понеділок, 13 листопада 2017 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.20 (385) від 07.11.2017р.


Незабутній листопад
1 листопада представники влади, духовенства, громадськість чисельно зібралися біля біля пам’ятного хреста Українським Січовим стрільцям на вулиці Тернопільській у Ходорові, щоб відзначити 99-у річницю створення ЗУНР і вшанувати захисників, які полягли на цьому місці у нерівному бою у листопаді 1918 року.
Віче розпочалося панахидою за невинно убієнних борців усіх поколінь, в т.ч і новітніх - Героїв Небесної сотні та загиблих в АТО. Ходорівчани вшанували полеглих хвилиною мовчання.
З доповіддю до присутніх звернулася викладач історії філії Львівського ехнічного коледжу НУ «Львівська політехніка» О.Дудин. Вона розповіла про події листопада 1918р. - про те, як у Львові вперше замайорів синьо-жовтий стяг 1 листопада 1918р., докладно ознайомила ходорівчан з етапами успішно проведеної під керівництвом Дмитра Вітовського у Львові та в галицьких землях військово-революційної операції, названої пізніше Листопадовим зривом, які лягли в основу усіх подальших змагань та героїчних походів армії Наддніпрянської України. О.Дудин наголосила, що саме тут – на вулиці Тернопільській, 10-11 листопада 1918 р. відбувся жорстокий бій. Молоді хлопці - Українські Січові стрільці Ходорівського гарнізону затримали військовий ешелон, що рухався з-під Волочиська на Львів. У тому кривавому бою, що тривав понад дві години, 40 чоловік загинуло. Як символ людської дяки, на місці трагічних подій ходорівчани встановили пам’ятний знак «Борцям за волю України». У той складний період, на жаль, не вдалося зберегти суверенітет і територіальну цілісність молодої Української держави, яку окупували іноземні завойовники, тому пані Ольга закликала присутніх бути справжніми господарями у своїй державі і тоді нас будуть поважати у світі.
Під час урочистостей пролунали пісні «Прощався стрілець зі своєю ріднею» та «Коли ви вмирали» у виконанні народного самодіяльного чоловічого ансамблю» Діброва» під керівництвом Б.Католи. Поезії «Перед воротами до раю» та «Листопадовий зрив 1918 року» читали С.Марків та Р.Буняк, вихованці гуртка «Джерельце» Ходорівського ЦДЮТ.
Минуло 99 років, але ми знову й знову повертаємося у пам’яті до тих днів не лише для того, щоб віддати шану, але й здобути від них знань і досвіду, які так потрібні у наш нелегкий час розбудови самостійної Української держави.
С.Ленишин


Зустріч з народним депутатом України
27 жовтня у Палаці культури міста Ходорова відбулася зустріч жителів Ходорівської ОТГ з народним депутатом України А.Котом. Народний обранець поділився з виборцями своїм баченням ситуації в державі та громаді, оскільки в Україні існує багато проблем, які роками не вирішуються, а заговорюються і переростають у політичні гасла на зразок -  «Зняття депутатської недоторканості», «Створення антикорупційного суду», «Пропорційні вибори до Верховної Ради України», так званого, Третього Майдану.
А.Кіт, посилаючись на висновок Венеціанської комісії про неприпустимість позбавлення народних депутатів політичного імунітету в корумпованій Україні, вважає, що зняття депутатської недоторканості на даному етапі посилить президентську гілку влади і дасть змогу відволікти людей від вирішення їх насущних проблем. Це співпадає з інтересами олігархів (їх в Україні 5-6), які сидять на основних грошових потоках, міняючи політичні вивіски. Саме їм потрібен парламент, обраний на пропорційній основі, який нічого не вирішує, як у Росії і Білорусії, де парламентарі позбавлені імунітету. За словами народного депутата, головною умовою змін в Україні є повна демонополізація економіки. Головним джерелом і стовпом корупції у нашій державі А.Кіт вважає правоохоронні органи.
Формат опозиції, яскравими представниками якої сьогодні виступають псевдогерої Євромайдану – Є.Соболєв, С.Семенченко, Ю.Левченко, колишні громадяни Російської Федерації, свідчить про те, що спецслужби потужно працюють в Україні з усіма політичними силами без винятку, в т.ч. - у Верховній Раді, щоб добитися позачергових виборів з метою розбалансувати Україну. Завдання, яке стоїть перед українським суспільством – не піддаватися на провокації дотягнути до чергових виборів, тим самим не дати Україні зрушити з європейського шляху й опинитися під Росією, до чого неминуче призведуть позачергові вибори.
А.Кіт - прихильник змішаної системи виборів (людина голосує за конкретного кандидата), оскільки, на його думку, пропорційна система голосування при недосконалому законодавстві спотворить вибір людей. У таких високо розвинених країнах, як Франція і Великобританія вибори проходять виключно за мажоритарною системою.
Головні завдання, які зараз стоять перед Україною – не допустити відтоку бюджетних коштів на монопольні ринки (щоб дати можливість розвиватися вітчизняній економіці) і розв’язання військового конфлікту шляхом введення військ ООН або збройного звільнення захоплених територій (замороження конфлікту на Сході відтягує державу назад, відштовхує високо індустріальні інвестиції)..
Народний депутат закликав кожного присутнього добросовісно працювати, домагатися децентралізації влади, бо тільки якщо люди розпоряджатимуться заробленими ними коштами на місцях, тільки тоді країна розвиватиметься. Держава повинна слідкувати тільки за дотриманням законності у їх діяльності.
Народний депутат України А.Кіт, оперуючи фактами і конкретними цифрами, проявив знання проблем свого виборчого округу, ґрунтовно відповівши на численні запитання присутніх, що стосувались медичних, освітніх реформ, ремонту транспортних сполучень, водопостачання, очистки Ходорівського ставу, оформлення земельних паїв, упорядкування території автостанції та ін.
Народний обранець переконаний, що медицина в такій формі, якій вона є, існувати не може - гроші повинні йти за пацієнтом, а не за лікарем. Згідно з новим законом, пояснив А.Кіт, кошти розділені на первинну і вторинну медицину, при цьому аспект робиться на первинній медицині (ФАПи, амбулаторії), якій асигнування збільшаться вдвічі. Лікарям закон дозволяє офіційно займатися підприємницькою діяльністю. Основний аспект розвитку медицини Ходорівщини - первинна ланка. Тримати широко профільну лікарню, за словами народного депутата, не під силу місцевому бюджету. Визначитися з напрямком (спеціалізацією) функціонування лікарні - єдино правильний шлях.
Ремонт доріг об’єднаної громади – найболючіше питання. Однак, за словами А.Кота: «Якщо робити, то слід робити глобально, на роки і почергово. Спочатку слід завершити дорогу Ходорів-Ходорківці, а потім приступати до інших (зокрема - дороги Вербиця-Бортники). Тимчасове рішення на даний час – зробити тверде покриття (підсипати)». З великих проектів запланованих на наступні роки А.Кіт назвав – завершення проекту забезпечення питною водою Ходорова і двох сусідніх сіл із свердловин с.Садки; будівництво мосту через Дністер, що сполучає Жидачів з Ходоровом, для чого необхідно рішення обласної ради про співфінансування виготовлення пакету та будівництва мосту. Очистка ставу Ходорівського можлива тільки за умови залучення інвестора – місцевому бюджету цей проект не осилити.
Лікар-анестезіолог Ходорівської лікарні, учасник АТО, висловив вдячність НДУ А.Коту від імені матерів воїнів за врятоване життя їх синів завдяки подарованому депутатом реанімобілю і поцікавився думкою народного обранця щодо призначення на керівні посади у державі іноземців. Нащо А.Кіт відповів, що в Україні всі ключові посади повинні займати українці, а не найманці: «У нас для цього є достатньо розуму і гідності».
Згодом А.Кіт зустрівся з освітянами й обговорив план реформування освітньої галузі Ходорівської ОТГ.
М.Краївська


Ходорівському храму Божому Косми і Дам’яна – 95 років
Цього року ми святкуємо 95-річчя освячення та 60-річчя завершення будівництва храму святих Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам’яна, що припадає на листопад 2017 року. З цієї нагоди хочу пригадати основні віхи його історії.
У 1912 році у Ходорові з канонічною візитацією побував Андрей Шептицький. В одному з його альбомів зберігся малюнок старої церкви свв.Косми і Дам’яна, пам’ятки дерев’яної архітектури в Галичині. Не лише краса храму схвилювала графа Шептицького, занепокоєння викликав стан будівлі - давність років підточила її. Після повернення до Львова Шептицький не забув про ходорівську церкву. У лютому 1914 року деканові о. Івану Винницькому було вручено повідомлення з наказом зайнятися якнайскоріше побудовою нової церкви в Ходорові, проте виконання розпорядження Митрополита довелося відкласти аж до 1922 року через початок Першої світової війни у 1914 році.
Стара дерев’яна церква, збудована у 1713 р., простояла 200 років і знаходилася у жалюгідному стані. У 1919 році дерев’яну будівлю довелося розібрати. Богослужіння відправлялися у приміщенні на церковному подвір’ї, поки не збудували нову церкву за парохування о.Якова Довгого.
Отець Яків Довгий народився 1883 р. у селі Беньківці біля Рогатина. Після закінчення Львівської греко-католицької семінарії у 1911 р. переїхав до Ходорова, де працював співробітником о.Симеона Зайця. 9 січня 1914 р. на 69-му році життя о.Симеон відійшов у вічність, 11 січня 1914 р. митрополича консисторія призначила о.Якова Довгого завідателем Ходорівської парафії. На новій посаді отець Яків перебував недовго - 22 серпня 1914р. його арештували. Лише 20 листопада 1917 р. священика звільнили і він повернувся до ще дерев’яної церкви Косми і Дам’яна. У 1944 р. о.Якова Довгого заарештували й засудили до позбавлення волі на 10 років. Помер на засланні у 1946 або 1948 р. 27 років був о. Яків Довгий парохом у нашій церкві. Нині одна з вулиць міста носить його ім’я, а на фасаді храму встановлено меморіальну дошку на його честь.
Починаючи з 1922р., у новозбудованій церкві відправлялися святі літургії. Так, липневого дня 1937р. відбулася свята літургія, присвячена 100-річчю виходу альманаху «Русалка Дністрова». Землю, привезену з батьківщини М.Шашкевича, замурували в плиту, яку встановили біля нашої церкви. На плиті викарбовано: «В століття появи «Русалки Дністрової» незабутньому отцю Маркіянові Шашкевичу Ходорівщина 1837-1937».
На початку 60-их почалися роботи по штукатурці церкви ззовні та внутрішнього її розпису художниками - Романом Горою, Зеновієм Кецалом, Володимиром Патиком, Сергієм Борейком. Дерев’яну частину іконостасу зробив гуцул Павлишин з Добрівлян, іконостас розмалював Карло Звіринський. Посвячували церкву у 1957 році, коли була вже повністю виправлена і розмальована. Саме тому на фасаді церкви вибиті цифри 1922-1957.
З 1967 до 1980 року у храмі свв. Косми і Дам»яна правив о.Володимир Руданський. Після нього на парафію було призначено о.Ярослава Пирога, який правив до 1990року. З 1990 до 1996року парафією завідував о.Мирослав Німак. У травні 1996 року настоятелем храму призначено о.Миколу Надутого, у вересні - о.Івана Духнича.
Хочу коротко розповісти про уродженця Ходорова священика Степана Цибрана. Він народився 9 січня 1910 року у Демидові. Після закінчення гімназії вступив до Богословської академії у Львові. У 1937 році був висвячений єпископом Іваном Бучком на священика й отримав призначення на Бережанщині. Відгриміла війна, прийшов 1946 рік і почалися арешти священиків, які не хотіли переходити на православ’я. Викликали до Львова й о.Цибрана. Він не погодився підписати документи. Так почалися поневіряння молодого пароха по в'язницях, заслання в Іркутську область. У тяжких умовах виконував свої обов'язки -сповідав, навчав науки Христової. У 1953 повернувся додому і поселився у Ходорові. Ще тоді люди знайшли дорогу до отця, бо не могли обійтися без нього: запрошували до своїх хат, де він хрестив дітей, давав шлюби. Ще донедавна він був у вирі життя, завідував парафією в Молотові.1995 року відійшов у вічність.
З 2002 року завідувати храмом свв..Косми і Дам»яна став о.Мар'ян Черепанич, який взяв на себе велику відповідальність за його відновлення і збереження. Перекриття церкви і дзвіниці, встановлення опалення, будівництво каплички Божої Матері – все це зроблено під час його парохування.
 У нашому храмі відбулось багато святкових літургій, які мають історичне значення, зокрема - перепоховання мощей Блаженної Мучениці Тарсикії, відзначення першої річниці Ходорівської громади. Парафіяни нашої церкви є активними учасниками прощ у Зарваницю та інші духовні місця.
Дехто може подумати, а чому Яворський вирішив написати статтю про історію храму. Пояснюю: я уродженець міста Ходорова, у 1930 році мене у цій церкві хрестили. У 1937 році нас, учнів, вчитель приводив організовано на недільні богослужіння, а о.І.Яцків читав нам катехізм. Я не вчився на художника - маю вищу економічну освіту, але Бог дав мені дар до малювання. За благословення і погодження о.Мар'яна подарував храму п’ять своїх картин.
Від імені парафіян хочу подякувати людям, які обслуговують церкву - церковному хору, дяку, паламарю, касиру і всім тим, які допомагають священикам проводити церковні обряди.
Р.Яворський


Обмін досвідом
Ходорівчани 27 жовтня хлібом-сіллю вітали представників Кіровоградської і Чернігівської областей - депутатів і керівників місцевих рад, ОТГ, ОДА, обласних рад, які приїхали ознайомитися з досвідом роботи Ходорівської ОТГ, що є у п’ятірці кращих об’єднаних громад Львівщини.
Гості отримали вичерпні відповіді на запитання, що стосувались структури і чисельності апарату Ходорівської міської ради, реалізації мікропроектів, стану транспортної мережі, наповнення бюджету, залучення інвестицій, спектру надання послуг і самоокупності ЦНАПу, роботи комунального підприємства та ін.
Секретар Ходорівської міської ради М.Гавінська розповіла, що Ходорівська ОТГ займає 33 тисячі га, до її складу входять 42 населені пункти, у яких проживає 27 тисяч населення. Перші вибори в об’єднаній громаді відбулися наприкінці березня 2016 року. Вони проходили за партійними списками, тому окремі території отримали кілька депутатів, інші – жодного. На думку секретаря ради, вибори в ОТГ повинні проходити за мажоритарною системою. Питання вдалось вирішити шляхом переговорів. До складу депутатського корпусу Ходорівської міської ради увійшли 9 політичних сил, які створили 4 депутатські фракції. Є тісна співпраця між владою і депутатським корпусом – всі питання перед винесенням на сесію обговорюються у комісіях.
Вибори старост не проводились: рішенням сесії обов’язки старост були покладені на сільських голів, які є членами виконкому. За цей час двоє старост добровільно склали свої повноваження. Старостам допомагають діловоди (колишні секретарі ради) інших працівників сільських рад забезпечили роботою. Всі питання з територій розглядаються тільки за погодженням в.о.старости.
У перший рік громада (до 01.01.2017 року) працювала за 12 бюджетами, тому М.Гавінська порадила громадам, які планують об’єднатися, проводити вибори наприкінці року, щоб з нового бюджетного року працювати за єдиним бюджетом.
За словами М.Гавінської, ефективність роботи об’єднаної громади у великій мірі залежить від добору управлінських кадрів. Прикладом є Ходорівська міська рада, основу апарату якої складають колишні керівні працівники районної ради і РДА.
Секретар ради зупинилась на питанні формування міського бюджету, видатки якого спрямовані на розвиток освіти, культури, медицини, спорту, підтримку релігійних громад. Державну субвенцію на розвиток громади за рішенням старост вирішили використати на розвиток медицини та комунального господарства.
 Прийняття рішення про створення опорного навчального закладу, придбання трьох «Школяриків» дозволить підвищити якість навчання, незважаючи на те, що через складну демографічну ситуацію чотири школи понизили у ступені. У громаді працюють 12 народних колективів, в т.ч. 5 – у сільських територіях, два з них здобули почесне звання у 2017 році. Всі вони фінансуються з міського бюджету.
Я.Костур, заступник міського голови з інвестиційних питань, наголосив, що громада йшла на вибори свідомо – щоб зберегти вторинну медицину, що частково вдалося зробити: відновило роботу дитяче відділення, пункт переливання крові, проведені значні роботи, придбана апаратура для відділення інтенсивної терапії.
У 2017 році, за словами заступника міського голови, залучено 18 млн. грн. додаткових коштів на розвиток ОТГ (в т.ч. мікропроектів), які спрямовані на освіту, культуру, медицину, буріння свердловин для забезпечення Ходорова питною водою, ремонт доріг. Населення контролює якість виконання робіт, до співфінансування яких долучилось. Я.Костур наголосив, що у Ходорівській громаді працюють за принципом: «Сильніший тягне слабшого». ЦНАП, створений ще до об’єднання, надає безкоштовно великий спектр послуг, перелік яких постійно збільшується - планується створення трьох віддалених робочих місць ЦНАПу у старостинських округах. Будівництво заводу сонячних батарей, реконструкція вуличного освітлення фінською фірмою - перспективні напрацювання Ходорівської ОТГ.
Учасники делегації віддали шану Героям на Алеї Небесної Сотні Львівщини, відвідали Ходорівську міську лікарню, Ходорівську ЗОШ №3 ім.Героя України Р.Точина, оглянули церкву свв.Володимира й Ольги, будівництво майданчика із штучним покриттям у житловому масиві «Троянда».
М.Краївська


Ходорів допоможе перемогти
З початку війни на Сході України жителі Ходорівщини активно допомагають учасникам  АТО продуктами харчування, медичними аптечками, амуніцією та ін.
Влітку командир військової частини майор Ю.Мадяр звернувся до Ходорівської міської  ради з листом-проханням про надання допомоги у забезпеченні розвідувального зводу третього   окремого мотопіхотного батальйону військової частини пп В4680 транспортним засобом з метою виконання бойових завдань у зоні АТО. У цьому підрозділі проходив службу в АТО депутат Ходорівської міської ради Іван Тітик. 
Небайдужі жителі Ходорівщини відгукнулись на заклик волонтерів. Завдяки  їм та за підтримки влади придбали і нещодавно передали у зону АТО тактичний позашляховик MITSUBISHI PAJERO, який стане у пригоді нашим бійцям, котрі повинні пересуватись в умовах бездоріжжя.
Організаторами збору коштів виступили Роман Тітик, Юрій Юревич, Ганна Кухарська. На переобладнання позашляховика левову частку коштів (15 тисяч гривень з 19-ти) виділила Ходорівська міська рада, до якої долучились будівельна бригада, Роман Тітик, народний депутат України Андрій Кіт, ветерани АТО з сіл Бортники і Букавина – Ігор Заклінський, Ігор Русіник, Іван Тітик, Тарас Лучак, Михайло Гнатів, Борис Мусій.
Тарас Лучак придбав для 93 ОМБр і передав у зону АТО два планшети (частково йому коштами допомогла Н.Кухарська), С.Баторик - картоплю швидкого приготування. Юрій Юревич - наплічники для хлопців 25 батальйону «Київська Русь».
У придбанні позашляховика посприяв депутат Ходорівської міської ради Петро Панат. Іван Тітик взяв на себе всі зобов’язання щодо переобладнання й оснащення позашляховика для роботи у військових умовах. Йому допомогли Я.Фаб’ян і Б.Баторик, М.Андрієвський, П.Панат, В.Баторик, О.Марків, Ю.Барон, В.Гладкий. Суттєві знижки у придбанні запчастин і допомогу в обслуговуванні надали подружжя Зоряна й Андрій Чмир, Р.Клапко, В.Баторик. Ю.Юревич з друзями (придбали дві шини).
Перед відправкою у зону бойових дій машину освятив отець Микола Прунак. 
Щоб повністю розрахуватись за придбаний MITSUBISHI PAJERO залишилось ще зібрати 1000$. Першими на звернення відгукнулась «Група здоров’я» та працівники міні-ринку.
Підтримка нашим військовим потрібна повсякчас. Однак необхідно виважено ставитись до того, що, кому і куди передавати. Краще працювати «на пряму», тобто тримати безпосередній зв’язок з військовими (готовий поділитися контактами з військовими підрозділами) й оперативно реагувати на їхні прохання. З власного досвіду знаю, що «у зону АТО краще передавати їжу швидкого приготування – суху картоплю, борщі, цибулю, часник, лимони, квашену капусту, сало, вареники, локшину, мівіну, чай, каву, тощо – все те, що можна швидко і легко приготувати на передовій. Не варто проводити збір овочів, оскільки військові не мають умов для їх зберігання. Нашим воїнам завжди потрібні протизапальні і протигрипозні препарати, зігріваючі креми, вологі салфетки (все це, бажано, без запаху), термобілизна  (для конкретних підрозділів потрібен певний вид білизни), засоби гігієни.
До Миколая та Різдвяних доцільно було б провести збірку продуктів, щоб бійці відчули тепло рідної домівки, до чого закликаю всіх жителів громади.
Кожен з тих, хто долучився до придбання позашляховика для військових, який допоможе хлопцям з більшою потугою протистояти ворогу, тим самим долучився до протистояння ворогу і наближення нашої перемоги.
Р.Тітик


Нарада директорів освітніх установ Ходорівської ОТГ

27 жовтня під відбулася нарада директорів освітніх установ Ходорівської ОТГ, на яку освітяни запросили наукового співробітника Львівської галереї мистецтв В.Пшика. Наш земляк наголосив на необхідності заохочення шкільної молоді громади до відвідування місцевих музеїв, філій Львівської галереї мистецтв  - Музею гетьмана І.Виговського в селі Руда, П»ятничанської вежі та Музею історії мистецтва Жидачівщини, для того, щоб діти розуміли, в якій країні, місті чи селі живуть, щоб знали свою історію, традиції свого народу. Мова велась також і про створення музею історії Ходорівщини.
Керівник відділу освіти, молоді і спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради Н.Калинець повідомила, що у рамках проекту «Схід і Захід разом» досвід роботи дошкільних установ Ходорівщини вивчала педагог з Луганщини С.С.Сластова, в той час як вчитель української мови і літератури Ходорівської ЗОШ 1-111ст.№2 Н.І.Кухарська знайомилася з роботою своїх колег на Луганщині.
Керівник відділу освіти повідомила присутнім приємну новину: «В останню декаду жовтня освітня галузь Ходорівщини отримала два новенькі «Школярики» вітчизняної марки «Атаман» (м.Черкаси). Вартість кожного - 1 млн 680 тис гривень. Один з них придбали за кошти освітньої субвенції, другий – у межах Програми розвитку освіти Львівщини за кошти державного і місцевих бюджетів. З бюджету Ходорівської міської ради на реалізацію Програми виділили 640 тис.грн. Враховуючи автобус, придбаний на початку року, на балансі відділу освіти Ходорівської ОТГ станом на 1 листопада 2017 року є 8 шкільних автобусів, враховуючи ті 5, які передав районний відділ освіти».
Н.Калинець ознайомила керівників освітніх установ Ходорівщини з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України стосовно механізму реалізації окремих положень Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року, акцентуючи увагу присутніх на  наступних положеннях нового Закону:
*Переоформлення установчих документів закладів освіти здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності Закону.
*Всі заклади освіти мають формувати відкриті та загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та оприлюднювати її на своїх веб-сайтах, а у разі їх відсутності - нa веб-сайтах своїх засновників.
* Функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти забезпечує керівник закладу освіти в межах наданих йому Законом повноважень.
*Держава створює умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів через створення інклюзивних та/або спеціальних груп і класів. У разі звернення особи з особливими освітніми потребами або її батьків така група або клас утворюється в обов’язковому порядку
*Усі державні і комунальні заклади системи дошкільної і загальної середньої освіти мають отримати (без проходження процедури ліцензування) в обласних державних адміністраціях ліцензії на провадження освітньої діяльності на всі ті рівні освіти, на яких вони провадять відповідну освітню діяльність.
* Проведення атестації є безпідставним і правові наслідки її проведення відсутні. У системі загальної середньої освіти буде запроваджено плановий захід державного нагляду (контролю) - інституційний аудит.
*Керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти, є представником закладу освіти у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законом та установчими документами закладу освіти.
*Керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти призначається на посаду за результатами конкурсного відбору строком на 6 років (строком на 2 роки - для особи, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше) на підставі рішення конкурсної комісії. Одна і та сама особа не може бути керівником відповідного закладу загальної середньої освіти більше ніж два строки підряд (до першого строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше). Після закінчення другого строку перебування на посаді особа має право брати участь у конкурсі на заміщення вакансії керівника в іншому закладі загальної середньої освіти або продовжити роботу в тому самому закладі на іншій посаді. З Закону вилучено вимогу щодо обов’язкової наявності саме вищої педагогічної освіти».
*Всі питання прийняття та звільнення з роботи працівників, а також усі інші питання, що витікають з трудових відносин, вирішує керівник закладу освіти відповідно до трудового законодавства.
*Розмір заробітної плати педагогічних і науково-педагогічних працівників не може зменшитися, якщо ці працівники продовжують обіймати відповідні посади, виконувати відповідні обов’язки та зберігають відповідну кваліфікаційну категорію.
М.Краївська


Ходорівський центр дитячої та юнацької творчості проводить набір дітей з особливими освітніми потребами у гурток "Паросток".
Діти матимуть можливість безкоштовно розвивати свої здібності та займатися у спеціально обладнаній сенсорній кімнаті.
За детальнішою інформацією звертатися за телефоном:  096-46-95-231 або за адресою м.Ходорів,вул.Шевченка,21.




Пенсійна реформа в дії
11 жовтня 2017 року набрали чинності статті Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, якими передбачено перерахунки пенсій з 1 жовтня поточного року.
Пенсії, призначені до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", з 1 жовтня 2017 року перераховуються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки, яка становить 3764,40  із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1 %.
При здійсненні перерахунку пенсій використовується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установлений на 1 грудня 2017 року Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", збільшений на 79 гривень- 1452 грн.
Виплата доплати до пенсії  за жовтень проводиться :
- в жовтні, якщо сума доплати становить від 140 грн. і більше;
- в листопаді, якщо сума доплати менше 140 грн.
Умови призначення пенсії за віком
1. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року.
Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу:
з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року - не менше 25 років;
з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - не менше 26 років;
з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - не менше 27 років;
з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - не менше 28 років;
з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - не менше 29 років;
з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - не менше 30 років;
з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - не менше 31 року;
з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - не менше 32 років;
з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - не менше 33 років;
з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - не менше 34 років;
починаючи з 1 січня 2028 року - не менше 35 років.
2. З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки мають особи за наявності страхового стажу:
по 31 грудня 2018 року - від 15 до 25 років;
з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - від 16 до 26 років;
з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - від 17 до 27 років;
з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - від 18 до 28 років;
з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - від 19 до 29 років;
з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - від 20 до 30 років;
з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - від 21 до 31 року;
з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - від 22 до 32 років;
з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - від 23 до 33 років;
з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - від 24 до 34 років;
починаючи з 1 січня 2028 року - від 25 до 35 років.
3. З 1 січня 2019 року право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 65 років за наявності страхового стажу:
з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - від 15 до 16 років;
з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - від 15 до 17 років;
з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - від 15 до 18 років;
з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - від 15 до 19 років;
з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - від 15 до 20 років;
з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - від 15 до 21 року;
з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - від 15 до 22 років;
з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - від 15 до 23 років;
з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - від 15 до 24 років;
починаючи з 1 січня 2028 року - від 15 до 25 років.
Наявність страхового стажу,  який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.
Починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку";
Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком,
З 1 жовтня 2017 року по 31 грудня 2017 року при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки – 3764,40 грн.  із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 %.
З 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2016 та 2017 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.
З 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
З 1 жовтня 2017 року пенсії виплачуються без урахування одержуваної заробітної плати (доходу). Працюючі пенсіонери в жовтні отримають пенсію в повному розмірі
З 1 січня 2016 року у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.
До страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із статтею 26 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», включаються періоди:
1) ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку:
з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску);
2) проходження військової служби по 31 грудня 2017 року включно;
3) перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;
4) перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Якщо людині недостатньо стажу для призначення пенсії, відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" укладається договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 ( на сьогодні – 1408 грн.(704*2).
При визначенні мінімального розміру пенсії за віком та збільшенні мінімальної пенсії за віком, до страхового стажу не враховується період, за який проведено одноразову сплату єдиного внеску (враховується для визначення права на призначення пенсії).
Жінкам, яким призначено  дострокову пенсію за віком у віці 55 років, зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем виповнення пенсійного віку і не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Н.Шеремет.
заступник  начальника Миколаївського об’єднаного
 управління Пенсійного фонду України
Львівської області


VІI фестиваль церковних хорів Стрийської єпархії
22 жовтня у храмі святого Володимира та блаженного мученика Омеляна Ковча міста Перемишляни відбувся VІI фестиваль церковних хорів Стрийської єпархії, присвячений 125-й річниці від дня народження Йосифа Сліпого. У фестивалі взяли участь 15 хорових колективів єпархії, в тому числі – хор церкви святих Безсрібників і Чудотворців Косми та Дам’яна міста Ходорова та хор храму Покрову Пресвятої Богородиці села Вовчатичі.
Духовне дійство розпочалося з Молебеня до Омеляна Ковча біля пам'ятника в його честь. Згодом у храмі святі отці відслужили Молебень до Богородиці перед іконою Борусівської Божої Матері, яка є покровителькою всіх хорів Стрийської єпархії.
Кожний хор, учасник фестивалю, виконував два-три твори на власний вибір. Почесним гостем духовного пісенного дійства була відома хорова капела "Дударик" зі Львова, яка полонила присутніх майстерністю виконання.
Наступний фестиваль духовного хорового співу відбудеться 2018р. у Моршині, куди була урочисто передана ікона фестивалю.


Згадаймо ту славу, що в пісню перейшла…
14 жовтня Українській Повстанській Армії виповнилося 75 років. Впродовж 2017року, який у Львівській області оголошений роком УПА, у Ходорівській об’єднаній  громаді відбуваються заходи із вшанування героїчного подвигу учасників визвольних змагань.
*Для кожного патріотично свідомого українця свято створення Української Повстанської Армії має глибокий зміст. Долучилась до вшанування цієї важливої дати і громада села Рудківці Піддністрянського старостинського округу Ходорівської об’єднаної територіальної громади. З ініціативи директора Народного дому Л.Сомик відбувся святковий концерт «Згадаймо ту славу, що в пісню перейшла», участь у якому взяли аматори сіл Рудківці та Піддністряни.
У святково прибраному залі жителі села очікували гостей - родини Боднарів, Лиско, Костурів, що зберігають вдячну пам'ять про свій родовід і приїхали у с. Рудківці на братську могилу загиблих воїнів УПА – В.Гапія, В.Короля, П.Українця, А.Бончинського. Гості разом із жителями села приєдналися до панахиди за всіх загиблих вояків УПА, що відслужив місцевий настоятель церкви о. Володимир Боднар.
Урочистості, присвячені 75-й річниці створення УПА, розпочалися із внесення прапора П.Бриком та виконання присутніми у залі Гімну України.
Хорові колективи сіл Рудківці та Піддністряни під керівництвом С.Тихої та І.Максимціва по-особливому виконали українські повстанські пісні, пісні про Україну та її героїв. Вдячні слухачі тепло приймали маленьких читців, хореографічні композиції «Обійми мене», «Україні» дівочого колективу. Потішили слухачів своїми голосами Галина та Лариса Тихі, А.Пашко. Усі концертні виступи супроводжувалися коментарями ведучих свята – М.Шаравари та І.Іванців та відеороликами, що містили світлини бійців УПА, уривки із фільму «Нескорений» та інших документальних стрічок.
Завершилися урочистості хвилиною мовчання та покладанням квітів до могили загиблих воїнів-борців за волю України. Із вдячними словами перед громадою села виступив представник родини похованого у селі воїна УПА В.Гапія - Л.Лиско, який із хвилюванням відзначив, що йому було приємно провести цей день серед жителів села, які доглядають за похованнями героїв, Він подякував організаторам за проведення такого урочистого дійства, громаді - за патріотизм у великій справі зміцнення державності та розквіту нашого краю.
І.Іванців

*У неділю, 22 жовтня, зал Народного дому села Городище був переповнений. Мешканці села зібралися, щоб спільно відзначити славну дату – 75-річчя створення УПА, адже більш ніж сорок їх молодих односельчан віддали своє життя за волю і незалежність України.
Концерт, присвячений цій героїчній даті, підготували директор Народного дому Г.Гамкало і завідуюча бібліотекою Н.Лушпак. Учні Городищенської школи разом з дівочим ансамблем у складі Х.Гамкало, Н.Гамкало, З.Крупи, М.Полегонько, відкрили захід піснею «Ой, у лузі червона калина». Ведучі урочистостей – О.Скрутовська й А.Лушпак розповіли про подвиг січових стрільців і героїзм воїнів УПА. Бурхливими оплесками нагородили глядачі дівочий ансамбль за щире і душевне виконання пісень «Червоні маки», «Йшли селом партизани», «Ой, у лісі, на полянці..» та ін. Учні О.Гресько, А.Дутченко, К.Кіндрись, С.Партика прочитали вірші. Особливо зворушливо у виконанні школярів молодших класів прозвучала пісня «Повіяв вітер степовий». Закінчився концерт виконанням Гімну України, який разом з учасниками дійства співав весь зал.
Директор Народного дому Г.Гамкало подякувала всім учасникам концерту, особливо – дівочому ансамблю, який дуже допоміг в організації дійства, і запросила всіх бажаючих приходити у Народний дім і брати участь у художній самодіяльності.
М.Стахів


Свято осені у дитсадку "Ставочок"

Казкове осіннє свято відбулось 25 жовтня у ДНЗ "Ставочок"села Грусятичі. Чарівниця Осінь разом зі своїм другом Капітошкою завітали до дивного лісу, у якому - і грибочки, і звірятка - всі розмовляли, співали та танцювали, вітаючи чарівну гостю!

Не обійшлося свято без приємних сюрпризів - до малят завітали О.Сластова, педагог-вихователь міста Старобільськ, що на Луганщині, директор та заступник Грусятицької ЗОШ 1-111ст. №5 Л.Гречихіна та Г.Бобир та староста Б.Пінтелей.
"Схід і Захід-разом", - такими словами Оксана Сергіївна закінчила свято, подякувавши за запрошення та чудові враження! Батьки та педагоги з задоволенням спілкувались з гостею зі Сходу. Сподіваємось,що таких гостей ,які залишаться у пам'яті вихованців і працівників садочку буде більше!!!!
І.Радевич


У світі спорту
Карате
15 жовтня 2017р. у Львові відбувся відкритий турнір Львівської області «Перший крок» з кіокушинкай карате, у якому взяли участь 32 учні Ходорівської ДЮСШ. Загальна кількість учасників складала понад 500 каратистів. На турнір також приїхали команди з міст Івано-Франківськ, Тернопіль та Ладижин Вінницької області.
Приємно відзначити, що наша команда здобула 18 призових місць серед яких: 5 - перших (Лалак Роман, Беднарський Іван, Цюняк Олексій, Мельник Соломія, Нагірний Марко), 4 - других (Лаб’як Андрій, Химович Владислав, Думич Віталій, Москаль Сергій), 9 – третіх (Гладкий Володимир, Шарабура Ярослав, Триндяк Марія, Чорний Денис, Місько Руслан, Пастух Діана, Підгайний Станіслав, Лук’янчук Андрій, Хомицький Юрій).
22 жовтня 2017р. у Львівському палаці спорту «Україна» відбувся відкритий кубок Львова з кіокушинкай карате. Крім Львівської області, у змаганнях взяли участь спортсмени з Волинської, Івано–Франківської та Тернопільскої областей. Загальна кількість учасників 320. Ходорівську ДЮСШ представили 22 каратисти. Наші спортсмени здобули 14 призових місць. З них 4 - перших (Гулей Андрій, Гамаровський Андрій, Мельник Соломія, Леськів Олександр), 6 - других (Озарко Каріна, Лалак Роман, Романович Олег, Зелена Анастасія, Терлак Владислав, Гуменюк Артур), 4 - третіх (Турчин Микола, Москаль Сергій, Юрчак Юрій, Нагірний Марко).
В.Коник, директор ДЮСШ
С.Магарський, тренер ДЮСШ з КІОКУШИНКАЙ КАРАТЕ


Чеснота чи гріх?!
Саме на тему про головні гріхи та протилежні їм чесноти 28 жовтня 2017року у районному Народному домі міста Стрий відбулася молодіжна християнська інтелектуальна гра «ЩО?», «ДЕ?», «КОЛИ?». Метою цього виховного заходу було ознайомити молодь із катехизмом, допомогти їй усвідомити важливість чеснот у християнському житті; заохотити до наслідування чеснот на прикладі життя священомученика Й.Кунцевича та ісповідника віри патріарха Й.Сліпого.
Участь у грі взяли понад сто дітей шкільного віку з різних парафій. Нашу парафію - свв. Володимира й Ольги міста Ходорова представляли учні 10-11 класів Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 ім. Героя України Р. Точина: М.Даньчак, С.Маслій, О.Манишин, О.Микитин, Л.Сич, А.Харчос.
Гра проводилась у двох вікових категоріях: молодшій (6 команд), старшій (11 команд). Учні нашої школи показали високі знання з духовності, здобувши у фіналі друге місце, тим самим гідно представили нашу парафію і Ходорівський деканат у Стрийській єпархії. Це означає, що наші діти – найкращі, найрозумніші, інтелектуальні, добрі, щирі. Головне – вміти вчасно розгледіти у них цей потенціал.
Велика подяка за допомогу і співпрацю о.Тарасу Гриціву та о.Роману Тимчишину.
Л.Гриців,
вчитель основ християнської етики
Ходорівської ЗОШ 1-111ст.№3
ім.Героя України Р.Точина



Вітання

Депутатський корпус,виконавчий комітет, міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський щиро вітають з днем народження
народного депутата України Андрія Богдановича Кота.
Бажаємо Вам - шановний Андрію Богдановичу, щоб тепло, добробут і затишок родинної оселі надійно захищали Вас від негараздів на довгі та щасливі роки життя, наповнені земними радощами і корисними справами, а підґрунтям цьому було міцне здоров’я та щирі надійні люди на Вашій життєвій дорозі.
Впевнені, що людська шана буде подякою Вам за плідну працю, чуйність, людяність та вміння творити добро!
Нехай доля і надалі збагачує Вас мудрістю, енергією, натхненням та дарує  силу та наснагу до подальшої плідної праці.


Шановні Г.І.Гешко, О.І.Лаб'як, Є.І.Чучман, В.І.Фірман, О.М.Белей, Р.З.Озарків, В.М.Олійник, З.Й.Тимофтевич, О.В.Слобода.
Сердечно вітаємо Вас з днем народження! Бажаємо щедрої долі, здоров'я, злагоди у родині, успіхів, натхнення у праці.
Нехай сповна розкриваються Ваші мудрість і душевна теплота, добро та милосердя.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
міський голова
Ходорівської ОТГ
О.Коцовський





Немає коментарів:

Дописати коментар