четвер, 6 жовтня 2016 р.

Випуск 19


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.19 (360) від 01.10.2016р. 
  
Звернення
Шановні жителі Ходорівської об’єднаної територіальної громади!
22 вересня 2016 року на засіданні V (позачергової) сесії VIIІ-го скликання Ходорівської міської ради розглядалося питання та прийнято відповідне рішення «Про ситуацію, яка склалася через започаткування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» в приміщенні колишньої тваринницької ферми села Дуліби Жидачівського району Львівської області».
З метою належного виконання та контролю за виконанням даного рішення просимо звертатися осіб, які перебували (перебувають) в трудових відносинах з ТзОВ «Лемберг-Агро» і ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» у випадку порушення їх прав щодо:
- не надання щорічних основних та додаткових відпусток за відпрацьований період;
- не виплати грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки у разі звільнення;
- не проведення виплат всіх сум, що належать працівнику в день його звільнення;
- не виплати працівнику всіх сум під час тимчасової непрацездатності за термін, встановлений чинним законодавством;
- працевлаштування без укладення трудового договору.
За дорученням депутатів Ходорівської міської ради
міський голова Олег КОЦОВСЬКИЙ


V (позачергова) сесія VIII скликання Ходорівської міської ради
22 вересня 2016 року відбулася V (позачергова) сесія VIII скликання Ходорівської міської ради. Розглянуто питання та прийнято відповідні рішення:
– про внесення змін до показників Ходорівського міського та  Вербицького, Вибранівського, Молодинчецького та Піддністрянського сільських бюджетів на 2016 рік;
– про затвердження екологічної програми Ходорівської міської ради (ОТГ) на 2016-2020 роки;
– про виділення земельної ділянки для влаштування спортивної площадки на вулиці Замковій в місті Ходорові;
– про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки на вулиці Стрілецькій в місті Ходорові Жидачівського району Львівської області;
– про ситуацію, яка склалася через започаткування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» в приміщенні колишньої тваринницької ферми села Дуліби;
– про звернення до жителів сіл Грусятичі та Ліщин.
Найтривалішим було обговорення передостаннього питання, яке власне стало приводом для скликання позачергової сесії Ходорівської міської ради. Нагадаємо, що 20 вересня, мешканці села Дуліби, щоб привернути увагу до проблеми започаткування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» в селі Дуліби перекрили дорогу Ходорів – Нові Стрілища. На місці події побували перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, перший заступник голови Жидачівської райдержадміністрації Василь Татарин, голова Ходорівської об’єднаної територіальної громади Олег Коцовський. Мешканці с.Дуліби висловили керівництву області та району вимогу припинити діяльність облаштованого без їх згоди свинокомплексу. Людей турбує санітарно-екологічна ситуація, що може виникнути у випадку відгодівлі на фермі свиней.
М.Гавінська, секретар ради


Схід громади села Ліщин
25 вересня відбувся схід громади села Лішин, на якому були присутні народний депутат України А.Кіт, виконуючий обов’язки голови Жидачівської РДА В.Татарин, голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський, виконуючий обов’язки старости сіл Ліщин і Грусятичі Б.Пінтелей, директор ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» Д.Матвійко, представники «Лемберг Агро», агрофірм «Вінал Агро», «Млин Агро», фермери.
Мешканці Ліщина переконані, що їх громада є самодостатньою і може сама вирішувати свої соціальні проблеми - обравши старосту, ремонтувати дороги, прокласти водогін, завершити будівництво народного дому та ін.
Зустріч ініціювала від імені громади села депутат Ходорівської об’єднаної територіальної громади Н.Мінурка. Чіткого порядку денного не було. Мова в основному велась про розпаювання земель дослідного господарства, розподілу земель запасу для ведення особистого селянського господарства, шкідливого впливу на здоров’я людей господарської діяльності ТзОВ «Лемберг Агро». Емоції часом «зашкалювали», особливо, коли йшлося про роздачу земель запасу у приватну власність. Люди переживали, яким чином буде проводитись розподіл - чи вистачить кожному з них передбачених законом 2 га.



В.о. старости Б.Пінтелей повідомив, що згідно із проведеною інвентаризацією, на території колишньої сільради є 387 га ріллі і 417 господарських дворів (в т.ч. ті, які не зареєстровані, але проживають на території старостату). Вже зареєстровано 187 заяв і подано ще 60. Право на першочергове отримання землі, на його думку, мають ті, які займаються особистим селянським господарством. Староста заспокоїв людей: «При розподілі земельних ділянок підхід до жителів обох населених пунктів буде однаковим».
В.о. голови РДА В.Татарин вважає, що «повинен бути єдиний список дворів й осіб по Грусятицькому старостату (колишній сільській раді), які претендують на отримання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Оскільки в громаді є більше господарських дворів, ніж земельних ділянок, зрозуміло, що всім не вистачить по два гектари, передбачених законодавством, тому громада повинна сама визначитися кому і як роздавати землі».
Цікавило жителів Ліщина питання роздержавлення земель дослідного господарства (Ліщин і Грусятичі – два населені пункти, у яких землі не розпайовані), непряма оренда, наповнення сільського бюджету шляхом укладання договорів з орендарями. Своїм баченням вирішення проблеми поділився народний депутат України А.Кіт. За його словами, необхідно чітко розрізняти два поняття: розпаювання землі державного дослідницького господарства і виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Вирішення проблеми розпаювання земель, на його думку, не на часі, оскільки в державі нема законодавчої бази для цього. Роздача громадських земель (земель запасу) повинна проводитися виважено без участі посередників, в іншому випадку село залишиться взагалі без землі: «Угіддя повинні отримати учасники АТО, колишні працівники радгоспу і ті, хто займається веденням особистого селянського господарства, в жодному разі – не перекупщики». Народний депутат пообіцяв, що буде створена комісія за участю голови і депутатів об’єднаної громади, представників громадськості для вивчення питання і вирішення проблеми розподілу земель запасу для ведення ОСГ Грусятицького старостату.
Голова Ходорівської об’єднаної громади О.Коцовський інформував жителів Ліщина, що до 1 січня 2017 року старостати (колишні 11 сільських і Ходорівська міська ради) працюють за своїми бюджетами, хоч всі рішення підписуються головою об’єднаної громади.
З 1 січня 2017 року Ходорівська ОТГ матиме єдиний бюджет, наповнення якого відбуватиметься за рахунок ПДФО, земельного, податку на нерухомість, акцизу та ін. надходжень. О.Коцовський запевнив, що прийняття бюджету 2017 року відбудеться тільки після обговорення у громадах, в т.ч – у Ліщині. Підхід до його формування буде наступний – хто заробить більше, тому будуть виділяти більше коштів для вирішення соціальних проблем. Тоді ж можна буде ставити питання про доцільність проведення виборів старости у Ліщині.
Голова ОТГ наголосив, що вода – основна проблема не тільки Ліщина, а всієї громади. Ходорів планує прокласти водогін з Садок (виготовлена проектно-кошторисна документація). Проблему водопостачання інших населених пунктів можна вирішити шляхом відновлення (проведення реконструкції чи капітального ремонту) старих свердловин і водонапірних веж. Для цього потрібно провести їх інвентаризацію, передати на баланс ДП «Ходорівводоканал» і вже в наступному році розпочати роботи, про що неодноразово говорилось старостам на щотижневих оперативних нарадах. О.Коцовський повідомив, що у Ходорові планується будівництво сміттєпереробної лінії. Таким чином вирішиться проблема вивозу і переробки побутових відходів всієї громади.
О.Коцовський підкреслив, що Ходорівська міська громада є самодостатньою - у місті працюють підприємства, установи, у наступному році планується будівництво заводу з виготовлення сонячних батарей на 80 робочих місць і ведеться мова про спорудження сонячної електростанції, що дасть додаткові надходження у бюджет громади.
Виробнича діяльність свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» - головна проблема жителів Ліщина. З однієї сторони, люди рахують надходження в бюджет колишньої Грусятицької сільської ради (а це не мало – 500тис.грн. в рік) і переживають, щоб кошти не були перерозподілені на користь Грусятич, з іншої – нарікають на забруднення підземних вод, повітря, що є загрозою для здоров’я і життя селян. Одночасно селяни вимагають, щоб їм дали можливість працювати на комплексі, погрожують перекрити в’їзд на ферму, якщо «Лемберг-Агро» не відремонтує дорогу.
А.Кіт наголосив, що питання законності проведення виробничої діяльності ТзОВ «Лемберг Агро» та ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» стане предметом перевірки комісії на рівні держави і запевнив, що буде переглянутий кожен дозвільний документ щодо відповідності його чинному законодавству України. «Мова йде не про закриття підприємств, - підкреслив народний обранець, - а про роботу його у правовому полі».
Директор ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» Д.Матвійко акцентував, що внаслідок виробничої діяльності свинокомплексу громада колишньої Грусятицької сільської ради отримала у бюджет півмільйона гривень. Одночасно він визнав, що керівництво підприємства «опустило момент співпраці з селом» і пообіцяв вже у цьому році виправити ситуацію, зокрема – надати дієву допомогу у відновлені й оснащенні свердловини, прокладанні водогону, придбанні і встановленні вікон у місцевій школі й парафіяльному будинку, у наступному допомогти у ремонті церкви, шкільної огорожі. Крім того, директор м’ясокомбінату запевнив, що до весни 2017 року будуть ліквідовані всі ризики смороду і до мінімуму зведена еконебезпека у Ліщині.
Голова об’єднаної громади О.Коцовський порадив жителям Ліщина не вірити обіцянкам Д.Матвійка, зважаючи на протиправні дії керівництва м’ясокомбінату й «Лемберг Агро» у Дулібах (незаконне переоснащення ферми ВРХ у свинокомплекс, недопущення комісії РДА на його територію) і Ходорові, де неочищені стоки викидаються напряму у річку Луг. О.Коцовський ознайомив присутніх із матеріалами, напрацьованими Ходорівською міською радою щодо незаконної діяльності вищезгаданих підприємств: «Зверненням депутатів до жителів Ходорівської ОТГ», рішеннями №68 від 14 липня 2016 року 11 сесії Ходорівської міської ради «Про звернення жителів с.Дуліби та депутатське звернення О.Герич щодо складної ситуації, яка склалася через майбутнє відкриття свинокомплексу ТзОВ “Лемберг-Агро” на території с.Дуліби Жидачівського району Львівської області»; №275 від 22.09.2016р. V (позачергової) сесії Ходорівської міської ради «Про ситуацію, яка склалася через започаткування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» в приміщенні колишньої тваринницької ферми села Дуліби Жидачівського району Львівської області».
У рішенні №278 від 22.09.2016р. V (позачергової) сесії Ходорівської міської ради “Про звернення до жителів села Грусятичі та Ліщин», говориться:
«З метою недопущення в майбутньому посилення негативних екологічних наслідків в селах Грусятичі та Ліщин від ведення господарської діяльності підприємств: ТзОВ «Лемберг-Агро» (свинокомплекс с.Ліщин), керуючись ст.18, п.13 ч.1 ст.26, ч.1,2,3,5 ст.59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада ВИРІШИЛА:
1. З метою недопущення використання сільськогосподарських земель не за цільовим призначенням рекомендувати жителям сіл Грусятичі та Ліщина не передавати ТзОВ «Лемберг-Агро» та ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» земельних ділянок в оренду.
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні депутатську комісію з питань роботи регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О.Ревер)».
Схід громади села Ліщин тривав понад три годи. Не всі отримали відповіді на свої запитання, не всі були задоволені почутим, були й такі, що не хотіли вникати у суть проблеми, а тільки демонстрували свої амбіції. Однак спілкування між представниками влади, бізнесу, громади, хоч часом велося на «високих тонах», було корисним для всіх сторін. В.о. голови РДА В.Татарин висловив надію, що наступна зустріч буде більш продуктивною, якщо громада Ліщина визначиться із своїми пріоритетами і буде намагатися спільно з владою шукати шляхи їх реалізації.
М.Краївська


Стратегію розвитку громади творять люди, які в ній проживають
27 вересня в Палаці культури м. Ходорова відбулася перша стратегічна сесія за участю експерта із стратегічного планування ГО «Аналітичний центр «Експерт-груп» Андріана Фітьо. На даний захід зібрались зацікавлені, активні, наполегливі, стійкі, представники усіх громад об’єднаної ОТГ.

При розробці стратегії розвитку територіальної громади значну увагу треба приділяти SWOT-аналізу, тобто визначенню сильних та слабких сторін, а також визначенню можливостей та загроз, що впливають на розвиток територіальної громади.
З метою отримання якісного аналізу сильні і слабкі сторони трактують як внутрішні чинники, а можливості і загрози як зовнішні чинники, які містяться у ближньому і дальньому оточенні громади.
Цікаво. Розуміємо, що все залежить тільки від нас. Згуртовуємось, обговорюємо, готуємось до наступного заняття планування.
Я.Костур, заступник міського голови


Мобільний соціальний офіс в селі Отиневичі
Ряд цікавих заходів відбулися нещодавно у селі Отиневичі Ходорівської об’єднаної громади. Для мешканців села працював мобільний соціальний офіс, у якому взяли участь працівники всіх соціальних служб району, в.о. голови Жидачівської районної державної адміністрації Василь Татарин, начальник відділу «Жидачівське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Буряк. Громадяни мали можливість отримати консультації із різних питань, в тому числі - правових.
У залі засідань Отиневицької сільської ради на заході виступили в.о. голови Жидачівської райдержадміністрації Василь Татарин, начальник відділу «Жидачівське бюро правової допомоги» Ярослав Буряк, староста сіл Отиневичі, Городище, Дуліби Степан Грицило, які розповіли про систему безоплатної правової допомоги, завдання і функції бюро правової допомоги, механізм взаємодії із суб’єктами надання первинної правової допомоги громадянам.
Я.Бурак


Жителі Дуліб стали на захист своїх прав
Упродовж 20-21 вересня 2016 року мешканці села Дуліби, що у Ходорівській об’єднаній громаді, організували безперервну ходу на пішохідному переході, щоб привернути увагу громадськості і влади до проблеми незаконного, на їх думку, влаштування без погодження з громадою свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро».


Із протестувальниками зустрілися перший заступник голови Жидачівської райдержадміністрації Василь Татарин, заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голова Ходорівської об’єднаної територіальної громади Олег Коцовський. Керівництво ТзОВ «Лемберг-Агро» на зустріч із громадою не приїхало.


Мешканці Дуліб висловили керівництву області, району та громади вимогу -припинити діяльність влаштованого без їх згоди свинокомплексу. Людей турбує санітарно-екологічна ситуація, що може виникнути у випадку відгодівлі на фермі свиней.
Протистояння між жителями Дуліб та керівництвом ТзОВ «Лемберг-Агро», яке належить Ходорівському м’ясокомбінату, триває з березня 2016 року. Місцеві мешканці категорично проти сусідства із свинокомплексом, зважаючи на гіркий досвід сусіднього села Ліщин, де люди потерпають через сморід й отруйні аміачні відходи свиноферми.
Створена райдержадміністрацією спеціальна комісія для перевірки діяльності ферми жодного разу не була допущена на територію комплексу. На вимогу першого заступника Львівської ОДА Р.Замлинського 21 вересня почала працювати комісія за участю представників силових структур та санітарно-екологічних служб, яка тільки з другої спроби побувала на території свинокомплексу.
22 вересня відбулася п’ята позачергова сесія Ходорівської об’єднаної територіальної громади, на якій розглядалось питання влаштування ТзОВ «Лемберг-Агро» свинокомплексу без згоди громади у селі Дуліби. На сесії були присутні двадцять два депутати об’єднаної громади, тринадцять представників села Дуліби і чотири – Ходорівського м’ясокомбінату.
Голова об’єднаної громади О.Коцовський наголосив, що питання відкриття свинокомплексу вже не вперше розглядається на сесії. На звернення громади села Дуліби і депутатський запит О.Герич на 11 сесії Ходорівської міської ради було прийнято рішення № 68 від 14.07.2016 року «Про звернення жителів с.Дуліби та депутатське звернення О.Герич щодо складної ситуації, яка склалася через майбутнє відкриття свинокомплексу ТзОВ “Лемберг-Агро” на території с.Дуліби Жидачівського району Львівської області».
Економіст м’ясокомбінату В.Шаран зачитав колективне звернення працівників ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» та ТзОВ “Лемберг-Агро”, у якому владу і депутатський корпус звинувачували у безвідповідальності і незацікавленості у розвитку виробництва в об’єднаній громаді, жителів села Дуліби - у перешкоджанні господарській діяльності підприємства. Після цього представники м’ясокомбінату покинули сесію, відмовившись взяти участь в обговоренні шляхів вирішення конфлікту.
Думку Дулібської громади на сесії висловила Н.Орлик: «Жителі села категорично проти функціонування на їх території свинокомплексу ТзОВ "Лемберг-Агро"!» Згідно із санітарними нормами відстань від свиноферми до перших будинків має бути не менше 500 метрів, а в Дулібах вона становить 230-300, відтак понад 80 хат потрапляє у санітарну зону екологічних ризиків. Одночасно Н.Орлик наголосила, що її односельці зацікавлені у розвитку села і створенні нових робочих місць. Вони усвідомлюють, що ферма повинна працювати, однак на ній повинна бути розміщена велика рогата худоба, як зазначено у договорі купівлі-продажу. Своїх односельчан підтримала у черговому зверненні депутат О.Герич.
На п’ятій позачерговій сесії було одноголосно прийняте рішення №275 від 22.09.2016р «Про ситуацію, яка склалася через започаткування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» у приміщенні колишньої тваринницької ферми села Дуліби Жидачівського району Львівської області», у якому говориться:
«З метою недопущення в майбутньому негативних екологічних наслідків та зняття соціальної напруги в с.Дуліби, керуючись ст.18, п.13 ч.І ст.26, ч.1,2,3,5 ст.59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада ВИРІШИЛА:
1. Звернутися до:
-                Львівської обласної державної адміністрації щодо створення в найкоротший термін комісії та включення до її складу спеціалістів з відповідних структур в межах компетенції яких належать повноваження щодо перевірки діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» в с.Дуліби;
-                 Львівської обласної ради щодо першочергового розгляду за участю громадських екологічних інспекторів, представників громад на розширеному засіданні депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації питання щодо негативних наслідків від ведення господарської діяльності підприємств: ТзОВ «Лемберг-Агро» (свинокомплексів на території сіл Ліщин та Дуліби) і ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» (на території міста Ходорова);
-              Жидачівського відділення Стрийського відділу поліції ГУНП у Львівській області щодо забезпечення (до закінчення врегулювання конфлікту) громадського порядку на території с.Дуліби з метою недопущення протиправних дій;
-                 Жидачівського відділення Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області щодо здійснення перевірки ТзОВ «Лемберг-Агро» і ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» на предмет легалізації робочих місць;
-                Жидачівського відділу Стрийської місцевої прокуратури в Львівській області щодо взяття під контроль висновків вищевказаних комісій щодо перевірки діяльності свинокомплексів ТзОВ «Лемберг-Агро» (на території сіл Ліщин та Дуліби) і ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» (на території міста Ходорова).
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні депутатські комісії з питань господарського комплексу, комунальної власності, транспорту, зв’язку, сільських територій та АПК (П.Панат), з питань роботи регулювання земельних відносин, екології, архітектури та адміністративно-територіального устрою (О.Ревер) та з питань роботи ради, законності, інформаційної політики та боротьби з корупцією (О.Бончинський)».
Міський голова Олег Коцовський наголосив, що громада села Дуліби має повне право жити і працювати в екологічно чистому середовищі без ризиків для життя і здоров’я. Поведінка керівництва м’ясокомбінату, що не рахується з думкою громади, на території якої здійснює виробничу діяльність, неприпустима. Люди не проти господарської діяльності ТзОВ «Лемберг-Агро», люди проти розміщення у їх населеному пункті свинокомплексу.
М.Краївська


Атовці мають право отримати землю безоплатно
23 вересня відбулася зустріч  голови Ходорівської об’єднаної громади О.Коцовського з учасниками антитерористичної операції. На зустрічі були присутні землевпорядник Ходорівської міської ради О.Лаб»як та землевпорядник ТзОВ «Вінал Агро» В.Вівчар. Мова йшла про реалізацію права учасників антитерористичної операції в Україні на безоплатне отримання земельних ділянок.
О.Коцовський повідомив, що до Ходорівської міської ради звернулись 40 учасників АТО із заявами про виділення їм земельних ділянок. Згідно із чинним законодавством вони повинні бути забезпечені земельними ділянками першочергово й у найбільш стислі строки.  П’ять з них – П.Мотрук, О.Ревуцький, А.Чад, В.Самодуров, А.Коцовський скористались своїм правом на безоплатне отримання земельних ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства. Міський голова наголосив, що учасники антитерористичної операції, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, повинні крім заяви, надати копію посвідчення учасника АТО. О.Коцовський запевнив, що робить все можливе для того, щоб атовці реалізували своє право на землю.
 Землевпорядник О.Лабяк роз’яснила присутнім, що згідно із ст.12 п.14,16 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» право на першочергове виділення та безоплатне отримання у власність земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, на вступ до кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів мають учасники бойових дій (в т.ч., учасники АТО), інші категорії громадян, що регулюється частиною 6 статті 118, статтями 121 і 122 , у яких вказано - громадяни України можуть отримувати ділянки з земель державної власності (в межах України) або комунальної власності (в межах населених пунктів) у розмірах не більше:
- для ведення особистого селянського господарства - 2 га;
- для ведення садівництва - 0, 12 га;
- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – 0,25 га у селах, 0,15 га – у селищах та 0,10 га – у містах;
- для індивідуального дачного будівництва – 0, 10 га;
- для будівництва індивідуальних гаражів – 0, 01 га.
Закон України визначає максимальні норми безоплатної приватизації, тобто площа ділянки, приватизованої громадянином, може бути меншою, ніж площа, визначена у законі. Земельний кодекс України (п.4.ст.116) встановлює, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вказаних норм, провадиться один раз по кожному виду використання.
Органами, уповноваженими здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності для безоплатного надання у власність є: сільська, селищна, міська рада - щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населених пунктів, Головне управління Держгеокадастру у Львівській області - щодо земель державної власності сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів. У Ходорові для учасників АТО розроблений і затверджений детальний план індивідуальної забудови території у житловому масиві «Зарудка», однак ніхто з атовців цією можливістю не скористався.
Землевпорядник ТзОВ «Вінал Агро» В.Вівчар повідомив, що вільної родючої землі у межах об’єднаної громади обмаль, оскільки більшість земель розпайована або знаходяться у довгостроковій оренді. В.Вівчар пообіцяв атовцям безоплатну допомогу в оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки.
Думки учасників та їх родичів розділились: одні вважали, що необхідно скористатись цією можливістю(тобто погодитись на 1га - щоб отримали всі побратими), інші наполягали на тому, щоб домогтися в держави обіцяного (по 2 га). Врешті-решт зійшлися на одному: кожен повинен вирішувати самостійно.
М.Краївська


Через терни – у безсмертя
(до 150-ліття від дня народження М.Грушевського)
Нема долі у неволі
І миле – немиле!
Або загинуть, або жити,
А скніти не сила…
М.Грушевський
У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків, зламати кайдани можновладців чи оббрехати діячі псевдонауки. До таких велетнів української національної культури, політичної думки і дії останніх двох століть безперечно належать Тарас Шевченко, Іван Франко та Михайло Грушевський.
Кобзарем називають Тараса Шевченка, Каменярем – Івана Франка… Михайла Грушевського назвали Великим Українцем. Геній М.Грушевського – невтомного дослідника історії та культури українського народу, поборника соборності, злуки розшматованих українських земель, виріс на грунті великої історичної свідомості.
Якщо постаті Тараса Шевченка й Івана Франка в цілому не підлягали забороні, то Михайла Грушевського, якщо і згадували, то неодмінно з негативними ярликами. Його наукова, культурницька, педагогічна, громадська та політична діяльність неодмінно подавались у викривленому віддзеркаленні.
Хто ж він – Михайло Сергійович Грушевський? Яким бачив себе сам, яким маємо сприймати його ми?
Народився М.Грушевський 17(29) вересня 1866р. у невеликому місті Холмі (тепер Хелм на території Польщі), де його батько вчителював у греко-католицькій гімназії, хоч сповідував православну віру. У своїй короткій «Автобіографії» історик відзначав, що його родина з ХІІІ ст. оселилася у самому серці України - Чигиринському повіті. Батько майбутнього історика, Сергій Федорович (1833-1901), здобув світську освіту в Києві, викладав славістику. Мати – Глафіра Опакова, походила з родини священнослужителів. У 1869 році трирічний Михайло разом з батьками переїхав на Кавказ, де закінчив Тифліську гімназію. У липні 1886р. був зарахований студентом історико-філологічного факультету Університету Святого Володимира. Роки навчання Грушевський згадує із певним розчаруванням, бо то був час занепаду Київського університету. Російська влада нещодавно провела університетську реформу з метою недопущення «вільних» думок серед студентства.
Дослідницькі нахили студента, його постійний інтерес до історії України привернули увагу видатного історика, професора Володимира Антоновича. Під його керівництвом М.Грушевський написав чимало коротких статей, оглядів, есе. Вінцем його наукових пошуків студентського періоду стала перша глибока наукова розвідка «Історія Київської землі від смерті Ярослава до кінця 14ст.», за яку автор одержав золоту медаль. У 1894 році М.Грушевський очолив кафедру всесвітньої історії у Львівському університеті.
Лютнева революція 1917р. звільнила Грушевського з-під нагляду царської охорони. Ще під час перебування у Москві його заочно обирають лідером Товариства українських поступовців. Згодом виконавчий орган Товариства трансформується у Центральну Раду, яка діє як громадська організація, об’єднуючи навколо себе  широке коло людей найрізноманітніших класових, ідеологічних і політичних переконань. Центральна Рада звернулась до виконкому Тимчасового уряду, що діяв у Києві, з декларацією про надання Україні повної автономії.
З початку свого перебування на чолі Центральної ради М. Грушевський зайняв позицію гострої критики екстремістських націоналістичних елементів. Опираючись на загальну підтримку українського населення, він разом з однодумцями заклали принципи автономності й федералізму в основу перших законодавчих актів – чотирьох Універсалів Центральної Ради.
М.Грушевський був одним із засновників громадської міжнародної організації – комітету незалежної України, Українського соціологічного інституту, працював над багатотомною «Історією української літератури». У 1923 році його обрали академіком АН УРСР. Працював в архівах і закінчив монументальне дослідження «Історія України - Руси».
З нагоди вшанування 150-річчя з дня народження відомого історика, політика, державотворця Михайла Грушевського, вчителі та учні Ходорівської ЗОШ І-ІІІст. №1 23 вересня провели загальноміську конференцію у Палаці культури, яка розпочалась із «Гімну України». Сценарій заходу вдало розробили заступник директора з виховної роботи С.Я. Бардигула, вчитель історії Л.Ю.Гаргат, педагог-організатор Н.Ю.Ястремська. Присутні мали можливість познайомитись із життєвим і творчим шляхом видатного історика.
Глядачі схвально сприйняли виступ учнівського дуету у складі Марії Сиротюк (11-А) та Ілони Кутної (9-Б), які чудово виконали патріотичні пісні.
У проекційному зображенні присутні ознайомилися з унікальними архівними матеріалами з життя та політичної діяльності М. Грушевського. Варті подиву енергія та небачена працездатність академіка і громадського діяча, який значну частину свого життя перебував у Львові, очолюючи кафедру всесвітньої історії. Особливо акцентувалася увага на його співпраці і товариських стосунках з І.Франком.
Слід відзначити майстерність ораторського мистецтва ведучих - учнів 10 класу Володимира Кобзара та Софії Сидорової, емоційне декламування учня 11-Б класу Ростислава Зільника та учня 8-Б класу Максима Гоя. Яскравим завершенням конференції стала хореографічна композиція за участю школярів початкових класів.
Присутні мали змогу усвідомити, якою ціною будувалася наша незалежність і яким був внесок великого літописця М. Грушевського, котрий навіки залишиться символом всеукраїнського єднання. Доки жива Україна – житиме з нею у наших серцях талановитий і самовідданий її син – Михайло Грушевський.
О.Баторик,
вчитель Ходорівської ЗОШ І-ІІІст. №1


Міжнародний конкурс «Мій рідний край»
Міжнародний конкурс Союзу українок «Мій рідний край» дев’ятнадцять років об'єднує молодь України і зарубіжжя спільною метою: досліджувати і науково обґрунтовувати, аналізувати та порівнювати події і факти історії, повертати з небуття імена видатних особистостей, відроджувати генеалогію роду свого, історичну справедливість. Ідейним натхненником та організатором творчих змагань є Ростислава Федак, заступник голови Союзу Українок України. За останні 19 років на конкурс подано майже 2000 робіт, кожна з них - окремий світ молодої людини з аналізом і висновками подій, фактів минулого, сьогодення і перспективи на майбутнє.
16 вересня сесійна зала Львівської міської ради розцвіла різнобарв’ям вишиванок 22 областей України і зарубіжжя, представники яких зібрались на урочисту церемонію підведення підсумків 19 Міжнародного молодіжного творчого конкурсу «Мій рідний край».
 У числі почесних гостей - міський голова Львова А.Садовий, голова Організації українських жінок у Великій Британії М.Фінів, заступник проректора Українського Католицького Університету О.Зарічанська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою І.Ключковська, доктор історичних наук професор Львівської національної академії мистецтв О.Маланчук-Рибак, заслужений журналіст України Г.Стоцька та ін.
Голова Союзу українок України О.Хомик підкреслила, що кожен твір, поданий на конкурс, є перлиною: у своїх наукових дослідженнях, творчих та пошукових роботах конкурсанти розкривають глибоку духовну таїну незнищенності української нації. Святом всієї України назвала конкурс заступник голови Союзу українок України Р.Федак, адже більшість конкурсних робіт - це глибоке дослідження на основі архівних матеріалів, спогадів, документів сьогодення.



Конкурсна комісія, до складу якої входять відомі науковці, вчителі, громадські діячі, проаналізувала 177 наукових, дослідницьких, пошукових, творчих робіт, які надійшли із шкіл, вищих та середніх навчальних закладів, Малої академії наук, позашкільних установ 22 областей України та Італії. «Перлину конкурсу» вибороли 27 учасників, перше місце – 42, друге – 39, третє – 83. 36 конкурсантів були відзначені грамотами. У їх числі - представниця Ходорівщини – учениця дев’ятого класу Піддністрянського НВК Р.Теодоровська (дослідницька праця про зв'язок А.Шептицького із її рідним селом «Вони любили Бога й Україну»). Минулого року робота Р.Теодоровської «Тихо пливе блакитними ріками льон» здобула перше місце і була відзначена премією видавництва «Смолоскип».
Усі відзначені конкурсні роботи опубліковані у збірнику «Мій рідний край-2016».
Окремою книгою «Франкіана» в наукових дослідженнях учасників Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді «Мій рідний край»» вийшли 20 науково-дослідних, пошукових та творчих робіт конкурсантів, присвячених аспектам життя та творчості Івана Франка. Презентація книги супроводжувалась слайд-показом життєвого і творчого шляху Каменяра, лейтмотивом якого були пророчі Франкові слова: «Працювати в єдності і пошані – і перемагати».
Наступного року відбудеться ювілейний - двадцятий Міжнародний конкурс «Мій рідний край». Організатори планують відслідкувати долю всіх конкурсантів, номінувати їх роботи на наступному Форумі видавців як найкращі книги. Свою підтримку і сприяння у проведенні ювілейного конкурсу пообіцяв львівський очільник А.Садовий.
На урочистостях було озвучено, що 21 лютого 2017 року у Львові відбудеться відкриття виставки, присвяченої століттю Союзу українок України.
Конкурс «Мій рідний край» згуртовує й окрилює молодь України, додає їм віри у себе, спонукає змінити світ на краще, допомагає піднятись по сходинках життя, висловитися й бути почутими, легко долати життєві пороги, будувати свій національний духовний храм справедливості і добра.
Л.Зубрицька, заступник директора Піддністрянського НВК


«Вишеньки» привітали своїх наставників
Професія вихователя, як і всіх працівників дошкільних установ, вимагає від людини глибокої самовіддачі, величезного терпіння і нескінченної любові до своєї справи. Виховання дітей на початку їхнього життєвого шляху - не просте завдання. Від його успішного вирішення залежить майбутнє дитини. Той фундамент, який закладається з самого дитинства, служить опорою й основою у подальшому житті. Як би не здалося дивним, але працівники дитячих садків спільно з батьками стоять на своєрідній передовій майбутнього своїх дітей.
День дошкільних працівників - свято, до якого готуються так само ретельно, як і до будь-якого іншого. Свою особливу доброту і вдячність проявляють діти, адже дитячий садок для них – другий дім, у якому завжди прийдуть на допомогу. Вихователь – вірний і відданий друг. З ним можна гратись і навчатися, гуляти і навіть ділитися секретами.
Щоранку Ходорівський ДНЗ «Вишеньки» гостинно відкриває свої двері для 189 малят. 27 вересня у «Вишеньках» панував святковий, піднесений настрій. Діти зібрались в актовому залі, щоб привітати вихователів з їхнім професійним святом – Днем дошкільника.


Талановиті дошкільнята старшої групи разом із своїми наставниками Н.Є.Декус, Г.М.Романів, Р.Г.Рибіною та музичним керівником Н.Л.Кисіль підготували справжнє свято, яке пройшло у формі розваги - діти грались в ігри, веселились, читали вірші-привітання, танцювали з іграшками та квітами, виконували веселі пісні. Гарний настрій та святкова атмосфера панували у всьому закладі. Потім дітки разом з вихователями на подвір’ї садочку малювали малюнки – хто квіти, хто сонечко, а хто свій улюблений дитсадок.
Дошкільний вік - особливо важливий і відповідальний період у житті дитини. Саме тоді формується особистість і закладаються основи здоров'я. Благополучне дитинство і подальша доля кожної дитини залежить від мудрості вихователя, його терпіння, уваги до внутрішнього світу своїх вихованців. У День дошкільника хочеться привітати всіх працівників дошкільних установ міста, висловити щиру вдячність за творчу та самовіддану працю, відповідальне ставлення до свого покликання, педагогічну майстерність і безкорисливе добро. Хай же на цьому благородному шляху виховання підростаючого покоління Вас завжди супроводжують успіхи. Хай щедрою буде до Вас доля, обминають життєві негаразди, а Ваші серця зігріває людська довіра та любов. Натхнення, мудрості і терпіння у нелегкій справі навчання та виховання наших дітей – майбутнього України.
Я.Мочарська




Світ не без добрих людей!
У цьому світі воєн, мітингів і політичних переворотів дуже важливо залишатися людиною і вміти виручити ближнього у скрутну хвилину. Часом зробити добру справу зовсім нескладно, але багато людей часто роблять вигляд, що нічого не помічають, хоч чудово знають, що могли б допомогти.
Світ не без добрих і чесних людей. Крім злодіїв, здирників, хапуг і аферистів, якими кишить наше суспільство, є ще чесні, добросовісні і порядні люди. Саме такою добросовісною людиною виявилась ходорівчанка Валентина Сергіївна Вокруй. Знайшовши гаманець з грішми та документами, вона повернула їх власниці - жительці с.Добрівляни Анні Євстахіївні Вишневецькій.
Приємно, що є такі чесні і щирі люди, які стараються допомогти і думають про ближнього, А не шукають наживи. Правду в народі кажуть: «Поки ти відчуваєш чужу біль, ти – людина!»
Г.Краївська,
староста сіл Загірочко і Добрівляни


У світі спорту
Турнір з міні-футболу
21 вересня на майданчику із штучним покриттям стадіону «Будівельник» відбувся турнір з міні-футболу серед працівників приватних підприємств ПП «Р.Тітик», ПП «М.Богачевська», ПП «П.Юськів», ПП «І.Капанайко», який зібрав численних прихильників цього виду спорту.
Змагання відбувались за коловою системою. Було зіграно шість МАТЧІВ, у яких футболісти виклались повністю, продемонструвавши напружену цікаву гру: ПП «Р.Тітик» - ПП «І.Капанайко» (0:2), ПП «М.Богачевська» - ПП «П.Юськів» (0:4), ПП «Р.Тітик» - «М.Богачевська» (1:5), ПП «І.Капанайко» - «П.Юськів» (1:3), ПП «Р.Тітик» - ПП «П.Юськів» (2:3), ПП «І.Капанайко»  - ПП «М.Богачевська» (0:4).
Переможцями турніру з міні-футболу серед команд працівників приватних підприємств стали: перше місце – ПП «П.Юськів», друге – ПП «М.Богачевська», третє – ПП «І.Капанайко». Команди-переможці нагороджені грамотами та грошовими преміями.
Організатори планують у майбутньому провести турнір з міні-футболу серед працівників приватних підприємств Ходорівської об’єднаної територіальної громади.
В.Коник, суддя турніру

Вуличний баскетбол набирає обертів
10 вересня з нагоди Дня фізичної культури і спорту, який відзначається щорічно у другу суботу вересня, Ходорівська дитяча юнацька спортивна школа вперше провела турнір зі стрітболу (вуличного баскетболу). Стрітбол походить від баскетболу, проте має деякі відмінності у правилах. Учасниками гри є дві команди, у яких зазвичай по три гравці, хоч їх кількість може змінюватись. Гра проходить на одне кільце, один тайм триває 10 хвилин, або завершується тоді, коли одна з команд першою набирає 10 очок. Стрітбол прийшов в Україну з США у 1995році. Федерація стрітболу України була створена 2006 року.



Команда Ходорівської дитячої юнацької спортивної школи вже два роки підряд здобуває перші місця у районних і зональних (Миколаїв) змаганнях зі стрітболу, де здобуває перші місця, проте через нестачу коштів не має можливості брати участь у фінальних змаганнях.
У турнірі до Дня фізичної культури і спорту взяли участь дівчата 2003-2004рн. (учениці Ходорівської ЗОШ №1), які були поділені на команди своїх шкільних класів (7-А, 7-Б, 8-А, 8-Б), ігри проходили за круговою системою. Перемогу (за кращою різницею м’ячів) здобули баскетболістки 8-А класу – Софія Чорна, Анастасія Гучко, Ірина Петрова, Люба Долик, Марія Левицька (5 очок). На другому місці спортсменки 8-Б класу (5 очок), на третьому (за кращою різницею) - 7-Б (4 очки), на четвертому – 7-А (4 очки).
Також змагання відбулись у віковій групі 2000-2002 рн. У них взяли участь три команди (у кожну команду був включений один хлопець). У цій групі теж велася напружена боротьба - всі три команди набрали по 3 очки. Переможця довелося визначати за різницею закинутих і пропущених м’ячів. Кращою була визнана збірна команда Ходорівської ЗОШ №3 у складі Соломії Бляхівської, Софії Прудивус, Тані Пелепець, Миколи Мисака). На другому місці - збірна 10 класу ЗОШ №1, на третьому – збірна 11 класу ЗОШ №1.
Команди-переможці та призери були нагороджені грамотами. Преміальний фонд учасники змагань вирішили використати на екскурсію в Карпати.
Підготував і провів змагання тренер ДЮСШ С.З.Пшик. Головний суддя – В.А.Голованич. Турнір відбувся за підтримки міського голови О.Коцовського.
В.Коник, директор Ходорівської ДЮСШ


Шановні, І.Т.Уцик, З.В.Соколик, Г.О.Кравчук, Е.В.Сахарук, С.Д.Осадчук, Т.А.Мочарський, В.С.Жигало, В.І.Перець, І.І.Коцовський, І.В.Богачевський, З.М.Шумський, В.Г.Могильний
Щиро вітаємо Вас з днем народження! Бажаємо Вам міцного здоров’я, щирої радості, відчуття повноти й неповторності життя, безхмарних благословенних днів, нових звершень натхнення, щастя й людської пошани.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
працівники міської ради,
 голова Ходорівської об’єднаної громади
О.Коцовський



Немає коментарів:

Дописати коментар