пʼятницю, 6 липня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.13 (401) від 02.07.2018р.


                                            Вимріяна поколіннями
Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше прагнуть волі і найменше знали її, країна гарячої любові до народу й чорної зради. Героїчний шлях вікової боротьби за волю України позначений високими степовими могилами, руїнами та прекрасними піснями...
28 червня 1996 року на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла Основний Закон - першу Конституцію незалежної Української держави. Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993рр. був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він не був прийнятий. 8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція.
У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді. Депутати працювали над проектом всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, державну українську мову і право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.
Конституція закріпила правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стала найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяла подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
 З нагоди відзначення 22 річниці Конституції України 27 червня у КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» відбулися урочистості. На захід завітали представники влади, громадських організацій, школярі. Свято розпочалося із внесення Державного Прапора та виконання Гімну України. Присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та полеглих на війні з російським агресором.
Учасники фотовідеостудії «Луг» (кер. Б.Бирич) презентували глядачам документальний фільм «День Конституції». Вихованці гуртка «Джерельце» (кер. С.Ленишин) представили літературну композицію «Ми - діти твої, Україно!», В.Івановська подарувала пісню «Нехай квітує Україна». Зворушив до глибини душі вірш про Україну у виконанні Р.Буняка. Ведучими свята були С.Марків і В. Кобзар.
Працівники бібліотеки разом з користувачами спільно виготовили листівку-панно "Миру тобі, Україно!", на якій висловили віру у мирне майбутнє нашої держави.
У такий важливий для України день хочеться попросити у Бога: нехай демократичні засади, закріплені Конституцією України у доленосну ніч 1996 року, стануть реаліями нашого сьогодення, дух законності прийде у серце кожного громадянина, мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої держави.
Р.Урус

У Дулібах - новий спортивний майданчик
24 червня у селі Дуліби Отиневицького старостинського округу Ходорівської ОТГ урочисто відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям розміром 42 на 22 метри, споруджений у рамках реалізації програми „Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України”.

Урочистості розпочались із святкового Богослужіння у місцевому храмі Св. Арх. Михаїла, після якого всі присутні процесійно з хоругвами вирушили до новозбудованої, святково прикрашеної спортивної споруди. У святкуванні взяли участь: начальник управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА Р.Хім'як, директор Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» В.Климович, голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський, заступники міського голови О.Мельник, Я.Костур, старости Ходорівської ОТГ С.Грицило, З.Соколик, Г.Краївська, Р.Сомик, О.Пивовар, Б.Пінтелей, О.Гурдя, директор і тренери Ходорівської ДЮСШ В.Коник, Б.Борик, місцеві жителі.

Отець Михайло Чмир, адміністратор парафії Св. Арх. Михаїла, освятив спортивний майданчик. З вітальним словом до присутніх звернулися О.Коцовський, Р.Хім»як, С.Грицило. Міський голова підкреслив, що саме завдяки об’єднанню у селі спорудили такий прекрасний майданчик. Загальна вартість проекту - півтора мільйонів гривень, 751 тис. грн. з них виділено, за згодою старост і депутатського корпусу, із бюджету Ходорівської міської ради. Такого Отиневицька сільська рада до об’єднання собі дозволити не могла. О.Коцовський наголосив, що міська рада працює над тим, щоб подібні спортивні та дитячі майданчики були споруджені у кожному старостинському окрузі. Голова громади запевнив, що поступово будуть вирішуватися проблеми всіх населених пунктів.
Р.Хім»як висловив надію, що майданчик заохотить молодь до занять спортом у будь- яку пору року, відволіче від гаджетів, поганих звичок, і закликав жителів берегти спортивну споруду. Староста Отиневицького старостинського округу С.Грицило подякував міському голові, депутатам і старостам Ходорівської ОТГ за розуміння і підтримку. Директор Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення В.Климович подарував юним дулібчанам м’ячі.
Молодь під керівництвом директора Народного дому села Дуліби Г.Орлик підготувала коротку спортивно-розважальну програму та флешмоб.
Святкування продовжились футбольними матчами серед дорослих (Дуліби-Городище) і дітей (Дуліби-Жирова) та концертом аматорів художньої самодіяльності.

М.Краївська



Українська Гельсінська Спілка: 30 років боротьби

Здобуття незалежності України було справді чудом: невеличка група людей, колишніх політв»язнів, зуміла на хвилі часу проголосити ідею незалежності настільки сильно і правдиво, що у цю ідею повірили мільйони українців. Вирішальну роль у процесі здобуття незалежності відіграла заснована 30 років тому (7 липня 1988р.) на наших теренах Українська Гельсінська спілка (УГС).
Громадсько-політична правозахисна організація УГС була сформована на ідейних засадах Української Гельсінської групи. 9 листопада 1976 року М.Руденко, О.Бердник, Л.Лук'яненко, І.Кандиба, Н.Строката-Караванська, О.Мешко, М.Матусевич, М.Маринович, О.Тихий об’єднались в Українську групу сприяння виконанню Гельсінських угод (УГГ). За час існування (1976-1980) Українська Гельсінська група підготувала 30 заяв, видала 18 меморандумів, 10 бюлетенів. КДБ стежив за кожним кроком правозахисників:24 з 37 членів УГГ були засуджені за правозахисну діяльність. Загалом в таборах, тюрмах, психлікарнях, на засланні вони відбули 170 років. Члени УГГ - В.Стус, О.Тихий, В.Марченко, Ю.Литвин померли в ув’язненні, М.Мельник наклав на себе руки у переддень арешту.
Наступ карально-репресивної системи не загальмував розвиток націонал-демократичного руху. У середині 80-х років, з початком перебудови, він дістав новий імпульс. Українська Гельсінська спілка (УГС), створена влітку 1988 р. у Львові на чолі зі політв'язнем Л.Лук'яненком, стала активним учасником демократичних національно-визвольних процесів та створення нових політичних структур на межі 90-х років ХХ століття (Народний Рух України, Українська Республіканська партія, Демократична партія України та ін.).
Програмним документом УГС була Декларація принципів, написана В.Чорноволом та нашими земляками - братами Михайлом і Богданом Горинями. Автори Декларації вимагали перетворити СРСР на конфедерацію незалежних держав, передати владу КПРС демократично обраним Радам, проведення українізації, права УРСР на власну дипломатичну діяльність, легалізацію заборонених віросповідань, впровадження ринкової економіки й громадянського контролю над карними органами. Запропонована УГС програма була схвалена багатьма правозахисними і неформальними організаціями і взята за основу Декларації про суверенітет України (липень 1990 p.).
Українська Гельсінська спілка - унікальний приклад в історії визвольних рухів за самостійність, коли політична група революційно орієнтованих людей спроможна здобути державність. Переймаймо ж цей безцінний досвід, дослухаймося до цих людей, вчімося безкорисливості і жертовності, щоб сьогоднішній здобуток громадянських прав примножувався, і ми ще не раз могли з вдячністю згадувати учасників Української Гельсінської групи та Української Гельсінської спілки та всього правозахисного руху!
М.Краївська


У Ходорівській ОТГ реалізують проекти
У 2018 році у державному бюджеті передбачено 77 млн. грн. на формування інфраструктури ОТГ. Ці кошти розподілено пропорційно чисельності сільського населення та площі громади між 35 ОТГ Львівської області.
Позитивний висновок Комісії з оцінки проектних заявок, що можуть реалізовуватись за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, отримали 13 загальною вартістю 18 896 800 млн. грн. шести об’єднаних територіальних громад Львівщини, в тому числі 3 проектні пропозиції Ходорівської ОТГ на загальну суму 6165,8 тис. грн:
·  Капітальний ремонт покрівлі фасаду та прибудинкової території будівлі ЦНАПу на вул. Грушевського,46 в м.Ходорові на суму 1435,777 тис. грн.
Придбання для КП «Ходорівське УКГ»:
 - техніки спеціального призначення - автопідйомника (ПМС-22 на шасі МАЗ – 4371N2) вартістю 2300,00 тис. грн.;
- контейнерів для збору ТПВ (315 шт. на 1100 л) на суму 2430,023 тис. грн.


Липневе підвищення пенсій
 Згідно Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» з 01.07.2018 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, буде підвищено з 1373 грн. до 1435 грн.
У зв’язку з цим з 1 липня поточного року буде переглянута мінімальна та максимальна  пенсійні виплати, які становитимуть 1435 грн. та 14350 грн., відповідно.
Липневе підвищення пенсій вплине на українців, розмір пенсій яких становить від 1373 до 1434 гривень. Розмір надбавки для них складе від 1 до 61 гривень. Для тих же, хто отримує пенсію вище 1452 гривень, наразі змін не відбудеться.
Переглянуть пенсії й особам, яким присвоєно звання «Почесний донор СРСР» або «Почесний донор України», оскільки надбавка таким громадянам обчислюється  залежно від розмірів прожиткового мінімуму. Тобто розмір надбавки підвищиться із 170 до 177 гривень .
Перерахунок пенсій проводитиметься в автоматичному режимі. Пенсіонерам не потрібно звертатися в органи Пенсійного фонду: виплата підвищеного розміру пенсії проводитиметься у липні відповідно до графіків виплати пенсій.
Наступний перерахунок виплат буде проведено у грудні. Зокрема, в кінці поточного року мінімальна пенсія збільшиться до 1497 гривні.
І.Пиріг, начальник Жидачівського відділу обслуговування громадян


Рука допомоги
Задля інформування населення про перспективи у сфері зайнятості, що відкриваються для членів малозабезпечених родин і внутрішніх переселенців, 22 червня у Палаці культури міста Ходорова відбувся семінар не тему: «Реалізація пілотного проекту «Рука допомоги»». До конструктивної розмови, крім працівників районної філії Львівського ОЦЗ - заступника директора С. Ткач, та начальника відділу активної підтримки безробітних Р.Генеги, були запрошені працівники КУ «Територіальний центр соціального обслуговування» Ходорівської міської ради, непрацюючі жителі Ходорівської ОТГ, що отримують державну соціальну допомогу.
Р.Генега, начальник відділу активної підтримки безробітних, ознайомила присутніх з переліком соціальних послуг, які можуть отримати потенційні учасники пілотного проекту відповідно до обраної ними форми зайнятості. Слухацькій аудиторії детально перелічили покрокові дії, що передбачені для тих, хто зголоситься взяти участь в експерименті, адже вихід зі стану бідності для кожного індивідуальний. Одним служба зайнятості допоможе працевлаштуватися, у тому числі - на новостворені робочі місця, іншим імпонуватиме тимчасова робота. Тим, хто виявить бажання організувати свій бізнес, знадобиться безвідсоткова фінансова допомога на поворотній основі для придбання обладнання та витратних матеріалів, що потрібні для відкриття власної справи.
Під час діалогу особлива увага була зосереджена на перевагах участі у проекті, завдяки якому кожний претендент почне самостійно заробляти на життя, а його родина нарешті зможе позбутися незавидного статусу «малозабезпечені». Було обговорено питання співпраці районної філії Львівського ОЦЗ з Ходорівською міською радою щодо організації тимчасових громадських робіт та інформування населення та роботодавців про механізми реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 року № 1154 із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей.
Л.Краївська, провідний спеціаліст з питань соціального захисту


ЗНО-2018
Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив підсумки ЗНО 2018 року. Пороговий бал подолали: українська мова – 276 466 (82, 98%), англійська мова – 73 325 (82,1%), історія України – 136 822 (80,99%), математика – 86 710(77,4%) учасників ЗНО.
Цього року до складу тестів з англійської мови вперше входив блок аудіювання, який абітурієнти та їхні батьки розкритикували за низьку якість. У пунктах проведення ЗНО з англійської учасники подали 65 апеляційних заяв. Автори чотирьох із них отримали право пройти тестування ще раз протягом додаткової сесії. По при це, частка тих, хто склав англійську на максимальні бали (195-200), від загальної кількості більша, ніж відмінників з української мови та математики.
Відсоток учасників, які отримали 195-200 балів з основних предметів: історія України - 0,4%, англійська мова - 1,34%, українська мова та література - 1,29%, математика - 1,25%.
222 учасники зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) отримали 200 балів, 12 з них отримали 200 балів із двох предметів. Про це повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) В.Карандій у Facebook.
26 випускників Львівщини здали ЗНО із результатом у 200 балів, 2 з них, єдині в Україні, набрали максимум балів із географії. Фізику на 200 балів здали троє абітурієнтів, хімію – дев’ятеро. Про це повідомила директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Л.Мандзій..
Додаткова сесія для абітурієнтів, які з тих чи інших обставин не змогли бути присутнім на тестуванні, пройде з 2 до 11 липня. Під час неї скласти іспити можуть і ті, кому таке право надали за результатами розгляду апеляції, а також учасники бойових дій на сході та жителі тимчасово окупованих територій.
М.Краївська


«Барви Ходорова» - переможець
Міжнародного фестивалю
Цьогоріч на Міжнародному танцювальному фестивалі «Сонячна Болгарія", який 16-17 червня відбувся у чорноморському місті Балчик, Україну представляли хореографічні колективи з Львівської та Закарпатської областей.
16 червня, за умовами творчого змагання, відбулись конкурсні перегляди. У них старша група колективу «Барви Ходорова» (кер.Л.Семчій) Ходорівської дитячої школи мистецтв ім.Б-Ю. Янівського виступала на одній сцені із хореографічними колективами зі Львова («Веселі черевички» (м.Львів), керівником якого є наш земляк В.Чмир), Миколаєва, Яворова Львівської області та «Хустянка» із Закарпаття. Наші танцюристи проявили неабияку виконавську майстерність і зайняли перше місце. Володарем гран-прі стали «Веселі черевички».
 У гала-концерті, 18 червня, взяли участь переможці, лауреати та гості фестивалю. З великим захопленням болгарська публіка сприйняла виступ вихованців Л.Семчій, яких організатори відзначили Дипломами і цінними подарунками.
Не менш успішно виступили наші юні танцюристи на фестивалі у місті Добрич, де «Барви Ходорова» були визнані кращими.
У наступні дні на учасників фестивалю та їх наставників чекав приємний відпочинок на березі моря, цікаві екскурсії містом. Танцюристи мали нагоду відчути себе справжніми піратами, взявши участь в імпровізованих піратських боях на суднах конскадорів.
У захоплюючій подорожі ходорівчан супроводжувала молитва. Духовний наставник нашої делегації – отець Микола Прунак відправляв щоденні богослужіння за здоров'я і щасливу подорож учасників, у неділю, 17 червня, служив святу літургію Христа Чоловіколюбця: усі бажаючі мали нагоду приступити до Святих таїн Сповіді і Причастя.
З перемогою, незабутніми враженнями, засмаглі та щасливі усі повернулись до рідних домівок.
Спілкування між закоханими у мистецтво танцю молодими людьми під час щорічного Міжнародного танцювального фестивалю «Сонячна Болгарія" у приморському Балчику сприяє пізнанню національних культур, духовному збагаченню його учасників.
Г.Кадюк, директор Палацу культури міста Ходорова


Чай на підвечірок
«Чай на підвечірок» - презентація кулінарних книг початку XX століття Леонтини Лучаківської «Домашна кухня. Як варити і печи» (Львів 1910р., 1912р.) та Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова» (Львів 1928р.) із серії «Авторська кухня українська», відбулася у Ходорівській міській бібліотеці і зібрала чимало любительок готувати. Захід ініціювали ходорівчанка фармацевт Б.Свистак та її сестра киянка, аудитор за фахом, О.Хмара-Антонова, завдяки якій було здійснено сучасне перевидання книги Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова».
Пані Оксана випадково знайшла старовинну кухарську книгу з відсутніми сторінками (це була книга О.Заклинської) у креденсі своєї цьоці - п.Геричової з Ходорова: «Не знаючи ні назви книги, ні її автора, ми розпочали пошуки і були вражені, коли дізналися трохи більше про авторку книги – О.Заклинську та її родину, яка багато зробила для України й українців. Ми зрозуміли, що не можна залишити знайдену інформацію, що є культурним спадком нашої батьківщини, далі вкриватися пилом в архівах. Вона повинна бути донесена до широкого загалу української спільноти”. З розповіді О.Хмари-Антонової присутні дізналися про особливості кожного видання.
«Нова кухня вітамінова» - містить понад тисячу старих рецептів та слушних порад і коментарів з ведення домашнього господарства. Авторка, Осипа Заклинська, прихильниця здорового способу життя, презентувала свою книжку так: «Кожна жінка і мати повинна дбати про здоров’я і щастя родини. У тій родині, де нема порядку, де недбало вариться, не може бути здоров’я і щастя... Ця книжка написана для багатих і бідних. Поруч із дорогими стравами подаю й недорогі, щоби й найубогіші люди могли собі смачно зварити. Це щира порадниця для молодої і для досвідченої ґаздині…»
Книга Л.Лучаківської “Домашна кухня. Як варити і печи”, яка понад століття була незаслужено забута, містить 455 унікальних рецептів (від найпростіших та економних до вишуканих із багатьма дорогими інгредієнтами, які могли собі дозволити заможні господині) української галицької, буковинської, єврейської та європейської кухні. Крім рецептів у книзі є рекомендації щодо приготування страв, культури їх подачі та поведінки з



а столом. Львівська щоденна газета “Діло” 1912р. писала: “Се перша руська кухарська книжка, з якої кожда русинка може добре навчитися варити і печи найріжнорідніші страви на всі пори року, а до того дуже смачні і дешеві, і печи всякі смачні і також дешеві печива”.
Обидві книги чарують читача яскраво вираженою індивідуальністю і неповторністю авторського стилю та українським етнічним колоритом, художнім оформленням, множинним нашаруванням столітніх українських регіональних кулінарних традицій у їх органічному поєднанні з кращими зразками європейської кухні.
Розповідь О.Хмари-Антонової супроводжувалася слайд-показом із життєпису авторів книг, звучанням старовинного танго у виконанні Б.Веселовського, що створювало особливо теплу атмосферу й спонукало до щирого спілкування. Присутні пригадали забуті рецепти, дізналися про улюблені страви знаменитостей, які колись готували галицькі господині, скуштували печиво і напої, приготовані за старовинними рецептами учасницями клубу «Осіннє танго» - О.Калинець, М.Німко, Я.Кузьмінською-Грачовою, Г.Піндрою, Б.Свистак, придбати унікальні книги, послухати пісні у виконанні бандуристок Н.Краївської та О.Шпирко.
На завершення голова Союзу українок І.Лозинська від імені присутніх подякувала О.Хмарі-Антоновій за зустріч і пропагування галицької культури спілкування та приготування їжі на «великій Україні».
М.Краївська


Знайти саме Ту - або: що почитати у відпустці?
Людина, для якої книжка вже у дитинстві стала такою необхідною,
як скрипка для музиканта, як пензель для художника,
ніколи не відчуває себе обділеною, збіднілою і спустошеною.
Василь Сухомлинський
Під час літньої відпустки хочеться втекти від міської суєти і відпочити від повсякденних турбот.
Є питання, які своєю актуальністю можуть позмагатися із сакраментальними літніми: "Куди поїхати?" і "Що робити у відпустці?". Одне з них підступне і насправді складне: "Що літом почитати, окрім путівників і коментарів до мап?". Атмосфера, настрій, температура повітря диктують певну тональність, але чи аж так треба йти на ці провокації безпечності і легкості? Чи не є літо часом, коли потрібно надолужити втрачене за рік, а то й більше?
Працівники КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» впевнені: справжній книголюб ні за що не вирушить у подорож, не захопивши із собою хоча б парочку книг. Адже навіть під час найзахоплюючої подорожі обов'язково знайдеться годинка-друга, яку захочеться присвятити читанню.
 «Хіба книги – це всього-на-всього пожовклий папір, чорні букви й пошарпані обкладинки?» - ставити це запитання перед собою, як і автор роману «451 градус за Фаренгейтом» Рей Бредбері, повинен кожен, хто цікавиться книгами, але через брак часу не може їх прочитати, чи, навпаки - той, хто вважає це справою життя.
Хіба варто марнувати хвилини, години, дні чи роки життя на пусті й немилі серцю справи? Можливо у різноманітті літератури нам все-таки вдасться знайти саме свою книгу - ту, що надихатиме, збагачуватиме та навчатиме життю?!
Для тих, хто не уявляє себе без цього цікавого заняття, працівники Ходорівської міської бібліотеки підібрали книги, що допоможуть наповнити літне сонячне життя враженнями та подіями, спогади про які будуть зігрівати похмурими прохолодними днями.
Яку б книгу на літо Ви не вибрали, нехай вона подарує радість відкриттів і зробить Вас трохи щасливішими!
Н.Гарасимів


Міжнародний конкурс малюнка "Золотий мольберт"
1-6 червня у Львові відбувся другий етап міжнародного конкурсу малюнка "Золотий мольберт". Четверо "юних художників" із Ходорівського центру дитячої та юнацької творчості стали переможцями першого етапу та разом із керівником студії живопису "Мальва" М.Походжай представляли Ходорівську ОТГ на другому пленарному етапі.
Дійство розпочалося у соборі св. Юра подячним молебнем за дар життя. Згодом усі учасники у супроводі оркестру рушили до Палацу мистецтв, де відбулося нагородження переможців попереднього етапу та майстеркласи із різних видів мистецтва.
Обов"язковими завданнями конкурсу були автопортрет та пейзаж з елементами архітектури. Як справилися із завданнями наші художники, судитиме журі. Кращі роботи виставлять на голосування на сайті конкурсу.
Юні художники відвідали музей модерної скульптури М.Дзиндри у Брюховичах, де під враженням від дивних скульптур малювали автопортрети, побували у Стрийському парку, на Високому Замку, площі Ринок, проспекті Свободи, біля пам"ятника І.Федорову, здійснили екскурсію на водоспад Кам"янка та у Тустань.
Бажаємо нашим юним художникам перемоги та вболіваємо за них.
С.Ленишин


Поети нашого краю
Ми – українці!
Хто хоче памˊять розіпˊяти
Хто хоче умертвити нас ...
Галичина у сорок пˊятім
Підняла із руїн Донбас.
Товарняками везли хлопців
На трудовий, так званий фронт.
Для України оборонців
Новий стрибок за горизонт.
І хлопці йшли-горіли пˊяти-
В глибинах шахт свій несли хрест
Хто хоче памˊять розіпˊяти,
Їх перекреслив би навхрест.
Батьки, колишні вже хлопˊята,
Воскресли в памˊяті у нас...
Галичина у сорок пˊятім
Заселювати йшла Донбас.
І кельми дзенькіт, як тамтами,
Як думки пульс із давніх літ...
Сьогодні від Москви безтями
 Рятує Україна світ....
Як Ходорівщина співуча,
Донецький степ розквітнув знов.
Прийняла тут земля болюча
Батьків,синів,онуків кров...
Москва,убивців стримай зграю
Стіною власної вини.
На ній кремлівські догорають
Криваві відблиски війни....
Роман Кабарівський

Автор поезії - Роман Богданович Кабарівський, народився 5 вересня 1940 року у Львові у сім»ї вчителів. Закінчуючи середню школу робочої молоді у 1958році, одночасно працював на автобусному заводі оббивальником, навчався на вечірньому відділенні юридичного факультету ЛДУ. Працював у Львівському республіканському клубі тренером з шахів, вів шахову секцію у спортивному товаристві «Локомотив». Здобув звання кандидата у майстри спорту з шахів.
Був одружений. Дочка Тетяна працювала медсестрою, загинула в Афганістані. Через різні життєві негаразди з 2004 року проживав у Львівському геріартричному пансіонаті. У квітні 2016 року був переведений у КЗ ЛОР «Ходорівський психоневрологічний інтернат».
Вірші любить писати з дитинства. Друкується з 1960 року на сторінках видань «Вільна Україна», «Жовтень», «Ранок», «Культура і життя», «Літературна Україна» та ін., колективній збірці «Яблуневий цвіт».

*З історії села Букавина Бортниківського старостинського округу відомо, що на початку ХХ століття місцеві жителі перекопали луг і поле, змінивши русло ріки.
Біг прудко через луг Дністер,
Це той, кому всі дні хтось стер.
Дзвінкий, шумливий, норовистий –
Зі заходу на південь осяйнистий,
Хребет свій вигинаючи,
Вужем в»юнким звиваючись,
Букавині явився в букві «С»,
І плив кудись до світанкових мес.
Протестував проти усякої рутини
І шкіру, обмиваючи з латини.
Хлопці вмить постали, наче буки,
І молоти, й лопати взяли в руки –
Перекопали поле, лугову траву,
Дністер зігнувши у дугу.
Хвостом ударила об квітень риба,
Печалі всі злизала жаба,
Він сміхом розкотивсь на все Роздолля -
Розбризкалися радощі до Чорного аж моря.
Я.Дилин

Цілуйтеся на здоров’я

Цей чудовий і красивий День - Всесвітній День поцілунків, вперше з’явився у Великобританії у кінці XIX ст., а 20 років тому Всесвітній день поцілунків було затверджено ООН. Він офіційно відзначається 6 липня.
Поцілунок згадується у першій книзі Біблії - «Буття». Поцілунок - це вираження любові, теплих сімейних почуттів, товариське привітання, вираз поваги до особи жіночої статі. Людина навіть примудрилася використовувати поцілунок для зради - «поцілунок Іуди». Однак суть поцілунку залишається незмінною - це все ж прояв любові!
Декілька цікавих фактів про поцілунки:
·   Є люди, котрі панічно бояться поцілунків. Така фобія називається філемафобія.
·   У середні віки поцілунками скріплювалися контракти й укладалися договори.
·   Більшість людей схиляють голову вправо під час поцілунку (причому це не залежить від того людина правша чи лівша).
·   Цілуватися вміють навіть собаки і коні, а мавпи цілуються майже так само як і люди.
·   Фільм “Дон Жуан” вважається фільмом із найбільшою кількістю поцілунків — 127.
·   Пристрасні поцілунки прискорюють серцебиття й тренують серцевий м'яз.
·   Тривалий поцілунок підвищує пульс до 100 і більше ударів в хвилину, що може продовжити життя на 1 хвилину.
·   Ферменти, які виділяються при поцілунку, перешкоджають виробленню гормону стресу.
·    Поцілунки сприяють викиду в кров «гормону щастя» (ендорфіну).
·   Чоловіки, які щодня цілують дружину перед роботою, живуть на 5 років довше, ніж ті, хто цього не робить.
·   Найдовший поцілунок (31 година) було зафіксовано у Лондоні 5-6 червня 2005 р.


Їжа богів
Свято шоколаду 1995 року започаткували французи. Слідом за Францією, «шоколадний» день запровадила Італія, Німеччина, Бельгія, Швейцарія. Так поступово, країна за країною, міжнародна спільнота отримала Всесвітній день шоколаду, який традиційно відзначається 11 липня, у тому числі - в Україні.
Шоколад подарувала світу Центральна та Південна Америка. . Іспанські конкістадори, котрі відкрили шоколад Європі, називали його «чорним золотом». Довгий час це був продукт обраних. Тисячі років тому його не їли, а пили
Медики стверджують, що чоловіків шоколад «заспокоює» набагато сильніше, ніж жінок. На відміну від інших солодощів - шоколад найменше небезпечний для зубів. Чорний шоколад у помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуженню і затвердінню артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів. Існує гіпотеза, що він володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння.
Шоколад стимулює працездатність і творчу активність людини: при підвищених навантаженнях і в екстремальних умовах - найкращий помічник для організму. Ця «їжа богів» (так називали шоколад ацтеки) є найсильнішим антидепресантом. Темні сорти шоколаду сприяють викиду «гормонів щастя», які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму.
Маркіза де Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Марина Цвєтаєва писала: «Бути як стебло, і бути як сталь, в житті, де ми так мало можемо, шоколадом лікувати печаль і сміятися в обличчя перехожим!»
Р.Урус


Професія, що єднає континенти
Спорт у всі часи був і залишається силою, яка єднає не тільки окремих людей, а й цілі країни і континенти. Миротворчість, дух чесної боротьби, прагнення до здорового способу життя - ці складові сучасного спорту об’єднують у собі найкраще з того, що людство досягло за час свого існування.
З ініціативи Міжнародної асоціації спортивної преси в Україні щорічно 2 липня відзначається Міжнародний день спортивного журналіста з метою показати важливість і значимість праці спортивних журналістів.
Із спортивними досягненнями наших земляків із шахів, футболу, баскетболу жителів Ходорівщини, практично, з часу заснування народного часопису знайомлять: засновник й незмінний керівник Шахового клубу О.Гулей, футбольний суддя І.Маркевич, завідувач навчальною частиною Ходорівської ДЮСШ С.Пшик. Про здобутки каратистів нашого краю на сторінках часопису пишуть тренери О.Суварян та С.Магарський. Останнім часом читачі «Ходорівщини» з нетерпінням чекають на захоплюючі дописи про футбольні баталії голови федерації футболу Ходорівщини Р.Піпи.
Шановні дописувачі, всією душею віддані спорту, за роки плідної співпраці з народним часописом «Ходорівщина» завоювали повагу не лише колег, але й величезної кількості спортсменів, вболівальників, проявивши свій талант журналіста.
Шановні наші колеги - спортивні журналісти Ходорівщини, щиро вітаємо Вас зі святом, бажаємо нових творчих і спортивних звершень!
Редколегія народного часопису «Ходорівщина»


Шановні І.Я.Глушко, Р.Я. Гураль, Р.М.Муховський, П.Є.Стрийків, У.І.Хомин, В.Д.Спас, Р.Є.Александрович, С.В.Мокрицький, І.Д.Герасимів, Л.С.Гарагат, М.М.Флюд, О.С.Чмир, О.П.Сорока, В.Б.Ошуст, Р.В.Зошій, І.М. Подвадцятник.
Щиро вітаємо Вас із днем народження. Бажаємо міцного здоров’я, щастя, сімейного затишку, життєвої мудрості, високого професіоналізму, щедрості, доброзичливості, поваги серед людей.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
міський голова
Ходорівської ОТГ
О.Коцовський


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
12.04 – Липовський Максим Романович (Ходорів)
18.04 – Шкірка Анна Ігорівна (Загірочко)
27.04 – Дмитрів Софія Романівна (Городище)
01.05 – Мигович Вероніка Романівна (Грусятичі)
06.05 – Мамчур Сніжана Данилівна (Ходорів)
11.05 – Онищенко Тарас Олексійович (Жирова)
13.05 – Ястремська Софія Романівна (Бориничі)
13.05 – Баковська Софія Іванівна (Загірочко)
14.05 – Савків Камілла Олегівна (Ходорів)
15.05 – Корчинський Матвій Тарасович (Грусятичі)
18.05 – Цебуля Ірина Володимирівна (Чорний Острів)
21.05 - Федак Денис Олегович (Бринці Церковні)
24.05 – Барильська Аріна Назарівна (Заліски)
26.05 – Слободян Мілана Богданівна (Чижичі)
29.05 – Стахів Назар Романович (Городище)
29.05 – Санчишин Богдан Ігорович (Чорний Острів)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.


Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
19.04 – Сколоздра І.І., 1964рн. (Борусів)
28.04 – Йоняк А.М., 1957рн. (Бориничі)
28.04 – Ворона М.П., 1933рн. (Молодинче)
28.04 – Сарчук Я.Л., 1957рн. (Дев»ятники)
30.04 – Кіт В.С., 1974рн. (Заліски)
01.05 – Лісковацька Д.І., 1938рн. (Вовчатичі)
03.05 – Штих Н.І., 1951рн. (Новосільці)
03.05 – Семігіновська К.Ф., 1928рн. (Ходорів)
03.05 – Павлишин М.Ю., 1953рн. (Загірочко)
04.05 – Березовська Л.Р., 1965рн. (Підліски)
05.05 – Курійчик Є.І., 1938рн. (Підліски)
05.05 – Жернецька І.В., 1979рн. (Вибранівка)
06.05 – Бабій Я.А., 1944рн. (Піддністряни)
06.05 – Сперелуп І.В., 1996рн. (Ходорів)
07.05 – Філяк К.М., 1936рн. (Дуліби)
08.05 – Гонтар В.І.,1969рн. (Вербиця)
11.05 – Довгий Р.П., 1936рн. (Лучани)
11.05 – Нагалевська М.А., 1923рн. (Ходорів)
12.05 – Балян Є.Д., 1932рн. (Ходорів)
12.05 – Корпан Б.Ф., 1939рн. (Ходорів)
13.05 – Баран Г.П., 1957рн. (Кам»яне)
13.05 – Марущак Е.Є., 1934рн. (Ходорів)
13.05 – Погорілець Р.Й., 1967рн. (Добрівляни)
14.05 – Сеньків С.М., 1964рн. (Дуліби)
14.05 – Абрамів Р.М., 1962рн. (Ходорів)
17.05 – Будяк А.В., 1936рн. (Дуліби)
18.05 – Магуник С.Д., 1923рн. (Дев»ятники)
18.05 – Когут А.І., 1941рн. (Сугрів)
19.05 – Вербовський М.І.,1929рн. (Піддністряни)
20.05 – Гулій М.І., 1941рн.(Бориничі)
20.05- Сомик Є.П., 1944рн.(Заліски)
22.05 – Шаран М.П., 1948рн.(Бориничі)
22.05 – Вишивана Г.П., 1935рн.(Дуліби)
22.05 – Хомусяк Є. С., 1936рн.(Букавина)
22.05 – Коцовська М.С., 1934рн.(Демидів)
22.05 – Закорчемний Я.І., 1962рн.(Сугрів)
26.05 – Стеців М.А., 1943рн.(Голдовичі)
27.05 – Максим»як В.Я., 1970рн.(Бринці-Церковні)
27.05 – Іваськевич Б.М., 1961рн.(Бориничі)
28.05 – Коцовський І.Р.,1964рн.(Ходорів)
29.05 – Гавгун Є.М., 1925рн.(Бородчиці)
30.05 – Перегняк П.М., 1929рн.(Ходорів)
31.05 – Буняк С.К., 1944рн.(Вовчатичі)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.



ПОТІСНИЛИ ЛІДЕРІВ
Відбулися чергові два тури першості Ходорівщиини з футболу у І та ІІ лігах, результати яких похитнули становище команд лідируючої групи.
У І лізі розгубили перевагу над найближчими конкурентами-переслідувачами загірочківський «Козак» та бортниківська «Зоря». Якщо перші з них після нічиєї на своєму полі із дулібським «Соколом», здобутої в ендшпілі поєдинку (2-2), записали до свого очкового доробку заліковий бал, то в наступному поєдинку, зазнали поразки в Кам’яному від місцевого «Дністра» (4-2). Для других очковий доробок взагалі став нульовим - дві поспіль поразки з однаковим рахунком (0-1) від команди с. Городищенського (в гостях), та «Острова» (на власному полі).
Невдачами недавніх лідерів скористалися їх найближчі переслідувачі: дві поспіль перемоги чорноострівського «Острова» над сугрівською «Зорею» (4-1) та в Бортниках - над місцевою командою (1-0), дозволили наздогнати лідерів.
Після попередніх невдач двома поспіль перемогами, в яких у ворота суперника було проведено 10 м’ячів: 6-1 - в Рудківцях над «Родою» та 4-2 - на своєму полі над «Козаком», покращили турнірне становище футболісти кам’янського «Дністра».
Суттєво покращили турнірні показники дулібський «Сокіл»: після згаданої нічиєї у Загірочку (2-2) здобули нелегку перемогу над командою Городищенського (1-0) завдяки забитому м’ячу у власні ворота гравцем команди суперника.
Продовжують радувати виступами у рідних стінах спортсмени сугрівської «Зорі»: після невдачі у Чорному Острові, у звітному турі не залишили шансів «Промінь-Прикарпаттю» (Старі-Нові Стрілила) – 5-0.
Затягнулося «вільне падіння» рудківської «Роди», яка, напевно, надовго  осіла на дні турнірної таблиці, потерпаючи відчутні поразки.
Турнірне становище: Загірочко та Чорний Острів – по 13, Кам’яне і Бортники - по 12, Дуліби – 11, Сугрів -10, Старі-Нові Стрілища – 7, Городищенське – 3, Рудківці – 0 очок.
Перегони бомбардирів очолюють: Р.Хома «Острів» (Ч.Острів) - 5 м’ячів, А.Костів «Козак» (Загірочко) – 4 м’ячі.
У ІІ лізі після кожного ігрового дня змінюється лідер. У минулому турі після вольової перемоги над юшківецькою «Юністю» (2-1), яка стала для «Руху» третьою поспіль, турнірні перегони очолили представники Баковецького старостинського округу. На відстані одного залікового бала їх переслідує лучанський «Промінь», який після домашньої нічиєї із дроховицькою «Чайкою» (1-1), переміг у Грусятичах місцевий «Колос» (2-0). На відстані «витягнутої руки» лідируючий дует переслідують юшківецька «Юність», яка перед візитом до «Руху» познущалася над грусятицьким «Колосом» (9-5), та «Чайка», яка у минулий ігровий день здобула вольову перемогу над вибранівською «Галичиною» (4-1).
Турнірне становище: «Рух» - 15, Лучани – 14, Юшківці та Дроховичі - по 12, Грусятичі – 3, Вибранівка – 1очко.
У змаганні бомбардирів лідирують: Н.Кузь «Рух» - 9 м’ячів, О.Сокальчук та О.Поглод (обидва - «Юність», с.Юшківці) – по 7 м’ячів.
Аналізуючи результати кожного ігрового дня, інтрига у боротьбі за призові місця у першому та другому ешелонах першості Ходорівщини з футболу набирає все нових та нових обертів.
Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини


Що означають наклейки на фруктах
Маленькі наклейки на фруктах, крім яскравих логотипів, містять цифровий код PLU (або ціна Look-Up Code), який інформує споживачів про :
Чотиризначний код, починаючи з числа 3 або 4  означає, що фрукт (або овоч) вирощений за допомогою сучасної агротехніки — в тому числі великої кількості добрив і пестицидів.
П’ятизначний код, починаючи з 8 - плід був генетично модифікований в процесі росту. Це GMO їжа, яка продовжує викликати стільки суперечок. Дослідження показують, що кавуни, банани і папайя є видами фруктів, які генетично модифікують найбільш часто.
П’ятизначний код, починаючи з 9 - плід був вирощений з використанням старих методів ведення сільського господарства наших предків: своїми руками і без будь-яких хімічних речовин. Це органічні продукти.
Якщо плід не має ніякого коду PLU - це може бути небезпечно: фрукти, які імпортуються з-за кордону, завжди повинні бути позначені. Швидше за все наклейка була видалена з певної причини.

























































Немає коментарів:

Дописати коментар