пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Випуск 11


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.11 (376) від 06.06.2017р.


Свято Героїв
У День Героїв, українці всього світу вшановують пам'ять своїх співвітчизників, котрі боролися і захищали Україну. Українські Герої – воїни дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Б.Хмельницького, І.Мазепи, І.Виговського, УГА, Січових Стрільців, ОУН, УПА, учасники руху шестидесятників, лицарі Небесної Сотні, бійці АТО - поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси, присвятили власне життя служінню українській нації. Їх гаслом було: "Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї!".


День Героїв - це свято величі духу українських воїнів, борців за волю України, символ незборимості Української Нації. 28 травня представники влади, патріотичних громадських організацій, учасники АТО та Революції Гідності урочистою ходою вулицями Львова вшанували українських Героїв. Біля пам’ятника Степану Бандері відбулось урочисте віче. Зведений хор із 20 колективів області, окрасою якого була народна хорова капела «Мрія» Палацу культури міста Ходорова, виконав Державний Гімн «Ще не вмерла України». Згодом прозвучали національний та духовний славні українців «Червона калина» та «Боже, великий єдиний». В.Дудин, дочка полеглого 2014 року у зоні АТО Героя, рідні якого походили з Ходорова, закликала присутніх: «Сьогодні я хочу, щоб ми згадали усіх Героїв - і тих, хто загинув, і тих, хто втратив здоров’я, і тих, хто ще у полоні, і тих, хто повернувся додому, і тих, хто ще там, на війні. Хочу, щоб пам’ятали їх усіх, і серед них - мого тата».
У Ходорові Героїв усіх визвольних змагань традиційно вшановують у другий день Зелених Свят: церковні процесії з хоругвами і національними прапорами, виконуючи патріотичні пісні, урочисто крокують до могил Січових Стрільців, воїнів УПА, Героя України Романа Точина, щоб віддати шану й доземно вклонитись безсмертному подвигу видатних діячів українського визвольного руху княжої та козацької доби, часів української революції, національного спротиву ОУН-УПА, відродження української державності, Небесної Сотні, борців за територіальну цілісність і незалежність України - воїнів АТО, які є взірцем служіння українській нації для сучасної молоді.
5 червня на могилах Січових Стрільців, воїнів УПА, Героя України Р.Точина отці Мар»ян Черепанич і Тарас Гриців у супроводі народної хорової капели «Мрія» та чоловічого вокального ансамблю «Діброва» відправили скорботні Богослужіння. Ходорівчани у молитвах складали свої духовні пожертви за Героїв України, які, не вагаючись, віддали своє життя за волю України.


З.Лобойко, вчитель Ходорівської ЗОШ №3 ім. Героя України Р.Точина, з вдячністю і гордістю називаючи імена учасників визвольних змагань - ходорівчан Ф.Артима, Т.Семигинівського, М.Саляка, А.Калинця, І.Василика, Лицаря Бронзового Хреста УПА М.Шудраву, лицаря Небесної Сотні Героя України Р.Точина, наголосила на нерозривності історичного зв’язку між минулим і сьогоденням: у мужності, нескореності духу, величі вчинків минулих поколінь плекають наснагу новітні Герої - захисники української нації, незалежної України. Промовисто лунали поетичні рядки, присвячені українським Героям у виконанні В.Андріанової, учениці першого класу ЗОШ №3 ім. Героя України Р.Точина.
Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – Незалежності, розквіту і слави Української Самостійної Соборної Держави..
М.Краївська


Ходорівська громада очолює Перелік спроможних громад Львівщини
Кабінет Міністрів України Розпорядженням від 24 травня 2017 р. №348-р затвердив Перелік 208 спроможних об'єднаних територіальних громад, які були створені у 2016 році. Мова йде про громади, які самостійно (через орган місцевого самоврядування) з урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують належний рівень надання послуг у сферах освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства тощо.
З 25 об’єднаних громад Львівської області самодостатніми визнані тільки сім. Приємно, що перелік спроможних громад Львівщини очолює Ходорівська міська об’єднана територіальна громада. Це свідчить про те, що рік тому жителі Ходорівщини прийняли вірне рішення про об’єднання.
До числа спроможних об’єднань Львівщини також входять Жовтанецька (с.Жовтанці Кам’янка-Бузький р-н), Мостиська (м.Мостиська), Судововишнянська (м.Судова Вишня), Шегинівська (с.Шегині) Мостиського р-ну, Давидівська (с.Давидів Пустомитівський р-н), Нижанковицька (смт.Нижанковичі Старосамбірський р-н) об’єднані громади.
Загалом у 2015-2017 роках в Україні було створено 413 об’єднаних громад.
За словами урядовців, прийняття акта сприятиме нормативно-правовому забезпеченню переходу на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України об'єднаних громад, у яких відбулися перші місцеві вибори у минулому році.
М.Краївська


Аматорським колективам «Любисток» і «Барвінок»
присвоєно почесне звання «народний»
30 травня 2017 року обласна атестаційна комісія у складі директора Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, голови атестаційної комісії Р.Берези, завідувача відділу народної творчості ЛЦНТ і КОР, заслуженого працівника культури України, секретаря атестаційної комісії О.Дуляби, провідного методиста вокально-хорового жанру І.Кисильчук, одноголосно проголосувала за рішення про надання двом самодіяльним колективам Ходорівської ОТГ почесного звання «народний».
Цієї високої честі удостоїлися відомі колективи, без участі яких не відбувається жодне свято у нашому краю: аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Любисток» Народного дому села Новосільці під керівництвом Р.Церковної і фольклорний колектив «Барвінок» Народного дому села Грусятичі під керівництвом О.Кресан.
У невеличкому концерті номінанти на звання «народний» продемонстрували любов до української пісні, звичаїв і традицій рідного краю. Своєю щирістю, безпосередністю самодіяльні артисти полонили не тільки глядачів, а й членів журі.
Жіночий вокальний ансамбль «Любисток» підкорив присутніх неповторним високопрофесійним співом, різножанровим репертуаром, багатством костюмів, сердечністю і відкритістю. Виконуючи народні патріотичні, ліричні, жартівливі пісні («Під рідним небом», «Журавлі», «Не та ружа, що за садом», «Ой, гоп у нашій хаті», «Муж поїхав до млина», «Гапка»), вокальний колектив дарував глядачам незабутні враження та частинку своєї душі.
Хороше враження справив фольклорний ансамбль «Барвінок», який відтворив на сцені Палацу культури обряд вінкоплетіття, що зберігся у Грусятичах. Глядачі разом із самодіяльними артистами переживали хвилюючі миті, які відчувають батьки перед весіллям дочки. Дійство супроводжувалося автентичними обрядовими піснями.

Очевидно, що мистецькі колективи «Любисток» і «Барвінок» перебувають у постійному творчому пошуку, мають свій оригінальний, неповторний стиль і високу сценічну культуру. Творчість старшого покоління слугує взірцем та надихає молодших артистів на розвиток своїх талантів. Тож, творчих успіхів і перемог, невичерпного натхнення на нові здобутки.
М.Краївська


Звітний концерт Ходорівської дитячої школи мистецтв
Навчання музиці дітей - найголовніше завдання педагогічного колективу Ходорівської дитячої школи мистецтв. Педагогічний колектив робить все можливе, щоб навчити дітей прислуховуватись до пульсу життя, адже мистецтво є однією з форм відображення його динаміки, а не тільки орієнтиром у пошуку вічних цінностей.
28 травня у Палаці культури відбувся звітний концерт Ходорівської ДШМ — найважливіша та найвідповідальніша подія для учнів школи, їх батьків та викладачів. Свято живої музики вела С.Добровольська. Програма концерту складалася з яскравих вокальних, інструментальних творів, хореографічних композицій.
Директор школи Г.Вавричин підвів підсумок 2016-2017 навчального року: розповів, що на шістьох відділах здобувають 18 спеціальностей 345 учнів, 48 вихованців брали участь у різноманітних обласних та міжнародних конкурсах, 40 з них стали дипломантами І-ІІІ ступенів. Переможцям, лауреатам конкурсів та їх наставникам Г.Вавричин та Н.Кухарська вручили нагороди.

Останні настанови вчителів, сльози розчулених батьків — таким запам’ятався звітний концерт вісімнадцятьом випускникам школи мистецтв, які протягом років не тільки вчились розуміти музику, а й виховували у собі естетичний смак, вміння відокремлювати високе мистецтво від недосконалого виконавства. Від імені батьківського колективу Г.Ковтало подякувала педагогам за плідну працю - виховання нового сучасного покоління музикантів, які з гідністю і надалі будуть розвивати українське музичне мистецтво. Наймолодші учні вітали випускників віршованими рядками.
Звучала світова класика і джаз, твори сучасних композиторів, народні пісні. Кожен номер відзначався оригінальністю, професійністю виконання. Гучними оплесками глядачі зустрічали капелу бандуристів «Ходорівчанка» (кер. О.Вавричин), дитячий оркестр народних інструментів (кер.Т.Качор), дитячий хор (кер.О.Гатала, концертм. О.Когут).
 Зачарувала присутніх неповторна виконавська майстерність лауреатів і дипломантів ІІ Всеукраїнського конкурсу «Франкове підгір’я» - фортепіанного ансамблю у складі М.Пізь та М.Горачик (викл. У.Гульцьо, Г.Кобільник), ансамблю баяністів-акордеоністів (кер.І.Афтаназів), тріо бандуристів у складі М.Павлишин, А.Гопак та М.Юрчак (кер.І.Шемечко), інструментального тріо у складі А.Вароді, Т.Петрів та Р.Католи (дипломанти обласного конкурсу інструментальних ансамблів кер.О.Афтаназів).
Глядачі насолоджувались музикою ансамблів скрипалів (кер.Н.Руда, концертм. С.Добровольська) та гітаристів (кер.М.Презлята). Серця присутніх полонили вокальний ансамбль «Веселкові барви» (лауреати Всеукраїнських конкурсів «Співаймо канон» та «Франкове підгір'я», кер.О.Гатала), октет духових інструментів (дипломанти обласного конкурсу інструментальних ансамблів, кер.О.Баковський).
На високому професійному рівні прозвучали музичні твори у виконанні вихованців школи мистецтв Н.Костура (дипломант конкурсу «Франкове підгір’я», викл.О.Баковський, концертм. М.Шевчук), І.Кутної (лауреат конкурсу «Франкове підгір’я» та дипломант ІІ ступеня обласного конкурсу виконавців на бандурі, викл. О.Вавричин), А.Вароді (лауреат обласного конкурсу виконавців на струнно-смичкових інструментах, викл. М.Угріновська, концертм. Г.Кобільник).
Проникливо прозвучала вокальна композиція «Над землею тумани» у виконанні М.Сиротюк (викл. І.Шемечко).
Запам’ятався всім виступ учнів хореографічного класу. Вдало переплелись з вокальними та інструментальними композиціями танці «Гопак» (викл. Л.Семчій) та «Полонез» (викл. Г.Кадюк). У фойє Палацу культури була розміщена виставка робіт учнів мистецького відділення (викл. Г.Романів).
Із словами вдячності до педагогічного колективу, вихованців школи та батьків звернулась керівник відділу культури Ходорівської ОТГ Х.Кисіль. Вона висловила надію, що таланти Ходорівщини у майбутньому будуть розвивати українське музичне мистецтво і вручила грамоту директору та викладацькому колективу Ходорівської ДШМ за багаторічну сумлінну працю.
Звітній концерт Ходорівської школи мистецтв вкотре засвідчив, що учні і випускники мистецького навчального закладу – талановиті артисти, яскраві особистості. Слухачі отримали велике задоволення від піднесеної атмосфери концерту та високого виконавського рівня юних митців.
Я.Мочарська


Він знайшов свою дорогу до читача..
28 травня у Львівській філармонії відбувся творчий вечір пам’яті видатного українського письменника сучасності, лауреата Національної премії України ім.Т.Шевченка, почесного голови товариства “Просвіта», заслуженого працівника культури України Р.Іваничука, на який були запрошені просвітяни Ходорівської громади. До слова, 27 травня Р.Іваничуку виповнилося б 88 років. Серед присутніх була донька Р.Іваничука, відома українська перекладачка Н.Іваничук.
Я.Пітко, голова Львівської «Просвіти», у вступному слові відзначив важливий внесок історичних романів Іваничука у розвиток української літератури.
Лауреат Шевченківської премії, відомий поет і прозаїк, наш земляк І.Калинець у своєму виступі розповів, що «Іваничук вмів говорити із підтекстами у своїх історичних романах. Це він робив у час, коли не можна було мати взагалі якихось глибших натяків. Як людина, він любив жартувати, чи не останнє, що він мені сказав – це був анекдот. Він був дуже різний, часом химерний у своїх творчих думках, порою трохи гордим, але ніколи не зазнавався і був доступним до людей, яких поважав».
Ю.Брилинський, заслужений артист України, близький товариш Р.Іваничука, поділився спогадами і виконав одну із стрілецьких пісень «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали», яку навчив його покійний.
Письменники В.Габор, «улюблена учениця» Г.Крук та «улюблена журналістка» Я.Коваль аналізували творчість Р.Іваничука, переплітаючи свої думки із спогадами про письменника. В.Габор повідомив, що у видавництві «Фоліо» готується до друку повне зібрання творів Р.Іваничука. Г.Крук зазначила, що «творчість Романа Івановича можна актуалізовувати для молодого покоління читачів саме через його пізні твори, у яких він відкрив і поділився тою людиною, яка у ньому жила і досі живе на сторінках його текстів». «Іваничук для мене – це в першу чергу його надзвичайно ємкі й глибокі психологічні новели», – підкреслила Я.Коваль.
Пам’яті видатного письменника і громадського діяча сучасності присвятили свої виступи гурт «Ягоди», дует «Чотири скельця», актор театру ім.М.Заньковецької Р.Біль.
Мистецьке дійство на честь Р.Іваничука було настільки щирим і зворушливим, що глядачі, поринувши у чарівну атмосферу творчості і духовності, довго не бажали розходитися.
М.Носик, голова Ходорівського МО ВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка


Любов до книги – щастя таїна…
Книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть
свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.
Бекон Ф.
У наш час зрідка можна зустріти людину, яка могла б похвалитися великою домашньою бібліотекою або ж великою літературною обізнаністю. Популяризація книги як невичерпного джерела знання та виховання є основною проблемою освіти та культури сьогодення.
Піддністрянська бібліотека-філія здавна є осередком розвитку культури у селі. За час свого існування установа змінювалася, розвивалася, поповнювалася новими надходженнями. Сьогодні це місце, куди можна прийти, щоб знайти духовну гармонію та спокій, прочитавши книгу або ж просто поспілкувавшись з її очільницею – бібліотекаром Тетяною Пивовар, яка віддає своїй справі кожну вільну хвилину, підтримуючи як матеріальний стан книгозбірні, так і її книжковий фонд.
Доказом цього є недавній візит працівників культурно-просвітницької сфери Ходорівської ОТГ до Піддністрянської книгозбірні та їхні відгуки про це. 24 травня у стінах бібліотеки-філії с. Піддністряни пройшов семінар, приурочений до Дня Героїв та 75-ій річниці створення УПА «Терновий вінок слави».


Герої… Пам’ять… Слава… Цими словами була наповнена програма семінару, який відбувався у зручному приміщенні бібліотеки, захованої під кронами затишного парку. День Героїв – це день пам’яті тих, що присвятили своє життя боротьбі за свободу, незалежність України та її світове визнання. Учасники заходу мали унікальну можливість ознайомитися з роботою нашої бібліотеки, а також помандрувати у захопливу подорож, де першою зупинкою стала історія села Піддністряни, наступною – заочне знайомство з видатними вихідцями з Піддністрян, з людьми, які зробили великий вклад у розвиток нашого села. Далі гостей чекала зустріч з парохом нашої церкви о. Іваном Михальчаком - згадували і криваві дні Євромайдану, і жахливі події в зоні АТО. Зустріч доповнилася розмовою з Ангелом миру - воїном АТО Миколою Сомиком, який поділився незнаними фактами з життя героїв. Учні читали вірші авторства Н. Михальчак та вдало підібрані слова. Додала трагічного настрою і пісня (виконання – Н. Михальчак) про загиблих воїнів Небесної Сотні:
Ранковий струшують туман
Стрункі каштани на світанні,
Серця вогнем пече Майдан
І стогне маминим риданням…
На фоні класичних мелодій історія маленького села лилася потоком незнаної широкому загалу інформації: згадали і видатних людей нашого села (Романа Олійника-Рахманного – журналіста-публіциста, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка; Степана Олійника – доктора політології, полковника армії США; братів-меценатів Василя і Петра Пшиків – докторів ветеринарної медицини; Григорія Гірського – дяка місцевої церкви, засновника хору в с. Піддністряни; Степана Прокоп’яка – відомого диригента Галичини, доцента Львівської консерваторії). Учасники семінару відвідали шкільний музей братів Олійників. Було радісно бачити в очах гостей захоплення нашим селом, бібліотекою та школою, не минули вони словами вдячності і роботу нашого бібліотекаря. Участь у семінарі взяли й представники місцевої влади, без яких не можливою є робота бібліотеки. Співпраця з владою села дає свої плоди, адже взаємне розуміння і підтримка додають снаги до праці.
Отож, не витрачаймо наш час на безглузді балачки чи «зависання» у соціальних мережах. Приходьмо у стіни книгозбірні поринати у вир літературного життя, а бібліотека-філія села Піддністряни завжди гостинно відчиняє свої двері для всіх охочих.
Наталя Михальчак,
студентка Інституту іноземних мов ДДПУ,
викладач іноземних мов;
Тетяна Пивовар, бібліотекар с.Піддністряни


Ходорівська школярка – призер Міжнародного конкурсу

Нещодавно у Львівському національному університеті ім. І.Франка відбулося нагородження переможців Всеукраїнських конкурсів, науково-дослідницьких робіт та олімпіад.
Приємно, що у числі кращих ходорівська школярка - учениця п’ятого класу ЗОШ 1-111ст. №2 Тетяна Петрів. Вона зайняла третє місце у VІІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді ім.Т.Шевченка і була нагороджена Дипломом ІІ ступеня та Подякою департаменту освіти і науки Львівської ОДА. Грамотою за підготовку переможця була відзначена науковий керівник Тані - вчитель української мови та літератури Л.Р.Гульцьо.
Г.Набитович





З любов’ю до життя
Ось уже другий рік поспіль у Дулібах та Нових Стрілищах діє проект  «Створення якісно нового етапу життя людей, що постраждали від нацизму та подій Другої світової війни, через їх ресоціалізацію, залучення до цікавих заходів, участь у діалозі з молоддю» в рамках програми «Місце зустрічі – діалог», що фінансується німецьким федеральним фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє».
Своїми спогадами про пережите діляться учасники проекту на зустрічах клубу «Шляхами історії», гуртка «Вишиванка», де ми познайомилися із майстринею-вишивальницею, жителькою села Дуліби Теклею Іванівною Герич.
Жінка наповнила своє життя спілкуванням з онуками, дітьми, односельчанами. Вона вражає молодь своєю майстерністю й талантом до вишивки, поетичністю слова. Народилася Т.Герич 19 серпня 1937 року у Дулібах. У 1952 закінчила семирічну школу з відзнакою. Цього ж року вступила до Рогатинського педагогічного училища. Батьки не мали можливості оплатити проїзд та проживання, тому вона повернулася у Дуліби. Працювала у полі, у радгоспі с.Садки, взимку – на Ходорівському цукровому комбінаті. 1959-го п.Текля вийшла заміж. Народила четверо дітей. Працювала у колгоспі ім.Б.Хмельницького віддано і сумлінно, за що була іменована «передовим працівником». Відзначили її грошовою премією, в дарунок отримала холодильник «Дніпро».
Життя… Цікаве і складне. Попри важку працю, домашні клопоти Текля Іванівна завжди вишивала. Вишиває і сьогодні - має голку, якою шиє вже більше, ніж сорок років. Маленькою перейняла цю любов від своєї мами – Марії Степанівни Солтан. Всі жінки по маминій лінії володіли цим даром... Любов до вишивання передалась і дітям Теклі Іванівни.
У нашому краю панує безмежна любов до мистецтва вишиття. Т.Герич вишивала до церков сіл Дуліби, Грусятичі, Квітневе, Баківці, міста Ходорова серветки, обруси, рушники, хоругви, стихарі й фелони. В орнаментальних мотивах її вишивок утверджується дух української нації, естетика душі старшого й сучасного поколінь.
Звичайно, маючи такий унікальний талант, пані Текля радо відвідує гурток «Вишиванка», приносячи старовинні вишиті речі, які давно вже стали сімейними реліквіями та бережливо передаються з покоління у покоління, від матері до доньки. Натруджені руки розстеляють на столі барви вишиття як на білесенькій сучасній панамі, так і на старовинних лляних полотнах сіруватого відтінку. Червоні півні, розмаїття повних руж на велюрових переливчастих кептариках, запасках, сорочках, блузках, обрусах, рушниках цвітуть незвичайним багатством композиційних укладів і кольорів… Перед початком роботи майстриня завжди молиться, щоб приступити  до шитва з чистими думками.
Т.Герич надзвичайно позитивна людина. Любить спілкуватися із молоддю, знає багато казок, пісень, оповідок, легенд, небилиць, приказок, колядок, щедрівок і віншувань, має велику любов до поетичного слова - до будь-якої події знає вірш, вітання, побажання, з цікавістю веде бесіди про історію рідного краю.
Наші зустрічі двох поколінь, двох епох – це не тільки мистецтво ручної праці, це невмируще свідчення патріотизму й любові до свого, рідного, вічного, коріння якого сягає глибин культури наших пращурів.
Л.Гамеляк
На фото: Т.Герич під час зустрічі з гуртківцями «Вишиванки», с.Дуліби,


Переможці конкурсу малюнка «Тарасовими стежками»
Геніальна творчість і життєвий шлях Тараса Шевченка, який зумів піднятися від раба-кріпака до академіка гравюри Петербурзької Академії мистецтв надихають українців до боротьби, праці, творчості. Кожне покоління відкриває у поетові-художнику, який врятував націю від виродження в умовах колонізації, щось нове, близьке собі.
З року в рік Ходорівське міське об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка проводить серед учнівської молоді конкурс малюнка «Тарасовими стежками». Цього року у мистецьких змаганнях взяли участь сорок школярів Ходорівської ОТГ. Переможців – їх 26, журі визначало у номінаціях: «Улюблений твір Шевченка», «Одна із сторінок життя Т.Шевченка», «Шевченкові мрії про майбутнє» у трьох вікових групах.
Номінація «Улюблений твір Шевченка»
І вікова група (до 9 років): І місце – Д.Лесів (ЦДЮТ); ІІ місце – М.Савків (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№2); ІІІ місце – В.Мадай (НВК №11 с.Чорний Острів).
ІІ вікова група (10-14років): І місце – А.Грицило (Грусятицька ЗОШ І-ІІІст. №5); ІІ місце – Р.Куцах (Ходорівська ЗОШ І-ІІІ №3 ім. Героя України Р.Точина), В.Коник (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№2); ІІІ місце – В.Ганущак (Сугрівська ЗОШ 1-11ст. №20), О.Пиж (НВК №11 с.Чорний Острів), О.Костецький (Вибранівська ЗОШ 1-111ст.№8).
ІІІ вікова група (15-19 років):І місце – О.Микитин (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№3 ім. Героя України Р.Точина), ІІ місце – Л.Штигар (Сугрівська ЗОШ І-ІІст.№ 20); ІІІ місце – Т.Лаб’як (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№1).
Номінація «Одна з сторінок життя Т.Шевченка»
ІІ вікова група: І місце – Т.Фостик (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№1); ІІ місце – Х.Стеців, О.Куцах (ЦДЮТ); ІІІ місце – В.Штигар (Сугрівська ЗОШ І-ІІст.№ 20), Б.Луців (ЦДЮТ).
ІІІ вікова група:І місце – М.Бардигула (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№1).
Номінація «Шевченкові мрії про майбутнє»
ІІ вікова група :І місце – Р.Руда (НВК №23с.Кам»яне); ІІ місце – В.Возний (НВК №11 с.Чорний Острів), Ю.Палажій (Дев»ятниківська ЗОШ 1-111ст. №6); ІІІ місце – О.Білецька, О.Білецький, Н.Штигар (Сугрівська ЗОШ І-ІІст.№ 20).
ІІІ вікова група: І місце – А.Чех (Ходорівська ЗОШ І-ІІІст.№2); ІІ місце – Н.Федорів (Сугрівська ЗОШ І-ІІст.№ 20).
Сьогоднішня Україна, постала на шевченківському моноліті духу, думки, слова. Наче сьогодні звертається Шевченко до свого народу словами з передмови до нездійсненого „Кобзаря” (1847): „...Братія, не вдавайтесь в тугу, а молітесь Богу і работайте разумно, во імя матері нашої України безталанної”.
М.Носик,
голова Ходорівського МО ВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка


Дитинства щаслива мить
Дитинство – чарівна пора. Кожен з батьків, особливо дідусів і бабусь, намагаються вловити і зберегти найцікавіші моменти з життя своїх діток. Згодом ці світлини стають сімейною реліквією і спогадом про найщасливіші дні у житті.
У 10 випуску народного часопису «Ходорівщина» від 23 травня 2017 року був оголошений конкурс на кращу дитячу фотографію «Дитяча усмішка», ініційований часописом і народною фото- відео студією «Луг».
Творчі змагання проводилися з метою популяризації та розвитку мистецтва фотографії, стимулювання творчої, пізнавальної і соціальної активності громадян та надання уваги дітям Ходорівської ОТГ.
 Кожен конкурсант згідно з Положенням мав право подати не більше трьох фотографій, на яких зображена тільки одна дитина, що проживає у Ходорівській ОТГ.
До участі у конкурсі зголосилися 21 учасник, які надіслали 45 світлин. Конкурсанти - в основному жителі Ходорова, були також представлені роботи з Бортник із зображенням Давидка Луціва (єдина світлина на паперовому носії), Черемхова – Владислава Саїка, Жирови – Олесі і Дмитрика Павловських, Остапа Стручинського, Мартусі Благої, братів Івановських з Жирови. Слід зазначити, що учасники творчих змагань не завжди дотримувалися умов конкурсу. Світлини, на яких зображені кілька дітей, до участі у конкурсі не допускалися. Виняток журі зробило тільки для фотографій, на яких зображені діти з Бортниківського сиротинцю – відзначили їх грамотою за участь.
Конкурсні роботи оцінювали за дванадцятибальною системою, враховуючи такі критерії як оригінальність творчого задуму, художня, естетична наповнюваність світлини.
Переможці конкурсу дитячої фотографії «Дитяча усмішка»
І місце: Настя Бирич (автор Т.Бирич), Остап Стручинський (авт. М.Стручинський).
ІІ місце: Олеся Павловська (авт. Р.Павловський), Данило Сливка (авт. Р.Сливка), Яна Олеськів (авт. І.Олеськів).
ІІІ місце: Олеся Павловська (авт. Р.Павловський), Дмитрик Павловський (авт. Р.Павловський), Діана Олеськів (авт. І.Олеськів).
Грамотами за участь відзначені світлини із зображенням: Насті Бирич, Мартусі Благої, Діани Олеськів, Вікторії Мартинюк, Саші Любого та Богдани Стахів.
Нагородження переможців конкурсу фотографії "Дитяча усмішка" відбудеться 09 червня 2017 року о 16:00 у приміщенні Центру дитячої та юнацької творчості. Про можливі зміни щодо дати і часу проведення нагородження буде повідомлено заздалегідь на блозі часопису та надіслано повідомлення на електронну адресу учасників конкурсу. Просимо переможців підтвердити свою присутність на нагородженні.








М.Краївська


Пролунав останній дзвоник
Вишиванки, квіти, сльози радості та сльози смутку – 29 травня в усіх школах Ходорівської ОТГ пролунав останній дзвоник. Для 2431 учня 25 шкіл Ходорівщини це фініш навчального року, а для випускників – свято прощання зі школою та безтурботним дитинством. У доросле життя випускників Ходорівської громади проводжали директори їх рідних шкіл, класні керівники, представники міської влади - М.Гавінська, А.Батирняк, О.Мельник, Я.Костур, Н.Калинець, всечесні отці, батьки, шкільні друзі. Вітали також першокласників, для яких цей рік був насиченим і пізнавальним, школярів інших класів, які успішно завершили навчальний рік. Випускники традиційно висловлювали слова вдячності учителям за знання і турботу, батькам – за  розуміння й підтримку.
Незважаючи на те, що у школах об’єднаної громади відбулись випускні бали, випускникам ще певний час доведеться побути учнями, адже попереду у них найважливіші іспити – державна атестація.
Я.Мочарська

Із вдячним серцем букварю спасибі, друже, говорю!
Традиційне шкільне свято, під час якого учні прощаються зі своїм першим і головним підручником – Буквариком відбулося у першому класі Ходорівської ЗОШ І-ІІІст.№2. З яким нетерпінням діти чекали цієї події! Разом з першою вчителькою Л.Колодницькою вивчали пісні та вірші, готували неймовірні номери. Старання не минули марно – це засвідчили майстерні виступи школяриків. На свято завітали і вчителі, й учні старших класів, батьки, бабусі та дідусі, братики і сестрички.

 Гостей здивувала цікава святкова програма – кольорові фарби сперечались, хто з них важливіший, буквочки алфавіту, які розгубили свої імена та знаки, просили допомоги у дітей. Згодом сценою заволоділи маленькі самодіяльні артисти, які декламували вірші, співали пісеньки про абетку, голосні звуки, супроводжуючи кожне слово веселими посмішками. Не обійшлось свято без Букваря, який завітав до дітей в гості і відкрив усім дорогу до знань – від «А» до «Я».
Свято вдалося на славу. Батьки подякували першій вчительці за те, що з почуттям високої відповідальності ставиться до навчання та виховання їх дітей, адже тільки у хороших наставників виростають здібні й талановиті учні.
Я.Мочарська


Початкова школо, прощавай!
25 травня у Ходорівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 юні, довірливі ластів’ята попрощались із початковою школою та своєю першою вчителькою – Г.М.Гульцьо, яка була для них доброю та вимогливою, наче мама.
Радістю світились оченята дітей, коли вони виходили на сцену співати пісні, декламувати вірші. Особливо хвилювались батьки, коли їхні діти кружляли у вальсі, присвяченому їм, татусям і матусям. Ніжно звучали голоси дівчаток, які виконували пісню «Перша вчителько». Цікаво було почути про батьків з уст їхніх дітей, які розказували чого навчились від своїх рідних, про найщасливіший день у їхньому житті, висловлювали побажання батькам.
Свято пройшло в атмосфері доброзичливості та позитивних емоцій. У душі кожної дитини боролися радість і сум водночас, адже важко покидати рідний клас, прощатись із першою вчителькою. Чотирикласники подорослішали, отримали ґрунтовні знання і своїми успіхами у навчанні довели, що готові стати п’ятикласниками.
Г.Гульцьо


Садок дитячий малят до школи проводжа…
Наприкінці травня випускні вечори святкують не лише школярі, але й маленькі дошкільнята. Випуск із дитячого садка – особливий день для кожної дитини, адже  закінчився перший відповідальний етап життя, безтурботний період раннього дитинства.
Прощалися із своїми садочками, які були для них другою домівкою, дошкільнята Ходорівської об’єднаної громади. Найчисельнішими випуски були у ДНЗ «Вишеньки» і ДНЗ «Ромашка» міста Ходорова.
Урочисті, яскраві зали дошкільних закладів Ходорівської громади, чарівні дівчатка у бальних сукнях, елегантні хлопчики, схвильовані батьки та вихователі – такими запам’ятаються випускні вечори. Ось і перші звуки прощального вальсу, яскраві таночки, веселі пісні, віршовані рядки. На обличчях дітей – усмішки, а в батьків і вихователів котяться сльози.


Маленькі випускники прославляли садочок, прощалися з улюбленими іграшками, висловлювали свої мрії на майбутнє. Дошкільнятами пишалися і батьки, і гості, і педагогічний колектив. Завідуючі садочків Н.Сомик, Н.Максимова бажали діткам щасливої дороги у майбутнє доросле життя, успішного навчання у школі, мирного неба та опіки Матінки Божої. Представники влади – заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник та керівник відділу освіти, молоді та спорту Н.Калинець зичили діткам багато відкриттів на незвіданих шляхах, Божого благословення у їхньому подальшому житті
Лунали слова вдячності малят на адресу тих, хто допомагав їм пізнавати світ, рости вихованими, здоровими і чуйними, хто піклувався і дбав про них - завідуючим, вихователям та їх помічникам, музичним керівникам, медсестрам, працівникам кухні. Навіть через багато років сьогоднішні випускники пам’ятатимуть перші казочки, прогулянки, свята в садочку, перші незграбні літери, написані власноруч під дбайливим поглядом вихователів, смачну кухню, чисте подвір’я, уроки музики.
Хвилююча мить – вручення маленьким випускникам дипломів про закінчення дитсадка, медалей, подарунків.
Швидко і непомітно минуло свято, а попереду у випускників та їх батьків відповідальний період – ретельна підготовка до школи. Тож, успіхів вам, любі наші діточки, а батькам – терпіння і мудрості!
Я.Мочарська


Шановні, Б.В.Бирич, Ю.М.Яремишин, Н.І.Калинець, А.В.Філатов, Н.В.Павловська, І.О.Хрущ, М.А.Томін, Б.П.Шкурлатович, В.В.Гребінь, О.В.Герич, І.Б.Закорчемний, Г.В.Медвідь.
Щиро вітаємо Вас з днем народження, бажаємо міцного здоров’я, щастя, радості, благополуччя, поваги серед людей, мирного неба над головою.
Хай будуть поруч віра і надія, як два крила, що впасти не дадуть, а Господь по милості наділить ще довгих літ, що сонцем виграють.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
працівники міської ради,
міський голова Ходорова
О.Коцовський


Колектив відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради вітає з ювілейними датами
головного бухгалтера Галину Василівну Медвідь
провідного методиста Наталію Василівну Павловську.
Хай доля щедро нагородить Вас
Здоров’ям, щастям, миром і натхненням.
Щоб прожили Ви ще зо сотню літ
Під Божим і людським благословенням!

Немає коментарів:

Дописати коментар