кобзар, С.Сидорова, В.Стрига, Б.Стахів, Р.Буняк, Х.Деркач, Х.Клак, С.Марків, другими були - В.Бабій, О.Соляр, Т.Гнатюк, У.Бойко, Н.Буняк, Р.Горбатий, І.Шумська, Ю.Голіян, О.Горачик, Ю.Маркова,
третіми -  Ю.Стрільчук, В.Сергієнко, Г.Скиба, Д.Клапко, О.Баб’як, М.Став»яж, І.Баб»як, І.Герич, В.Березовський, В.Мосій, В.Михайлишин, О.Адамська, М.Стахів, Т.Романів, М.Триндяк, В.Санагурська, В.Горбата, Д.Лесів, О.Баковський. Грамотами за участь нагороджені: В.Гіжецький, Р.Трибушинський, В.Юрів, А.Радик, Х.Балацька, Д.Іванців, М.Борачок, В.Бабій.
За сумлінну підготовку учнів до участі у конкурсі читачів Франкових поезій Подяками були відзначені вчителі: Б.Цибран, М.Олійник, М.Подолян, Х.Подолян, Г.Добріянська, З.Чорна, Г.Бербеца, І.Кобрин, О.Баторик, О.Марків, М.Пеліховська, С.Бардигула, Л.Гульцьо, Г.Стахів, Л.Дерещук, Н.Лозинська, В.Солодка, М.Дорошенко, О.Бабінець, В.Витрикуш, О.Гула, Б.Шалаковська, М.Походжай, С.Прокоп»як, Н.Левицька, Л.Шалагінова, М.Бас, С.Березовська, Л.Грічіхін, Т.Франків, О.Горін, Н.Попадич, М.Федиш.
До Франкового слова ще за його життя уважно дослухалися трудящі маси, що населяли клаптикову Австро-Угорщину. Їм був близький письменник, що правдиво описував життя, навчав єднати свої лави. «Гей, уставаймо, єднаймося, українськії люди», - ці слова Каменяра сьогодні набувають дедалі глибшого змісту.
Читання Франкових поезій, їх глибокий зміст дає зрозуміти, що мова – не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще - це глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків.
Я.Мочарська


Львівщина починається з тебе
16 листопада у школах Ходорівської ОТГ – Отиневицькій ЗОШ 1-111ст. та Піддністрянському НВК працівники відділу молодіжної політики Львівської ОДА Ю.Горун, С.Курман у рамках проекту «Львівщина починається з тебе» навчали учнів 9-11 класів шкіл сіл Отиневичі, Грусятичі, Дуліби, Чорний Острів, Вовчатичі, Заліски, Кам’яне, Піддністряни писати проекти розвитку своїх територій.
Надзвичайно хвилюючою була зустріч у Піддністрянах, яка розпочалася з молитви «Отче наш» і продовжилася піснею «Україна – це ти» у спільному виконанні вчителів та учнів. «Так нас ще ніде не зустрічали», - щиро зізналися гості.
     



   Ю.Горун, С.Курман розповіли, що ініціатори проекту «Львівщина починається з тебе» - департамент внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА, Львівський обласний молодіжний центр, ЛОО Спілки Української молоді в Україні та Український Католицький Університет, ставлять собі за мету залучити учнівську молодь до участі у громадському житті краю, сприяти розвитку молодіжних ініціатив для реалізації продуктивних ідей. Працівники відділу молодіжної політики ознайомили присутніх із можливостями та перспективами проекту, поділилися успішним досвідом реалізованих молодіжних програм.
     Молоді люди спробували сили у написанні проектів розвитку своїх громад. Хоч школярі були обмежені у часі (15 хвилин на створення проекту і 2 – на його презентацію) і ресурсах (більш, ніж скромний бюджет), вони запропонували увазі незалежних експертів (повноваженнями яких були наділені вчителі) прості, реалістичні проекти, спрямовані на покращення умов проживання і відпочинку у своїх місцевостях. Безумовно, всі учнівські ідеї заслуговують на увагу, однак кращими були визнані - «Бібліотека для дітей з обмеженими можливостями» і «Парк «Дитяча галявина»». Найактивніші творці отримали у подарунок книги.
Старшокласники заповнили анкети, в яких описали свій проект, який би хотіли реалізувати у майбутньому. Організатори акції «Львівщина починається з тебе» пообіцяли, що автори кращих молодіжних ідей об’єднаних громад Львівщини візьмуть участь у профорієнтаційних екскурсіях на підприємства, установи та організації Львова, а 25 найактивніших - наприкінці грудня цього року стануть учасниками Форуму молоді, що надасть їм можливість реалізувати власний задум.
М.Краївська


Іван Франко у Дев»ятниках
     1898 рік. Франко вперше відвідав село Дев'ятники Бібрецького повіту. Власником села у цей час був Климентій Шептицький, брат Андрея Шептицького, згодом - настоятель Унівської Лаври, священиком - великий патріот і націоналіст отець Стисловський, керівником церковного хору - організатор громадського життя в селі Троян.
    За порадою о. Стисловського І.Франко зупинився у священичій родині Філіповських, що проживала у центрі села на старому приборстві. Головою сім»ї був Ефтим'ян Філіповський, ровесник І. Франка. "Я закінчив теологічний факультет Віденського університету. Мене хотіли послати в Рим для продовження навчання, але батько відкликав  з університету. Тепер я працюю, як бачите, пане поете, тут. Вже другий рік вибрала мене громада війтом села. Володію іноземними мовами, так що Вам не буде сумно," - так відбулося знайомство двох непересічних людей, що скоро заприятелювали. Скільки було за чотири місяці переговорено, скільки переспівано, скільки написано пісень та віршів подалі від людської суєти та гоніння влади. У суперечках з Філіповським Франко відстоював просте козацтво, а не козацьку старшину і реєстрове козацтво, підкреслював помилку Богдана Хмельницького щодо союзу з Москвою, був проти союзу із Річчю Посполитою.
     Навколишня природа глибоко впливала на серце поета: біленькі хати у вишневих садочках, пісні, жарти і сміх молоді, що лунали вечорами на вулицях, нагадували йому дитинство у Нагуєвичах і стареньку батькову кузню. Після роботи завжди йшов на річку Боберку, що протікає посередині села, ловив рибу з Трояном, купався. Після купелі витягав з кишені свою улюблену книжечку і щось записував. Часто прогулювався до П'ятничанської вежі, де сходилась інтелігенція з навколишніх сіл.
     Іван Якович записав у Дев»ятниках багато переказів, легенд і пісень, зокрема - українську народну пісню "Ой, там під горою та під кремінною". Він захоплювався співом доньки Ефтим'яна - Марії.
     Коли від'їжджав до Львова, то ніби жартома сказав отцеві Стисловському: "Пане отче, колись купол вашої церквиці впаде на голови парафіян." Слова Франка виявились пророчими: коли через шість років (у червні 1904) знову відвідав Дев'ятники, то побачив, що там вже закінчується будівництво церкви на кошти громади та графа Климентія Шептицького.
     Востаннє І.Франко побував у Дев»ятниках 1913 року – приїжджав (хоч сам був тоді вже дуже хворий) поспівчувати Ефтим'яну Філіповському, почувши, що його 16-річна дочка Маруся померла. Дізнавшись про візит поета, Троян запросив його на виставу "Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці", яка була присвячена пам'яті Марії. Після вистави довго котились сльози з очей Франка.
     У  річницю смерті поета о. Стисловський відправив Службу Божу за упокій, а Троян довго носив чорну ленту на шапці.
Влада мінялася, та пам'ять народна не зітре тих людей, з якими жив та творив І.Я.Франко.
Спогад записаний із слів правнучки Ефтим'яна Філіповського - Дарії


Шкільні благодійні ярмарки
З давніх-давен в Україні, зібравши урожай, люди везли на ярмарок, те, що самі виростили і самі приготували. Цей звичай наших предків підтримують школярі Ходорова.
 Вже традиційними стали шкільні благодійні осінні ярмарки з метою збору коштів на допомогу воїнам-землякам,які несуть службу в зоні АТО. Кожен клас готує солодощі, які реалізує серед своїх товаришів, вчителів та батьків. Активними є і покупці, і продавці, адже знають, куди підуть виручені кошти. Учні та педагоги переконані, що участь у благодійному ярмарку – це внесок справу милосердя, турботи та небайдужості.


Підтримаймо один одного у такий нелегкий для всіх українців час! Нехай невеликий внесок кожного школяра на допомогу героям буде частиною великого добра, яке стане запорукою щасливого майбутнього нашої України.

Оновлений споживчий кошик українців -
фантастика чи реальність?
Кабмін підготував зміни до Переліку продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. Нові «набори» затверджені Постановою № 780 від 11 жовтня 2016 року. Головні нововведення споживкошика – це розширений перелік ліків, збільшення норм споживання риби: з 2,5 до 9 кг на рік, додані чай, кава, лавровий лист, сіль, а також скорочення терміну служби деяких товарів, внесення різноманітності в їх асортимент, і навпаки - зменшення (до розміру соціальних) норм споживання води, газу, світла.
Частково змінені продуктові позиції у дитячому раціоні. Наприклад, якщо раніше для дітей у віці до шести років на рік було передбачено 6,6 кг цибулі, то за новими нормами – 6 кг. Річне споживання цибулі для дітей від шести до вісімнадцяти років, відповідно, скоротиться з 8,7 кг до 7,9 кг. Зате «введений» часник – для дітей до шести років передбачено 0,6 кг часнику на рік, для дітей до вісімнадцяти років – 0,8 кг. Майже в два рази збільшено річну норму споживання груш – з 2,7 кг і 3 кг до, відповідно, 5 кг і 5,5 кг. Вилучена з дитячого раціону баранина і телятина (як і з раціону дорослих).
Для працездатного населення у новій редакції до продуктового набору додані чай (0,4 кг на рік), кава мелена (0,5 кг), сіль (3 кг) і лавровий лист (0,3 кг). Для непрацездатних громадян також передбачені чай (0,4 кг на рік), какао (0,3 кг), натуральна кава (0,06 кг), злакова кава (0,07 кг), сіль (2,5 кг) та лавровий лист (0,2 кг). Річна норма хліба, молока та яєць залишилась незмінною - 99 кг, 60 кг та 220 шт., відповідно. Якщо розрахувати ці продукти на один день, то українець може спожити близько 170 г хліба, склянку молока та пів-яйця.
Термін використання зимового верхнього одягу для чоловіків працездатного віку скорочений з чотирьох до трьох років. Для чоловіків передбачено 10 пар шкарпеток протягом року (для непрацездатних – протягом двох років), тоді як раніше норма складала відповідно сім пар на рік для працездатних і п’ять пар на два роки - для непрацездатних. Якщо раніше для чоловіків працездатного віку було передбачено використання п’яти трусів протягом двох років, то тепер їх має бути шість на 1,5 року. Краватку чоловіки тепер зможуть міняти кожні п’ять років, а не десять. Чоловічі плавки – не на 10 років, а на 4 (для непрацездатних чоловіків плавки не були передбачені зовсім, тепер же пропонуються одні на 10 років).
У жіночому гардеробі з’явилися, крім суконь, костюми, а також штани – одна пара на чотири роки. Поліпшилася ситуація і з жіночою нижньою білизною. Трусів передбачено шість штук на рік (для непрацездатних – на два роки). Термін служби бюстгальтерів (двох) скорочений до одного року для працездатних жінок, а комбінації замінили на майки – дві штуки на чотири роки.
Про мінімальний набір предметів гардеробу для дітей віком до 6 років — говорити важко. Для прикладу, уряд вважає достатнім дитині мати одну піжаму на два роки. Цікаво, як міністри уявляють співвідношення зросту 3-місячної дитини і 2-річної? Щоправда, зі взуттям тепер легше – по одній парі зимового, демісезонного і літнього взуття можна міняти раз на рік, а не два роки, як раніше.
У наборі товарів культурно-побутового і господарського значення також відбулися зміни. Якщо раніше на одну сім’ю передбачався один телевізор з діагоналлю 51 см (з антеною), то тепер домогосподарство може розраховувати на телевізор LED, але з діагоналлю 38 см на 10 років. Також одній сім’ї прописана одна пральна машина на 14 років (раніше йшлося лише про «Малютку»).
По-новому перерахували набір житлово-комунальних послуг. На одну людину передбачено холодне водопостачання на рівні 28,8 куб.м в рік (або 2,4 куб.м на місяць), централізоване водовідведення – 48 куб.м (4 куб.м), гаряче водопостачання – 19,2 куб.м (1,6 куб.м), газопостачання – 6 куб.м в місяць, енергопостачання – 90 кВт-год на місяць (з 1 січня 2018 року – 70 кВт-год). Послуги з опалення передбачені в обсязі 0,129 Гкал на 1 кв.м опалювальної площі в опалювальний період (замість 0,13 Гкал на 1 кв.м).
Чиновники подбали і про духовний розвиток. За рік українець може купити шість книг і шість разів сходити на культурні заходи.
Кожен з читачів самостійно оцінить, чи відбувся якісний перегляд споживчого кошику і чи Кабмін виконав рішення суду щодо внесення змін у споживчий кошик українців. Варто зазначити, що до 2021 року ці переліки залишаться незмінними, оскільки законодавчі підстави для цього просто відсутні. Мінімальна заробітна платня у 3200 гривень, компенсує лише інфляційні втрати за останні 2,5 роки, не більше.
Я.Мочарська


Вчитель з великої букви
       Кажуть, що земля тримається на праведниках, а сільська школа – на невтомних учителях та наставниках. Такою людиною для багатьох поколінь дітей сіл Отиневичі, Городищенське та Дуліби не один десяток років є Вчитель з великої літери Марія Теодорівна Червона.
    Після закінчення Дрогобицького педінституту, ще зовсім юною дівчиною, Марія Теодорівна почала викладати фізику в Отиневицькій, тоді ще восьмирічній, школі. Молода вчителька відразу показала себе спеціалістом, що досконало знає свій предмет і вміє передати свої знання дітям. Не стояла вона осторонь і від життя села. Невисоку метку дівчину бачили з дітьми і в сільському клубі з виступами, і на фермі з лекцією, і в полі. Завжди щира, привітна, вона завоювала повагу і старших жителів села. Діти полюбили свого викладача за вчительську майстерність. Марія Теодорівна завжди пояснює тему просто і доступно, вміє зацікавити. Учні Отиневицької школи - неодноразові призери районних та обласних предметних олімпіад з фізики. Наші випускники не бояться ставати студентами вузів, де профілює фізика, бо мають грунтовні знання з цього предмету. Випускники Марії Теодорівни є спеціалістами у різних галузях, але всіх їх об’єднує вдячність до вчительки.  Жоден учень не пожалкував, що потрапив вчитися до цього педагога, навпаки - більшість батьків з радістю віддають своїх дітей до неї, бо знають, що вчителька дасть їм міцні знання. Зовні сувора, вимоглива, Марія Теодорівна щиро вболіває за кожну дитину, вміє підтримати, порадити, коли потрібно – пробачити дитячі пустощі чи непослух. За кожного свого учня вчителька хвилюється і піклується, дарує їм своє тепло, любов, які так і ллються від щирого серця.
     Марія Теодорівна завжди порадить, підтримає, навчить, поділиться всім, чим може, а про допомогу її не потрібно і просити - сама запропонує!
26 листопада Марія Теодорівна Червона відзначає ювілей від дня народження. Ми - дирекція і вчителі Отиневицької школи хочемо сказати щирі слова своїй колезі.
Дорога Маріє Теодорівно!
Прийміть сердечні поздоровлення і найкращі побажання з нагоди Вашого ювілею! Нехай роки не затьмарюють радість і повноту буття.
Бажаємо здоров’я, як криця міцного,
Будьте душею завжди молоді.
Хай Вашу долю освітлюють зорі,
А щастя рікою вливається в дім.
На довгий вік, на многії літа,
На шану від людей, тепло родинне,
Стелися, доле, крізь усе життя,
Лише добром для доброї людини.
Нехай старання Ваші і труди
Помножать успіх в нашім колективі,
Живіть в добрі і радості завжди,
Та будьте все життя щасливі!
З повагою дирекція, вчителі та працівники Отиневицької школи


У світі спорту
Шахи
     30 жовтня у приміщенні Ходорівської ЗОШ 1-111ст.№3 ім. Героя України Р.Точина відбувся регіональний шаховий турнір, присвячений Дню захисника Вітчизни. У змаганнях взяли участь шахісти Жидачівського, Рогатинського районів, Ходорівської, Гніздичівської, Новострілищанської об’єднаних громад, міста Стрия – всього 27 учасників. Разом з дорослими змагалися і юні шахісти. Ходорів представляли О.Гулей, З.Пшик, В.Ковтало, Д.Ратич, В.Тягун та наймолодший учасник змагань - учень четвертого класу В.Закорчемний.
    Учасники турніру у шкільній капличці звернулись до Господа Бога і Божої Матері із щирою молитвою про мир в Україні і проханням, щоб всі захисники, які на сході України відстоюють нашу незалежність, живими і здоровими повертались додому.
   Турнір проходив за швейцарською системою: 9 турів по 15 хвилин – на партію. Головним суддею змагань був І.Березовський з Чертіжа.
   Високий рівень гри і волю до перемоги показали молоді шахісти – В.Дзюрак (8 очок з 9 можливих) зі Стрия і Т.Григорян (7) з Нових Стрілищ, які у підсумку зайняли, відповідно, перше-друге місця, третє посів І.Пиріг (7) із Гніздичева. Кращим з ходорівчан був Ю.Лешко (5.5) - п’яте місце. Досить непогано виступили Д.Ратич (5,5), В.Ковтало (5,5), які посіли 7-8 місця.      Крім того, В.Ковтало показав кращий результат серед ветеранів. До слова, найстаршому учаснику змагань О.Турчину з смт.Нові Стрілища – 84 роки.
     Переможці шахового турніру були нагороджені грамотами, усі учасники – грошовими преміями. Відзначаючи високий рівень проведення турніру, шахісти висловлювали вдячність його ініціатору й організатору В.Ковталу та дирекції ЗОШ 1-111ст.№3 – за надані приміщення.
Шаховий турнір відбувся за підтримки голови Ходорівської об’єднаної громади О.Коцовського.
І.Маркевич


Здобутки кіокушинкай каратистів
     Після успішного виступу на турнірі «Перший крок» наша досвідчена команда каратистів поповнилася новими спортсменами. Посівши призові місця на цих змаганнях, вони отримали згоду від семпая Степана Магарського брати участь у відкритому кубку Львівської області з кіокушинкай карате, який відбувся 30 жовтня у Львівському палаці спорту «Україна». У змаганнях брали участь 450 учасників з Івано-Франківської, Кропивницької, Волинської областей, а також гості з Вроцлава (Польща). Ходорівську ДЮСШ представляли 34 каратисти.
Змагання відбувалися за олімпійською системою, категорії були насичені - навіть пройшовши два кола, можна було залишитися без призового місця. Незважаючи на такий важкий відбір, наші каратисти привезли 14 нагород: О.Лопотяк, О.Леськів (м. Ходорів), К.Мига, Д.Найда, В.Михайленко (м. Жидачів) стали переможцями обласного кубку; М.Бабур (м. Жидачів) посів друге місце; А.Гулей, З.Деркач, А.Гуменюк (м. Ходорів), О.Горзов (с. Вовчатичі), В.Король, Н.Коханевич, Д.Гебра (м. Жидачів), Р.Татарин (с. Туради) були третіми. Щиро вітаємо призерів та переможців, а також тих, кому не вдалося добратися до п’єдесталу і бажаємо не розчаровуватися та продовжувати боротьбу. Цей досвід допоможе досягти кращих результатів у наступних змаганнях.


     13 листопада відбувся чемпіонат Львівської області з кіокушинкай карате серед чоловіків. Ходорів представляв О.Кохан (24 роки). Вигравши три поєдинки, Орест посів перше місце і завоював право представляти Львівську область на всеукраїнських змаганнях - кубку України. Варто відзначити, що працюючи в Рогатині, Орест знаходить час для тренувань і демонструє гарні результати на змаганнях, що є прикладом для підростаючого покоління. Загальновідомо: «Міць держави - у силі та здоров’ї її нації!»
В.Коник, директор ДЮСШ


 «Чижичі» - другі
     Два футбольні колективи з Ходорівської об’єднаної громади – Чижичі і Вибраівка, взяли участь у турнірі з міні-футболу «Дружба-2016», що пройшов 15 жовтня у Новому Роздолі на майданчику зі штучним покриттям місцевої школи №5.
     Слід відзначити, що за Вибранівку виступали сільські футболісти, а за Чижичі – спортсмени з Нового Роздолу, батьки яких вихідці з Чижич. Згідно із жеребом обидві наші команди зустрілись у першому матчі: Чижичі перемогли (9:7). Поєдинок команд-господарів - «Ватра»-«Євротон», закінчився із рахунком 7:4.
     У стиковій зустрічі за третє призове місце «Євротон» здолав Вибранівку (10:6). У фіналі Новороздільська «Ватра» переконливо довела свою перевагу над Чижичами (8:1) і стала переможцем турніру.
     Організатори відзначили призами кращих гравців кожної з команд, у т.ч. – Р.Галімурку (Чижичі), М.Таравського (Вибранівка). А.Галюка із Вибранівки був названий у числі кращих бомбардирів турніру.
І.Маркевич


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
19.09. – Клапко Марія Володимирівна (Кам’яне)
23.09. – Скиданович Софія Іванівна (Отиневичі)
24.09. – Галечко Єва Степанівна (Ходорів)
26.09. – Балук Лук’ян Ігорович (Ходорів)
26.09. – Рій Артем Миронович (Грусятичі)
27.09. – Бережанська Каріна Юріївна (Садки)
27.09. – Дубас Олександр Васильович (Городище)
02.10. – Вавричук Христина Олегівна (Ходорів)
03.10. – Гураль Тетяна Назарівна (Бортники)
03.10. – Катола Марта Тарасівна (Ходорів)
04.10. – Горленко Вікторія Володимирівна (Ходорів)
04.10. – Сабадило Олеся Іванівна (Добрівляни)
06.10. – Івановська Каріна Іванівна (Ходорів)
06.10. – Маудза Софія Миколаївна (Молодинче)
09.10. – Баран Олексій Андрійович (Рудківці)
09.10. – Рак Сергій Тарасович (Бортники)
19.10. – Проскурякова Анастасія Андріївна (Ходорів)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.

Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
01.10. – Краївський Р.Я., 1963рн. (Ходорів)
01.10. – Шаран А.В., 1933рн. (Загірочко)
02.10. – Стечинський Е.Б., 1943рн. (Ходорів)
04.10. – Нєжинський М.М., 1940рн. (Ходорів)
06.10. – Борик О.М., 1926рн. (Ліщин)
06.10. – Несімко С.О., 1940рн. (Загірочко)
06.10. – Александрович Я.І., 1929рн. (Дуліби)
09.10. – Федак В.Д., 1929рн. (Ходорів)
11.10. – Телішевська К.С., 1921рн. (Грусятичі)
11.10. – Ошуст А.П., 1933рн. (Голдовичі)
12.10. – Білоус М.М., 1970рн. (Городище)
12.10. – Малех Я.-А.І., 1937рн. (Юшківці)
13.10. – Козакевич В.Е., 1961рн. (Жирова)
13.10. – Філіпчук А.В., 1973рн. (Ходорів)
15.10. – Вуйків Р.М., 1949рн. (Жирова)
16.10. – Осташ Л.С., 1938рн. (Ходорів)
17.10. – Михайлишин О-М.В., 1941рн. (Жирова)
17.10. – Зривка М.Т., 1933рн. (Вовчатичі)
17.10. – Саврій С.О., 1934рн. (Ходорів)
18.10. – Андрухів М.І., 1941рн. (Бориничі)
18.10. – Плакіда К.А., 1927рн. (Ходорів)
19.10. – Свист Й.І., 1922рн. (Вовчатичі)
19.10. – Середній І.А.,1964рн. (Загірочко)
21.10. – Кузина С.Т.,1930рн. (Чорний Острів)
23.10. – Масна М.М., 1941рн. (Калинівка)
23.10. – Нагірняк І.О., 1933рн. (Рудківці)
26.10. – Петрів П.Г., 1929рн. (Вербиця)
26.10. – Салабан С.Г., 1957рн. (Загірочко)
27.10. – Васильківська І.Т., 1944рн. (Ходорів)
27.10. – Коваль М.С., 1930рн. (Ходорів)
28.10. – Полякова Г.І., 1926рн. (Ходорів)
28.10. – Сомик П.М., 1953рн. (Чорний Острів)
29.10. – Гураль М.-М.В., 1936рн. (Дуліби)
29.10. – Партика М.С., 1938рн. (Городище)
31.10. – Білан О.М., 1945рн. (Бортники)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.

Немає коментарів:

Дописати коментар