середу, 27 вересня 2017 р.


                   Народний часопис «Ходорівщина»,
           вип.17 (382) від 26.09.2017р.

Ходорівщина відроджується
За цей рік у Ходорівській об’єднаній громаді реалізовано ряд проектів і програм. Зокрема, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури Ходорівської ОТГ для потреб громади придбали екскаватор-навантажувач «БАМ-2014» на базі трактора МТЗ-892.2 з навісним обладнанням, який перебуватиме на балансі КП «Ходорівське управління комунального господарства»; медичне обладнання для реанімаційного відділення, проводиться капітальний ремонт дорожнього покриття території Комунального закладу охорони здоров’я «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради.
З метою покращення транспортно-експлуатаційного стану доріг на території Ходорівської об’єднаної громади втілюється Програма з ремонту автомобільних доріг загального користування. Згідно з тендерами на виконання робіт, проведеними у серпні 2017 року, виконавцями робіт стали: ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер» (Кологори – Лучани), ТДВ «ШРБУ 65» (Вибранівка – Отиневичі, Нові Стрілища – Ходорів (на ділянці Ходорів – Отиневичі)). Повторно Ходорвська міська рада очікує на результати тендеру на проведення ремонту дороги Березина – Ходорківці.
Проводяться роботи з облаштування спортивного майданчика з штучним (наливним) покриттям у житловому масиві  «Троянда» міста Ходорова.
Це далеко не весь перелік реалізованих цього року проектів. Однак з впевненістю можна стверджувати, що стільки робіт, скільки виконано у 2017 році, не проводилось на Ходорівщині за всі роки незалежності.



Сесія Ходорівської міської ради



На ХУ11 сесії У11 скликання Ходорівської міської ради розглядались питання формування бюджету, роботи ради, господарського комплексу, комунальної власності, регуляторної політики, земельні та інші і були прийняті відповідні рішення.
Бюджетні питання:
*Внести зміни до показників міського бюджету, затверджених рішеннями Ходорівської міської ради від 22.12.2016 р. № 556 «Про бюджет Ходорівської міської ради на 2017 рік», від 11.07.2017 №1083 «Про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету». Внести відповідні зміни до переліку об’єктів, фінансування яких проводиться за рахунок бюджету розвитку, та переліку програм, які будуть фінансуватися за рахунок коштів міського бюджету у 2017р.
*Затвердити рішення виконавчого комітету Ходорівської міської ради та розпорядження міського голови, прийняті у міжсесійний період:
-  рішення ВК Ходорівської міської ради № 145 від 27.07.2017р. «Про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету на 2017р.»;
-   розпорядження Ходорівського міського голови № 3-087 від 17.07.2017р. «Про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету на 2017р.»; № 3-098 від 16.08.2017р. «Про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету на 2017р.».
*Затвердити проекти, що реалізуватимуться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури Ходорівської ОТГ:
- «Придбання техніки спеціального призначення (екскаватор-навантажувач «БАМ-2014» на базі трактора МТЗ-892.2 з навісним обладнанням та двох спецавтомобілів по збору та вивезенню побутових відходів «ВЛІВ МІКРО 9-10 MZ 4371» на базі МАЗ 4371) для КП «Ходорівське УКГ».
- «Капітальний ремонт дорожнього покриття території Комунального закладу охорони здоров’я «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради».
- «Придбання медичного обладнання для КЗ ОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради».
- «Реконструкція покрівлі (заміна м’якої на шатрову) головного корпусу КЗ ОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради».
*Впровадити в Ходорівській ОТГ сучасну модель адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення.
*Внести зміни до структури Ходорівської міської ради та її виконавчих органів, затвердженої рішенням ІХ сесії VIII скликання Ходорівської міської ради від 22.12.2016р. №562 (із наступними змінами): перейменувати «Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Ходорівської міської ради» на «Відділ житлово-комунального господарства виконавчого комітету Ходорівської міської ради» із збереженням штатної чисельності; створити «Відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Ходорівської міської ради» із статусом юридичної особи та «Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Ходорівської міської ради» без права юридичної особи. В апарат управління Ходорівської міської ради ввести посаду «уповноважений представник із захисту прав дітей».
Питання роботи ради:
· Підтвердити членство Ходорівської ОТГ у Всеукраїнській асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».
· Вступити до Асоціації об’єднаних територіальних громад.
Питання господарського комплексу, комунальної власності, регуляторної політики:
*Внести зміни до рішення Ходорівської міської ради №568 від 22.12.2016 р.: доповнити Перелік об’єктів, які перебувають в комунальній власності Ходорівської міської ради (ОТГ), що підлягають продажу (передачі в оренду) в 2017р., включивши 5 об’єктів: шкільний будинок (с.Вибранівка), нежитлова будівля приміщення складу Вибранівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (с.Вибранівка вул.Шкільна,145), будівля центральної іригаційної станції (м.Ходорів, вул.Чорновола), центральна збірна іригаційна станція (м.Ходорів, вул.Чорновола), будівля для обліку електричної енергії іригаційної станції (м.Ходорів, вул.Чорновола).
* Внести зміни до Плану діяльності з підготовки проектів регулярних актів на 2017 рік, затвердженого рішенням міської ради від 22.12.2016р. №569, включивши проект «Положення про конкурсний відбір об’єктів оціночної діяльності в сфері оцінки земель на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади» (Мета прийняття регуляторного акту - врегулювання процедури відбору об’єктів оціночної діяльності в сфері оцінки земель на території Ходорівської ОТГ. Термін підготовки – ІІІ-ІУ квартал 2017 року. Відповідальний за розробку регуляторного акту - відділ земельних ресурсів Ходорівської міської ради).
Виготовлення і затвердження проектно-кошторисних документацій:
*Дати дозвіл виконавчому комітету Ходорівської міської ради на виготовлення проектно-кошторисної документації:
- «Капітальний ремонт народного дому в с.Вовчатичі Ходорівської міської ради Львівської обл».
- «Капітальний ремонт опалення народного дому в с.Бортники Ходорівської міської ради Львівської обл.».
- «Реконструкція покрівлі (заміна м’якої на шатрову) приймального відділення головного корпусу КЗ ОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської обл.».
*Затвердити проектно-кошторисну документацію:
- «Капітальний ремонт прибудинкової території комунального навчального закладу Ходорівської міської ради Львівської обл. ЗОШ-I-III ст. №8 с.Вибранівка Ходорівської міської ради Львівської обл.».
- «Реконструкція покрівлі (заміна м’якої на шатрову) головного корпусу КЗ ОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської обл..».
- «Облаштування (реконструкція) спортивного майданчика з штучним покриттям (наливним) на вул.Волошина в м.Ходорів Львівської обл.».
- «Поточний ремонт тротуару на вул.Шевченка в м.Ходорів Львівської обл.».
- «Поточний ремонт дороги на вул.Львівській в м.Ходорів Львівської обл.».
- «Капітальний ремонт дорожнього покриття території КЗ ОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради Львівської обл.».
 Земельні питання:
*Дати дозвіл виконавчому комітету Ходорівської міської ради на виготовлення генерального плану сіл Ятвяги та Юшківці Львівської обл.
*Затвердити містобудівну документацію «Генеральний план с.Вовчатичі Львівської обл.».
*Дати дозвіл на розроблення детального плану території визначення планувальних обмежень та параметрів забудови земельної ділянки для розміщення індивідуального житлового будинку з господарськими спорудами: Магунь В.М (вул. І.Франка, с. Дев’ятники); Ярема М.М. (вул. Хутір,10, с.Городище); Галабут Л.К. (вул. Сосюри,15, м. Ходорів).
*Дати дозвіл на розроблення детального плану території визначення планувальних обмежень та параметрів забудови для обслуговування нежитлової будівлі – кафе-піцерії у м. Ходорів, вул. Стуса В, 13 «Ж» (Тітик Т.В.).
*Затвердити детальний план території:
-   будівництва й обслуговування модульної твердопаливної котельні та дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду в с. Бортники (ТзОВ «Нігаз»);
-  розміщення кварталу індивідуальної житлової забудови с. Вовчатичі, с. Бориничі;
-  обслуговування храму св.Йосафата УГКЦ с. Жирова та дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування;
-  реконструкції та будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення садівництва у м. Ходорів, вул. Грушевського,24 та дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність (Балуку В.Р.);
*Дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства: Буняк О.В. (урочище «До границі», с.Юшківці); Заставний І.Б. (урочище «Шарабурове», с.Вибранівка); Колодій Р.Р. .Вибранівка); Коцінська С.І. (с.Дев’ятники); Мазовський П.С. (с.Бориничі); Остапенко Г.С. (с.Жирова); Патик Г.Ф. (с.Жирова); Грицило І.В. (с.Вибранівка); Ткаченко В.М. (с. Вибранівка).
*Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передати її у безоплатну власність для ведення особистого селянського господарства: Боднар Н.В. (с Вербиця); Грицьків Г.Г. (с. Демидів); Радик Г.А. (с.Жирова); Сильвестер Н.В. (с. Голдовичі); Сильвестер А. В. (с. Голдовичі); Конвіцький Я.М. (с. Ч.Острів); Чайка М.В. (с. Ч.Острів); Підгайний В.М. (с. Вербиця).
*Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту у м. Ходорів на вул. Шевченка,35 (КП «Ходорівське УКГ»).
*Затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для передачі її у безоплатну власність для ведення особистого селянського господарства: Закорчемний М.С. (с. Сугрів); Вельгуш З.П. (с.Садки).
*Дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у безоплатну власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд: Дронь Ю.І. (м. Ходорів, вул. Патріотів,5); Казимирів З.С. (м. Ходорів, вул. Героїв України,1).
*Затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для передачі її у безоплатну власність для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд: Заремба О.С. (с. Ліщин, вул. С.Стрільців,34); Лалак Р.Я. (с.Жирова, вул. Стрийська,128); Пашко Г.П. (с. Вербиця); Лалак К.С. (с.Жирова, вул. Шевченка,69); Білоус М.Р. (с.Жирова, вул. С.Стрільців,47); Стручинська Г.В. (с.Жирова, вул.Шевченка,130); Білоус Я.М (с.Жирова, вул. С.Стрільців,121); Стручинський Б.Б. (с.Кам’не, вул.Дністрова,116); Кадничанська О.І. й Хрептик І.І. (спільна часткова власність, с.Жирова, вул.Шевченка,21); Вельгуш З.П. (с.Садки); Краївський А.Й. (с. Загірочко, вул. Зелена,7); Чорненький П.Я. (с.Загірочко, вул. Грушевського,93); Баландович М.Т. (с. Бориничі, вул. Ковпака, 9), Радик Г.А. (с.Жирова, вул. С.Стрільців,43); Любезна А.В. (м. Ходорів, вул. С.Бандери,26); Пукалець М.С. (м. Ходорів, вул. Франка І.); Свист Е.Й. (с.Садки, вул. Шевченка, 15).
*Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд: Любінецький О.Р. (м. Ходорів, вул. Патріотів,17); Москаль Г.І. (м. Ходорів, вул. Н.Кобринської, 13); Ставничий А.Я. (м. Ходорів, вул. Патріотів,20); Андрешків Л.М. (с. Молотів, вул. Лугова,6).
*Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність із зміною цільового призначення з «11.03 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств» на «02.05 для будівництва індивідуальних гаражів»: Бойчук Я.Б. (м. Ходорів, вул. Стрілецька,28-а/24); Волчастий О.Я. (м.Ходорів, вул. Стрілецька,28-а/6); Гундер Ж.П. (м. Ходорів, вул. Стрілецька,28-а/47).
*Вилучити з користування земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства: Мрака М.М. (урочище «За цвинтарем», с.Вовчатичі); Патик Г.Ф. (с.Жирова).
*Відмовити ПАТ «Концерн Галнафтогаз» у наданні згоди на продаж шляхом викупу та проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,3600 га для обслуговування цілісного майнового комплексу АЗС у м. Ходорові на вул. Шевченка,12 "а».
Різне:
*Відхилити заяву Могильного В.Г. щодо дострокового складення ним повноважень депутата Ходорівської міської ради VІІІ скликання, обраного в багатомандатному виборчому окрузі за виборчим списком Жидачівської РО ПП “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА“СОЛІДАРНІСТЬ».
*Направити звернення депутатів Ходорівської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо здійснення органами виконавчої влади державного нагляду (контролю) за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України.
*Підтвердити дію п.3 рішення ХІІІ сесії VІІІ скликання Ходорівської міської ради від 27.04.2017 року №875 щодо внесення змін до рішення ІХ сесії VІІІ скликання Ходорівської міської ради від 22.12.2016 року №564 з 01.05.2017 року: п.1 доповнити «- в окремих випадках до державних і професійних свят та ювілейних дат» та змінити «- щомісячну премію в розмірі 100% до посадового окладу» на «- щомісячну премію в розмірі 150% до посадового окладу»; п.2 вказаного рішення доповнити «- у відповідності до Положення про преміювання, надання допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань працівників Ходорівської міської ради».
М.Краївська

Понад добу жителі Ходорівщини перебували у тривозі за зниклого 20 вересня близько 14 години хлопця – Віталія Андрійовича Дунька, 26.09.2005 року народження, учня шостого класу Новосільцівської ЗОШ 1-11ступенів. Припущення були різні, адже хлоп’я не вперше вирушало у мандри.
До пошуків залучили підрозділи поліції та рятувальників, які разом з місцевими жителями обійшли всі округи села. За хлопчика переживали односельці, однокласники, вчителі, які характеризували Віталика, як дуже здібного учня, правда, дещо замкнутого. За нього молилися у місцевих церквах. Отець Роман Тимчишин, адміністратор парафії Різдва Христового с. Новосільці, розповів, що хлопець щонеділі ходив до церкви, співав на хорах. Його малюки із зображенням храму випромінюють радість і світло.
Все закінчилось добре. Малий мандрівник надвечір 21 вересня повернувся додому. Радісна звістка вмить розлетілась через соціальні мережі. Заспокоїлись тисячі людських сердець, не говорячи про батьків. Однак цей випадок є попередженням і застереженням, як для батьків, вчителів, так і для соціальних служб, влади: у сучасних дітей надзвичайно тендітна психіка, особливо у перехідний період, тому необхідно з особливою увагою і піклуванням ставитись до них.
М.Краївська


На нашому прикладі вчаться працювати
Одразу ж після урочистостей з нагоди першої річниці створення Ходорівської ОТГ, 12 вересня, до нас з навчально-ознайомчим візитом навідались гості з Миколаївської області.
Як годиться, ходорівчани разом з міським головою О.Коцовським хлібом-сіллю вітали миколаївську делегацію на в’їзді у місто. Представники органів місцевого самоврядування, в т.ч. – ОТГ, бюджетних установ, засобів масової інформації Миколаївщини побували у структурних підрозділах Ходорівської міської ради – ЦНАПі, відділах культури, освіти, житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування, й отримали чіткі відповіді на всі питання, що їх цікавили.
 Під час короткої екскурсії, яку провів сам міський голова, приїжджі ознайомились з визначними місцями невеличкого галицького містечка - центру Ходорівської ОТГ. Гості помолились на могилі Героя України Р.Точина, вклонились пам’яті Лицарів Революції Гідності на Алеї Слави Героїв Небесної Сотні Львівщини, відвідали міський міні-ринок, були захоплені величчю храму Святих Володимира й Ольги, міських пам’ятників, красою реконструйованих Палацу культури й стадіону «Будівельник».
Представники Миколаївщини з цікавістю і захопленням оглянули експозицію кімнати національного відродження міського Палацу культури. Особливе враження на них справив концерт-експромт аматорів художньої самодіяльності Ходорівської ОТГ за участю заступника міського голови з гуманітарних питань О.Мельник, керівника і провідного методиста відділу культури Х.Вівчар і Н.Павловської, вихованців Центру творчості – Р.Буняка і танцювального колективу, дуету бандуристок у складі О.Шпирко і Н.Краївської, народних колективів –вокального ансамблю «Ромашка» і гурту троїстих музик «Візерунки».
Цікавим і корисним, як для гостей, так і для господарів, було обговорення переваг і проблем децентралізації. Голова об’єднаної громади О.Коцовський розповів про структуру і бюджет Ходорівської міської ради, наголосивши, що формування структури і підбір кадрів є запорукою ефективності роботи об’єднаної громади. Важливо, що старости, члени виконавчого комітету Ходорівської міської ради, є повноправними господарями у старостинських округах: жодне рішення не приймається без їх погодження. Саме за згодою старост субвенція на розвиток громади була спрямована на медицину і придбання техніки спеціального призначення - екскаватора і двох сміттєвозів.
Бюджет об’єднаної громади складає майже 150 мільйонів гривень. 18 млн.грн. – це додаткові надходження за рахунок участі у проектах. Ці кошти спрямовані на освіту, медицину, культуру, підтримку релігійних громад, спорту, співфінансування мікро- та соціальних проектів. У селах Ходорівської ОТГ будують дитячі і спортивні майданчики, ремонтують школи і ФАПи, дороги, відновлюють освітлення, відкривають відділення дитячої школи мистецтв, Центру творчості, ДЮСШ. Підтримка народного депутата України А.Кота, співпраця з підприємцями, громадськими організаціями, за словами О.Коцовського, є запорукою успішного розвитку Ходорівської громади.
Міський голова О.Коцовський, секретар ради М.Гавінська, заступник міського голови О.Мельник, старости Вербицького та Вибранівського старостинських округів Ю.Добуш та Р.Зошій, начальник та заступник начальника відділу фінансів І.Глушко та С.Герман відповіли на запитання гостей з Миколаївщини, що стосувались фінансування бюджетних установ, надання земельних ділянок учасникам АТО, роботи комунальних підприємств, землевпорядної служби та центру надання адміністративних послуг, відшкодування пільгових перевезень, харчування дітей пільгових категорій, плати за землю, написання проектів.
Прощаючись, представники Миколаївщини зізналися, що були приємно вражені щирістю і теплотою прийому ходорівчан, завзяттям й ентузіазмом лідера Ходорівської ОТГ О.Коцовського, котрий майже весь день провів з ними. Гості отримали не тільки текстові інформаційні матеріали і фахові відповіді на численні запитання щодо специфіки створення, організації ефективної роботи об’єднаних громад, а й багато позитивних емоцій від спілкування з ходорівчанами.
М.Краївська


Міжнародний конкурс «Мій рідний край»

Міжнародний конкурс «Мій рідний край» двадцять років об'єднує молодь України й зарубіжжя. Започаткований у 1997 році Союзом українок конкурс впродовж двох десятиліть об’єднав понад чотири тисячі школярів і студентів з України і зарубіжжя. Творчим ужинком дослідницьких змагань молоді є тринадцять збірників робіт переможців і три окремі видання, присвячені титанам нації Т.Шевченкові й І.Франкові. Особливо приємно, що одними з перших у золотоглавому Києві нагороди отримували ходорівські школярі – Р.Урус й О.Вакулюк. У різні роки переможцями конкурсу «Мій рідний край» ставали ходорівчани І.Яворська і Л.Саляк, І.Калинець і Д.Витрикуш, Я.Колодницька.
16 вересня у сесійному залі Львівської міської ради відбулось підведення підсумків ХХ Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді «Мій рідний край», яке співпало із святкуванням 100-річчя створення найбільш діяльної громадської організації - Союз українок, що надало ще більшої ваги дійству.
Урочистості з побажаннями конкурсантам служити Богу і народу своїм талантом благословив отець Михайло Гайвак. З вітальним словом до присутніх звернулися незмінна голова конкурсної комісії, заступник голови Союзу Українок України Р.Федак, народний депутат України О.Юринець, голова Союзу українок України О.Хомик, голова Організації українських жінок у Великій Британії М.Фінів, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою І.Ключковська, представник Національної ради жінок України В.Цвид, заступник голови конкурсної комісії, директор Львівського навчально-методичного центу освіти О. Приставська та ін.
Конкурсна комісія, до складу якої входять відомі науковці, вчителі, громадські діячі, проаналізувала 290 наукових, дослідницьких, пошукових, творчих робіт юнаків і дівчат з 22 областей України та Італії і визначила переможців у 16 номінаціях.
 «Зіркою» цьогорічного конкурсу «Мій рідний край» стала юна італійка українського походження – дев’ятирічна Софія Лоренцо. Вона отримала найвищу нагороду - «Перлина конкурсу» у номінації «Ми – горда нація», досліджуючи життя і творчість Лесі Українки у роботі «Незабутня подорож з екскурсом у минуле».
У числі кращих - представниці Ходорівської об’єднаної громади. У номінації «Етнографічне дослідження» друге місце здобула Роксолана Теодоровська, учениця Піддністрянського НВК ім. братів Олійників (науковий керівник Л.Зубрицька), за пошуково-дослідницьку роботу «Вишивка – життєдайне джерело національної культури». Анастасія Харчос, учениця Ходорівської ЗОШ 1-111 ст.№3 ім. Героя України Р.Точина, посіла друге місце у номінації «Ми – горда нація» за пошуково-дослідницьку роботу «Марія Шудрава – Лицар Бронзового Хреста заслуги УПА» (науковий керівник Л.Лобойко).
Юних дослідників і науковців, їх наставників-педагогів нагороджували грамотами Союзу українок України, цінними подарунками, кращих з кращих - подяками міського голови й Львівської ОДА, медалями Національної ради жінок України, ювілейною монетою ім.Д.Галицького, стипендіями Організації українських жінок у Великій Британії.
Особливі слова вдячності і пошани лунали на адресу жінки-легенди, жінки-патріотки Ростислави Федак, котра всі свої таланти спрямувала для служіння Богу, Україні і своєму народу.
Усі відзначені нагородами конкурсні роботи учнівської та студентської молоді опубліковані у збірнику «Мій рідний край-2017». Окремим розділом у збірнику подані роботи, присвяченні 100-річчю Союзу українок, видатним жінкам України.
Як справедливо зазначила голова Союзу українок України О.Хомик: «Двадцять років ідея святості рідної землі гуртує в Україні і поза нею істинних її патріотів, які демонструють особливе, душевно пережите осягнення того, що своє, до щему близьке і сокровенне. Адже минуле, сьогодення і погляд у майбутнє у неперевершених дослідницьких роботах немов би формують єдиний величний образ матері-України. Кожна праця - це глибоке внутрішнє переживання, виявлене у триєдиній гармонії авторської думки, серця і душі».
М.Краївська


З піснею по житті

Напередодні свого 60-ліття композитор, виконавець Богдан Дремлюх разом з дружиною завітав у рідне місто Ходорів, де живуть його батьки і сестри, друзі, чисельні шанувальники творчості з презентацією пісенного CD альбому «Мій рідний край».
Богдан і Надія Дремлюхи – емігранти четвертої хвилі еміграції  українців у Канаді. Очевидно, вони не випадково вибрали саме цю країну, де проживає один мільйон триста тисяч українців, які свято бережуть свої національні традиції. Багато відомих політичних, громадських і культурних діячів Канади мають українське коріння і пропагують українську ідею у світі. Подружжя Дремлюхів одразу ж після переїзду активно влилося у культурне життя української діаспори. Пан Богдан – соліст гурту «Друзі», неодноразово брав участь у благодійних концертах, з успіхом виступав на Всеукраїнському фестивалі у Торонто.
17 вересняу Палаці культури міста Ходорова на свято пісні чисельно зібралися ходорівчани, рідні, друзі, однокласники, шанувальники творчості самобутнього композитора і виконавця Богдана Дремлюха, який приурочив свій творчий звіт до річниці створення Ходорівської об’єднаної громади.

Концерт-зустріч, концерт-спогад, який вела дружина композитора – пані Надія, відбувся у надзвичайно теплій родинній атмосфері. У програмі презентації, основу якої склали авторські пісні Б.Дремлюха, прозвучали народні, патріотичні твори. Окрасою свята став виступ композитора і скрипаля Віктора Гука, вихідця із містечка Монастириська, що на Тернопільщині, якого доля поєднала з нашим земляком у далекій Канаді.
Розпочався захід дуже зворушливо. Пісню «Рідний край» автор присвятив присутнім у залі своїм батькам, які виховали трьох прекрасних дітей і нещодавно відзначили 60-літній ювілей подружнього життя. Дороги, які впродовж життя ведуть самодіяльного композитора з далеких країв до рідного дому, знайшли своє відображення в однойменному  творі. Тільки любов до Бога, отчого дому, близьких і рідних, свого народу і Вітчизни, на думку нашого земляка, врятує світ від війн і наруги, про що йдеться у його пісні «Воскресне, любове».
У виконанні Б.Дремлюха прозвучали безсмертні Шевченкові «Думи мої, думи» (обробка О.Киби). Цю пісню митець з великим успіхом, за словами дружини, виконував на Всеукраїнському фестивалі у Торонто, де 26 червня 2011 року відкрили пам’ятник геніальному Кобзареві.
Самобутнього митця переповнює почуття любові і гордості до своєї Батьківщини, її Героїв. Він разом з дружиною побував на місці загибелі Героя України Романа Точина на Інститутській у Києві. Музикант не може змиритися із загибеллю на Донбасі всесвітньо відомого оперного співака Василя Сліпака, якому присвятив пісню «Пам’яті Сліпака». Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО.
Пісню «Пташко-ластівко» автор присвятив своїй дружині і мільйонам українців, що вилітають з отчого дому, і, на відміну від пташок, не завжди повертаються до своїх гнізд. «Симфонія весни» - ще одна пісня-посвята коханій дружині, з якою прожили 36 років, виховали двох діток та плекають двох онуків.
Друзям, багато, з яких були присутні у залі, Б.Дремлюх подарував однойменний твір. Шкільний товариш Василь Кобрин, з яким колись були акомпаніаторами учнівського хору, а потім разом виступали у вокально-інструментальному ансамблі «Ліра», колись написав мелодію «Гірські дороги». Через багато років доля знову звела друзів на далекому континенті – у співпраці народилася пісня «Карпатський край», присвячена прадавнім купальським традиціям.
Розвеселив всіх жартівливих твір про красуню-куму, слова якої: «про жінку дбати, а куму любити» не на жарт стривожили дружину автора. «В’язанка українських народних пісень» (хореографія - народний ансамбль «Наддністрянка»), піснеспіви «Я і ти», «Україна» у виконанні Б.Дремлюха і Н.Краївської полонили глядачів.
Композитор і виконавець Б.Дремлюх не мислить свого життя без пісні: «Завжди співав - без пісні не можу жити», - щиро зізнався наш талановитий земляк у своєму творі «З піснею по житті». Приємною несподіванкою для ходорівчан став «Ходорівський вальс», у якому звучали любов до святого місця на землі – Ходорова, подяка місту за щасливе добре, вічне і магічне. Митець зізнався, що завжди, де б він не був, з гордістю говорив: «Я з Ходорова, що на Львівщині».
Завершився творчий вечір Б.Дремлюха своєрідним гімном канадійських українців - піснею «Так – ми українці!», яку зал слухав, стоячи. Автор, називаючи Канаду другою матір’ю, стверджує: «Україна-мати. Вона повинна нас зберегти!»
Коштовним мистецьким дарунком для присутніх став виступ композитора, музиканта, віртуоза-скрипаля В.Гука, з яким Б.Дремлюх десять років тому у далекому Торонто створив гурт «Друзі». Ридала скрипка В.Гука в авторській «Ностальгії» за Батьківщиною, переливалася дзюрчанням гірських потоків і шелестом лісів у «Карпатських наспівах», палала вогнем почуттів у «Чардаші Монті».
Весь концерт супроводжувався показом вдало підібраних світлинам і відеороликів, які розкривали життєвий і творчий шлях митця Б.Дремлюха.
Самобутнього композитора щиро вітали: перший вчитель А.Марущак, директор школи мистецтв Г.Вавричин, голова товариства «Просвіта» М.Носик, заступник міського голови О.Мельник. Вони дякували Б.Дремлюху за те, що своєю творчістю доводить всьому світу: «Україна є! Україна – сила!», - і висловлювали надію, що емігранти-українці незабаром, як лелеки, повернуться додому.
Розчулений теплим прийомом ходорівської публіки, Б.Дремлюх подякував всім присутнім, особливо виділив тих, хто допоміг організувати концерт – В.Олеськіва, Богдана і Павла Биричів, Г.Кадюк, В.Левицького, Н.Краївську, народний ансамбль танцю «Наддністрянка» (художній керівник – заслужений працівник культури Ю.Коцовська, хореограф – Л.Семчій).
М.Краївська


Аптекарі душі
Понад століття тому Іван Франко визначив книгу, як морську глибину, на самому дні якої можна знайти дивнії перли, що прикрашають життя, роблять його змістовним. Книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. Вони відкривають нам світ, спонукають до творчого пошуку, прекрасних знахідок і відкриттів. Книги – наші найперші порадники, друзі.
Незважаючи на велике розмаїття різних електронних ресурсів, книга та бібліотека залишаються невід’ємною складовою в отриманні необхідної інформації. В усі часи бібліотеки були символами культури суспільства, соціальними інституціями, що формували особистості, віддзеркаленням суспільного життя. Бібліотечна система Ходорівської ОТГ налічує 28 бібліотек і 4 пункти видачі книг.
Історія більшості бібліотек Ходорівщини сягає початку минулого століття. Читальні товариства «Просвіта» були тими рушіями, які вели українців по шляху національного відродження.
Першою філією «Просвіти» у західних областях України була філія, заснована паном Желехівським 2 лютого 1874 року в селі Бортники, там же й організували бібліотеку, яка нараховувала 5100 книг і близько тисячі читачів.
 9 вересня 1896 року місцева інтелігенція написала заяву до намісництва про своє бажання заснувати читальню «Просвіти» у Піддністрянах. Головне правління «Просвіти», що у Львові, вислало молодій читальні в дар 72 книги. Це було 29 листопада. 6 грудня відбулися перші збори, на які прийшло всього 18 чоловік.
6 червня 1897р. з ініціативи студента-юриста Зацерковного була заснована читальня «Просвіта» у селі Молодинче. У подарунок молодій читальні львівська «Просвіта» прислала 42 книги. В члени записалося 46 чоловік, з яких лише 16 вміли читати. Через недоброзичливе ставлення сільської верхівки читальню закрили. У 1913р у Молодинчі заснували нову читальню, яка налічувала 69 чоловік. Працював гурток «Сільський господар» (16 членів), «Братство тверезості».
22 червня 1897р. з допомогою війта Миколи Сливки у Демидові була заснована читальня «Просвіта», якій зі Львова подарували 75 книг. У 1934 р. у Демидові громада за свої кошти збудувала український народний дім «Просвіта», при якому працювали драматичний гурток, спортивне товариство, гурток «Сільський господар».
16 травня 1900 року у селі Дев»ятники відбулось відкриття читальні «Просвіта». У 1901 році при читальні був заснований шпихлір, у який на початку було записано 16 корців зерна. Його позичали при потребі члени читальні й віддавали з невеликим процентом
У 1904 році в селі Добрівляни була заснована читальня «Просвіта», яка в 1907 році зуміла збудувати свою власну домівку, при ній відкрилася бібліотека. У читальні працював курс для 28 неграмотних чоловік сільської молоді. При читальні було створено художні та самодіяльні гуртки.
Схожі історії виникнення бібліотек, читалень є в історії кожного села Ходорівської ОТГ, що нерозривно пов’язано з процесом зростання української національної свідомості.
Ходорівська міська публічна бібліотека понад пів століття зустрічає своїх читачів, допомагає їм опанувати знання, розвиває, поширює просвітницькі та соціокультурні функції.
Фонд головної бібліотеки Ходорівщини складає майже тридцять дві тисячі друкованих видань. Бібліотека обслуговує понад три тисячі читачів і майже дві сотні користувачів Інтернет (з вересня 2011р.).
У бібліотеці діють постійні виставки, які періодично поповнюються книгами з нових надходжень і змінні виставки до пам’ятних дат, ювілеїв письменників, історичних особистостей. Бібліотека організовує і проводить різноманітні просвітницькі і дозвільні заходи з метою популяризації літератури.
Понад 30 років працює у бібліотеці Ірина Уцик. Завідувач Ходорівської публічної бібліотеки вважає бібліотеку своїм другим домом: «У нашій бібліотеці з Вами поговорять, надрукують оголошення, роздрукують необхідну інформацію. За весь період моєї роботи тут бібліотека завжди була, в першу чергу, місцем для спілкування».
За словами Ірини Тадеївни, у Ходорівській публічній бібліотеці зібрана найповніша збірка видань про письменників, художників, поетів, видатних особистостей нашого краю. У бібліотечному фонді є праці про Зеновія Кецала, Михайла та Богдана Горинів, Ольгу Возницю, авторські доробки Ірини Вільде, Ігоря Калинця, Галини Охоцької, Олеся Дудина та багато інших.
На початку 2017 року на базі міської бібліотеки для дорослих створено комунальний заклад «Ходорівська міська публічна бібліотека». «Наші користувачі, єдині в громаді, мають доступ до мережі Інтернет, - продовжує свою розповідь І.Уцик. - Бібліотека стала осередком волонтерської діяльності: працівники активно поширюють пости у соціальних мережах, інформують про актуальні потреби воїнів АТО, оформили стенди «Вони захищають Вітчизну». Зі створенням громади бібліотеки отримала значну фінансову підтримку, збільшилися поступлення, у планах - впровадження інформаційних послуг.
Найшановнішим постійним читачем є Віталій Овчаренко, 1949 року народження, який без книги не провів жодного дня. Багато читають Валентина Жирій, Ірина Олійник, Зеновій Коник, Михайло Шевців. Ходорівчани активно долучаються до постійно діючої акції «Подаруй бібліотеці книгу». Цьогоріч Марія Клапко презентувала бібліотеці 20 книг сучасної літератури. Поповнили бібліотечний фонд Марія Носик, Ірина Лозинська. На початку року Ходорівська міська рада передала бібліотеці 100 примірників книг.
У планах - проведення обговорень, майстер-класів традиційних місцевих промислів, зустрічі з письменниками, творчі вечори, лабораторії творчості дітей. Вже запросили на зустрічі письменників та поетів - Галину Охоцьку, Олексія Данилишина, Остапа Лижника, Ірен Роздобудько, Дарію Корній, Андрія Куркова та ін. Інформацію про зустрічі шукайте на нашій сторінці у Фейсбук».
Про бібліотечне життя та нові шляхи спілкування з читачами розповіла Леся Гавор, провідний методист Ходорівської міської публічної бібліотеки: «З вересня цього року ми почали навідувати хворих у відділеннях хірургії та травматології КЗ "Ходорівська міська лікарня". Пацієнтам запропонували переглянути періодику та художню літературу. Ми отримали стільки позитивних відгуків - люди навіть почали замовляти книги певних жанрів. Так виникла ідея започаткувати акцію «Подаруй частинку серця». Найчастіше читають детективи, жіночі романи та періодичні видання. Проводимо також тематичні бібліотечні уроки, вікторини - вибірково їздимо по бібліотеках нашої громади, організовуємо зустрічі з маленькими школярами і розповідаємо їм про бібліотеки, літературу, словники, навчаємо як правильно користуватися книгою. Цьогоріч вже відвідали бібліотеки в Ходорові, Вовчатичах, Девˊятниках, Вербиці, плануємо побувати у Загірочку, Добрівлянах, Бортниках. У найближчих планах - відвідування хворих вдома. Хотілося б приділити увагу нашим старшокласникам у школах. Планую провести соціальне опитування і запросити в гості на бібліотечні уроки людину, з якою б наші діти хотіли б поспілкуватися. Це може бути священик, юрист, психолог чи інший спеціаліст у своїй галузі.
Дуже імпонує, коли робота починається з Богослужіння чи молитви. У багатьох бібліотеках є абонемент на дому для літніх людей, які люблять читати, але їм важко фізично прийти в бібліотеку. Дуже потрібна й аудіоапаратура для людей з особливими потребами. Цікавою є ідея створення Клубів при бібліотеці, які б об’єднували людей зі спільними інтересами».

З нагоди професійного свята - Дня бібліотекаря вітаємо всіх працівників, зичимо активних читачів, хорошої літератури на книжкових полицях, високої зарплати і здійснення всіх мрій!
Р. Урус


Бібліотекарі Ходорівщини відвідали Форум видавців
Львів ось уже 24 роки у вересневі дні стає книжковою столицею України. На свято книги з нетерпінням чекають мільйони книголюбів, видавців, письменників, поліграфістів. За словами президента ГО «Форум видавців» О.Коваль: «Форум видавців у Львові від самого початку був місцем, де творилося щось нове: книги і видавці, тексти і автори, цінності й сенси. Зараз світ дуже змінився, і ми разом спробуємо зрозуміти час, в якому живемо, щоб стати точкою творення для світу майбутнього».
Протягом 13-17 вересня відвідувачі Форуму, який проходив під гаслом «Точка творення», мали нагоду відвідати хоча б один із 890 запланованих літературних, мистецьких, освітніх та соціальних заходів, 14 тематичних кластерів, 10 спецпроектів, особисто зустрітися хоча б з одним з понад тисячі авторів, художників, культурних діячів, придбати хоча б одну із ста тонн книжок, представлених майже 170 видавництвами.
Працівники бібліотек Ходорівської ОТГ з-за сприяння відділу культури виконавчого комітету Ходорівської міської ради відвідали Форум 14 вересня. Цей був насичений подіями і враженнями день: хотілося побувати і на презентаціях, і поспілкуватися з улюбленими письменниками, і поповнити свої книжкові полички новинками української літератури, перекладами світових бестселерів. То ж, довелось розділитися на групи, щоб якнайбільше почерпнути з програми Форуму.
Працівники Ходорівської публічної бібліотеки взяли участь у роботі студії «Бібліотеки ОТГ» Міжнародного бібліотечного форуму, побували на презентації альманаху «Сучасна українська проза" за участю авторів - сучасних українських письменників Р. Данилюка, О.Кондрацької, Ю.Рокицької, Т.Юзьків, М.Карп'юк, Д.Новікова, Т.Войцещук, І.Магди. Бібліотекарі дитячої бібліотеки старалися відвідати заходи, безпосередньо пов’язані з роботою з дошкільниками та дітьми молодшого шкільного віку.
Бібліотекарі Ходорівщини мали нагоду поспілкуватися, взяти автограф і 

сфотографуватися з відомими письменниками, видавцями, зокрема – І.Калинцем, І.Драчем, Ю.Винничуком, братами Капрановами, А..Мухарським, А.Колотюхою, А.Цінціруком, С.Єременком, М.Ілляшенком, О.Авраменком та ін. Незважаючи на досить високі ціни (від 100 до 150 гривень),  всі щось придбали і не тільки для себе, а й для бібліотечних установ. Майже всі учасники делегації Ходорівської ОТГ потрапили на презентацію книги ведучої телеканалу 1+1 В.Хамайко «Солодка неділя».
Символічно, що цього ж дня у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася церемонія нагородження переможців, на яку бібліотекарі Ходорівщини, на жаль, не потрапили. Три окремі журі, незалежно одне від одного, у Харкові, Києві та Львові обирали переможців серед 447 видань від 90 видавництв, що надійшли на конкурс «Найкраща книжка Форуму-2017».
Форум видавців 2017 дав можливість книголюбам поділитися своїми думками, пізнати для нових авторів, а також поповнити свої книгозбірні актуальними сьогодні новинками літератури та довідковими збірниками.
О.Джус


Омріяна Україна. Ключ до майбутнього
Усе, що ми зараз маємо, колись було мріями. Попередні покоління наполегливо працювали, щоб їх втілити. У мріях – величезна сила, що здатна змінювати реальність. Тому не відмовляймося від мрій. Творімо образ майбутньої України разом.
Юні художники зі студії живопису «Мальва» взяли участь у всеукраїнському конкурсі малюнків «Омріяна Україна». 26 переможців з усієї України були запрошені до Києва на церемонію нагородження. Серед них і наш Богдан Луців. Він намалював місто майбутнього, у якому зручно жити серед садів і парків поруч із новинками науково-технічного прогресу. Призерами конкурсу стали також Юлія Медюх, Павліна і Лілія Краївські. Нагороди їм пришлють поштою.
Мрії наших дітей високо оцінило авторитетне журі. Це приємно, адже на конкурс надіслано понад 5 тисяч малюнків. Ми тішимося нашими здобутками і мріємо про щасливу Україну, а мрії мають властивість здійснюватися.
Марія Походжай,
керівник студії живопису «Мальва»
Центру дитячої та юнацької творчості м. Ходорова


Наші дівчата-шахістки провели перший турнір
Перший чемпіонат з шахів серед дівчат Ходорівської ОТГ відбувся у шаховому клубі ЗОШ І-ІІІ ступенів  №1  10 вересня 2017 року. Дівчата (вікова категорія 15-16 років) та молодші розігрували 9 комплектів нагород. Найбільш чисельною була команда Отиневицької ЗОШ І-ІІ ступенів, яка прибула на змагання у складі 14 дівчат-учасниць. У змаганнях взяла участь і команда Ходорова - вісім її учасниць виступали в шести турнірах.
Переможцями турнірів стали: А.Бабій, М.Бардигула, М.Морохівська, М.Юревич, А.Совтус, М.Савків (Ходорів), С.Головчак, А.Стах (Отиневичі). Другі місця здобули: О.Паздерська (Грусятичі), М.Стахів (Бортники), С.Качмар (Піддністряни), М.Іваніцька, М.Шолубко, І.Кузів, С.Іваницька (Отиневичі), У.Бойко, Д.Олеськів (Ходорів). Третіми були: Д.Люшненко, М.Головчак, Д.Штих, Ю.Штих, М.Антоник, Д.Заставна, А.Ревер, Т.Заставна, С.Кузів (Отиневичі), М.Паздерська (Грусятичі). Слід відзначити учасниць з Грусятич, Піддністрян та Бортник, у яких відчувається помітний ріст майстерності.
Переможці та призери усіх турнірів нагороджені грамотами та медалями.
В.Коник,
директор Ходорівської ДЮСШ


Батьки та люблячі вихованці
вітають з Днем дошкільника
Надію Василівну Сомик
і весь трудовий колектив
ДНЗ «Вишенька»!
З Днем дошкільника вітає Україна
Всіх, хто світлом простеляє путь,
І для кого головне в житті – Дитина,
ЇЇ освіта і духовна суть;
Хто до дітей приходить не на службу -
На добру зустріч з нашим майбуттям,
Хто їм несе щодня любов і дружбу
І просто віддає своє життя.
Нехай дарують радість вихованці
І мудрість Вашу далі понесуть,
І серед них нехай зростуть обранці,
Щоб світлом простеляти людям путь!

ПОДЯКА
«Праця не тільки там, де людина сіє хліб або садить дерево. Найбільш тонка, складна праця, коли людина приходить до людини і бачить в її очах поклик про допомогу. Ця праця є вищою мірою людського духу». Саме ці рядки В.Сухомлинського хотілось би присвятити справжньому лідеру Ходорівської ОТГ, господарю, який дбає про інтереси школи громади - Олегу Коцовському. 
З легкої подачі голови Ходорівської громади Олега Коцовського та керівника відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради Наталії Калинець у нашій школі розпочались роботи з підготовки навчальної установи до роботи в осінньо-зимовий період, а саме - до комфортного середовища на період опалювального сезону та безперебійної роботи котельні. Вже на сьогодні міська рада виділила 80 тисяч гривень для заміни аварійних труб центрального опалення та проведення хімводоочистки труб, а на даний час підвели постачання води до школи і садочку.





Дякуємо нашому керівнику за господарську допомогу школі, натхненну та самовіддану працю. Ця підтримка  - свідчення Вашого, Олеже Теодоровичу, небайдужого ставлення до підростаючого покоління та проблем освіти. Педагогічний, батьківський колективи від усього серця бажають Вам здоровˊя, злагоди, професійного терпіння, взаєморозуміння, душевного спокою. Хай Господь сторицею віддячить Вам за підтримку. Нехай над Вами, шановні добродії Олег Теодорович та Наталіє Ігорівно, завжди височіє корона Доброго Імені.
Хай щастя завжди супроводить Вас,
Людська повага й шана не лишають.
 Вашу мрію й працю повсякчас
Лиш визнання вінчають.
Г.Бобир

Оголошення
*Комунальний заклад охорони здоров’я «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради повідомляє про наявність вакантних лікарських посад: лікаря-фізіотерапевта; лікаря-педіатра; лікаря-хірурга; лікаря-травматолога; лікаря-анестезіолога; лікаря-нарколога.

*Запрошуємо на військову службу за контрактом осіб віком від 18 до 60 років.
Розмір грошового забезпечення – від 7000 грн.
Одноразова виплата Жидачівської РДА – в розмірі від 3000грн.
Звертатись у Жидачівський РВК за адресою: м. Жидачів, вул. Шашкевича, 17
Тел. (239) 31-3-31, 093-40-50-650

Немає коментарів:

Дописати коментар