четвер, 16 лютого 2017 р.

Випуск 3



Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.03 (368) від 11.02.2017р.


Стратегія— першооснова економічного розвитку громади
Громада будь-якого міста України має право обирати власну долю. В умовах децентралізації до компетенції місцевої влади належать функції визначення пріоритетів та шляхів розвитку громади. Ефективним інструментом самовизначення територіальних громад є стратегічне планування - діяльність представників всіх основних верств громади задля визначення стратегічних та оперативних цілей розвитку та логічної послідовності дій щодо їх досягнення.
Ідеологія стратегічного планування полягає у взаємодії наукового обґрунтування та широкого обговорення шляхів розвитку громади, що дозволяє поєднати довгострокову перспективу розвитку, поточне управління та вирішення нагальних завдань. Стратегічне планування розвитку громади сприяє вирішенню значної кількості проблем: забезпеченню необхідного рівня соціально-економічної стабільності, сприянню розвитку тих форм економічної діяльності і зайнятості, які узгоджуються з існуючими ресурсними можливостями громади, створенню якісно нових робочих місць, покращенню життєвих стандартів.
4 лютого у Палаці культури міста Ходорова відбулось представлення та обговорення Стратегії сталого розвитку Ходорівської громади до 2025 року. Експерт із стратегічного планування ГО «Аналітичний центр «Експерт-груп» Андріан Фітьо розповів, що робота над Стратегією розпочалась ще у вересні 2016 року. До участі у розробці Стратегії, яка велась у кілька етапів (безпосереднє ознайомлення з територіальною громадою; збір інформації (історична довідка; первинна статична інформація; просторова характеристика громади; аналіз доріг, демографії); формування та діяльність секторальних груп (з екологічних, соціальних, економічних питань); СВОТ-аналіз; формування документу) були залучені експерти, які допомагали моделювати розвиток Ходорівської громади.

Використовуючи таблиці, графіки, діаграми, А.Фітьо ознайомив присутніх із Стратегією розвитку Ходорівської громади до 2025 року, що складається із розділів: «Загальна характеристика», «Геологічна будова та корисні копалини», «Історична довідка», «Розрахунок динаміки Ходорівської громади до 2025 року», «Земельні ресурси», «СВОТ-аналіз Ходорівської ОТГ», «Економічні прогнози розвитку Ходорівької громади до 2025 року».
Автори Стратегії значну увагу приділили SWOT-аналізу - визначенню сильних/слабких сторін, можливостей/загроз, що впливають на розвиток територіальної громади. До сильних сторін Ходорівської громади розробники віднесли наступні фактори – «Розвиток дрібного та малого бізнесу», «Розвиток підприємств сільського господарської продукції», до слабких – «Зменшення кількості населення», «Рівень доходів», до можливостей – «Рівень доходів», «Розвиток с/г кооперації», до загроз – «Зменшення кількості населення», «Забезпечення водопостачання».

За підрахунками експертів на території Ходорівської ОТГ розташовані: 75 торгівельних закладів, 41 культова споруда, 35 Народних домів, 30 медичних установ, 28 шкіл, 28 бібліотек, 21 спортивна споруда, 18 їдалень/кафе, 12 відділень зв’язку, 7 ДНЗ, 5 підприємств служби побуту, 1 загальноосвітній навчальний заклад (ліцеї, колегіуми), 1 профтехнавчальний заклад, відсутні санаторії, будинки відпочинку.
Загальна площа земель Ходорівської громади. ОТГ становить 23844,90 га, в т.ч.: рілля - 159.29 га, сади - 326.80 га, сіножаті - 3836.11 га, пасовища - 3752.58га, землекористувачів 22030.
Експерти передбачають до 2050 року зменшення кількості населення Ходорівської громади – з 27 тисяч до 21.9 тисяч чоловік. Згідно з розрахунком прогнозу економічних показників розвитку Ходорівської ОТГ до 2025 року доходи до бюджету зростуть на 55.9 млн.грн. і становитимуть 178.5 млн.грн. за рахунок збільшення податкових надходжень (податок та збір на доходи фізичних осіб; внутрішні податки на товари і послуги, податок на майно, єдиний податок, офіційні трасферти).
Експерти відповіли на запитання присутніх. А.Фітьо наголосив, що Стратегія визначає альтернативи і пріоритети розвитку громади, тому повинна стати основою планування бюджету громади, соціально-економічного розвитку та розробки галузевих програм (розвитку системи охорони здоров’я, освіти, культури, водовідведення і водопостачання, складування ТПВ, ремонту доріг,  раціонального використання землі та ін.) і можливістю для подальшого самостійного напрацювання рішень.
Учасники громадських слухань прийняли резолюцію, у якій рекомендували Ходорівській міській раді затвердити Стратегією розвитку Ходорівської громади до 2025 року.
М.Краївська


Просвітяни звітують
Дзвінкою колядою учасниць вокального ансамблю «Надбужанка» розпочалась 5 лютого Х11 звітно-виборча конференція Львівської обласної організації «Просвіта», на якій були присутні 128 просвітян з 27 районних і міських організацій, у тому чисті – М.Носик, В.Витрикуш, С.Бардигула з Ходорова. Загалом Львівська обласна організація «Просвіти» налічує 6700 чоловік. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять відомих діячів «Просвіти» Р.Іваничука та Р.Лубківського.
Голова обласного товариства Я.Пітко наголосив, що звітні роки - 2013-2016, були одними із найважчих у діяльності товариства. Події Майдану, гібридної війни на Сході, активними учасниками яких були і є просвітяни, змусили переформатувати роботу, хоч цілі залишилися ті ж. Формування свідомості українця – господаря на своїй землі, збереження мови й історичної пам’яті є, за словами Я.Пітка, визначальними віхами впродовж майже 150-літньої історії діяльності «Просвіти». Фестивалі, конкурси, акції («Сурми звитяги», «Червона рута», «Тарасовими шляхами», «Читай, дивись і слухай українське», «Поверніть Львову українську мову» та ін.), свята Матері, Героїв, літературні зустрічі та відзначення ювілеїв, впорядкування пам’ятників і поховань, участь у процесі декомунізації, волонтерство, співпраця з проукраїнськими видавцями громадськими організаціями та церквою – основні напрямки діяльності організації. Розширення просвітянської мережі (дійти до кожного українця з метою формування громадянської думки), збереження старих (газета «Слово «Просвіти») і застосування нових форм роботи (відкриття інтернет видань), відміна злочинного закону Кивалова-Колесникова, ініціювання внесення змін у виборче законодавство щодо участі всеукраїнських громадських організацій у виборах, відзначення 150 річчя «Просвіти» на держаному рівні, повернення майна «Просвіти» - мета роботи однієї з найстаріших просвітницьких організацій.
Серед головних невирішених проблем Я.Пітко назвав мовну. За його словами, зараз відбувається «тиха русифікація» Завдання «Просвіти» - сформувати національну суспільну думку шляхом проведення «круглих столів», конференцій, акцій протесту.
Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» П.Мовчан підкреслив, що в «Україні дві партії і жодної української», тому завдання «Просвіти» (якій держава не надає жодної підтримки для реалізації національних проектів) сконсолідувати все національне, щоб Україна стала українською.
Схвально сприйняли присутні емоційний виступ доктора педагогічних наук, професора АПН Г.Філіпчука, який наголосив, що під прикриттям Майдану у владу прийшли люди, які не сповідують українську ідею, не служать українському чину, тому завдання просвітян – об’єднатися навколо української ідеї.
Лауреат Шевченківської премії, наш земляк І.Калинець, який у минулому році відмовився від ордена Ярослава Мудрого на знак протесту проти русифікації України, підкреслив важливу роль газети «Слово «Просвіти» в утвердженні української мови.
Представники районних і міських організацій у своїх виступах наголошували на необхідності консолідації лав просвітян: «Організувати у «Просвіті» Майдан, щоб слово «Просвіти» мало вагу» (З.Медюх); «Зорганізувати проукраїнську громадянську думку «Якщо ти українець – ти просвітянин» (О.Цимбалюк); «Священики, освітяни, керівники народних домів повинні зі словом йти в люди, щоб завойовувати їх душі: працювати щоденно, не бути байдужими» (Л.Ціхоцька). 94-річний  засновник Городоцької «Просвіти» І.Бучковський закликав об’єднатися і бути українцями, бо на ідейно-інформаційному фронті Україна терпить поразку.
Присутні одноголосно обрали головою Львівської «Просвіти» Я.Пітка.
Учасники конференції прийняли Ухвалу-Звернення до Президента України і КМУ щодо становища української мови в Україні, у якій виклали свої вимоги стосовно дотримання ст.12 Конституції України, відміни закону Ківалова-Колісніченка, викладання українською (англійською) у всіх навчальних закладах, здачі ЗНО українською, знання державної мови при отриманні громадянства, підтримка українського товаровиробника, відновлення роботи мовних комісій у державних органах, забезпечення учнів, студентів сучасними підручниками і картографічним матеріалом, делегування громадським організаціям виборчого права, внесення національності у паспорт,свідоцтво про народження та ін.
М.Краївська


ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХІ (позачергова) сесія VІІІ-го скликання


РІШЕННЯ №778

від 07 лютого 2017 року
м. Ходорів

Про внесення зміни до рішення ІІ сесії VІІІ скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016р. № 47 «Про встановлення ставок земельного податку на території Ходорівської об'єднаної територіальної громади на 2017 рік» та доповнення до рішення ІІ сесії VІІІ скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016р. № 48 «Про встановлення плати за оренду землі на території Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік»
Відповідно до п. 274.1. ст. 274, п. 277.1. ст.277, ст.288  Податкового кодексу України, п. 34 ч. 1 ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги висновок депутатської комісії,  міська рада В И Р І Ш И Л А:
 І. Внести зміни до рішення ІІ сесії VІІІ скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016року № 47 «Про встановлення ставок земельного податку на території  Ходорівської об'єднаної територіальної громади на 2017 рік»,  зокрема:
1.1. На території сіл Вербиця, Вовчатичі, Сугрів, Садки  внести зміни до ч.2 пп. 2.9 та викласти в такій редакції:
«При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь відповідно до середньозваженого показника грошової оцінки по сільській раді за 1 га становить: для ріллі 4546*3,997*1,756*1,2=38288,59 грн./га, для сіножатей 1037*3,997*1,2=4973,85 грн/га, для пасовищ 1402*3,997*1,2=6724,54 грн/га, для багаторічних насаджень 7347*3,997*1,2= 35239,14 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.2. На території сіл Отиневичі, Дуліби, Городищенське: внести зміни до ч.3 пп. 3.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 5478*3,997*1,756*1,2=46138,34грн/га.; для сіножатей: 1761*3,997*1,2=8446,46  грн/га.; для пасовищ: 1473*3,997*1,2=7065,10  грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.3. На території сіл Грусятичі, Ліщин п. 4.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 4991*3,997х1,756х1,2=42036,58 грн/га, для сіножатей: 1262*3,997х1,2=6053,05 грн/га, для пасовищ: 1312*3,997х1,2=6292,88 грн/га, для багаторічних насаджень: 660*3,997х1,2=3165,62 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.4. На території сіл Чорний Острів, Бориничі, Голдовичі, Лучани, Дроховичі                  внести зміни до ч.5 пп. 5.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 3898*3,997*1,2*1,756=32830,82 грн/га, для сіножатей: 1489*3,997*1,2=7141,84 грн/га, для пасовищ: 1473*3,997*1,2=7065,10 грн/га, для багаторічних насаджень: 4327*3,997*1,2=20754,02  грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.5. На території сіл Бортники, Букавина, Демидів, Молотів внести зміни до ч.6 пп. 6.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 2401*3,997*1,756*1,2= 20222,38 грн/га, для сіножатей: 1151*3,997*1,2=5220,66 грн/га, для пасовищ: 1291*3,997*1,2=6192,16  грн/га, для багаторічних насаджень: 4829*3,997*1,2=23161,81 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.6. На території сіл Вибранівка, Борусів, Чижичі, Бринці-Церковні, Бринці-Загірні, Березина внести зміни до ч.7 пп. 7.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 1568*3,997*1,756х1,2= 13206,44 грн/га, для сіножатей: 1035*3,997х1,2=4964,27  грн/га, для пасовищ: 1172*3,997х1,2=5621,28  грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.7. На території сіл Піддністряни, Кам'яне, Рудківці внести зміни до ч.8 пп. 8.3. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 4321*3,997*1,756*1,2= 36393,53 грн/га, для сіножатей: 1039*3,997*1,2=4983,46  грн/га, для пасовищ: 1481*3,997*1,2=7103,47  грн/га, для багаторічних насаджень: 6670*3,997*1,2=31992,00 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.8. На території сіл Жирова, Заліски, Бородчиці, Городище внести зміни до ч.9 пп. 9.2. та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 4321*3,997*1,756*1,2= 36393,53 грн/га, для сіножатей: 1039*3,997*1,2=4983,46  грн/га, для пасовищ: 1469*3,997*1,2=7045,91грн/га, для багаторічних насаджень: 6870*3,997*1,2=32951,27 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.9. На території сіл Загірочко, Добрівляни внести зміни до ч.10 пп.10.6.та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 4562*3,997*1,756х1,2= 38423,35 грн/га, для сіножатей: 1056*3,997х1,2=5065,00  грн/га, для пасовищ: 1419*3,997х1,2=6806,09  грн/га, для багаторічних насаджень: 41126,45 грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.10. На території сіл Молодинче, Черемхів, Новосільці, Підліски внести зміни до ч. 11 пп. 11.2 та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 3259*3,997*1,756*1,2= 27448,86грн/га, для багаторічних насаджень: 7920*3,997*1,2=6331,25грн/га, для сіножатей: 1035*3,997*1,2=4964,27 грн/га, для пасовищ: 1398*3,997*1,2=6705,37грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
1.11. На території сіл Дев'ятники, Калинівка, Ятвяги, Юшківці внести зміни до                ч. 12 пп. 12.2 та викласти в такій редакції: «При нарахуванні ставок земельного податку за сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку використання за цільовим призначенням, незалежно до якої категорії вони віднесені, земельний податок справляється від показника грошової оцінки, проведеної у 1995 році, проіндексованої на коефіцієнт 3,997, та з врахуванням коефіцієнтів індексації відповідних сільськогосподарських угідь і становить: для ріллі: 4220*3,997*1,756*1,2= 35542,86 грн/га, для багаторічних насаджень: 1980*3,997*1,2=9496,87грн/га, для сіножатей: 1151*3,997*1,2=5520,66грн/га, для пасовищ: 1223*3,997*1,2=5866,00  грн/га - і встановлюються у відсотках від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% в межах та за межами населених пунктів».
ІІ. Доповнити рішення ІІ сесії VІІІ-го скликання Ходорівської міської ради від 14.07.2016року № 48 «Про встановлення плати за оренду землі на території  Ходорівської об'єднаної територіальної громади на 2017 рік», зокрема:
2.1. доповнити частину 4 підпунктом 4.9. та викласти в такій редакції: «за земельні ділянки для обслуговування базової станції стільникового зв'язку в розмірі 12% (дванадцять) відсотків від нормативно грошової оцінки земель на території сіл Грусятичі та Ліщин»;
2.2. доповнити частину 7 підпунктом 7.10. та викласти в такій редакції: «за земельні ділянки для обслуговування базової станції стільникового зв'язку в розмірі 10% (десять) відсотків від нормативно грошової оцінки земель на території сіл Вибранівка, Борусів, Чижичі, Бринці-Церковні, Бринці-Загірні, Березина».
ІІІ. Секретарю Ходорівської міської  ради повідомити про прийняте рішення:
3.1. Відділ Держгеокадастру в Жидачівському районі Львівської області.
3.2. Жидачівське відділення Стрийської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області.
3.3. Оприлюднити дане рішення в засобах масової інформації.
ІV. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань бюджету та фінансової політики (О. Деляновський) та постійну депутатську комісію з регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О. Ревер).
Міський голова Олег Коцовський
            


Рішення виконавчого комітету
26 січня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на якому розглядались заяви, звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення:
*Прийняти до відома:
-       Звіт голови та роботу виконавчого комітету Ходорівської міської ради  за 2016рік.
-  Інформацію про фінансово-господарську діяльність ДП "Водоканал"за 2016 рік та вважати роботу підприємства задовільною. Директору ДП "Водоканал розробити заходи, спрямовані на збільшення доходів підприємства, економію енергозатрат, мінімізацію аварійних ситуацій на водопровідних мережах та забезпечити беззбиткову діяльність підприємства у 2017 р.
-Інформацію про фінансово-господарську діяльність КП "Ходорівське УКГ" за 2016 рік, вважати роботу комунального підприємства задовільною. Директору розробити заходи, направлені на збільшення доходів комунального підприємства та забезпечити  беззбиткову діяльність у 2017 р.
*Дозволити КП «Ходорівське УКГ» збільшити Статутний фонд на  суму 55 833,37грн. Прийняти на баланс: дитячі майданчики в кількості 5 шт. на суму 198 935 грн; робочий проект «Реконструкція опалення адмінбудинку по вул.Шевченка,72 на суму 25 476 грн».
*Про коригування тарифів на послуги  з утримання будинків, прибудинкових територій та вивезення твердих побутових  відходів.
*Про визначення територій обслуговування населених пунктів, закріплення їх за спеціалістами-землевпорядниками відділу земельних ресурсів виконавчого комітету Ходорівської міської ради.
*Затвердити списки:
- громадян, які перебувають в загальній черзі квартирного обліку для покращення житлових умов;
- громадян, які користуються правом першочергового отримання житла;
  -громадян, які користуються правом позачергового отримання житла.
*Закріпити однокімнатну квартиру №4 на вулиці 16 Липня 1-Г в місті Ходорові та видати ордер Небилиці С.М. (КП «Ходорівське УКГ»).
*Заборонити рух та відстій вантажного автотранспорту по вулицях Грушевського та Героїв Євромайдану в місті Ходорові. КП «Ходорівьке УКГ» до 01.03.2017 року розробити схему організації руху вантажного транспорту та встановити відповідні дорожні знаки.
*Дозволити  провести реконструкцію шатрової покрівлі в межах існуючої  будівлі житлового будинку на вулиці І. Франка, 18 в місті Ходорові (Кудлик А.Л.).
*Присвоїти адресу:
- новосформованій земельній ділянці між вулицями Рильського та Долгого в місті Ходорові  – вулиця Шевченка,35, місто Ходорів;
- житловому будинку:
 на вулиці Січових Стрільців в селі Городище - будинок № 4, вулиця Січових Стрільців, село Городище Жидачівського району Львівської області (Николин Г.С.);
 на вулиці Зарічній в місті Ходорові – будинок № 16, вулиця Зарічна, місто Ходорів (Романів Г. І.).
*Надати згоду на виконання делегованих державних повноважень по забезпеченню гарантованих послуг з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги комунальним закладом охорони здоров’я Жидачівською ЦРЛ при умові скерування за направленням Ходорівською РЛ жителям Ходорівської ОТГ. Головному лікарю Ходорівської РЛ розробити договір про надання медичних послуг між Жидачівською ЦРЛ та Ходорівською РЛ. Організаційне виконання рішення покласти на головного лікаря Ходорівської РЛ.(Пушкаря Ю.М.).
А.Батирняк, заступник міського голови


Поради лікаря
Оздоровлюйтесь своєчасно!
Кожен день сучасного життя несе нам все нові і нові випробування та стреси, різноманітні труднощі і незгоди. Щоб витримати ці навантаження, з гідністю вийти з критичної ситуації, людині необхідно мати міцне здоров’я. Що ж ми бачимо серед нашого народу? Чисельність населення щороку зменшується, воно старіє, знижується народжуваність. Іде накопичення захворювань. У той же час пацієнти через свою низьку санітарну освіченість своєчасно за медичною допомогою в лікарню не звертаються, поступають у занедбаному стані, з ускладненнями. Звичайно, тоді не можна чекати позитивних результатів від лікування.
Складається парадоксальна ситуація: люди, маючи серйозні хвороби, своєчасно не оздоровлюються. Боячись радикального оперативного лікування, його незадовільних результатів, довго і безуспішно лікуються консервативно, у знахарів, екстрасенсів, чим доводять себе до крайньої занедбаності. Коли оперуються уже з приводу ускладнень, то й справді часто самі стають прикладом невдалих результатів оперативного лікування. Тоді вже інші хворі, дивлячись на них, знову ж таки не довіряють скальпелю хірурга в надії на таблетки і трави.
Не хочу применшити роль терапевтичного лікування, чи такої модної зараз народної медицини, але є деякі захворювання (ускладнена виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, жовчо-кам»яна хвороба, варикозне розширення вен на ногах, кили, геморой), котрі інакше, ніж оперативним шляхом, не виліковуються. Це доведено всією світовою медициною, є позитивні приклади лікування у нашій лікарні. От тільки на Ходорівщині не вірять хірургам, а вперто чекають, коли «гримне грім». Не раджу чекати, бо тоді ризикуєте потрапити у число тих, хто довго не може оклигати після перенесеної важкої невідкладної операції.
Чи не краще звернутися у нашу лікарню завчасно, якісно обстежитись (благо, працює фіброгастроскопія й апарат ультразвукової діагностики), виявити виразку чи камінь жовчевого міхура, килу чи варикоз і потім спокійно, у плановому порядку оздоровитись?!
Звичайно, оперативне лікування в даний час у зв’язку з мізерним державним фінансовим забезпеченням медицини пов’язане з певними матеріальними затратами, котрі лягають на плечі самих пацієнтів. Шановні, хто з вас рахував вартість затрат, в які обходиться термінове оперативне лікування занедбаних захворювань та їх ускладнень?! Повірте – ці затрати значно більші, а наслідки не завжди позитивні.
Зараз зима. Закінчились святкові дні. Сезон спокою у природі, господарстві, тому цей час найбільш сприятливий для оперативного оздоровлення. Попереду - весняні та осінні загострення виразкової хвороби шлунку, напружені сільськогосподарські роботи, які обов’язково призведуть до появи кил та їх защемлення, ускладнення варикозу нижніх кінцівок, появи трофічних виразок на ногах, а згодом - до інвалідності.
Життя підказує – раннє оперативне оздоровлення дає стабільні позитивні результати і легше переноситься пацієнтами, завдає менше клопотів лікарям і несе за собою менші матеріальні затрати.
Часто можна почути від хворих, коли їм докоряєш за пізнє звернення: «Не хотіли вас турбувати… думали, може пройде…». Така лжетурбота про хірургів обертається проти пацієнта і його лікуючого лікаря, котрий замість того, щоб провести ту чи іншу операцію спокійно вдень, часто-густо змушений рятувати занадто «люб’язних» пацієнтів вночі, у святкові та вихідні дні з великими труднощами і затратами.
Отож, ще раз звертаюся до наших земляків, потенційних пацієнтів Ходорівської міської лікарні: «Бережіть своє здоров’я і життя - іншого не буде! Не колекціонуйте свої хвороби, а звільняйтеся від них! Колектив хірургічного відділення завжди готовий вам в цьому допомогти!»
Я. Піняк,
лікар-хіруг Ходорівської МЛ


Ходорівські школярі успішно подолали першу сходинку у ВИШ
З метою пошуку обдарованої молоді та формування якісного контингенту вступників на факультет комп’ютерних інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ) 2 лютого 2017року на базі Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, відбулася зустріч майбутніх випускників навчальних закладів Ходорова із викладачами-доцентами кафедри ІОСУ вищезгаданого факультету - А.Ф.Карачкою, Г.В. Сапожником і М.П.Комаром, які провели регіональну олімпіаду з інформатики та інформаційних технологій.
В олімпіаді прийняли участь майбутні випускники ходорівських шкіл, яких підготували їх наставники - вчителі інформатики: Яромира Пелих (ЗОШ №1), Тетяна Марків (ЗОШ №2) і Володимир Воробець (ЗОШ №3). Всі школярі продемонстрували належний рівень знань з даного предмету, проте найкращі результати показали учні Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 – Ростислав Точ (І місце), Дмитро Пахолків (ІІ місце), Олег Федан (ІІІ місце), набравши найбільшу кількість балів.
Рішенням відбіркової комісії та згідно з наказом ректора ТНЕУ про проведення регіональних олімпіад з інформатики для випускників загальноосвітніх навчальних закладів №446, випускникам-учасникам олімпіади були вручені рекомендації до вступу в даний університет, а переможцям надана додаткова можливість вступу в даний університет на державну основу.

Вітаємо випускників із першими ефективними спробами вступу!
Д. Точ, учениця 11-А класу
Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1


Національна інформаційна кампанія пам'яті УПА
Український інститут національної пам’яті ініціював Національну інформаційну кампанію пам'яті УПА, яка розпочалась 8 лютого у річницю першого бою українських повстанців із нацистами. У ніч на 8 лютого 1943 року сотня Григорія Перегіняка — “Коробки” атакувала районний центр Володимирець Рівненської області, що перебував під контролем окупантів.
Цього року виповнюється 75 років від створення Української повстанської армії. Як свідчать результати соціологічних опитувань, оцінка українцями діяльності УПА залежить від рівня поінформованості про неї. Вільний доступ до документів КДБ та конфіскованих спецслужбою матеріалів УПА українці отримали тільки у 2015 році. На переконання Інституту національної пам’яті та громадських діячів, існує потреба донесення до громадськості фактів з історії боротьби ОУН та УПА під час та після Другої світової війни.
Історична довідка
Українська Повстанська Армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року, діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 50-х років. Стратегічною метою УПА було відновлення української державності. Боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. Головним ворогом повстанської армії вважався СРСР – держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат (масові політичні репресії, голодомори, депортації населення).
 УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба. У 1943-1944 роках тривало гостре протистояння проти польських сил, що намагалися відновити довоєнні кордони Польщі, тобто приєднати землі Західної України.
Через лави УПА пройшло понад сто тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона людей.
Діяльність УПА була логічним продовження національної революції 1917-1920 років. Продовженням боротьби УПА у формі ненасильницького опору став дисидентський рух та національно-демократичне відродження кінця 1980 – початку 1990 років.
Ветерани УПА отримали правове визнання згідно з Законом України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”.
О.Джус

Провідник свого народу
Франкове ймення рідне й дороге кожному українцю. З глибин народу піднявся лицар честі, вічний борець за правду й справедливість, філософ і мислитель, перекладач і суспільно-громадський діяч Іван Якович Франко – син народу, що вгору йде», - цими словами ведучі Ю.Маркова, В.Кобзар розпочали виховний захід у Центрі творчості міста Ходорова, присвячений велету духу українського народу Іванові Франку.
Завдяки вдалому творчому задуму організаторів заходу, чудовому музичному оформленню, високій виконавській майстерності гуртківців присутні, подорожуючи життєвими стежками Каменяра, перейнялися величчю його особистості.
Поринути у світ Франкового дитинства - рідні Нагуєвичі, глядачі змогли, переглянувши інсценізації про його юні роки (А.Боднару, С.Марків вдалося вміло відтворити внутрішній світ батьків Франка; неперевершено виконав роль малого Іванка Р.Буняк), послухавши поезію «У долині село лежить» у виконанні У.Бойко та Д.Лесіва та пісню «Краю мій» (гурток естрадного співу І.Миндюк).

Ю.Маркова і В.Кобзар декламували написані серцем, переповнені словами невимовного болю і хвилями безмежного щастя вірші з ліричної драми «Зів’яле листя», що стали неперевершеними шедеврами світової любовної лірики.
У виконанні С.Марків актуально звучав написаний у дусі народної пісні вірш І. Франка «Розвивайся ти, високий дубе…», у якому поет закликав підніматися «на святеє діло, на щирую дружбу», щоб бути «газдою, не слугою» у власній хаті.
Будь-яке відчуження від своєї нації письменник не сприймав і неодноразово акцентував: він – українець й іншої батьківщини, окрім України, собі не бажає Ці почуття зумів передати Н.Буняк, декламуючи вірш-відповідь І. Франка своїм опонентам "Сідоглавому". Пророче у виконанні Назара прозвучав пролог до поеми «Мойсей» - Франків заповіт українському народові, актуальний не лише в епоху національно-визвольних рухів того часу, а й сьогодні.
Поезія «Земле моя, всеплодющая мати» із збірки «З вершин і низин» (1887р.), що стала визначним художнім явищем в українській поезії, прозвучала у виконанні О.Горачика.
Сподобалась глядачам інсценізація, яку підготували учні 2-3 класів Жирівської ЗОШ 1-111 ступенів, однієї з найзагадковіших поезій І.Франка «Ідилія» – зворушлива історія про двох дітей («старшенького хлопчика» і дівчинки, що «вела його за руку, хоч менша»), котрі пішли до залізних стовпів, що підпирають небо. Школярі зуміли передати поєднання світлого оптимізму й прихованого трагізму, й тим самим розкрити глибинний зміст притчі: хлопчик – невинна, невпевнена у собі людина, яка шукає свою дорогу у житті, дівчинка – віра, що супроводжує людину, як ідеал-дороговказ, на життєвому шляху.
Поетичну відповідь літературному критикові В. Щуратові, який назвав збірку «Зів’яле листя» проявом декадентства в українській літературі – поезію «Декадент» натхненно декламував Р.Буняк. Він зумів передати і почуття образи за навішений ярлик «декадентства», і різко викрити та засудити антинародний зміст занепадницької літератури, та передати погляди І.Франка на роль і завдання поета у суспільстві.
Яскравим доповненням розповіді про Каменяра були «Коломийки» на Франкову тему у виконанні гуртківців «Джерельця».
Цікавою була презентація альбому ілюстрацій до казок І.Франка вихованців студії живопису «Мальва» під керівництвом М.Походжай. А. Трачук, Б.Луців, О.Куцах, І.Чмир, М.Юревич, Р.Іванів, А.Савків, Х.Стеців, А.Іванців, У.Бойко у яскравих малюнках відтворили дивовижний і неповторний світ Франкових казок.
На завершення заходу директор Центру творчості С.Ленишин подякувала учасникам дійства – гуртківцям та учням Жирівської ЗОШ, їх наставникам – Н.Лук»янчук, М.Бас, В.Мотруку, М.Походжай. Соломія Іванівна вручила нагороди переможцям конкурсу читачів творчого доробку І.Я.Франка «Франкове слово» - Ю.Марковій (11 місце), С.Марків (1 місце), О.Горачику (11 місце), Д.Лесіву (111 місце) та керівнику гуртка «Живе слово» М.Бас за сумлінну підготовку учнів до участі у конкурсі; а також - переможцям та учасникам Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння» - В.Луців (11 місце), Х Стеців (заохочувальний приз), М.Походжай (1 місце).
М.Краївська


Другий рік без Кузьми
2 лютого 2015 року Україну сколихнула страшна звістка – на Дніпропетровщині у ДТП загинув лідер гурту “Скрябін” Андрій Кузьменко. Він повертався до Києва з міста Кривий Ріг, де напередодні давав концерт.
Андрій Кузьменко – оптиміст, який вмів відчувати біль інших. Таким Кузьму знають не лише рідні та друзі, але й прихильники. Він співав про те, що хвилює всіх, вміло використовуючи у текстах пісень народну мову і жартівливі фрази.
У другу річницю смерті українці вшановують память легендарного співака Кузьми. Ходорівчани не залишились осторонь – 2 лютого біля пам’ятника І.Франку встановили розкладку з фотоматеріалами про Кузьму і запалили свічки пам’яті, 4 лютого у Палаці культури з ініціативи ГО «Ходорівська організація підтримки ветеранів АТО» відбулась трансляція документального фільму «Скрябін. Постскриптум». Фільм розкриває творчу й особисту багатогранність Андрія - це начерки про еволюцію Кузьми. У стрічці майстерно показано, яким чином хлопець із маленького провінційного містечка на Львівщині, затиснутий місцевими традиціями та рамками, зміг стати людиною, яку мільйони знають в обличчя.
«Скрябін. Постскриптум» містить багато матеріалів, знятих за життя Андрія Кузьменка, а також ексклюзивних відео. Словами найближчих людей і очевидців, унікальними архівними матеріалами творці фільму показали, яким був Андрій на різних етапах життя - коли переживав успіх, невдачі, сумніви, і коли був непорушний у своїх поглядах.
Зворушливі кадри, у яких містяться розповіді Кузьми про вплив на нього і його творчість мами. Саме вона допомагала Андрію не кинути музику і частенько змушувала йти у музичну школу, навіть коли йому цього не хотілося: «Вона заганяла мене гумовим тапком в музичну школу». У відповідь в 2012 році Кузьма присвятив їй пісню «Мам».
Співак, який не боявся говорити правду про політиків - таким усі ми його пам’ятаємо:
Панове президенти, є до вас розмова,
Бо ми давно не чули від вас правдиве слово.
І може я ніколи б не починав її
Та скажу вам відверто – причина у війні.
В яку ви цю країну всі разом погрузили
І щоб її не було – ви нічого не зробили.
Невже за стільки років ви достатньо не нажили,
Щоб заробляти гроші копаючи могили?
У другу річницю смерті Андрія Кузьменка українці присвячують йому слова вдячності, публікують оригінальні спогади, а головне – дякують за невмирущу творчість і відкритість душі.
Я.Мочарська


Романові Федоришину з міста Ходорова,
 тяжко пораненому в боях під Авдіївкою
Стріляють у срібний серпанок,
Що шовком завис на деревах,
Стріляють в пречистий світанок
В лілово-блакитному мреві.

Стріляють в людські сновидіння,
І навіть – у третіх півнів.
Снуються і лізуть пречорні створіння,
Що Правді Всевишній невірні.

Стріляють в українців, у слово,
У тіло донецьких просторів.
Та не прострелити любові
Народу до України ніколи!
Ярослава Дилин, с.Букавина


Концерт «Відлуння коляди» у дитячій школі мистецтв
А по тій Коляді пробувайте в гаразді,
Без турботи, без біди – до нової Коляди
  Закінчився січень, а з ним – такі родинні, величні, прикрашені ялинкою, святковим настроєм, щедрим столом та колядою, новорічні та різдвяні свята. 28 січня учні, вчителі та гості Ходорівської школи мистецтв були глядачами незвичного музичного видовища, яке відбувалося в актовій залі школи. Учні та викладачі І народного відділу, викладач оркестрового відділу О. Баковський зі своїми вихованцями презентували дійство під назвою «Відлуння коляди».
Так само, як у кожну домівку на свята, даруючи людям радісну звістку про народження Ісуса, до залу зайшли колядники з дзвониками і розпочали концерт, виконавши всім відому «Добрий вечір тобі, пане господарю». Джерельним звуком пролунали колядки «Вітаємо з Різдвом» (М.Павлишин), «Падає з неба сон» (З. Катола) під чудовий акомпонимент У.Я. Гульцьо. Інструментальний ансамбль у складі О.Баковського, С.Семків, Надії, Дам'яна та Ольги Краївських виконав «В’язанку колядок». Під лагідний супровід бандури лунали колядки «Темненькая нічка» (Н. Колобич), «Колядка» (С.Готра), інструментальна версія «Щедрика» (І.Миндюк, В.Стадник). Бандуристки С.Готра та З.Катола у дуеті виконали «Ніч над Вифлиємом».

Завітав на свято Ангел (О.Пиж) та дві україночки (М.Пиж, Б. Віннічик), які сповістили про народження Вифлиємської дитини та побажали всім миру і добра: «Згине пекло й зло вороже, правда кривду переможе!».
Дивували присутніх чудові поєднання голосів у дуетах учнів та вчителів «Зійшла зоря над Вифлиємом» (М.Сиротюк, І.І.Шемечко), «У хаті народився Бог» (К.Котович, Н.Я.Краївська, ф-но О.В.Когут), «Господь-Бог предвічний» у виконанні О.Гатали, І.Шемечко, Я.Краївської, О.Вавричин під акомпонимент Р.Теодоровської, Ю. Теодоровського та викладача М.Б. Презляти. Урізноманітнив свято виступ вокально-інструментального ансамблю у складі Ю.Стрільчук, А.Брич, В. Войціховської та викладача О.І.Гатала, які виконали «Христос родився».Трепетна мелодія колискової для Божої Дитини «Колискова Ісусика» та «В Вифлиємі» (обр.О.С.Вавричин) пролунали у виконанні В.Гвоздевич, М.Ратич та Ю.Ратич. Захопили присутніх милозвучним виконанням колядок бандуристки В.Шиманська, І.Кутна, Д.Гвоздевич, Х.Вівчар, М.Павлишин, А.Гопак, М.Юрчак, З.Катола, С.Готра, І.Кутна, Я.Леськів, Н.Колобич, Д.Гринишин, у виконанні яких пролунали «А ми люди подорожні», «Свята вечеря» (обр.О.Вавричин), «Там, за Вифлиємом», «Різдво» (обр. І.Шемечко).
 «В час Новорічних та Різдвяних свят, думки кожної матері та батька, чиї діти далеко, линуть до Господа з проханням захистити їх, вберегти від лиха та біди. Ми теж не можемо не згадати і не подякувати воїнам, які зараз захищають Україну в зоні АТО, та тим, що вже, на жаль, не з нами», - такими словами ведуча заходу Х.Вівчар закликала присутніх вшанувати хвилиною мовчання загиблих, після чого в пам'ять про загиблих пролунала композиція «Ой, ходила колядонька» на слова Г.Охоцької в обр.О.Вавричин, яку виконала Д.Гвоздевич, І Кутна, З.Катола, Х.Вівчар.
Музичним сюрпризом стало виконання «Канону з сюїти «Різдвяні гімни»» та «Щедрика» вокальним ансамблем «Веселкові барви» (керівник О.І.Гатала).
Фінальним акордом феєричного дійства пролунала коляда «Бог Предвічний», у гармонійне звучання якої злилися голоси всіх присутніх.
За давнім українським звичаєм колядників частували пампухами. Твори, що прозвучали на заході, навіяли присутнім спогади про радісні моменти Різдвяних свят та водночас тугу за тим, що час святкової коляди, пампушків та вертепів підходить до свого завершення.
О.Карачевська

Коляд, коляд, колядниця
Коляда для українського народу – не просто обрядові пісні на Різдво. Коляда – це цілий період свят – від Надвечір’я Різдва Христового до Стрітення. Українське Різдво та коляда є нерозривно пов’язані між собою. Вже багато віків саме коляда є улюбленим святкуванням українців, яку творить та передає з уст в уста, як малеча, так і дорослі. Святкують, колядуючи, усі регіони України, однак особливий дух святкової коляди відчутний на Заході – тут це не просто традиція, а велика духовна цінність.
Вже підійшов до завершення період Різдвяних. 3 лютого у актовому залі Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 було людно – наймолодші школярі, учні 1 класу, разом із наставником О.Колодницькою та музичним керівником Р.Неїжмаком підготували дивовижне свято «Прощання з колядою».
Дійство розпочалось із невеличкої різдвяної казки, у якій маленька дівчинка Даринка просила зцілення для свого хворого брата у сніжка, вітру, зірок. Ясна зірочка порадила дитині попросити допомоги в Ісуса, «провідника до щастя люду, який на землі творив чудо…». Далі – пастушки, звіздарі, ангели провели старенького Йосифа та Марію до стайні, де сповістили дивну вість: «Христос родився нині на сіні, між бидлят. У вбогій цій яскині, спішім поклін віддать!».


Для дітей коляда – це велике святкове дійство. Саме вони найперші починають колядувати, славлячи свято великого Різдва. У виконанні першокласників лунали «Отворіть двері», «Бог ся рождає», «Во Вифлиємі», «Нова радість стала». У своєму різдвяному театрі зі всією безпосередністю та щирістю у невеличких сценках діти розкрили суть Різдва, спонукаючи дорослих задуматись над величчю свята.
«Прощання з колядою» у Ходорівській ЗОШ №2, як і сам період колядок, ще раз підтверджує, що Різдво, колядки та різдвяні традиції мають для нас величезне значення і, як зазначила Л.Колодницька, «незважаючи ні на що, колядувати українці будуть завжди!».
Попри хвилювання маленьких першачків, дійство викликало неабияке задоволення та радість, а найголовніше відчуття того, що ми є народ, який не забуває звичаї та традиції наших предків. Здавалося б, що надзвичайного у тих знайомих нам із дитинства колядках, але вони знову і знову радували всіх присутніх та, без сумніву, знайшли відгомін у серцях кожного. Попрощавшись із колядою, кожен пішов до своєї домівки, взявши краплину радості Новонародженої Дитини, якої вистачить до наступного року.
Я.Мочарська


Поліція застерігає
Обережно, шахраї!
Шановні мешканці! Закликаємо Вас бути уважними при спілкуванні з невідомими людьми, оскільки самі того не бажаючи, Ви можете стати жертвами шахраїв. Вони не зважають ні на вік людини, ні на стать, роблять свою роботу зухвало, маючи на меті заволодіти чужим майном та грішми.
Шахраї, користуючись батьківськими почуттями, телефонують на мобільні і стаціонарні телефони, намагаються навгад ввести в оману. Часто представляються працівниками поліції, і, повідомивши, що Ваш близький потрапив у біду, вимагають грошові кошти, які слід переказати на картковий рахунок чи передати комусь наручно. При цьому зловмисники часто просять не класти телефон і нікому нічого не казати. У даній ситуації, просимо Вас не передавати будь-кому грошові кошти і в першу чергу зв’язатись із рідними, щоб переконатись, чи у них все добре, зателефонувати в поліцію на «102» і перевірити дійсність ситуації.
Крім цього є випадки, коли зловмисники представляються працівниками банківських відділень, повідомляють, що для уточнення потрібно надати свої дані, номер картки, пароль та іншу інформацію. Отримавши від Вас потрібну інформацію, зловмисники викрадають гроші із Ваших банківських рахунків, самовільно проводячи операції. Працівники банків ніколи не запитують кодів карткових рахунків та персональних цифрових даних, тому слід переконатись, що дійсно спілкуєтесь з представником банку, особливо, якщо телефонують із приватного номера мобільного телефону.
Поширеними сьогодні залишаються шахрайства в інтернетмережі при купівлі товарів і послуг через інтернет магазини та сайти оголошень. Уникайте замовлень, де вимагається здійснити повну чи часткову передплату послуг і товарів, старайтесь придбати товар, за який здійснюється оплата при отриманні.
Новий вид шахрайства стосується приватних підприємств та фізичних осіб підприємців, оскільки шахраї, представившись працівниками органів влади та контролю, вимагають грошові кошти за непритягнення до відповідальності за порушення законодавства «Про працю», а саме - за неоформлення з працівниками трудових угод. Щоб не стати жертвою даного шахрайства, Вам в першу чергу слід оформити трудові стосунки з працівниками відповідно до законодавства та в жодному разі не передавати будь-кому грошові кошти за цих умов. У випадку виявлення підозрілих перевіряючих, звертайтесь в поліцію.
Шановні громадяни, якщо Ви потерпіли від дії шахраїв чи Вам відома будь-яка інформація про зловмисників, просимо повідомляти в поліцію за телефонами: 102 або 31-207, чи особисто працівникам поліції в м. Жидачів, вул. Садова, 4.
В.Фірман, майор поліції





Немає коментарів:

Дописати коментар