вівторок, 3 липня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.12 (400) від 19.06.2018р.

Хлопчині було всього лише двадцять...
Впродовж чотирьох років ми переживаємо часи болю й страждань, часи горя для багатьох громадян нашої держави. Неоголошена війна щодня забирає життя й здоров’я молодих хлопців і зрілих мужчин, що стоять на сторожі миру і спокою, свободи нашого народу, цілісності й незалежності нашої держави.
Рік тому страшна звістка зі Сходу сколихнула Ходорівщину: «8 червня внаслідок ворожого мінометного обстрілу у зоні АТО біля населеного пункту Катеринівка Попаснянського району Луганської області загинув боєць «Залізної бригади» Михайло Березка, уродженець села Бринці Церковні» (Вибранівського старостинського округу).
Йому не було й 20, коли підписав контракт. Він не відсвяткував свого 21-річчя - загинув, захищаючи від російсько-терористичних окупантів Батьківщину. Крім матері і сестри у нього нікого і нічого не було - навіть власного дому.
9 червня у селі Бринці Церковні вшанували пам’ять Михайла Березки. У місцевій церкві Успення Пресвятої Богородиці зібрались односельчани Михайла, його рідні, побратим О.Любінецький, заступник міського голови з гуманітарних питань Ходорівської ОТГ О.Мельник, депутат Ходорівської міської ради В.Басараб, староста Вибранівського старостинського округу Р.Зошій.
Отець Дмитро Костів відправив заупокійні Богослужіння на честь бійця українського полку Небесного Легіону борців за волю свого народу - воїна-героя Михайла Березки, наголосивши, що «немає більшої любові, як та, коли хтось жертвує своїм життям заради ближнього» (пор. Ів. 15.13).
Після Богослужіння присутні процесійно з прапорами і хоругвами вирушили до могили Героя, де об’єднались у спільній молитві. Заступник міського О.Мельник підкреслила: «М.Березка у свої двадцять був прикладом для наслідування: безмежно любив Україну і мужньо обороняв її від загарбників. Завдяки йому ми маємо можливість працювати і відпочивати, виховувати та навчати наших дітей, планувати і будувати наше майбутнє».
Пам’ятаймо Солдата - скарб Української нації! За кожну хвилину наших спокійних буднів, Солдат розплачується власним життям.
М.Краївська


Освіта у Ходорівській ОТГ
 Зберегли школи чи втратили можливість надати дітям якісні освітні послуги?!
З прийняттям нового Закону України «Про освіту» змінилась формула нарахування державної субвенції освітнім установам. Мережа Ходорівської ОТГ налічує 25 закладів загальної середньої освіти. У 2017-2018 навчальному році у них навчалися 2432 учні. Формула освітньої субвенції враховує такі показники, як кількість учнів, особливості території, заробітна плата вчителя, розрахункова наповнюваність класів. Фактична наповнюваність у закладах освіти Ходорівської ОТГ становить 13,5 учнів, розрахункова - 15. На індивідуальній формі навчалась 101 дитина.
Із 25 шкіл Ходорівщини 23 фінансуються із міського бюджету (крім ЗОШ 1-111ст.№1 та №3 імені Героя України Р.Точина м.Ходорова). Критична ситуація склалася із кількістю учнів та наповнюваністю класів у ЗОШ І-ІІІ ступенів сіл Грусятичі, Вибранівка, Дев′ятники, Піддністряни, ЗОШ І-ІІ ступенів сіл Городище, Сугрів, Ліщин, Кам′яне, Заліски, Новосільці, Сугрів. Такі показники призвели до дефіциту освітньої субвенції в ОТГ, у зв’язку з чим виникла загроза недофінансування освітньої галузі Ходорівської ОТГ у 2018 році.
Департамент освіти і науки Львівської ОДА провів аналіз мережі закладів загальної середньої освіти Ходорівської ОТГ, в наслідок якого виявив наступні факти (лист, вих. № 07-10/2312 від 11.06.2018р.): «На території Ходорівської об’єднаної громади функціонує Вербицька ЗОШ І ступеня, де навчається лише 4 учні та Рудківцівська ЗОШ І ступеня, де навчалось 8 учнів, що не дозволяє організувати навчання учнів у класі. Просимо розглянути питання про функціонування цих закладів та можливість надати дітям отримати якісні освітні послуги. У Ліщинській ЗОШ І-ІІ ст. навчалось 26 учнів, створено лише 1 клас, решта дітей навчається за індивідуальним планом. У Сугрівській ЗОШ І-ІІ ст. навчалося 33 учні. Також рекомендуємо проаналізувати наповнюваність 10-11 класів у Грусятицькій, Дев»ятниківській та Вибринівській ЗОШ І-ІІІ ступенів та розглянути можливість навчання старшокласників у закладах, де створено належні умови та наявне відповідне матеріально-технічне забезпечення.
Проаналізувавши мережу закладів загальної середньої освіти Ходорівської ОТГ, департамент рекомендує напрацювати план розвитку мережі установ освітньої галузі на території громади, зокрема, вивчити питання щодо якості навчання у початковій школі, результативність навчання у класах, де організована індивідуальна форма навчання та де наповнюваність складає менше 10-ти учнів, а особливо у середній та старшій ланці».
Впродовж місяця освітяни Ходорівщини спільно з представниками влади, громадськості на розширених засіданнях ради директорів та координаційної ради з питань функціонування та розвитку закладів освіти за участю керівників громади, директорів шкіл, старост сіл, у яких навчальні заклади мають низьку наповнюваність класів або класи взагалі відсутні, обговорювали шляхи вирішення проблеми. Один з них - оптимізація освітньої мережі, тобто пониження ступеня шкіл із малою кількістю учнів. Керівники навчальних установ відстоювали право на діяльність своїх шкіл, мотивуючи тим, що школа у селі є не тільки центром освіти, а й осередком громадського і політичного життя.
11 червня з освітянами Ходорівщини зустрілися міський голова О.Коцовський і народний депутат України А.Кіт.
О.Коцовський наголосив, що у 2018 році із бюджету Ходорівської міської ради на освітню галузь виділено понад 30 млн. грн, в т.ч. -  на утримання загальноосвітніх шкіл – 22 млн. грн. З них на оплату праці педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл (в основному малокомплектних шкіл, які держава не фінансує) додатково був спрямований залишок освітньої субвенції, що склався станом на 01.01.2018р., в сумі 4266,8 тис. грн., який попередньо планували використати на покращення матеріально-технічної бази шкіл для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти. Попри це, у зв’язку із підвищенням зарплати вчителів, задекларованої урядом, галузі не вистачає ще 3 млн. грн, яких у бюджеті міської ради нема, оскільки зменшились бюджетні надходження від залізниці, не сплачують податки нові власники цукрового заводу, зменшилась державна субвенцію. Міський голова висловив думку щодо доцільності лобіювання освітянами перегляду формули розподілу державної освітньої субвенції, диференціювавши її на сільську і міську. На його думку, закриття шкіл – не вихід, оскільки через протяжність території і погані дороги буде важко забезпечити довіз дітей.
Народний депутат України А.Кіт, цитуючи У.Черчіля: «У боротьбі теперішнього з минулим можна загубити майбутнє», - підкреслив, що всі зміни в освіті Ходорівщини повинні проводитись через призму добра для дитини з врахуванням інтересів громади. Пріоритетом у роботі освітян повинна бути результативність навчання: розмір доплат вчителям повинен залежати від результатів складання ЗНО їх учнями.
А.Кіт рекомендував, обчисливши економічну доцільність існування кожної школи, до жовтня 2018р.розробити стратегію розвитку освіти у Ходорівській ОТГ, акцентувавши увагу на створенні опорних шкіл. На думку народного депутата, малокомплектні школи не дають дітям належної освіти, однак початкові школи слід зберегти, добившись їх фінансування державою.
Присутні обговорили проблему працевлаштування вчителів, вивільнених у процесі оптимізації, протиріччя між селами у старостинських округах, порівняли наповнення сільських і міських шкіл, наголосили на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед школярів, батьків, вчителів.
М.Краївська

«Заграва» - переможець фестивалю-конкурсу «Музична скарбниця»
Народний аматорський оркестр народних інструментів «Заграва» Палацу культури міста Ходорова (керівник Ігор Вільшанецький) здобув І місце у номінації «Оркестри народних інструментів» на обласному фестивалі-конкурсі музичних колективів «Музична скарбниця».
 Колектив продемонстрував високий професійний мистецький рівень, виконавши три інструментальні твори: «В’язанка українських народних мелодій» в обробці Ореста Баковського (соло сопілка – Орест Баковський), «Сербська народна мелодія» в обробці Юрія Польового (соло скрипка – Тарас Качор) та «Буковинська хора та бетута» в обробці Василя Попадюка (соло сопілка – Орест Баковський).
Х.Вівчар

Громадські обговорення в рамках відзначення 100-річчя ЗУНР
Цього року українці святкуватимуть 100-річчя Листопадового Чину – одного з найвизначніших днів в історії Галичини й України. Століття тому завдяки рішучості молодої плеяди офіцерів-державників і Січового Стрілецтва на теренах Східної Галичини була проголошена Українська держава. Потім були важкі дні, бої точилися і на теренах Ходорівщини.
З метою вшанування героїки та відваги наших земляків - захисників Української держави у селах Бортники Бортниківського, Заліски та Бородчиці Жирівського, Вибранівка Вибранівського старостатів та місті Ходорові відбулись громадські обговорення щодо відновлення пам’ятників, меморіалів, пам’ятних знаків, встановлення інформаційних таблиць у населених пунктах Ходорівської ОТГ у рамках відзначення 100-річчя утворення ЗУНР.
Ходорівчани особливо активно долучились до обговорення, адже на початку минулого століття у будівлі колишнього повітового суду (тепер ЗОШ 1-111ст. №3 ім. Героя України Р.Точина) відбувалось багато знакових для української державності подій. У листопаді 1918 року тут були створені органи управління ЗУНР, повітовим комісаром призначено отця Івана Винницького. У другій половині січня 1919 року тут розмістилася Начальна Команда Української Галицької Армії (Генеральний штаб УГА). У лютому відбувалися переговори керівництва ЗУНР з представниками Антанти. У будинку побували Євген Петрушевич, Михайло Омелянович-Павленко, Євген Курманович, Дмитро Вітовський, Олена Степанів, Симон Петлюра та інші визначні особи. Тому представників влади, громадських організацій, істориків, освітян особливо хвилював зміст тексту пам’ятної таблиці, яку планується розмістити на фасаді школи.
Щоб якнайглибше розкривати сутність подій 100-літньої давності, які повинні стати стати дороговказом для майбутніх поколінь, на одне із засідань громадськості були запрошені член обласного оргкомітету з відзначення 100-річчя ЗУНР, історик, український громадсько-політичний діяч Всеволод Іськів, заслужений діяч мистецтв України, скульптор Василь Ярич. В.Іськів докладно проаналізував запропонований оргкомітетом текст напису та, оперуючи історичними фактами, довів його доцільність. В.Ярич ознайомив присутніх із попередніми ескізами пам’ятної таблиці та зазначив, що на ній будуть зображені два символи: Тризуб України та знак УГА – Бронзовий Лев.
Учасники громадського обговорення погодили текст пам’ятної таблиці на ЗОШ 1-111ст. №3 ім. Героя України Р.Точина:
 «У цьому будинку від 20 січня до 23 травня 1919 року знаходилась Начальна Команда Української Галицької Армії (Генеральний штаб УГА).
Верховний Головнокомандувач – президент ЗУНР Євген Петрушевич.
Командувач УГА – генерал-хорунжий Михайло Омелянович-Павленко.
Начальник штабу УГА – полковник Віктор Курманович».
На завершення В.Іськів презентував КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» свою книгу (історичний нарис до сторіччя Української Революції) «Юліан Головінський. Життя у полум’ї війни і революційної дії».
Пам’ятні та інформаційній знаки і таблиці будуть виготовлені за кошти, виділені з бюджету Ходорівської ОТГ.
О.Мельник

Ділимося досвідом
6 червня у Ходорів навідалася делегація з Радехівщини, яку очолював голова Радехівської міської ради С.Коханчук, що ініціює створення Радехівської міської об’єднаної територіальної громади.
Гості здійснили коротку екскурсію містом, гідом якої був сам міський голова О.Коцовський: помолились на могилі Героя України Р.Точина, І.Сперелупа, вклонились пам’яті Лицарів Революції Гідності на Алеї Слави Героїв Небесної Сотні Львівщини, відвідали міську публічну бібліотеку, із захопленням оглянули величний храм Святих Володимира й Ольги, Палац культури, стадіон «Будівельник», міні-ринок, реконструйоване приміщення ЦНАПу (колишній Народний дім ім. З.Кецала).
Заступник міського голови з питань інвестицій Я.Костур та керівник ЦНАПу Т.Волошин ознайомили їх з переліком послуг та перспективами розвитку установи, зауваживши, що в Центрі проводять прийом працівник соцзахисту, представники пенсійного фонду та центру зайнятості.
Хороше враження на гостей справив концерт за участю народних колективів – «Наддністрянка» (підготовча група, кер. Л.Семчій), «Візерунки» (кер. Т.Качор), «Ромашка» (кер.У.Абрамів) Палацу культури, ансамблів скрипалів (кер.М.Угріновська), «Барви Ходорова» (кер. Л.Семчій), тріо бандуристів (М.Павлишин, С.Готра, М.Юрчак, кер. І.Шемечко), дуету у складі Х.Клак, Т.Проць (кер. О.Федан) Школи мистецтв, заступника міського голови О.Мельник. Ведучою святкового дійства була керівник відділу культури Х.Вівчар.
Представників Радехівщини цікавили всі аспекти становлення і розвитку Ходорівської ОТГ, оскільки вони долають тільки перші кроки до об’єднання (на теренах Радехівщини немає жодної ОТГ). О.Коцовський наголосив, що майбутнє за великими об’єднаннями громад, які можуть забезпечити розвиток своїх територій і надання якісних послуг населенню. Однією із складових успішності громади міський голова вважає формування структури й підбір кадрів, чого вдалося досягнути у Ходорівській ОТГ. Міський голова докладно проаналізував дохідну і видаткову частину бюджету Ходорівської ОТГ 2017, 2018 років, наголосивши на пріоритетності розвитку сільських територій. Міська рада фінансує будівництво у селах водогонів, спортивних і дитячих майданчиків, автобусних зупинок, ремонт закладів культури, освіти, медицини, храмів, розвиток сільського спорту. У населених пунктах громади з 2017 року працюють філії Школи мистецтв, Центру творчості, ДЮСШ. З метою збереження вторинної медицини минулого року в охорону здоров’я було вкладено 10 млн.грн, освіту до фінансовано на 18 млн.грн. За рахунок реалізації мікропроектів у громаду вдалося залучити додатково 18 млн.грн.
Міський голова наголосив, що у громаді старости мають всі ті повноваження, що виконували, будучи сільськими головами (крім ЗАГСу). Рішенням виконкому їм надано право візувати табелювання працівників культури і медицини. Допомога народного депутата України А.Кота, співпраця з підприємцями, громадськими організаціями є запорукою успішного розвитку Ходорівської громади.
Секретар ради М.Гавінська ознайомила присутніх із роботою ради: розповіла про склад депутатського корпусу, співпрацю зі старостами, громадськими організаціями, координаційними радами. Заступник міського голови О.Мельник проаналізувала ситуацію й поділилися своїм баченням вирішення проблем у сфері медицини, освіти та культури.
Старости Вибранівського та Вербицького старостинських округів Р.Зошій та Ю.Добуш наголосили: їм вдалося вирішити багато проблем (які не вирішувались роками) завдяки тому, що громаду очолив господарник, а не популіст.
Посадові особи Ходорівської міської ради вичерпно відповіли на запитання гостей, що стосувались працевлаштування працівників колишніх сільських рад, закріплення депутатів за округами, створення добровільних пожежних дружин, інспекції архітектурно-будівельного контролю, роботи відділу земельних ресурсів, освітніх і медичних установ, залучення інвестицій, збору й утилізації ТПВ, водопостачання та водовідведення.
Вражені гостинністю ходорівчан представники Радехівщини, які планують створити громаду, об’єднавши 17 сільських рад з 35-тисячним населенням, були вдячні господарям за теплу зустріч і насичене спілкування, яке для них було надзвичайно цінним та корисним.
М.Краївська


Ходорівська міська рада
ХХ111 сесія У111 скликання
Розглянувши технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів сіл Черемхів, Підліски, Бринці Загірні, Борусів, Бринці Церковні, Чижичі, Березина, Дроховичі, Демидів, Лучани, Молотів, розроблену ПП «Експозем», керуючись ст.ст. 15, 18 Закону України «Про оцінку земель», п.п. 34, 35 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним Кодексом України, ст.271 Податкового Кодексу України, беручи до уваги висновок депутатської комісії, міська рада прийняла рішення:

РІШЕННЯ №1746
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Черемхів
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Черемхів Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Черемхів - 109,96 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 м.кв. території населеного пункту с.Черемхів станом на 01.01.2019р. - 98,58 грн./ кв.м.
Вважати таким, що втратило чинність рішення Молодинчецької сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Черемхів » з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1747
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Підліски
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Підліски Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Підліски - 108,09 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 кв.м. території населеного пункту с.Підліски станом на 01.01.2019р. - 103,98 грн./ кв. м.
Вважати таким, що втратило чинність рішення Молодинчецької сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с Підліски» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1748
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Бринці Загірні
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Бринці Загірні Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Бринці Загірні - 120,60 га. Базова нормативна грошова оцінка 1кв.м. території населеного пункту с.Бринці-Загірні станом на 01.01.2019р. - 103,64 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення XV сесії VI скликання №199 від 09.08.2012р Вибранівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1749
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Борусів
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Борусів Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Борусів - 93,00 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 м.кв. території населеного пункту с.Борусів станом на 01.01.2019р. - 106,68 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення XV сесії VI скликання № 200 від 09.08.2012р Вибранівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1750
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Бринці Церковні
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Бринці Церковні Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Бринці Церковні - 196,80 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 м.кв. території населеного пункту с.Бринці Церковні станом на 01.01.2019р. - 107,16 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення XV сесії VI скликання №203 від 09.08.2012 р. Вибранівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1751
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Чижичі
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Чижичі Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Чижичі - 92,3 га. Базова нормативна грошова оцінка 1м.кв. території населеного пункту с.Чижичі станом на 01.01.2019р.року - 106,90 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення XV сесії VI скликання № 202 від 09.08.2012р. Вибранівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1752
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Березина
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Березина Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Березина - 47,00 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 м.кв. території населеного пункту с. Березина станом на 01.01.2019р. - 109,42 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення XV сесії VI скликання № 201 від 09.08.2012р Вибранівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1753
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Дроховичі
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Дроховичі Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Дроховичі - 98,10 га. Базова нормативна грошова оцінка 1кв.м. території населеного пункту с.Лучани станом на 01.01.2019р. - 101,88 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення сесії Чорноострівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1754
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Лучани
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Лучани Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Лучани - 71,90 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 кв.м. території населеного пункту с.Лучани станом на 01.01.2019р. - 97,12  грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення сесії Чорноострівської сільської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р..

РІШЕННЯ №1755
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Демидів
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Демидів Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с.Демидів - 93,2000 га. Базова нормативна грошова оцінка 1 кв.м. території населеного пункту с.Демидів станом на 01.01.2019 р. - 94,30 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення ХІ сесії VІ скликання Бортниківської сільської ради №129 від 21.08.2012р. «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

РІШЕННЯ №1756
від 26 квітня 2018 р. м.Ходорів
Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с.Молотів
Затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, розташованих в межах населеного пункту с.Молотів Жидачівського району Львівської обл. Площа населеного пункту с. Молотів - 81,8000 га. Базова нормативна грошова оцінка 1кв.м. території населеного пункту с. Молотів станом на 2019р. - 91,82 грн./кв.м.
Вважати таким, що втратить чинність рішення ХІ сесії VІ скликання Бортниківської сільської ради №130 від 21.08.2012р. року «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів» з 01 січня 2019 р.

Ввести в дію нормативну грошову оцінку земель населених пунктів сіл Черемхів, Підліски, Бринці Загірні, Борусів, Бринці Церковні, Чижичі, Березина, Дроховичі, Демидів, Лучани, Молотів з 01 січня  2019 року.
Нормативна грошова оцінка земель населених пунктів сіл Черемхів, Підліски, Бринці Загірні, Борусів, Бринці Церковні, Чижичі, Березина, Дроховичі, Демидів, Лучани, Молотів підлягає щорічній індексації відповідно до вимог діючого законодавства.
Внести зміни до договорів оренди землі, які були складені раніше у зв'язку з введенням в дію нормативно-грошової оцінки землі в частині орендної плати шляхом складання додаткових угод.
Оприлюднити дані рішення згідно вимог чинного законодавства
Контроль за виконанням цих рішень покласти на старост: Молодинчецького старостинського округу (Н.Януш), Вибранівського старостинського округу (Р.В.Зошій), Чорноострівського старостинського округу (М.Швець), Бортниківського старостинського округу (О.Гурдя) та постійну депутатську комісію з питань регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О.Ревер).



Як підписати декларацію з лікарем?

КРОК 1: Оберіть за вашими особистими критеріями заклад чи лікаря. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчі заклади та дізнатися про лікарів там.
КРОК 2: Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у вибраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка «Тут можна обрати свого лікаря».
КРОК 3: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.
КРОК 4: Зверніться у реєстратуру медзакладу та повідомте, що хочете підписати декларацію.
КРОК 5: Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему.
КРОК 6: На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.
КРОК 7: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані вірні. Якщо потрібно — працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз.
КРОК 8: Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один — ви забираєте з собою, інший лишається у закладі.
КРОК 9: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему.

 


Ярема Возниця - заслужений лікар України
 Я.Возниці, кандидату медичних наук, завідувачу педіатричного відділення Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, родовід якого починається з Ходорівщини, присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України». Відповідний Указ оприлюднено на офіційному сайті Президента України.


                        
Через десятиліття нагороди знайшли своїх Лицарів
УПА – єдина в історії повстанська армія, ще у 1944 році запровадила власну систему нагород і заохочень. Перші нагороди Лицарів ОУН та УПА виготовляли за кордоном за ескізами Ніла Хасевича. Першими відзначеними стали командири УПА Д.Карпенко(«Яструб») та Д.Пелип («Євшан»). Однак, ні вони, ні інші, згодом відзначені вояки УПА та підпільники, їх не отримали, лише - тимчасові посвідчення, що їх заміняли. З метою вшанування пам’яті Лицарів ОУН та УПА було вирішено відновити повстанські нагороди і вручити їх нащадкам, реалізувавши на практиці систему нагород УПА та збройного підпілля ОУН.
1500 повстанців мали б отримати нагороди, сьогодні відомо лише 660 героїв. На Ходорівщині на даний час ідентифікували імена 20, родини деяких з них отримали нагороди у кінці травня 2018 року: І.Альфавіцького, псевдо “Прикрий” (с.Бринці Церковні) – Бронзовий хрест бойової заслуги; Г.Базарка, псевдо “Грицько”; “Сокира” (с.Сугрів) – Бронзовий хрест бойової заслуги; Я.Дякона, псевдо “Дмитро”, “Мирон” (с.Дев’ятники) – Срібний хрест заслуги; В.Заставного, псевдо “Шершень” (с.Чижичі) – Бронзовий хрест заслуги; Д.Слюзара, псевдо “Золотар” (с.Бортники) – Золотий хрест заслуги; П.Бухтяка, псевдо “Скорий” (с.Піддністряни) – Срібний хрест заслуги; М.Пілана, псевдо “Осип” (с.Прибілля) – Бронзовий хрест заслуги; Б.Прокопіва, псевдо “Степан” (с.Дуліби) – Бронзовий хрест заслуги; М.Щудрали, псевдо ”Женя” (м.Ходорів) – Бронзовий хрест заслуги.
Сьогодні Україна піднялась на захист своїх земель, наслідуючи Лицарів ОУН-УПА, які віддали за незалежність України найцінніше – своє життя. Ми завжди повинні пам’ятати про їх звитягу, адже народ, який не пам’ятає своєї історії, приречений на її повторення…
Р.Урус


Є ТАКА ПРОФЕСІЯ − ЗДОРОВ’Я ОХОРОНЯТИ
Професія медика є однією з найблагородніших, адже саме людям у білих халатах випала честь зберігати, захищати, підтримувати і повертати безцінний дар здоров’я. «Чисто й непорочно буду я проводити своє життя і своє мистецтво», — звучить клятва Гіппократа, що скріплює печаткою совісті офіційний документ про медичну освіту. Лікар — це покликання, дар Божий. Протягом тисячоліть люди, які рятують від хвороб і гоять рани, користуються любов’ю та повагою.
15 червня у Палаці культури міста Ходорова відбулася урочистість з нагоди Дня медика. Головний лікар КЗОЗ "Ходорівська міська лікарня" В.Жигало, заступники головного лікаря з первинно-санітарної медичної допомоги та медичної частини М. Угрин та Н.Гісь, заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник привітали медиків із професійним святом.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих на Сході.
Правдиві слова пролунали з уст В.Жигало :"Професія медика народжена Богом, щоб допомагати людям народжувати, повноцінно і щасливо жити. Ми повинні виконувати свою благородну місію. Наші недоспані ночі для того, щоб зберегти людські життя". Н.Гісь висловила щиру подяку всім медичним працівникам, побажала здоров'я кожній сім'ї, підтримки і розуміння. О.Мельник, з пошаною дякуючи медикам за пійману мить врятованого життя, наголосила: "Допоки є такі відповідальні медики, як ходорівські, у нас є майбутнє".
Святковий концерт, ведучою якого була керівник відділу культури Х.Вівчар, для працівників охорони здоров’я Ходорівщини підготували: ансамбль "Ромашка" (кер.У.Абрамів), гурт "Забава" с.Садки (кер.В.Трусь), М.Горачик. У їх виконанні прозвучали народні і сучасні жартівливі ,романтичні пісні, фортепіанні твори. Розважили присутніх танець та гумористична інсценізація "Виклик лікаря додому" у виконанні аматорів Народного дому с.Садки.
16 червня в Івано-Франківську відбувся 10 ювілейний футбольний поєдинок медиків Ходорова й Івано-Франківська з нагоди їх професійного свята.
Р.Урус


Мистецька палітра: Ія Ходорівська
15 червня у літературну вітальню КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» завітала Ія Ходорівська (Ірина Яськів), відзначена дипломами, грамотами і пам’ятними медалями за участь у літературних конкурсах, член Асоціації письменників України, активна учасниця фольклорно-етнографічного колективу "Доленька" (Калуш), авторка збірок "Лише любов спасе світ","Сила слова та імені", "Віра допомагає жити", "У кишеню солдата".
Жителька Калуша, родом з Ходорова, талановита поетеса Ія Ходорівська презентувала читачам свої улюблені поезії, виконала авторські пісні "Пісня про Україну", "Пісня про маму", "Синові". Поетеса щиро ділилася своїми роздумами й емоціями про пережите, намагалася передати настрій своєї поезії. Її твори, пронизані вічною таємницею пристрасті, кохання та жіночності, знаходили відгук у серцях присутніх. На завершення ніжна і романтична творча жінка побажала присутнім «знайти свою мелодію душі, жити у гармонії з собою: щоб життя минало так, як того хочемо, адже ми є творцями своєї долі».
Всі бажаючі мали можливість отримати відповіді на запитання, що їх цікавили, книги з автографом автора. Зі словами вдячності та захоплення виступили І.Лозинська, Л.Гульцьо, Л.Магац.
Ще одна незабутня поетична година, радісні емоції - зустріч для натхнення душі і прекрасного! Усі гості та шанувальники творчості Ії Ходорівської отримали хороший заряд позитивного настрою!
Р.Урус


Заслужена відзнака
Завідувач відділом науково-методичної та пам’ятко-охоронної роботи ЛІМ Л.Перейма вручила засновниці й керівнику кімнати-музею братів Олійників НВК № 10 імені братів Олійників с. Піддністряни Ходорівської ОТГ Л.Зубрицькій грамоту Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА за вагомий внесок у розвиток музейної справи, високу професійність.
Шкільна музейна експозиція створена у 2007 році. У ній представлені документи з родинного архіву, що розповідають про славний український рід Олійників, юнацькі роки видатних братів, їх військово-політичну і літературну діяльність. Є багато копій матеріалів, тексти і портрети Івана Олійника — члена ОУН-УПА, учасника визвольних змагань; Романа Олійника-Рахманного — журналіста збройного підпілля, літературознавця, історика, доктора філософії, лауреата Шевченківської премії 1994 року за тритомне зібрання творів „Україна атомного віку“; Степана Олійника — політолога, громадського діяча, полковника армії США.


Наша гордість!
У Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини відбулося урочисте нагородження переможців XVII Обласного фестивалю-конкурсу «І слово, і пісня, матусю, Тобі», який уже понад 10 років проходить за ініціативи Львівського обласного відділу Союзу Українок та підтримки Львівської обласної ради. Основною його метою є пошук юних талантів.
Цьогоріч серед переможців освітніх закладів Львівської області чимало вихованців шкіл Ходорівської ОТГ, які вже вкотре довели, що талановиті діти – талановиті у всьому! Серед наших школярів - блискучі музиканти, танцюристи, поети - фестиваль дав ще одну можливість у цьому переконатися.
Переможцями конкурсу «І слово, і пісня, матусю, Тобі» стали
у номінації «Проза»: І місце - Г.Лучаківська (с.Дев»ятники, ЗОШ І-ІІІ ст.№6), А.Сушайло (м.Ходорів, ЗОШ І-ІІІст.№1), ІІ місце - Р.Стасів (с.Чорний Острів, НВК №11);
у номінації «Вірш»: І місце - Л.Могильна (с.Піддністряни, НВК №10 ім. братів Олійників), Л.Федоришин (м.Ходорів, ЗОШ І-ІІІст.№1);
у номінації «Пісня»: І місце – М.Павлишин (с.Бортники, ЗОШ І-1ІІст.№4 ім. Золотаря), ІІ місце – ансамбль «Росинка» (м.Ходорів, ЗОШ І-ІІІст.№3 ім. Героя України Р.Точина), Р.Стасів (с.Чорний Острів, НВК №11).
М.Павлишин і Р.Стасів представили Ходорівську ОТГ на гала- концерті.
Вітаємо лауреатів конкурсу та висловлюємо щиру подяку їхнім наставникам. Нових творчих звершень і нагород!
Р.Урус


Сучасна книжкова інсталяція
Незамінним джерелом знань і невичерпним джерелом
 твого духовного багатства є книжка.
В. Сухомлинський
Як добре, якщо в бібліотеці багато читачів - серце радіє! Для цього їх потрібно постійно зацікавлювати новими формами роботи.
Обличчям бібліотеки була, є і буде книжкова виставка, а зараз - сучасна діяльна нетрадиційна її форма книжкова інсталяція.
Провідна мета інсталяції – рекламування роботи бібліотеки, пропагування книги та читання, моделювання бібліотечного простору, формування позитивного іміджу бібліотеки.
Завдання інсталяції: подарувати відвідувачеві задоволення, пробудити в ньому різні відчуття, розширити інтелектуальні уявлення про книги.
Разом із бібліотечним активом ми склали план створення книжкової інсталяції:
Організувати музичний супровід.
Підготувати інструмент для роботи.
Підібрати книжкові й журнальні видання, вазони, інформацію різного виду.
Книжкову виставку-інсталяцію ми назвали «Цілюща флора у вашій кімнаті».
Щиро запрошуємо відвідати виставку і творити власні оригінальні інсталяції!
Беззаперечно, такий вид діяльності підтримає у читачів стійкий інтерес до книги та читання, бережливого ставлення до природи, виховує культуру читання, стимулює творчість.
Приєднуйтеся!
М.Подвайцятник

У світі спорту
ЛІДИРУЮЧИЙ ДУЕТ ТА ОДНООСІБНИЙ «ПРОМІНЬ»
Продовжує набирати обертів першість Ходорівщини з футболу. Відбулося 5 турів. У I лізі двовладдя: однакова кількість очок в активі загірочкіського «Козака» та бортниківської «Зорі». Ці команди минулої неділі зійшлися в очній зустрічі на полі останніх. Звитяга була на боці господарів (4-1), які, пропустивши м’яч на початку гри, чотири рази засмутили воротаря гостей після перерви.
Дует лідерів переслідує квінтет команд, які йдуть щільною групою. Серед них слід виділити сугрівську «Зорю», яка двічі порадувала своїх вболівальників яскравими домашніми перемогами: над рудківецькою «Родою» (4-1) та спортсменами с. Городищенське (2-0). Недорахувалися очок у звітному турі футболісти «Острова», ведучи по ходу поєдинку у Старих Стрілищах у протистоянні із місцевим «Променем-Прикарпаттям»: з різницею у три м’ячі не спромоглися втримати перемогу (4-4).
Після вдалих виступів на старті сезону «залихоманило» кам’янський «Дністер». Після невдачі у Бортниках (2-0), у наступний ігровий день футболісти Кам’яного зазнали відчутної поразки на власному полі від минулорічного переможця першості дулібського «Сокола» (0-4). Ця перемога стала першою у поточному розіграші дулібчан під керівництвом нового наставника Р.Герича, який відзначився дублем у ворота суперника. Поки не в змозі поповнити свій доробок заліковими балами футболісти «Роди» та Городищенського. У перших з них справи взагалі кепські: пропустивши у власні ворота 23 м’ячі, спромоглися провести у ворота суперника лише двічі.
Турнірна таблиця: Загірочко та Бортники – по 12 очок, Ч.Острів, Н.Стрілища, Сугрів – по 7, Дуліби та Кам’яне – 6, Городищинське і Рудківці – по 0.
У другому за силою дивізіоні Ходорівщини команди пройшли чверть дистанції. Дещо несподівано турнірні перегони очолює лучанський «Промінь». Його переслідує дует в особі юшківецької «Юності» та об’єднаної команди Баковецького старостинського округу Новострілищанської ОТГ «Рух» . Перші з них, граючи у більшості та ведучи по ходу гри у два  м’ячі, не втримали перевагу над суперником у Дроховичах - поступилися (3-2), перервавши тим самим переможну серію старту сезону з трьох ігор. Повернулися до лідируючої трійки футболісти «Руху» завдяки перемогам у Дроховичах  (2-0) та відверто познущалися над гостями із грусятицького «Колоса» (9-1).
Вольова перемога над «Юністю» впритул наблизила до лідируючого тріо дроховицьку «Чайку», та повинна надати їй наснаги у перспективі боротьби за один із комплектів нагород сезону.
Турнірна таблиця: Лучани - 10 очок, Юшківці і «Рух» - по 9, Дроховичі – 8, Грусятичі – 3, Вибранівка – 1.


КОРИСНА ЗУСТРІЧ
Товариським матчем із представником першості Львівщини з футболу - жовківською «Скелею», яка виступає у змаганнях під опікою депутата Верховної Ради України Володимира Парасюка (фото), вдало заповнили ігрову паузу в календарі змагань футболісти кам’янського «Дністра». Поєдинок відбувся на стадіоні с. Кам’яне. Він пройшов у цікавій і безкомпромісній боротьбі і викликав значний інтерес прихильників футболу навколишніх сіл, які побачили десять голів у воротах суперників, шість з них - на рахунку господарів поля.
Після закінчення гри господарі почастували гостей теплою вечерею, де окреслили плани на майбутнє та матч-відповідь у Жовкві.
Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини


Оголошення

Оголошується конкурс на кращу фотографію
“Світлини Ходорівської родини»
З нагоди Дня сім»ї, який з 2012 року щорічно відзначається в Україні 8 липня,
відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради,
народний часопис «Ходорівщина»,
народна фото- відео студія «Луг»
проводить конкурс фотографії “Світлини Ходорівської родини».
До участі у Конкурсі запрошуються фотографи-професіонали; фотографи-аматори; діти.
За умовами Конкурсу на фотографії повинна бути зображена родина чи кілька поколінь однієї родини, яка проживає на території Ходорівської об’єднаної громади (під час спільної подорожі, відпочинку, святкувань, праці, тощо).
До участі у Конкурсі не допускаються фотографії, на яких зображені прапори, гасла, знаки, символіка політичних партій, а також спиртні та тютюнові вироби.
До 30 червня 2018 року учасникам Конкурсу необхідно подати
фотографії розміром 15х20 см або 20х30 см на фотопапері та
електронному носії
за адресою:
 м.Ходорів вул. Львівська, 39 (Редакція часопису),
 м.Ходорів вул.Грушевського, 29А (Фотосалон)
або на електронну адресу часопису khodorivshchuna@ukr.net з поміткою «На конкурс “Світлини Ходорівської родини»».
Однією особою може бути подано не більше 3 фотографій із вказівкою назви фотографії, прізвищ автора та родини, зображеної на світлині, місця їх проживання, номера телефону автора.
Результати конкурсу та світлини-переможці будуть опубліковані у народному часописі «Ходорівщина».
Переможці Конкурсу будуть нагороджені подарунками та пам'ятними дипломами.
За додатковою інформацією звертатись за телефонами
0680032802
0986363125

Немає коментарів:

Дописати коментар