четвер, 7 вересня 2017 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.15 (380) від 29.08.2017р.


Держава наша є і вічно буде!
У духовному і політичному житті кожного народу є свята, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. У нашій історії – це День Незалежності та День Державного Прапора України.
26 річниця Незалежності України - це результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою національну державу, яка повинна стати запорукою успішного розвитку суспільства. Однак сьогодні Україна знову переживає часи агресії та посягань на незалежність та цілісність держави.
У цей складний час поняття Незалежності та Єдності України набуло для кожного з нас особливого змісту. Дух патріотизму об’єднав людей різних поколінь і національностей. Скрізь майорять жовто-блакитні прапори і вишиванки. Бути українцем – почесно, про що свідчать урочистості з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, які відбулись у кожному куточку 27-тисячної Ходорівської об’єднаної громади.
23 серпня ходорівчани і гості міста чисельно зібрались у Палаці культури, щоб взяти участь у святковому марафоні «Держава наша є і вічно буде!» до Дня Державного Прапора України, який підготувала дитяча філія Ходорівської міської публічної бібліотеки.
«Синьо-жовтий прапор був вистражданий багатьма поколіннями наших співвітчизників. Під цим прапором бійці у бій за справедливість, мир на вкраїнській землі та святу правду», - наголосила директор Центру творчості міста Ходорова С.Ленишин, відкриваючи дійство.
Право внести Державний Прапор України надали кращим – Д.Швед та М.Турчину. Присутні у скорботній хвилині мовчання схилили голови, вшановуючи всіх новітніх Героїв України – тих, хто не повернувся з російсько-української війни і тих, хто зринули Небесною Сотнею, у числі яких наші земляки - Герой України Р.Точин, учасники АТО – М.Роговський, з Вербиці, В.Андрешків і В.Князєв з Бортник, М.Березко з Бринців-Загірних, І.Степаненко з Ходорова.
У святковому марафоні «Держава наша є і вічно буде!», ведучими якого були Д.Гук і М.Пізь, взяли участь активні читачі дошкільного та шкільного віку дитячої бібліотеки - вихованці Центру творчості, Школи мистецтв міста Ходорова. Промовисто й натхненно звучали поезії у виконанні В.Кобзара, В.Сотнікової, Т.Гармати, В.Горбатої, А.Данчак, А.Машталер, А.Олейківа, Л.Олейків, Я.Ференс, Ю.Мойш, Т.Топорович, О.Олексина, О.Гавора, В.Фурмана, З.Березюк, А.Кінаш. Зачарували присутніх юні вокалісти Д.Швед, В.Горбата, Ю.Макух. Запам’яталися глядачам наймолодші учасники марафону - сестрички Вероніка та Емілія Комлєви. Гучними оплесками вітав зал виступ тріо бандуристок у складі А.Гопак, М.Юрчак, М.Павлишин, соло на сопілці О.Краївської.
Марафон завершився неймовірно красивою хореографічною композицією «Вишивальниці» у виконанні танцювального колективу Центру творчості (кер. В.Луців).
Святкування продовжилися велопробігом вулицями Ходорова за участю заступника міського голови О.Мельник, керівника відділу культури Х.Вівічар, голови товариства «Просвіта» М.Носик, учнів Ходорівської дитячо-юнацької спортивної школи, учасниць народного самодіяльного ансамблю «Ромашка».
24 серпня у всіх храмах громади відбулись святкові Богослужіння.
У другій половині дня на стадіоні «Будівельник» жителі Ходорівщини чисельно зібралися на святкове дійство з нагоди 26-ї річниці Незалежності України. До присутніх з доповіддю звернувся міський голова об’єднаної громади О.Коцовський, яку розпочав із признання у коханні своїй Батьківщині - Україні рядками Василя Симоненка:
Україно! Ти для мене диво,
І нехай летить за роком рік,
Буду, нене, щиро і правдиво
З Тебе дивуватись повік.
Пригадавши операцію «Вісла», терор 1937-1938 років, коли в урочищі Сандермох було знищено мистецький цвіт української нації, загибель одного із найяскравіших українських політиків В.Чорновола, смерть редактора радіо «Незалежність» В.Чудика, вбивство композитора й співака І.Білозіра, О.Коцовський наголосив, що «в усі часи існування України жорстоко нищилося все, що виростало з кореня національної ідеї, тому у нас немає резерву патріотичної еліти, яка любить Україну до глибини душі, а не до глибини власної кишені». На його переконання, «Україною керують ті, кому вона непотрібна».
О.Коцовський з болем говорив про те, що «на 26 році незалежності в Україні треба виборювати Україну для українців. На його думку, політичні помилки і прорахунки, зокрема - відмова в односторонньому порядку України від ядерної зброї в 1994 році в обмін на примарні гарантії безпеки, конфлікт у Керченській протоці навколо острова Тузло у 2003 році, що через 10 років продовжився анексією Криму, окупацією Донеччини, Луганщини - жорстокою війною, названою АТО. Міський голова переконаний, що «рано ще нам перековувати мечі на рала, адже російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Ні на мить не забуваймо, що ніхто, крім нас самих, нам не збудує держави, а без власної держави нема і не може бути Української нації».
Говорячи про розвиток Ходорівщини, Олег Теодорович наголосив, що «Ходорівська ОТГ є цеглиною моноліту нашої держави. Із 20-ти створених територіальних громад наша визнана першою у рейтингу самодостатності». У числі здобутків назвав підтримку освіти, культури, медицини. Ходорівська лікарня отримала статус комунального закладу охорони здоров'я «Ходорівська міська лікарня Ходорівської міської ради Львівської області». Змінилася структура ліжкового фонду - запрацювали 10 педіатричних ліжок, а в планах – введення реанімаційно-анестезіологічних.
Будуються нові дитячі майданчики, в тому числі - в селах. Перекрито дах школи у селі Бориничі. Ремонтуються дороги. У сільській місцевості відкрилися філії Ходорівської школи мистецтв, Центру творчості та дитячо-юнацької спортивної школи, шахового клубу.
13 серпня цього року в храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Вовчатичі відбувся перший фестиваль духовної пісні об’єднаної громади, який стане щорічним.
Ділові стосунки склалися у Ходорівської ОТГ із Волинською, Донецькою, Луганською, та Закарпатською областями, а також із прикордонними воєводствами Польщі.
Міський голова підкреслив, «що Ходорівщина з початку бойових дій на сході регулярно допомагає бійцям. Це підприємницька, волонтерська діяльність, допомога у реабілітації поранених. Ми маємо свого ангела-охоронця з Небесної Сотні – Героя України Романа Точина. Його ім’я носить вулиця, школа, де він навчався. Освячено Алею Слави, де викарбувані імена лицарів Небесної Сотні – вихідців із Львівщини. Вони любили Україну в собі, а не себе в Україні».
Завершив свій виступ голова Ходорівської ОТГ словами: «Кожен рік утверджує нашу незалежність не тільки у політиці й економіці, а й у людській психології. Ми повинні бути членами всіх європейських та євроатлантичних структур, а для цього нам слід бути єдиними. Просімо Господа словами Великого Кобзаря: «Єдиномисліє подай і братолюбіє пошли!»».
Мистецьким дарунком, достойним величного свята, для жителів Ходорівщини став виступ народних артистів України Н.Крутової-Шестак, Б.Сташківа, ровесниці незалежності талановитої співачки й авторки пісень А.Івашиної, популярного письменника-гумориста заслуженого артиста України М.Савчука. На пам'ять про зустріч міський голова подарував Б.Сташківу і Н.Шестак картини, роботи ходорівської художниці Н.Синишин.
М.Краївська

                                                               


Рішення виконавчого комітету
27 липня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської об’єднаної громади, на якому розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення:
· З метою підтримки Ходорівської об’єднаної територіальної громади в охороні навколишнього природного середовища, збереження та оновлення місцевих парків, скверів, історико-культурної спадщини та інших пріоритетів, пов’язаних з покращенням якості життя громади, дозволити виконавчому комітету Ходорівської міської ради, громадським організаціям, ініціативним групам та громадянам територіальної громади взяти участь у конкурсі проектів відповідно до Програми підтримки та розвитку місцевих ініціціатив Жидачівського району на 2016- 2020 роки.
· Прийняти у комунальну власність Ходорівської міської ради (Ходорівської ОТГ):
-   на баланс КП «Ходорівське УКГ»: нерухоме майно – незавершене будівництво 45-квартирного житлового будинку на вулиці 16 Липня, 18 у місті Ходорові Жидачівського району Львівської області;
- на баланс ДП «Водоканал»: безгосподарне нерухоме майно – свердловину, водонапірну вежу та водогін (1200м.п) у селі Молодинче Жидачівського району Львівської області.
*З метою впорядкування та зручного користування лікувальними корпусами здійснити найменування (нумерацію) лікувальних корпусів комунального закладу охорони здоров’я «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської області: головний лікувальний корпус; лікувальний корпус №1; лікувальний корпус №2; лікувальний корпус №3.
*Присвоїти адресу:
- радіальним відстійникам – радіальні відстійники № 23б, вулиця Чорновола, місто Ходорів (Бавза В.Ю.);
- земельній ділянці – земельна ділянка № 5а, вулиця Садова, село Дуліби Жидачівського району Львівської області (Бояр Г.П.);
- будівлі магазину – будинок № 105а, вулиця Шкільна, село Вибранівка Жидачівського району Львівської області (Горник О.А.);
- житловому будинку – будинок № 67, вулиця Івана Франка, село Бориничі Жидачівського району Львівської області (Савка Б.М.).
*Узаконити самовільно здійснене будівництво гаражів:
- на вул. Б. Хмельницького, 58 в селі Вовчатичі (Коцовський О.О.);
- на вул. Галицька, 44 в селі Чорний Острів (Чучман З.В.).
*Перевести квартирний будинок на вулиці Сосюри,15 в місті Ходорові на садибний (індивідуальний) житловий будинок (Галабут Л.К.).
*Дозволити встановити огорожу з металоконструкцій висотою 1,70 м навколо присадибної ділянки на власній земельній ділянці на вулиці Дорошенка, 41 в місті Ходорові (Матвійчук А.П.).
*Встановити розмір кошторисної заробітної плати, що враховується при визначенні вартості будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення) об’єктів, які споруджуються за рахунок бюджетних коштів всіх рівнів на 2017 рік в розмірі від 3590 до 5500 гривень, що відповідає середньому розряду складності робіт 3,8 для звичайних умов будівництва.
А.Батирняк, заступник міського голови


Ходорівська ЗОШ 1-111ст.№3 імені Героя України Романа Точина
у числі кращих навчальних закладів області
На основі даних Українського центру оцінювання якості освіти про результати ЗНО випускників шкіл 2017 року ZAXID.NET склав рейтинг 25 найкращих шкіл Львова і 25 найкращих шкіл  області серед 500 навчальних закладів Львівщини.
При створенні рейтингу укладачі брали до уваги відсоток випускників, які отримали на ЗНО 180 і більше балів із чотирьох предметів – української мови/літератури, історії України, математики та англійської мови (рейтинговий бал кожної школи - сума цих чотирьох показників). Якщо у школі якийсь із предметів здавали менше 10 учнів, то через надто низьку вибірку школа не отримувала балів з такого предмету.
Згідно з висновками ZAXID.NET найкращими навчальними закладами Львова є: Львівський фізико-математичний ліцей, Класична гімназія при ЛНУ ім. І. Франка, Спеціалізована школа №28 з поглибленим вивченням німецької мови, Спеціалізована школа №81 ім. П. Сагайдачного з поглибленим вивченням англійської мови та Львівська академічна гімназія.
Кращими навчальними закладами Львівської області за результати ЗНО 2017 є: Новояворівський НВК, Дрогобицька гімназія ім. Б. Лепкого, Миколаївська гімназія, Новороздільська спеціалізована школа №4, Дрогобицький педагогічний ліцей, Бориславська державна гімназія, НВК «Школа І ступеня-гімназія ім. Андрея Шептицького м. Стрия».
Більшість із найкращих навчальних закладів Львівщини є або гімназіями, або спеціалізованими школами, однак вони (за невеликим винятком) за якістю навчання поступаються школам Львова. Випускники сільських шкіл здають ЗНО в середньому на 24 бали нижче, ніж випускники міських. Найменшим розрив є з географії – 19 балів, найбільшим – з математики (29 балів).
За результатами ЗНО дівчата (випускниці як сільських, так і міських шкіл) майже з усіх предметів отримують вищі бали, ніж хлопці. Винятком є лише хімія: середній бал дівчат на ЗНО із хімії складає 134, а у хлопців – 148. З фізики та географії різниця між балами випускниць та випускників - 5 та 6 балів, відповідно. Однак ЗНО із української мови/літератури, історії України та біології дівчата здають в середньому на 20 балів вище, ніж хлопці.
Загалом результати школярів Львівщини є значно вищими за середні по Україні. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, школярі Львівщини найкраще в Україні складають тести з укр. мови/літератури (25% випускників отримали 180 і більше балів), з історії України (13%), хімії (21%).
Серед 500 навчальних закладів області 128 шкіл отримали хороші результати ЗНО (більш ніж 15% випускників отримали високі бали), 172 школи - середні (5-15% випускників отримали високі бали) і 164 - низькі.
Приємно, що у складеному ZAXID.NET рейтингу серед 25 найкращих шкіл області за результатами ЗНО 2017 року з трьох предметів (математики, історії України та англійської мови) є Ходорівська ЗОШ 1-111СТ.№3 імені Героя України Романа Точина. 180 і більше балів отримали з англійської мови 41%, з історії України - 30% випускників цієї школи. Високий рейтинг ЗОШ №3 міста Ходорова серед навчальних закладів області - результат наполегливої праці педагогів та школярів, про що свідчать підсумки ЗНО, оприлюднені Українським центром оцінювання якості освіти. Зокрема, Сташків Ю.І. (укр.м/л -195, іст.Укр. – 197, англ.м. – 186), Канц С.-М. Б. (іст.Укр.- 191, англ.м. - 190), Вербовська С.В. ( укр.м/л – 194, англ.м. – 182), Яворська А.Т.(укр.м/л – 192, англ.м – 180), Милянович В.І. (укр.м/л -194, англ.м. – 182), Пероговська Х.А. (укр.м/л – 189, іст.Укр. – 184), Хміль Ю.А. (укр.м/л -186, біологія – 184, хімія – 183), Чорненька М.Я. (іст.Укр. -185) та ін, своїми знаннями довели, що достойні бути випускниками школи, яка носить ім»я Героя України Романа Точина.
М.Краївська

 

 

Стравчинада 2017
18-20 серпня цього року делегація Ходорівської об’єднаної територіальної громади на запрошення управи гміни Стравчин взяла участь у фестивалі «Стравчинада-2017». Особливістю цього візиту було те, що у складі делегації Ходорівської об’єднаної громади, яку очолював міський голова О.Коцовський, крім посадових осіб, представників депутатського корпусу, бізнесу, були: активний учасник Майдану, волонтер Р.Тітик, отець Микола Прунак, керівники структурних підрозділів, старости.
Неповторність, красу і самобутність класичних і народних традицій нашого краю з великим успіхом на фестивалі представили заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник і керівник відділу культури Х.Вівчар.
Отець Микола Прунак ревно стежив за дотриманням релігійних традицій - 19 серпня, на свято Преображення Господнього, відправив святкове Богослужіння, на якому були присутні  польські друзі, й за прадавньою традицією освятив фрукти.
Ходорівчани відвідали старовинне місто Кельце, гідний подиву європейський спортивний комплекс, сміттєпереробний завод, під час дружнього спілкування ознайомитися з європейським досвідом самоврядування.
М.Жовтанська

 

Хваліте Господа з небес!

Незважаючи на похмуру погоду, неділя 13 серпня була справді світлою, радісною та благословенною Богом для усіх, хто цього дня завітав до храму Покрови Пресвятої Богородиці села Вовчатичі Ходорівського деканату. Тут відбувся фестиваль духовної пісні «Хваліте Господа з небес!» за участю народних та аматорських колективів Ходорівської об’єднаної територіальної громади, організований відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради.
Парох храму Покрови Пресвятої Богородиці села Вовчатичі благословив величне духовне дійство у спільній молитві за мирне небо над Україною. Отець Микола Прунак звернувся до присутніх із проханням спільно «возвеличити Бога, віддати Йому славу через молитву і пісню» та побажав усім великого духовного піднесення.
Голова Ходорівської об’єднаної громади Олег Коцовський привітав господарів та гостей, подякував усім і висловив надію на те, що започаткований фестиваль передасть естафету іншим старостинським округам нашої громади та буде щорічним.
Заступник міського голови з гуманітарних питань О. Мельник підкреслила символічність першої зустрічі художніх колективів і церковних хорів об’єднаної громади у храмі Вербицького старостинського округу, адже, за її словами, «духовність і фольклорність – це єдине ціле, яке впроваджує культуру у майбуття, а майбутнє – це Бог, пісня ж – це любов». На думку заступника міського голови, українська культура і духовність найкраще проявляють себе в українській духовній пісні. О. Мельник побажала, щоб ця неділя подарувала усім «святість душ, просвітлення розуму і віру в Україну».
У святковому дійстві, яке розпочав народний хор «Дністряни» с. Піддністряни, взяли участь 22 колективи. Упродовж усієї концертної програми на символічну церковну сцену запрошували світські і церковні хори, вокальні ансамблі, тріо та квартети, солісти. Присутні вітали їх щирими теплими і дружніми оплесками. Артисти, у свою чергу, дарували їм незабутні хвилини духовної радості, тепла і любові. Глибоким духовним змістом були наповнені музичні твори, що зворушували серця глядачів і спонукали до роздумів над змістом людського життя, суттю християнської віри та незрадливою Божою любов’ю до кожного із нас. Особливо зачарували усіх пісні та соло на бандурі найменших учасників фестивалю – талановитих дітей та молоді, серед яких - учні Ходорівської дитячої школи мистецтв та студентка Державного Дрогобицького музичного училища. Надзвичайно приємно, що пісні-молитви линуть із дитячих уст від щирих дитячих сердець, у яких зароджуються зерна духовності.
Керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Ходорівської ОТГ Христина Вівчар назвала цей духовний захід фестивалем «добра і милосердя», побажала усім мирного неба і Божої ласки і вручила колективам-учасникам Подяки та пам’ятні подарунки – книги «150 думок митрополита Андрея Шептицького».
На завершення провідний методист відділу культури, ведуча фестивалю Наталія Павловська подякувала учасникам, керівникам народних колективів, господарям і гостям за «велич духовної пісні» і побажала: «Хай Божа милість Вас не минає, хай добро і пісня нас всіх об’єднає». Особливі слова вдячності за гостинність, мудрі та щирі поради звучали на адресу пароха храму Покрови Пресвятої Богородиці села Вовчатичі. Заступник міського голови з гуманітарних питань Ольга Мельник побажала отцю, «мудрому провіднику греко-католицької церкви, був світочем для праці» кожного з нас. Христина Вівчар вручила отцю Миколі Грамоту за плідну працю на духовній ниві.
Зі словом подяки організаторам, учасникам та гостям фестивалю виступив староста Вербицького старостинського округу Юрій Добуш. Отець М. Прунак висловив слушну думку, що «найбільшу подяку сьогодні складаємо Богові за те, що дав мудрості зібратися усім разом».
Завершилося величне дійство традиційним «Многая літа» і церковним гімном «Боже великий, єдиний…» у супроводі церковного хору храму святих Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам’яна міста Ходорова. Переконані, що спільні молитви підносяться високо та будуть вислухані Богом, а «справжнє свято душі» видалося на славу Божу.
М.Ганущак


Географія партнерських відносин Ходорівської ОТГ розширюється
Під час перебування у селищі Ратному Волинської області міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський підписав Договір про налагодження партнерських відносин і співпраці в економічній, гуманітарній, культурній сферах між Ходорівською міською об»єднаною громадою та Ратнівською селищною радою.
На запрошення селищного голови Ратного В.Кулика Ходорівська делегація на чолі з міським головою О.Коцовським, до складу якої входили: депутат міської ради В.Басараб,  секретар ради М.Гавінська, заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник, начальники відділу культури та земельних ресурсів Х.Кісіль, О.Лаб»як, керівник народної фото відеостудії «Луг» Б.Бирич, фотомитець В.Олеськів, народний гурт троїстих музик «Візерунки», старости Н.Януш, Г.Краївська, С.Соколик, Пивовар, Р.Сомик, Р.Зошій, перебувала на гостинній поліській землі впродовж двох днів – 15-16 липня. Протягом цього часу представники Ходорівщини мали нагоду поспілкуватися із сільськими головами, депутатами, працівниками органів місцевого самоврядування, ознайомитись із визначними історичними місцями, красою і мальовничістю лісів, озер Ратнівського району, гостинністю і щедрістю його мешканців: відвідали меморіальний комплекс жертвам фашизму й історичний музей у селі Кортеліси - вклонились пам’яті трьох тисяч жертв, яких 23 вересня 1942 року розстріляли німецькі окупанти, побували на пункті переходу кордону Доманове з Брестською областю Республіки Білорусь.
Делегація Ходорівщини взяла участь в урочистостях з нагоди відзначення 73-ї річниці визволення району від фашистських загарбників та 817- річчя селища Ратне. Разом з представниками влади і громадськості – селищним головою В.Куликом, головою Ратнівської РДА А.Харламповичем, керівниками обласних громадських організацій ветеранів О.Булавіним, І.Глущуком, представниками влади сусідніх Шацького та Старовижівського районів вшанували пам'ять загиблих покладанням квітів до Обеліска слави, пам’ятного Хреста борцям за волю та незалежність України, пам’ятника воїнам-афганцям, братських могил, побували на фестивалі фольклорних колективів Ратнівського району.
Під час урочистої частини Ратнівський селищний голова В.Кулик і міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський підписали Договір про налагодження партнерських відносин і співпраці між Ходорівською міською радою (об’єднаною територіальною громадою) Львівської області та Ратнівською селищною радою Волинської області, текст якого зачитала секретар ради М.Гавінська. Цим Договором обидві сторони задекларували свої наміри щодо здійснення обміну досвідом у сфері вдосконалення структури та діяльності органів місцевого самоврядування; налагодження партнерських контактів між органами місцевого самоврядування з метою пізнання історії, культурного різноманіття у формі спільних заходів та обміну досвідом в сфері культури, освіти, охорони здоров’я, спорту; вивчення економічного потенціалу з метою розвитку підприємницької діяльності обох територій.
Звертаючись до присутніх з вітальним словом, О.Коцовський наголосив, що ходорівчани пишаються своїм опільським краєм так, як ратнівчани – поліським, і закликав присутніх не боятися змін, бо майбутнє - за реформами. Міський голова подарував господарям картину із зображенням духовних святинь Ходорова. О.Мельник, Х.Вівчар, гурт «Візерунки» презентували ратнівчанам мистецькі дарунки Опільщини, які господарі свята вітали гучними оплесками і вигуками «браво!».

До відома. Селище Ратне, що налічує понад десять тисяч жителів, здобуло Магдебурзьке право ще в 1440 році. До складу Ратнівського району із центром у селищі Ратне входять 69 населених пунктів, у тому числі - два селища міського типу (Ратне і Заболоття), 67 сіл. По території району проходить державний кордон з Республікою Білорусь протяжністю 104 км і міжнародна автотраса Брест-Кишинів.
Ратнівщина славиться своїми лісами й озерами, працьовитими людьми. На території району 32 озера, протікає 3 річки.  Тут бере початок річка Прип»ять.
М.Краївська


Проща до Зарваницької Божої Матері
Десятий липневий ранок понеділка. З яким нетерпінням чекали його прочани, що думками і серцем були вже у стіп Зарваницької Божої Матері. Третій рік поспіль (загалом це сьома проща з Ходорова до Зарваниці) паломники моляться не тільки за спасіння своїх душ, душ своїх близьких і рідних, за щасливу долю дітей, а насамперед - за мир, кращу долю, стабільність в Україні, за спасіння нашого знедоленого народу, якому доводиться переживати лихоліття війни, втрати найкращих своїх синів.
Біля церкви святих Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам»яна панувала піднесена атмосфера. Це не дивно, адже багато прочан йдуть до Матінки Божої не вперше, а ті, що приєднуються, відчувають щось неймовірне, світле, чисте у своїх душах.
Дітей, молоді чимало - 26 чоловік з 35 учасників прощі. Серце і душа радіє, адже Бог і Матінка Божа завжди дослухаються до дитячих молитов і прохань. Наймолодша прочанка - дев’ятирічна Яна Недільницька сміливо крокувала зі своєю бабусею Любою Мимохід. У прочан уже склалася традиція, що бабусі ведуть своїх онуків, а батьки – дітей. Іринка Джура вчетверте йшла до Зарваниці з бабусею Любою Верескіною, Орися Янкевич з синочком Назарком і донечкою Марічкою, ініціатор й організатор прощі Марія Рожко - з донечкою Олею, похресниками та племінниками. Найстарша із прочан - Іванна Білоус у свій поважний вік жодного разу не поскаржилась, не сіла в автобус, тільки щиро і ревно молилася, як і ми всі, долаючи спеку, зливи і грози.
Отець-декан Мар»ян Черепанич відправив Службу Божу, а отець Василь Лужецький висповідав прочан, адже кожному із паломників хотілося йти Матінки Божої із чистою душею. З Божим благословенням та незмінними атрибутами – хрестом, хоругвою прощі (до поновлення якої долучились Володимир Олеськів, Василь Ковтало, Ігор Герасимів), українськими прапорами, Матінкою Божою попереду колона вирушила у нелегку дорогу. З нами йшов духовний наставник, учитель, помічник і порадник – отець Василь, який старався дохідливо роз’яснювати прочанам деякі факти з життя Ісуса, фрагменти з Біблії, Святого Письма. Вірним помічником о.Василю був незмінний «соловейко прощі» дяк с.Млиниська та с.Смогів Степан Ващишин з Жидачева. Пані Марія своїми порадами, добрим словом, усмішкою, підтримувала доброзичливу атмосферу під час ходи. Скільки терпіння, доброти, милосердя виявив водій Ярослав Король. Він не тільки вправно і терпляче складав наші сумки, а й підгодовував булочками на перепочинках (булочки, хліб, воду, консерви, ковбаси, транспорт, медикаменти спонсорували подружжя Петро і Таня Юськів, Леся Харишин, Емілія Сахарук, Наталя Білоус, Марія Кутна, Степан Ващишин, Марія Радик та інші Богові відомі жертводавці). Вправна господиня Оля Король завжди старалася приготувати щось смачне і корисне.
Прочани йшли звичним і знайомим маршрутом. Ніщо не могло зупинити нас: ні мозолі, ні стерті до крові ноги, ні спека, адже нас вела Матінка Божа - ми ніби ступали по її слідах. Перша зупинка - Рогатин: зранку - Служба Божа, причастя. З молитвами, піснями на прославу Матінки Божої, Ісуса вирушаємо в Куряни. Саме з о.Романом Климковичом і парафіянами цього села ми відсвяткували Петра й Павла. Лісники, що біля Бережан: прочани під проводом о.Василя, з-за підтримки Степана Губара з Галича щиро молилися біля кожної стації Хресної дороги, переживаючи заново всі Муки Хрестові.
Невелика зупинка біля місця, де загинула прочанка з Ходорова Є.Ворона. Щира молитва та запалена лампадка – і прочани вирушають далі. Попереду - Літятин. Там живуть дуже гостинні люди – сільський голова особисто розвозив прочан нас на ночівлю. Зранку настоятель храму св.Демитрія о.Олег Драган відправив Службу Божу, поблагословив нас, і ми з новими силами вирушили в дорогу.
Думка про те, що ось сьогодні зустрінемось із Небесною Покровителькою, надихала нас. Навіть сильна злива, громи і блискавки не змогли нас зупинити. З Матінкою Божою на руках та з молитвами на устах ми надвечір дійшли до Зарваницької Матінки Божої. Стомлені, брудні, але щасливі, з піснею на устах ми щиро вклонилися Їй, дякуючи за опіку і допомогу, благаючи подальшого заступництва, Божих ласк й опіки.
Щиро помолившись і поклонившись Матінці Божій, прочани пройшли Хресну Дорогу, відвідали Богослужіння у сільській церкві, монастирі, над кожним із паломників помолився монах о.Василь Юр. Відчувши полегкість і спокій в душі, ми з нетерпінням чекали зустрічі з Блаженнішим Святославом Шевчуком. Ось довгоочікувана мить – архієрейська Служба Божа за участю патріарха Святослава. Тисячі прочан, ловлячи кожне слово Блаженнішого, щиро молилися, бо вірили, що спільна молитва здатна побороти зло, а Святе причастя очистить душі і зміцнить віру.
Не один рік Бог наче випробовує нас на милосердя та добрі помисли. Два роки підряд прочани несли з собою знайдених кошенят, поки не віддали їх у добрі руки. Цього року до нас прибилося після Бережан ще й цуценя. Тринадцятирічний Назарко Янкевич (ходить на прощу з 9 років) з любов’ю ним опікувався, а Найда віддячувала всім ласкою, послушністю. Зараз собака живе у сім’ї Янкевичів у Ходорові. Це справді вчинок милосердя, людяності і доброти.
Багато хто з нас мав щастя відзначити найважливіший день у своєму житті - день народження у великій дружній прочанській родині. Марія Рожко, яка завжди докладає чимало зусиль для організації прощі (все продумає, зважить), приготувала сюрпризи кожному імениннику.
Цьогоріч сповнилась багаторічна мрія ходорівських прочан - разом з ними до Святого місця вирушив парох села Бортники отець Василь Лужецький.
Приємно констатувати той факт, що росте достойна зміна паломників – діти, що йдуть за покликом Бога. Дехто з них мріє стати священиком і водити прочан до Святих місць.
Складаємо доземний подячний поклін Господу Богу, Матінці Божій, усім Небесним Заступникам, о.Василю, священикам, щирим людям, котрі нас зустрічали і проводжали, за нас молилися і вболівали, усім жертводавцям, водію Ярославу Королю, а також кожному прочанину за спільні молитви, пісні, підтримку, усмішку та допомогу.
Світлана Кухарська


Школярі вчились дбати про навколишнє середовище … англійською
Волонтери із Туреччини та Єгипту разом із представниками Міжнародної молодіжної громадської організації AIESEC в Україні (Локальний комітет AIESEC Тернопіль) впродовж двох тижнів працювали у Ходорівській ЗОШ 1-111ст.№3 ім. Героя України Р.Точина.
Пропонуємо читачам розповідь ініціатора й організатора впровадження цього проекту у Ходорові Олени Баторик.
Цього літа, з впевненістю можу сказати, досягла однієї маленької цілі - бути корисною суспільству, яке мені не байдуже. Заздалегідь запланувавши проект міжнародної молодіжної організації AIESEC в Україні, зокрема локального комітету AIESEC Тернопіль "EcoMind", який мав би проводитись лише у Тернополі, й уявити не могла, який результат він принесе та ще й у рідному Ходорові!
Дякуючи дирекції ЗОШ I-II ст. №3 ім. Героя України Романа Точина та людям, яким мої ідеї здались цікавими, спільними зусиллями ми спромоглись зворушити екологічну свідомість у діток, що і було головним завданням проекту.
 Разом з іноземними волонтерами з Туреччини та Єгипту і дітьми ми стали великою сім'єю. Години, проведені разом у стінах школи, парках та на спортивних майданчиках міста, дуже зблизили всіх нас -  навіть мовний бар'єр не завадив спілкуванню, яке велось виключно англійською.
Протягом всього періоду проекту в Ходорові ми вивчили стільки корисної інформації про різні види енергії, переробки, забруднення і їх вирішення, цілі сталого розвитку, а також культуру далеких і незнаних нам країн. Разом із волонтерами школярі займались не лише важливими теоретичними питаннями, а й практичними видами діяльності, проводили час на свіжому повітрі з танцями і спортом.
Щиро вірю у те, що ми разом зуміли розбудити наше місто і можемо бути впевненими у майбутньому поколінні, яке буде дбати про навколишнє середовище і лише зменшувати кількість тих проблем, які нас оточують.


 Наша гордість

Анастасія Харчос, учениця Ходорівської ЗОШ I-III ступенів №3 ім.Героя України Романа Точина, стала переможцем обласного конкурсу науково-дослідницьких робіт імені Мілени Рудницької "Жінка і нація" у номінації "Жінка в новітній історії України".
Анастасія під керівництвом свого наукового наставника Зоряни Іванівни Лобойко досліджувала біографію ходорівчанки Марії Шудрави, яка за свою підпільну працю була нагороджена орденом Лицаря Бронзового Хреста заслуги УПА. Школярці хотілось, щоб люди, читаючи про таких видатних людей, розуміли, що вони не шкодували свого життя, щоб наша Батьківщина стала незалежною, багатою та квітучою державою!

 Непоправне
21 серпня о 22:25 у місті Ходорові в місцевому озері втопився під час купання мешканець с. Вовчатичі, 1979 року народження
Як повідомляє прес-служба ГУ ДСНС України у Львівській області, чоловік був на риболовлі. 22 серпня тіло потопельника витягнуто на поверхню. Обставини події уточнюються.

У світі спорту
Дитячий шаховий фестиваль
У приміщенні шахового клубу Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбувся другий дитячий шаховий фестиваль за участю 13 навчальних закладів Ходорівської ОТГ, приурочений до Міжнародного дня шахів.
Юні шахісти в турнірах різних вікових груп, окремо серед юнаків та дівчат, виборювали 29 призових місць.
Переможцями турнірів стали: В.Закорчемний, Б.Терлак, В.Терлак, М.Деркач, М.Савка (Ходорів), Д.Люшненко, А.Стах (Отиневичі), М.Паздерська (Грусятичі), А.Лушпак (Городище).
Другі місця здобули: А.Сиротюк, В.Проців, І.Завада (Вовчатичі), А.Добруник (Дев’ятники), М.Морохівська (Ходорів), М.Барнась, С.Голівчак, М.Шолубко, М.Заставна (Отиневичі).
Третіми були: А Гураль, М.Іваніцька, М.Антоник (Отиневичі), Д.Лесів, Р.Філіповський (Ходорів), В.Верес, О.Паздерська (Грусятичі), Б.Кузик (Заліски), М.Стахів (Бортники).
Переможці і призери усіх турнірів та наймолодші учасники змагань нагороджені грамотами та медалями. Грамотами відзначили і керівників шкіл, вчителів та батьків, які долучилися до цього свята. шаховий турнір відбувся за сприяння Ходорівської міської ради.
О.Гулей


Ходорівчани втретє здобули кубок району з шахів
Щорічний традиційний кубок району з шахів, присвячений Дню Незалежності України, відбувся 20 серпня у шаховому клубі ЗОШ 1-111ст.№1 міста Ходорова.
У змаганнях взяли участь шість команд – у кожній по п’ять учасників. На правах господарів ходорівчани виставили дві команди, в тому числі – ветеранів. Боротьба велась за швейцарською системою – у вісім турів по дві партії у кожному. Кожному учаснику відводилось на першу партію 15хв., на другу – 5 хв.
У результаті напруженої боротьби перше місце, набравши 49 очок, заслужено здобула команда Ходорова. Честь міста захищали: Д.Ратич, Ю.Лешко, Т.Григорян, М.Федоришин, В.Тягун. Відставши на 4,5 очка, друге місце посіла команда Рогатина, яку очолює кандидат в майстри спорту Є.Трушак. Крім нього за команду Рогатина виступали: М.Людкевич, В.Головко, М.Семаль, П.Кухта. На третьому - ветерани Ходорова: Б.Лешко, В.Ковтало, В.Турчин, В.Терлак, О.Гулей, З.Пшик. Наступні місця посіли: Гніздичів, Любша та Жидачів.
В особистому заліку перше місце зайняв Є.Трушак (Рогатин), друге – А.Кобрій (Гніздичів), третє – Д.Ратич (Ходорів), четверте – Ю.Лешко (Ходорів), п’яте – І.Березовський (Любша), шосте – І.Пиріг (Гніздичів).
Усі призери в особистому заліку, а також команди та їх учасники нагороджені грамотами та грошовими преміями.
Перехідний кубок району з шахів назавжди залишиться у Ходорові, оскільки команда Ходорова втретє поспіль його здобула.
Змагання відбулись за сприяння та фінансової підтримки Ходорівської міської ради. Шахісти вдячні директору Ходорівської ЗОШ №1 за надані приміщення.
О.Гулей


Вітання
Шановні, В.Р.Сомик, Н.Р. Синишин, Б.С.Дребот, М.С.Горачек, А.Я. Василенко, О.І. Матулка, А. Т.Ничка, Л.М. Охнич, Я.М. Костур, М.Д. Рожко, В. В.Г.Ревер, П.А. Панат, Р.В. Жуковський.
Щиро вітаємо Вас із днем народження. Бажаємо енергійності і невтомності у добрих починаннях, завзятості і неспокою у душі, щирості і турботливості у стосунках із людьми, щедрості на добро. Нехай Господь Бог дарує Вам мир, щастя, здоров’я, світлу радість та родинні гаразди.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет, 
голова Ходорівської об’єднаної
територіальної громади
О.Коцовський


Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
25.06 – Кошкарова Діана Вадимівна (Ходорів)
02.07 – Хай Іван Михайлович (Ходорів)
03.07 – Боднар Тимофій Тарасович (Вербиця)
04.07 – Дідух Максим Володимирович (Жирова)
06.07 – Фіалковський Богдан Богданович (Ходорів)
06.07 – Сурменко Дмитро Юрійович (Ходорів)
07.07 – Дендерис Іван Назарович (Бориничі)
07.07 – Горбовий Марко Назарович (Ходорів)
08.07 – Шоробура Тимофій Михайлович (Бортники)
11.07 – Яворська Аліна Андріївна (Отиневичі)
14.07 – Арідова Ангеліна Сергіївна (Ходорів)
14.07 – Влах Мілана Тарасівна (Ходорів)
23.07 – Левицька Юлія Олегівна (Ходорів)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.

Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
29.06 – Пшик Ю.А., 1932рн. (Отиневичі)
30.06 – Співак І.Ф, 1933рн. (Городищенське)
30.06 – Василенко Я.А, 1931рн. (Добрівляни)
01.07 – Давидів М.Р, 1936рн. (Вовчатичі)
01.07 – Гураль Я.В, 1949рн. (Дев»ятники)
01.07 – Пашко Г.І, 1921рн. (Кам»яне)
04.07 – Балян І.С, 1935рн (Ходорів)              
05.07 – Досяк А.С, 1965рн. (Ходорів)
05.07 – Павлів А.С, 1939рн. (Ятвяги)
05.07 – Нагнибіда Л.Я, 1932рн (Ходорів
06.07 – Нагірна П.І, !935рн (Вовчатичі)
07.07 – Бирич М.І, 1959рн. (Ходорів)
07.07 – Козишин Й.І, 1932рн. (Загірочко)
08.07 – Новогольник А.В., 1934рн. (Дев»ятники)
09.07 – Приймак М.А, 1939рн. (Бортники)
09.07 – Стеців Є.А, 1922рн. (Дуліби)
10.07 – Томашевська М.Й, 1929рн. (Жирова)
11.07 – Баль М.М, 1954рн. (Загірочко)
12.07 – Матуш І.М, 1935рн. (Ходорів)
12.07 – Тимків Ю.М, 1929рн. (Ходорів)
12.07 – Гривнак А.І, 1934рн (Ліщин)
15.07 – Блюсович А.І, 1943рн. (Ходорів)
17.07 – Балян І.Т, 1932рн. (Демидів)
17.07 – Марків С.С, 1939рн. (Букавина)
18.07 – Цьонь В.Й, 1951рн. (Вибранівка)
18.07 – Чистяков В.П, 1947рн. (Ходорів)
18.07 – Крижанівська О.І, 1946рн (Бориничі)
20.07 – Гураль М.М, 1955рн. (Дуліби)
20.07 – Даниляк І.П, 1941рн. (Ходорів)
21.07 – Марушій М.М, 1940рн. (Загірочко)
24.07 – Коновалець М.С, 1929рн. (Ходорів)
25.07 – Рак К.Ф, 1923рн. (Підліски)
27.07 – Пундор М.Г, 1940рн. (Руда)
27.07 – Салій М.М, 1938рн. (Городище)
28.07 – Макогін А.В, 1968рн. (Ч.Острів)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.


Немає коментарів:

Дописати коментар