вівторок, 6 вересня 2016 р.

Випуск 17


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.17 (358) від 03.09.2016р.

День знань: щирі посмішки першачків, квіти та патріотичні вишиванки
1 вересня у 25 навчальних закладах Ходорівської об’єднаної громади стартував новий навчальний рік. Свято першого дзвоника – чи не найважливіше у житті кожної людини. Хтось цього дня вже вкотре поспішає до школи, щоб ступити на чергову сходинку до майбутнього, хтось прагне освіжити в пам’яті зворушливі спогади про минулі шкільні роки, а хтось несе запашні квіти, щоб привітати свою першу вчительку, яка на довгі роки залишилася у серці.


Урочиста лінійка у міських та сільських школах об’єднаної громади розпочалася із підняття Державного Прапору та виконання Гімну України. Багато теплих слів лунало в цей день від вчителів, батьків першачків й одинадцятикласників. Представники влади побажали педагогам та їх підопічним успішного навчального року, відкриття нових горизонтів, високих досягнень у царині освіти.
Особливо хвилюючим цей день став для першокласників. Саме вони були у центрі уваги. Маленькі, трохи розгублені та невпевнені, крокували назустріч новому шкільному життю. Знайомитись із країною знань у Ходорівські навчальні заклади цього року завітало 112 першокласників: 33 - у ЗОШ №1, 12 – у ЗОШ №2 та 67 у ЗОШ №3. Вперше поріг 22 сільських шкіл Ходорівської територіальної об’єднаної громади переступив 141 першокласник, в т.ч.: 14 - у Бортниках, по 10 - Жирові та Загірочку, по 8 у Чорному Острові, Отиневичах, Дулібах, по 7 - у Піддністрянах, Рудківцях, Городищенському, Вовчатичах. По 5-6 першокласників завітали у Боринецьку, Грусятицьку, Сугрівську, Добрівлянську, Вибранівську, Заліську, Новоселецьку школи. Перші класи із 4-2 дітей відкрили у Ліщині (2), Вербиці(3), Дев’ятниках(4), Кам’яному(3), Городищі (4).
Урочистості з нагоди святкування навчального року закінчились веселим закличним дзвоником. Скільки щирих емоцій та хвилювань можна було побачити у поглядах дітей! Нехай цьогорічний вересень буде для них сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, в кожну родину!
Ярина Мочарська


Освячене знамено – оберіг Ходорівської об’єднаної громади
 23 серпня жителі Ходорівської об’єднаної територіальної громади вперше спільно відзначали День Державного Прапора України– синьо-жовтого знамена, яке освячує наше життя, нашу боротьбу і нашу непереборну ходу до перемоги. Під цим прапором присягає на вірність Вітчизні українська молодь, під ним ідуть у бій українські воїни.




Розпочалися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора із святкового Богослужіння у храмі святих Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам»яна міста Ходорова, на якому були присутні представники дванадцяти громад - старости, депутати, члени виконавчого комітету об’єднаної громади, парафіяни храму. Отець Мар’ян Черепанич, декан Ходорівський УГКЦ, закликав присутніх з’єднатися у спільній молитві за тих, хто приніс найвищу жертву за щасливе майбутнє незалежної України, і висловив надію, що у наступному році ми відзначатимемо це свято у мирній державі.
Особливо урочистою була мить освячення трьох синьо-жовтих знамен Ходорівської об’єднаної територіальної громади - момент високого духовного піднесення, що наповнював серця кожного гордістю за рідну країну, свій край, натхненням і бажанням жити і працювати для їх блага.
Святковою ходою, на чолі якої депутат А.Філатов ніс хоругву Ходорова, юнаки та дівчата Ходорівщини разом з громадськістю пройшли вулицями міста, несучи щойно освячені три-, восьми- та дванадцятиметрові синьо-жовті полотнища. Біля пам’ятника Т.Шевченку відбулося урочисте віче. Право внести Державний Прапор України була надане А.Ленишин та Н.Костуру. Звертаючись до присутніх, директор Центру творчості С.Ленишин наголосила, що у нелегкі часи боротьби та гартування держави, особливо важливими для нас стали національні символи: гімн, герб та синьо-жовтий прапор, які є втіленням невичерпної волі до свободи та наснагою до розвитку, і висловила впевненість, що над Україною завжди гордо майорітиме наш блакитно-жовтий прапор - прапор перемоги!
Згодом колона рушила до Палацу культури, де відбулося святкове засідання виконавчого комітету Ходорівської об’єднаної територіальної громади, яке розпочалось спільним виконанням Державного Гімну України. Старости громад і міський голова Ходорова своїми підписами скріпили знамено об’єднаної громади – синьо-жовтий Державний стяг відновленого Ходорівського району, поставивши дату – 23 серпня 2016 року. Піднесення й патріотичний дух, що панував у залі, озвучили у поетичних рядках сільські старости З.Соколик та О.Гурдя.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх героїв, котрі впродовж віків боролися за нашу волю і незалежність – від звитяжних козаків до Героїв Небесної Сотні та мужніх воїнів АТО.
Вітаючи присутніх із святом, голова об’єднаної громади О.Коцовський наголосив: «Ми переживаємо важливий історичний момент - нашій молодій державі виповнилося чверть століття. Українці віками виборювали свою незалежність, а здобувши її, продовжують захищати і відстоювати свої кордони і донині». Міський голова закликав набратися терпіння, мужності, віри, і, не покладаючи рук, працювати заради розквіту Ходорівщини. 


 Освячений 23 серпня Державний Прапор України – символічний оберіг Ходорівської об’єднаної громади, впродовж 23-28 серпня мандрував усіма сорока населеними пунктами нашої громади, наповнюючи людські серця почуттям патріотизму, любові до рідного краю, гордістю за наш народ.
День Державного Прапора України пройшов із великим піднесенням у Ходорівській об’єднаній громаді і створив чудове психологічне підґрунтя для відзначення 25-ї річниці Незалежності України.
М.Краївська


З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ ТЕБЕ, УКРАЇНО!
У сонячні серпневі дні історичний календар відрахував 25-у річницю Незалежності України. Ця визначна дата навіки увійшла в історію держави золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху у житті нашого народу, законодавчо закріпила його вікові демократичні прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення. Здійснилася споконвічна мрія українців – бути господарями на своїй прекрасній землі.
День Незалежності – найбільше національне свято. У ньому втілені прагнення багатьох поколінь українців жити у вільній, незалежній Українській державі. З нагоди 25 річниці Незалежності України у середу, 24 серпня, у Ходорівській об’єднаній громаді відбулися урочистості.
Зранку Ходорів розцвів вишуканими барвами вишиванок, у яких люди поспішали на святочні богослужіння у міські храми. За мирне небо над українською землею ходорівчани молились у церквах свв.Безсрібників і Чудотворців Косми і Дам'яна та свв. рівноапостольних Володимира й Ольги. Згодом ходорівчани традиційно зібрались на головному майдані міста біля пам’ятника великому Кобзареві. Сонячний ранок, піднесений настрій – все це додавало оптимізму ходорівчанам, які з вірою у мирне небо над рідною Батьківщиною прийшли на віче. Священики – отець-декан Мар’ян Черепанич, о.Тарас Гриців, о.Микола Прунак відправили панахиду за полеглих Героїв України. Заступник міського голови О.Мельник привітала ходорівчан з головним державним святом, висловила віру, що наша громада буде успішно розвиватись у такий нелегкий для країни час.


Святковий концерт, проведення якого ініціювала молода депутатська генерація Ходорівської ОТГ та ГО «Ходорівська організація підтримки ветеранів АТО» (голова О.Бончинський), зібрав ходорівчан та гостей міста на стадіоні «Будівельник». Розпочалось дійство із внесення Державного Прапора та виконання Гімну України. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв, які захищали суверенітет на буремному Сході. 


Програма концерту була змістовною і насиченою. Приємні хвилини подарували глядачам вокалісти – сестри Олена та Мар’яна Матулки, І.Кутна, у виконанні яких прозвучали пісні про Україну. Поезії «Довічно буде Україна», «Моя Україна» промовисто декламували Н.Іваськевич та О.Сохан. Окрасою свята стала літературна композиція «Символи України» у виконанні вихованців гуртка «Джерельце» ЦДЮТ.

 «Нам - 25. Ми молода нація. Виборовши волю, Україна визначила свою символіку: гімн, прапор, герб, які уособлюють її історію. Завдання кожного з нас - знати та поважати символи своєї Вітчизни, гордитися тим, що маємо свою державу, мову, свої традиції та символи. Це історичні святині, які прийшли до сердець людей тернистими шляхами буття українського народу. Ми повинні берегти ці символи, як зіницю ока!» - наголосила ведуча дійства С.Ленишин.
Ходорівчани, від малого до великого, наче одна родина, вбрані у вишиванки, з задоволенням переглянули яскраві виступи творчих колективів. Вони не лише аплодували, але й підтанцьовували та підспівували, створюючи на стадіоні святкову атмосферу. 
Коштовним дарунком був ангельський спів учасниць середньої групи народного вокального ансамблю «Ромашка» (кер.У.Абрамів). Цікавими були конкурси дитячих малюнків та віршів на тему «Моя омріяна Україна», де кожен мав змогу продемонструвати свій талант. Всі мистецькі роботи після свята були передані у зону АТО.
Хлопців найбільше зацікавили молодіжні козацькі розваги - конкурси «Калита», «Поїдання вареників», «Перетягування канату», також проводився «Конкурс українського танцю». Козацькі розваги вкотре довели –  не принишкла мужність та сміливість, не вщух козацький дух. Правду кажуть: «Козацькому роду нема переводу!» Усі учасники конкурсів були нагороджені призами і грамотами. Гордимося, що у Ходорівській громаді є така талановита молодь, якій належить творити новітню історію незалежної України.
      Святковий настрій не вщухав. На стадіоні ходорівчанам пропонували смаколики української кухні. Всі мали змогу скуштувати куліш та узвар. Після концерту відбулась дискотека 80-90-х років.
       Приємно, що не тільки ходорівчани, а й жителі навколишніх сіл Ходорівської об’єднаної територіальної громади зібрались разом на стадіоні, аби розділити радість, святковий настрій і водночас надію на те, що 26-ту річницю Україна буде святкувати під мирним небом на мирній землі.
У цей день не обійшлось без спортивних змагань: традиційного шахового та турніру з міні-футболу серед учнівської молоді об’єднаної громади.
За 25 років незалежності українцям довелося пройти складний шлях. Виросло покоління вільних людей з вільним мисленням, яке щиро вірить у свою державу і прагне жити у незалежній, єдиній Україні. Переконані, що всі випробування загартують нашу сильну, мужню, духовно багату націю, допоможуть їй вистояти у всіх випробуваннях, виховають у кожному українцю повагу до своєї Батьківщини.
Я.Мочарська


Святкування 25 річниці Незалежності України

у Загірочківському старостаті
24 серпня у Народному домі «Просвіта» села Загірочко відбулося святкування 25 річниці Незалежності України. У дійстві взяв участь сільський хор під керівництвом директора Народного дому Л.І.Піняк та диригента Я.М.Семигінівської. Учні Загірочківської ЗОШ 1-11 ступенів М.Блонна, М.Блюсович, Р.Богун, А.Війтів, В.Кучер, В.Кухарська, Х.Рій, О.Стиранівська, А.Чорненька, Д.Шинальський представили увазі глядачів літературно-поетичну композицію до Дня народження Української держави.

На запрошення директора Народного дому «Просвіта» села Добрівляни М.П.Татомир із святковою програмою виступила родина Чорних із міста Новий Розділ, який зачарував присутніх прекрасними піснями. Аматорський художній самодіяльний родинний колектив звеселяв громаду веселими гуморески.
Юних учасників святкового дійства Загірочківська сільська рада відзначила грошовими преміями.
Галина Краївська, староста сіл Загірочко, Добрівляни


Моя Україна - до болю кохана
Найбільш патріотичним святом, що об’єднує українську націю є День незалежності. У кожному куточку України у цей час люди згадують здобутки та невдачі на шляху побудови багатої, розвиненої держави. Які б не були розбіжності у думках, всіх українців об’єднує прагнення бути господарем у рідному краю, розуміння великої відповідальності за його майбутнє.
Саме патріотичні почуття скликали рудківчан у Народний дім, де, зазвичай, сходяться жителі, щоб поспілкуватися чи вирішити різного сільські проблеми. Надвечір 23 серпня, там було велелюдно - директор Люба Сомик організувала і залучила до святкового дійства з нагоди 25-річчя проголошення Незалежності України, напевно, кожного небайдужого жителя села.
Розпочалися урочистості молебнем, який відправив духовний наставник села о. Володимир Боднар, та спільною молитвою присутніх за мирне життя українського народу. Внесення Державного Прапору України, виконання Гімну «Ще не вмерла Україна» надали святу урочистості та відчуття єдності.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв - усіх, хто віддав життя у боротьбі за становлення нашої держави та мирне життя народу.
Урочистий концерт видався яскравим та різноманітним, насиченим співами, танцями, віршами та оригінальними виступами дітей. Сцена мовою рідної української пісні об’єднала різні покоління рудківчан та гостей. Учасники хору вразили слухачів глибиною виконання пісень. Багато років поспіль передають вони любов до українських пісень глядачам під керівництвом незмінного керівника Стефанії Тихої.
 Музичний супровід свята, озвучення забезпечив молодий, талановитий музикант Володимир Сомик. Йому вдалося організувати дітей різного віку - всіх, хто живе у селі чи гостює. Виконана дітьми літературно-музична композиція «А ми так миру хочемо і світла» була відзначена найгучнішими оплесками. Господиня Народного дому Л. Сомик пригостила кожного виконавця солодощами. Задоволені діти, із гостинцями, під оплески покидали сцену.
Яскравості святу додали запальні хореографічні композиції у виконанні дівчат: Д. Павлишин, Л.Біленької, Н. Павлюк, Л. Корпан, Ю. Фарини, С. Паняк. Красиві костюми, майстерність танцівниць, вдалий музичний супровід стали хорошим дарунком глядачам.
Справжнім відкриттям був виступ бандуристки Христини Вівчар. Її колоритний голос, емоційність під час виконання пісень «Плине кача». «Ми українці» зачарували слухачів, викликали подив, сльози та бурні оплески.
Особливо святковий, піднесений настрій дарували глядачам вокалісти Галина та Лариса Тихі, Андріана Пашко. Їх довершене виконання пісень про Україну,її мову та красу відкрили слухачам по-новому світ  мелодики і вокалу. Ведучі, Ю.Масник та А.Нагірняк, віршованими та прозовими рядками вели присутніх шляхом, що пройшла Україна. Вдячні слухачі дарували всім учасникам схвальні вигуки та оплески.
Слово подяки від імені усіх жителів села Рудківці висловив староста сіл Піддністряни, Кам’яне, Рудківці Ростислав Сомик, відзначивши внесок кожного учасника концерту у розвиток національної культури. Слова особистої вдячності висловив староста директору Народного дому Любі Сомик за її щоденну працю й особистий внесок під час ремонтних  робіт та відновлення Народного дому.
Меценатом цього свята був сільський депутат Василь Могильний. На завершення дійства жителі села та гості відпочили на вечорі молоді.
Іванна Іванців,
с.Рудківці

З Україною в серці!
День Незалежності України - особливе свято для кожного українця. Наша держава довго виборювала свою незалежність, а виборовши її, продовжує захищати і відстоювати свої кордони і донині. З гордістю, трепетом і великим бажанням миру святкувала Ходорівська об’єднана територіальна громада двадцять п’яту річницю Незалежності України. Урочистості відбулись у кожному населеному пункті і завершились грандіозним дійством «З Україною в серці» у Ходорові.

28 серпня, у день великого християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці, відбулось єднання культур і традицій дванадцяти громад Ходорівщини. На майдані імені Тараса Шевченка у місті Ходорові представники усіх громад сформували святкову колону, яка врочистою ходою вирушила до стадіону «Будівельник». Державний Прапор ніс однин із старійшин міста – голова осередку Спілки політв’язнів Роман Осімницький з хоругвою міста Ходорова крокував один з наймолодших депутатів об’єднаної громади, активний майданівець, учасник АТО, голова ГО «Спілка учасників АТО Ходорівщини» Олег Бончинський.
  
Синьо-жовте знамено Ходорівської об’єднаної громади, скріплене підписами 11 старост і міського голови, на чолі колони несли депутати об’єднаної громади. За ними крокували міський голова О.Коцовський, сільські старости, депутати, члени виконавчого комітету, представники громадськості, студентська й учнівська молодь. У центрі колони йшли аматори художньої самодіяльності з козацьким малиновим стягом. Учасники народного ансамблю танцю «Наддністрянка» несли восьмиметрове синьо-жовте полотнище. Завершали святкову ходу спортсмени. У сніжно-білих костюмах вихованці школи кіокушинкай карате крокували з дванадцятиметровим Державним стягом. Видовище було вражаючим і надзвичайно піднесеним. Стадіон зустрів колону вигуками «Слава Україні! Героям слава!», прозвучав Державний Гімн України. Голова об’єднаної громади О.Коцовський з вдячністю прийняв хліб-сіль.
 З вітальним словом до присутніх звернувся народний депутат України А.Кіт. Народний обранець щиро зізнався, що радий відзначати 25-ліття своєї держави у колі жителів Ходорівської об’єднаної громади – відновленого Ходорівського району, що є свідченням поступу й утвердження української державності, яку наші предки виборювали впродовж віків. 25 років тому світ визнав Україну як самостійну державу, з чим не може змиритись наш одвічний ворог - Росія. А.Кіт переконаний, що незабаром наступить такий час, коли в Україні від сходу до заходу на вітання «Слава Україні!» будуть відповідати «Героям слава!», як про це мріяв С.Бандера.
      Голова об’єднаної громади О.Коцовський у своєму виступі наголосив: «Історія дала нам шанс - ми скористалися ним: 24 серпня 1991 року було проголошено Незалежність України. Здається, що це було вчора, а минуло уже 25 років… Вже народилося і змужніло покоління, для якого вільна Україна – це мати, це – Батьківщина, це – святая святих!»
     Міський голова підкреслив, що «ці роки виявилися дуже непростими. Через різнопланові зовнішні перешкоди, недолугість влади, спостерігальну позицію Європи й Америки, ми живемо далеко не так, як мали б жити. У нас багато парадоксів: прийнято ряд хороших законів, але вони не діють, окремі реформи перевертають профільні галузі з ніг на голову. Фінансування за залишковим принципом культури, освіти, охорони здоров'я - це не просто аморально, це злочин проти власного народу, це геноцид! Вкотре треба зрозуміти, що ніхто, крім нас самих, нам не допоможе».
      Міський голова переконаний, що «нам слід виховувати і ростити свою національну еліту, щоб її представники могли займати високі державні посади, щоб для них інтереси України та її народу були понад усе, щоб вони не шукали для себе «теплих містечок» за океаном, а «на власній шкірі» відчували всі потреби й болі рідної землі. Для цього освіта має бути якісною, доступною для дітей із найвіддаленіших куточків, а головне – патріотичною».

  З гіркотою і болем говорив О.Коцовський про війну, що вже два роки триває в Україні: «У нас знову війна - напевно мало крові пролито попередніми поколіннями за нашу незалежність. Це не АТО! Це війна із цинічною наглістю, нечуваною жорстокістю, неперевершеною брехнею. На фоні цього жахіття у задимлене українське небо знялась Небесна Сотня білих журавлів. Це перші жертви і наші святі обереги! Вони віддали найдорожче – власне життя, бо добре розуміли, що не страшно помирати за Україну, а страшно жити у рабстві, у їх числі – Герой України ходорівчанин Роман Точин.
    Ніхто не хоче визнавати, що російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Ніхто не хоче розуміти, що Україна стала живим щитом для захисту не лише Європи, а всього світу від третьої світової війни».
     Міський голова підкреслив, що «патріотизм і небайдужість – характерні риси усіх жителів Ходорівщини. Багато наших краян брали і беруть участь у бойових діях. Широкого розмаху набув волонтерський рух. Чим можуть, допомагають звичайні громадяни, учні та вчителі шкіл, медичні працівники, хоч проблем вистачає і на місцях! Зовсім недавно ми об'єдналися в одну велику територіальну громаду - найбільшу в Україні. Це дасть змогу концентрувати кошти для вирішення нагальних проблем - ремонту доріг, облаштування дитячих майданчиків, заміну покрівель, вікон у школах, народних домах, закладах медицини та на інше. У вирішенні багатьох проблем дуже допомагає народний депутат, виходець із Ходорівщини Андрій Кіт - його підтримка завжди вагома і безкорислива.
     Свято шануємо пам'ять своїх героїв. У Ходорові відкрито Алею Слави Героїв Небесної Сотні Львіщини, освячено пам'ятну дошку Герою України Роману Точину на фасаді Ходорівської ЗОШ №3. Його іменем названо одну із вулиць міста та школу, у якій навчався Герой. Цього року на могилі Романа Точина відкрито й освячено пам’ятник».
    Голова об’єднаної громади, цитуючи поетесу Г.Охоцьку, завершив свій виступ на оптимістичній нотці: «25 років Незалежності України! Мало! Водночас, це – чверть століття! Багато постає питань як перед державою, так і перед громадою. Мусимо зрозуміти, що спільно зможемо їх подолати, коли матимемо тверду віру в Бога й Україну!
Ніщо тебе, земляче-патріоте,
Поставити не зможе на коліна,
Ніхто тебе не в силі побороти,
Допоки в серці Бог та Україна!
Бо віра твоя – від землі святої,
А твоя кров - від стиглої калини,
Бо кличуть нас до праці в ім'я волі
Два вічні слова - Бог та Україна!
Слава Україні!»
         З нагоди 25-ї річниці Незалежності України були відзначені грамотами понад 150 жителів Ходорівщини за вагомий особистий внесок у розвиток української державності, активну громадсько-патріотичну позицію.


Святковий концерт, ведучими якого були Н.Іваськевич, Ю.Бордун, Г.Стариков, П.Кобзар, тривав понад п’ять годин. У ньому взяли участь аматори художньої самодіяльності народних домів Ходорівської об’єднаної громади. Основу концертної програми складали пісенні, музичні, поетичні твори, хореографічні композиції, присвячені Україні. Це було свято єднання маленьких частинок опільського краю – дванадцяти громад Ходорівщини.



Ходорівчани першими представляли свою мистецьку майстерність. Щире захоплення й гучні оплески подарувала публіка виконавцям флешмобу «Україно» - вихованцям Школи мистецтв, Центру творчості, міським школярам. Видовище вражало складністю постановки, витонченістю рухів, різнобарв’ям вишиванок, вдалим музичним оформленням.
Поезія «Довічно буде Україна» у виконанні Н.Іваськевич роздмухала вогник патріотизму у серцях присутніх.
Композицію «Ми з України» з великим успіхом виконав відомий далеко за межами України народний ансамбль танцю «Наддністрянка» (художній керівник і хореограф – заслужений працівник культури України Ю.Коцовська), як і танці «Опільська трясунка», «Галицький весільний», «Стрілецька сюїта», «Танець з дзвіночками».

Колектив із 60-літньої історією - народна хорова капела «Мрія» під керівництвом О.Мельник полонила серця присутніх виконавською майстерністю, вдалим добором репертуару, неперевершеними репризами ведучої Л.Королюк. У їх виконанні прозвучали твори «Боже, на землю нашу споглянь», «В’язанка повстанських пісень»
Народний вокальний ансамбль «Ромашка» (кер. О.Мельник) зачарував глядачів мелодійністю виконання улюблених пісень «Зелене жито», «Гуцулка Ксеня». Ходорівських віртуозів - гурт троїстих музик «Візерунки» (кер. Т.Качор) глядачі вітали вигуками «браво». Професійність, висока виконавська майстерність є візитівкою хору викладачів Ходорівської дитячої школи мистецтв під керівництвом О.Шпирко - присутні не приховували свого захоплення прекрасним голосом соліста Г.Вавричина. Знайома з дитинства пісня «Чом, чом, земле моя» у виконанні народного чоловічого ансамблю «Діброва» (кер.Б.Катола) настроїла на меланхолічний лад багатьох присутніх.
Окрасою свята були патріотичні флешмоби, хореографічні композиції у виконанні школярів ЗОШ №1 та ЗОШ №2, Центру творчості міста Ходорова. Запальний «Гопак» учнів п’ятого класу відділу хореографії Школи мистецтв (кер.Л.Семчій) прискорив серцебиття не в одного з глядачів.
Родзинкою дійства став показовий виступ каратистів – вихованців семпая С.Магарського Ходорівського осередку Львівської федерації кіокушинкай карате. Присутні, затамувавши погляд, спостерігали за вправними рухами спортсменів у білих кімоно, серед яких було чимало дівчат.
Справжнім коштовним подарунком ходорівській вибагливій публіці були виступи аматорів художньої самодіяльності народних домів об’єднаної громади. Творчість народних колективів - «Юшківчанка» (кер.А.Медвідь) Юшківського Народного дому та хору «Гордиця» (кер.Б.Катола) Сугрівського НД, знайома ходорівчанам – вони не вперше виступають у Ходорові, як і самодіяльні артисти із села Грусятичі, які у 2013 році презентували у Ходорівському палаці культури велику концертну програму до Незалежності України.
Отиневицьку сільську раду представляли юні вокалістки І.Ревер, К.Сем»янчук, М.Орлик. Хореографічну композицію «Україно, вперед» (кер.О.Труш) виконала молода генерація самодіяльних артистів Молодинецької сільської ради. Запам’яталися глядачам пісні хору Дев»ятниківського народного дому (кер.І.Лашкевич).
Велику концертну програму, тривалістю 45 хвилин, ведучою якої була І.Баторик, підготували самодіяльні артисти Бортниківської сільської ради, у яких були представлені свої народні доми ради разом зі сільським старостою О.Гурдею.
Відкриттям свята став гурт «Забава» (кер.І.Бережанська, солістка – І.Трусь) із села Садки (Вербицька сільська рада), яких двічі викликали «на біс». Вони завоювали прихильність глядачів колоритністю, самобутністю, оригінальністю репертуару.
Запам’ятався усім вдалий фінал мистецького дійства. О.Матулка та І.Ревер заспівали пісню про Україну із репертуару П.Петрененка.
Ходорівчани і гості міста мали нагоду не тільки насолодитися виконавською майстерністю самодіяльних артистів, а й ознайомитися і придбати мистецькі вироби, художні полотна самобутніх митців об’єднаної громади. 
Ходорів був представлений полотнами художників М.Олійника, Н.Іваськевич, Михайла та Галини Романівих, народного майстра України Р.Яворського, фотоальбомами Б.Бирича, фотокартинами В.Олеськіва, писанкарством Г.Набитович, вишивками й бісероплетінням Л.Хлопоніної, виробами ужиткового мистецтва Т.Проць.
Експозиція Загірочківської сільської ради привертала увагу картинами народного художника З.Кецала, полотнами Д.Микитина, І.Грабара, збірками творів поета О.Лижника, Грусятицька – полотнами І.Солтана, Піддністрянська – ляльками мотанками народної майстрині М.Заблоцької, Бортниківська – полотнами С.Крегенбільда, Дев»ятниківська – макетами церков В.Кіндзера.
Не всім вдалося скуштувати випічку ходорівських господинь – О.Калинець, Г.Піндри, Н.Олеськівої, Я.Грачової, І.Довгої, учасниць клубу «Осіннє танго», оскільки вона розійшлася вмить. Неперевершений смак юшки, яку приготували грусятицькі мисливці О.Гавінський, М.Головачевський, М.Шиманський, ще й досі переслідує гурманів, а про куліш О.Середньої вже ходять легенди – рецепт його приготування переписують всі.
25 березня 2016 року волевиявленням мешканців сорока населених пунктів 11 сільських та Ходорівської міської ради створена Ходорівська об’єднана територіальна громада. Символічно, що першим спільним дійством в об’єднаній громаді стало святкування 25-річного ювілею Незалежності України. Завдяки ентузіазму, енергійності і наполегливості ініціаторів й організаторів перше знайомство відбулось. Зміни і перетворення ніколи не бувають легкими, тим паче у полум’ї війни та розрухи на сході країни. Тож наберімося терпіння, мужності та віри у нашу країну! Єднаймося заради майбутнього, заради славної, оспіваної віками незалежної України.
М.Краївська



До Дня Незалежності України відзначено найдостойніших
     За значний особистий внесок у становлення незалежної України, утвердження її суверенітету та зміцнення міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній і громадсько-політичній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння українському народу відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років Незалежності України» нагороджено жителів ОТГ:
Олександру Точин – маму Героя України, Героя Небесної сотні Романа Точина;
Володимира Лагоцького – організатора створення та керівника громадського музею Слави Стецько в с. Юшківцях.


Рішення виконавчого комітету
     23 серпня відбулося урочисте засідання виконавчого комітету Ходорівської об’єднаної територіальної громади, приурочене до Дня Державного Прапора та 25 річниці Незалежності України. На ньому розглядались заяви, звернення громадян, організацій, установ і були прийняті рішення:
*З метою запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння на території села Бортники затвердити особовий склад добровільної пожежної дружини в селі Бортники в складі 5 чоловік. Виконкому Ходорівської міської ради передбачити кошти для забезпечення необхідним інвентарем добровільної пожежної дружини (ДПД). 
*Узаконити самовільно переобладнану  житлову кімнату в коридор в квартирі №1 на вулиці Чорновола,7а.(Мартинюк Р. М.).
*Присвоїти адресу:
-новозбудованому житловому будинку та господарським спорудам в селі Добрівляни:  будинок № 87, вулиця Грушевського, село Добрівляни (Паук М.З,); будинок №28, вулиця С.Бандери, село Добрівляни, Жидачівського району (Погорілець РЙ.);
- частині житлового будинку на вулиці  Грушевського, 59 «б»  в м.Ходорові  - квартира №1 будинок  № 59 «г»,  вулиця Грушевського, місто Ходорів (Старикова Н.З.)
*Передати об’єкт комунальної власності територіальної громади міста Ходорова – багатоквартирний житловий будинок №5 на вулиці 16 Липня в місті Ходорові з балансу КП "Ходорівське управління комунального господарства" на баланс Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку  «Залізничник - Троянда», юридична адреса:81750, Львівська область, Жидачівський район, місто Ходорів, вулиця 16 Липня, будинок №5.
*Дати дозвіл на виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки  нв вулиці Б.Хмельницького, 23 в місті Ходорові  та  отримання в органах  виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури будівельного паспорту для  будівництва  житлового будинку (Равлик Г.С.)
*В умовах проведення в Україні АТО виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій учасникам АТО та членам їх сімей в частині покращення фінансово-матеріального стану. Для досягнення цієї мети виконавчий комітет Ходорівської міської ради вирішив надати одноразову грошову допомогу  членам сімей учасників АТО  за рахунок коштів, передбачених у кошторисі  бюджету міської ради "надання матеріальної допомоги".
А.Батирняк, заступник міського голови


Впроваджуються мікропроекти з благоустрою міста Ходорова
Ходорівською міською радою продовжуються роботи з благоустрою міста та підготовки комунальних будинків до зимового періоду, а саме: завершується влаштування тротуару (права сторона) на вулиці Грушевського, проведено капітальний ремонт прибудинкової території на вулиці 16 Липня,14, проводиться капітальний ремонт частини дороги на вулиці 16 Липня, розпочинаються підготовчі роботи з капітального ремонту дороги на вулиці Шептицького, завершується ремонт даху будинку № 1 на вулиці 16 Липня та розпочинаються такі ж роботи на будинку 1а, 1б, проведено благоустрій території будинку Центру дитячої та юнацької творчості, здійснюється капітальний ремонт адмінбудинку на вулиці Шевченка,15.
Завершуються роботи по реалізації мікропроектів: встановлення вікон в Ходорівській ЗОШ №1, заміна пічного опалення на індивідуальне центральне в приміщенні Центру дитячої та юнацької творчості, реконструкція опалення в ДНЗ «Ромашка», заміна вікон та дверей в ДНЗ «Вишеньки».
Також до кінця року в місті буде встановлено 5 дитячих майданчиків на вулицях Стуса, Б.Хмельницького, Волошина, Чорновола, район «Зарудка». Основним проектом (1,4 млн.грн) в місті Ходорові, реалізація якого розпочнеться цього місяця, являється «Реконструкція водопостачання району «Зарудка», яким передбачено проведення центральних вуличних мереж водопостачання. Підключення від вуличних водопроводів до приватних будинків планується проводити за власні кошти мешканців міста.
М.Гавінська, секретар міської ради


Зміни у новому навчальному році
Міністерство освіти і науки розпочало реформу середньої освіти з 1 вересня 2016 року. Відомство вже розіслало керівникам навчальних закладів відповідні рекомендації, документ налічує 157 сторінок. Ознайомитися з його повною версією можна за посиланням http://glavcom.ua/ftp_upload/pdf/metodichka-mon.pdf .
Основні зміни в 2016-2017 навчальних роках:
- Педагогам рекомендують мінімізувати використання паперових зошитів. Це стосується предметів, де зошити практично не потрібні, наприклад, на уроках інформатики.
 - Учителі мають проводити більше екскурсій та квестів, більшість занять має проводитися у формі конкурсів та практикумів.
- Щоб виключити психологічний тиск на дитину, МОН рекомендує не розголошувати оцінки на батьківських зборах та під час занять у класі.
- Першокласникам тепер дозволяється користуватися простим олівцем.
- У початкових класах за виправлення вчителі не мають права знижувати оцінку.
- Для виправлення помилок у початкових класах учителям не рекомендується використовувати червону ручку.
- Для початкових класів зі шкільної програми видалено письмо на дошці.
Зазнали змін і самі програми:
- З програми «Трудове навчання» вилучено теми «Виготовлення об’ємних виробів з дроту» та «Бісероплетіння».
- З програми «Фізична культура» вилучено систему оцінювання фізичної підготовленості школярів 7–10 років.
- До навчальної програми «Мистецтво» додано «Цирк».
- Уроки інформатики буде орієнтовано на роботу в інтернеті.
- Додано таке поняття, як «інтегровані уроки», коли в межах одного уроку вивчається матеріал різних навчальних предметів. Вони можуть проводитись як одним, так і двома вчителями.
Нові вимоги до позашкільного навантаження:
- У 1-му класі домашні завдання не задаються.
- Домашні завдання не задаються учням на вихідні, святкові та канікулярні дні.
- У 2–4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували: у 2-у класі – 45 хвилин; 3-у класі – 1 години 10 хвилин;
у 4-у класі – 1 години 30 хвилин.
Я.Мочарська



Стравчинада 2016
      20-21 серпня 2016 року делегація Ходорівської об’єднаної територіальної громади на запрошення управи гміни Стравчин брала участь у щорічному фестивалі обжинків «Стравчинада-2016» у Народній республіці Польща. З особливою теплотою і піднесенням польські глядачі сприйняли виступ давніх знайомих народних колективів – гурту троїстих музик «Візерунки» і дівочого вокального ансамблю «Ромашка». Особливо припали їм до вподоби твори «Соколи», «Йшла дівчина до лісочка», «Чардаш».
     З Божого благословення отця Миколи Прунака Ходорівську об’єднану громаду на «Стравчинаді-2016» представляли: голова громади О.Коцовський, його заступник - О.Мельник, спеціалісти міської ради М.Жовтанська, С.Сушайло, старости - Вибранівської сільської ради Р.Зошій, Отиневицької – С.Грицило, депутат В.Басараб, підприємець І.Богачевський.
       Польські друзі були надзвичайно гостинні. Усім нам запам’яталися відвідини міста Кельце, відомого своєю старовинною архітектурою, парком-кадельньою, сучасним амфітеатром, де виступають народні колективи, спортивного комплексу. Ходорівчани взяли участь у зйомках документального фільму про Стравчинську гміну.
     Слід зазначити, що це перший офіційний візит делегації Ходорівської об’єднаної територіальної громади у дружній Стравчин, хоч більшість із членів делегації не вперше гостювали у польських друзів.
М.Жовтанська



Народному хору «Дністряни» - 125!
Хоровий спів - найдосконаліший вид музичного мистецтва. У ньому люди споконвіку висловлювали найтонші почуття, переживання, мрії. 28 серпня один із найстаріших хорових колективів України -  народний хор «Дністряни» під керівництвом самодіяльного поета і композитора Івана Максимціва відзначив 125-літній ювілей. Святкування відбувалося на літній сцені Піддністрянського сільського парку, пам’ятки садово-паркової культури Х1Х століття. Ювілейний концерт, ведучими якого були Д.Кіндрат та А.Твердун, хористи присвятили Дню Незалежності України.
«Дністряни» - це одна із славних сторінок історії хорового співу Ходорівського краю. Засновником колективу був молодий дяк Григорій Гірський, якого запросив до села весною 1891 року о.Іван Боднар. На той час хор налічував 45 осіб. У травні 1892 року хор з великим успіхом провів свій перший концерт у великій поміщицькій стодолі «На лузі». Весною 1893 року виступав із шевченківськими концертами по селах Бібрського та Жидачівського повітів. У другій половині серпня 1895 року взяв участь у першій крайовій сільськогосподарській виставці у Львові, яка була організована у Стрийському парку. 
Друге дихання колектив отримав у кінці 1896 року, коли до села приїхав директор школи Іван Казанівський, який був співаком і музикантом. У 1899 році колектив почав співати на чотири голоси. Коли у 1904 році тодішній керівник Григорій Гірський виїхав до Канади і до села більше не повернувся, керувати сільським хором взявся вчитель Юліан Лежогубський та Роман Хомин, а пізніше (приблизно з 1926 року) - Степан Прокоп»як. Під його керівництвом у 1939 році хор приймав участь в обласному огляді самодіяльних колективів у Дрогобичі, де в нагороду отримав фортепіано. Під час німецької окупації сільський хор був учасником святкувань 100 річчя від дня народження Миколи Лисенка у Львівському оперному театрі. Серед шістнадцяти колективів «Дністряни» посіли четверте місце. З 1953 року хором опікувався директор школи М.Калинець, з 1960 року - Р.М.Воловець, який помер улітку 1987 року. Два роки хор не працював. З 1989 року хоровий колектив очолив мешканець Нового Роздолу, самодіяльний поет та композитор Іван Андрійович Максимців. 9 лютого 1991 року за високу виконавську майстерність і з нагоди 100-річного ювілею хор села Підністряни отримав почесне звання «народний» та назву «Дністряни». Репертуар колективу значно розширився за рахунок релігійних, стрілецьких та повстанських пісень.
Всю свою діяльність «Дністряни» спрямовують на підвищення хорової майстерності, популяризацію української пісні. Народний колектив - активний учасник тематичних концертів, постійно працює над вдосконаленням вокально-хорових навиків, оновленням репертуару. Завдяки наполегливій самовідданій праці та безмежній любові до своєї справи хор став не лише музичним колективом професіоналів, а сім’єю, поєднаною духовною близькістю, високою моральністю і непересічною любов’ю до української пісні.
Творчість «Дністрян» високо шанують не тільки односельці, а й жителі навколишніх міст і сіл, що чисельно зібралися на свято. Твори - уславлення Бога і Діви Марії, присвяти Україні, славним синам і дочкам нашої Вітчизни, рідному селу, авторські пісні І.Максимціва, В.Островської, народні мелодії, склали основу ювілейного концерту. Хористи полонили глядачів професійністю виконання, духовністю тематики, близькою серцю кожної людини.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх тих, хто не повернувся додому, захищаючи нашу Вітчизну.
Ювілярів сердечно привітав отець Іван Михальчак, адже більшість з «Дністрян» співають у хорі церкви святих рівноапостольних Костянтина і Єлени.
Заступник Ходорівської об’єднаної територіальної громади О.Мельник, наголосила, що «Дністряни» - єдиний хоровий колектив в області, який має 125-річну історію, і висловили захоплення тим, що завдяки своїй автентичності хор популярний далеко за межами села.
Привітав "Дністрян” начальник відділу культури і туризму РДА З.Тимофтевич.
Напевно, найбільш теплими і милими серцю хористів були творчі дарунки від їх дітей і внуків - учнів Піддністрянського НВК. У програмі ювілейного концерту були виступи  чоловічого та жіночого вокальних ансамблів, солістки І.Турянської, гостей із села Рудківці - переможця Всеукраїнського конкурсу бандуристів, О.Балук, гумориста пана Василя Цапа.
М.Краївська


Зарваницька Божа Матінко, порятуй нас!
(Закінчення, початок у вип.16)
     «Режисером прощі» була Є.Плахцінська, яка організовувала для молоді конкурси. Чудово прозвучав у її виконанні уривок з твору Ліни Костенко «Маруся Чурай». Цікавим був конкурс «Подарунок від таємного друга» - всі з невеличким подарунком отримали часточку любові, доброти, милосердя.
     Село Куряни завжди зустрічає прочан привітно і з відкритими обіймами. Не винятком став і цей рік. Добре відпочивши, бадьорі із Божим благословенням від о.Романа ми вирушили з молитвами в дорогу. Йшлося легко, швидко, незважаючи на спеку та мозолі на ногах. Це Матінка Божа додавала нам сили і наснаги долати цей нелегкий шлях і донести до неї свої просьби і благання. У селі Лісники, що недалеко від Бережан, прочани під проводом С.Губара провели Хресну Дорогу. Дуже цікаво було слухати його повчання та настанови.
     Паломники завжди відправляють панахиду та запалюють лампадки на місці загибелі прочанки з Ходорова Є.Ворони, не був винятком і цей рік.
     У селі Літятин дзвони голосно сповістили про наше прибуття. Дзвінко прозвучала прочанська пісня на прославу Божої Матері. Натхненні тим, що вже близько до своєї мети, подорожуючі не відчували ні голоду, ні втоми. Настоятель місцевого храму св.Димитрія о.Олег Драган та сільський голова зробили все, щоб паломники добре відпочили і після вранішньої молитви вирушили до Зарваницької Божої Матері.
     Голосно прославляючи Заступницю, ми прийшли надвечір одними з перших до Святого місця. Втомлені, але щасливі, не спішили на відпочинок, насолоджувались Божою благодаттю, спокоєм і молитвами, розуміючи, що тільки каяття і Святе Причастя звільнить не одну душу від гріхів. З благословення настоятеля храму Пресвятої Трійці села Зарваниця о.-д.Володимира Топоровського, з тремтінням у руках, молитвою на устах і сльозами радості на очах доторкнулись до Чудотворного образу, випрошуючи Божих ласк.
     З трепетом у серці відбулася зустріч із адміністратором Маріїнського Духовного Центру села Зарваниця о.Володимиром Фірманом, митрополитом Тернопільсько-Зборівської єпархії Василем Сименюком, який з батьківським благословенням, щирою посмішкою, добрим словом привітав прочан.
     Віддавши низький поклін Богородиці, щиро помолившись, з вірою в те, що Матінка Божа почує наші благання, з нетерпінням чекали на зустріч із Блаженнішим Святославом Шевчуком. Мудре, палке слово Блаженнішого, його щира усмішка, теплий батьківський погляд вселяє віру у наші душі. Ця віра ніколи не згасне, як не погасли свічки прочан, що злилися у безмірному океані і запалили Божим милосердям не одну душу у рік Божого милосердя.
     Архієрейська літургія за участю патріарха Святослава, 130 владик, 400 священослужителів відбулася у неділю 17 липня. Молитовно, склавши руки, 150 тисяч прочан ловили кожне слово Блаженнішого, ,відкриваючи свої душі для Божого благословення. Переконані, що наші спільні молитви до Отця Небесного донесе наша Небесна Покровителька – Пречиста Діва Марія, яка нікого і ніколи не залишає у біді. Тільки під Її покровом зміцниться наша віра, очистяться душі.
     Складаємо щиросердечну молитовну подяку усім тим, хто нас проводжав, зустрічав і приймав, хто молився, радів і вболівав за нас. Велика подяка усім жертводавцям. Молитва,Свята літургія за Вас, Ваші сім»ї і родини лунала кожного дня, у кожному храмі, куди ступала наша паломницька нога. Хай Всещедрий Господь винагородить Вас сторицею, а Пречиста Діва захоронить від бід, хвороб,нещасть і гріха.
С.Кухарська


До ювілею Каменяра
Околичність і доля Івана Франка
(Закінчення., початок у вип..16)
У Києві І.Франко знайомиться з О.Хоружинською, одружується і переїжджає жити до Львова. Утворилась нова сім’я, народилися діти Андрій, Петро, Тарас й Анна. Одній жінці важко впоратись з чотирма дітьми різного віку, довелось найняти прислугу. Велику сім’ю треба було матеріально забезпечити. Невеликий заробіток Франко одержує за редагування різних українських та іноземних журналів, пише статті п’ятьма іноземними мовами, перекладає з чотирнадцятьох мов. У вільний час, будучи фахівцем з риболовства, поповнює провіант сім’ї рибою. Немалу матеріальну допомогу одержував від батьків. Працюючи над рукописами учительки з села Стоки Бібрського повіту Юлії Шнайдер, звернув увагу на талановитий стиль і зміст її віршів. Під редакцією Івана Франка і з матеріальною допомогою чоловіка Юлії - Яна Німентовича, було видано першу збірку віршів Юлії Шнайдер під псевдонімом Ульяна Кравченко. Здавалося, що життя Івана Франка увійшло у русло і рухається спокійною ходою.
Події людської долі непередбачені. У Дрогобичі, під час сутички між підлітками, старшому синові Франка каменем розбили голову. Львівські і німецькі лікарі хлопця не врятували. Смерть сина так сильно вразила його матір, що її помістили на лікування у психіатричну лікарню. Іван Франко робить все можливе, щоб дружина виздоровіла. Львівські і Віденські лікарі вилікували її від жахливої хвороби: вона знову піклувалася дітьми. Та вдарила біда: несподівано помирає вітчим – мати Франка другий раз стає вдовою. У той скрутний час Франко працює над поемою «Мойсей». Щоб глибше зрозуміти зміст Біблії, він вивчає стародавню єврейську мову і знайомиться з релігією народів Месопотамії. На основі одержаних знань пише і видає працю під назвою «Біблійні оповідання про сотворення світу». Франкова праця сильно вразила львівські мракобіські елементи. Вони закупили у редакції всі 500 екземплярів книжки і рукопис, і все те спалили. Цей вчинок пригнітив Франка – він захворів меланхолією. Дружина Франка з допомогою лікарів-психіатрів, вивела мужа з страшного стану. Після одужання Франко ще з більшою напругою взявся до творчої праці.
Громадськість Львівщини висуває Івана Франка кандидатом у депутати до Австро-Угорського парламенту. Зграя Франкових противників зробила свою підлу справу і його не допустили до виборів. У ті часи помирає мати Франка. Смерть рідної, дорогої людини, наслідки меланхолії, приниження Франка, як людини, важкі умови праці та матеріальні нестатки спричинили інфаркт, як наслідок – параліч рук. Франко - інвалід. Після часткового одужання він, з хворими руками, посилено працює на літературно-науковій ниві.
Наступив 1911 рік. Прогресивна громадськість Львівщини, відомі літератори і науковці поздоровляють Івана Франка з його ювілейною датою – 55-річчям від дня народження. Делегація Ходорівщини вітає Франка терновим вінком, який донині зберігається у музеї Івана Франка. Вчителька з села Голешів Євгенія Бухенська вітає поета своїм віршем. Згодом вона висилає Франку серію віршів, які поет намагається видати окремою брошурою, щоб зродилася нова поетеса на українському літературному полі.
Франко працює, хвороба прогресує, обставини ускладнюються. Старший син закінчив навчання у Львівському університеті. Роботу у Львові не знайшов, поїхав до бабусі і там, у Київському університеті, влаштувався на роботу. Молодший син після закінчив навчання у Віденському льотному училищі служив льотчиком в австрійській армії. З батьками залишилася донечка Анна. Син Франка Петро прибув до батьків відпочити від служби в армії. У той час Іван Франко готував вірші Євгенії Бухенської до друку. Виникла необхідність провідати молоду поетесу і договоритися з громадою села про збір коштів, потрібних для видання її творів. Літом 1913 року Франко і його син Петро побували у селі Голешів. Навесні 1914 року Франкова дочка занедужала. Мама відвезла її в Київ на лікування. Хворий Франко залишився у Львові один під опікою прислуги. Зрідка навідувались друзі, студенти і шанувальники таланту. Брати і сестра допомагали продовольством.
У липні 1914 року Російська імперія розпочала війну проти Австро-Угорської імперії. Почалася Перша світова війна. Російські війська, перемагаючи австрійців, дійшли до Карпат й окупували Львів. Франко залишився без будь-якого заробітку й умов для праці. Син Петро і рідні брати - на фронтах війни. Дружина, син Тарас і дочка Анна - за лінією фронту. Поштові, телефонні й залізничні зв’язки були перервані воюючими імперіями. Москалі зруйнували редакцію, у якій працював Іван Франко. Рукописи Євгенії Бухенської втрачені.
Здоров’я Франка погіршилося. У 1915 році лінія російського фронту була розбита німецькими військами, і вони відступили за межі Галичини. У 1916 році, у часи Різдвяних свят, син Франка Петро помістив хворого батька у військовий шпиталь, у якому лікувались поранені Січові Стрільці. Збереглися світлини, на яких видніється низенький, худенький, сивенький дідусь серед мужніх героїв у боях з москалями. Старенькому дідусеві виповнилося всього 58 років. У той тривожний і злиденний час Іван Франко своїми хворими руками пише останній твір – поему «Папі в альбом». Дискусія про неї точиться до наших днів.
28 травня 1916 року Івана Франка не стало. В останні хвилини життя біля нього нікого не було. Ніхто не чув його останніх слів. Духовно одиноким прожив своє життя і помер у присутності єдиного свого духа, до сьогодні незбагненного людьми. У той нестабільний воєнний час ні в банку, ні в будинку не знайшлося потрібних коштів на поховання. Шанувальники пророчих праць Івана Франка вложили його тіло у придбану труну. Нікого з близької родини на похороні Франка не було. У час похорону ніхто не плакав, не виступав з похоронними промовами, не посипав Франкову душу «со святими упокій». Студенти замість коней впряглися до старого воза і потягнули у труні тіло Івана Франка на цвинтар. Тарахкання кованих коліс воза по львівській кам’янистій вулиці сповіщало про кончину Великої Людини. Те тарахкання слави і смутку рознеслося по всій Україні і за її межі. Похоронили Івана Франка без церковних обрядів, церемоній, традицій і ритуалів. Ніхто за його душу не молився, гробу не запечатував і не співав «Вічна йому пам'ять …»
Минуло 100 років від дня смерті Івана Франка. Його твори розповсюджені на всіх материках землі. Частинами перекладені на всі існуючі мови світу. В Україні видано 50 томів - приблизно 25 тисяч сторінок його літературних творів, ще 50 томів підготовані до друку. Його лик, зображений усіма видами образотворчого мистецтва, шанується і експонується в містах і селах України та в інших країнах світу. Пам'ять про Івана Франка буде жити між народами, допоки у світі буде існувати цивілізація.
С.Крегенбільд
 26.05.2016 р.
с.Бортники


В АТО загинув волонтер Володимир Шелудько
26 серпня близько 17 години у селищі Широкіне Донецької області дві снайперські кулі обірвали життя 30-річного Володимира Шелудько із позивним «Карась».
 «За попередніми даними, чоловіка вбив снайпер бойовиків. Загиблий – мешканець Львівської області, 1986 року народження, привіз українським військовим на передову продукти харчування» – йдеться у повідомленні Нацполіції в Донецької області.  Діагноз, який встановили лікарі – «вогнепальне кульове наскрізне проникаюче поранення лівої половини грудної клітини з пошкодженням лівої легені та серця».
30-річний волонтер Володимир Шелудько, виходець з м.Ходорова, служив добровольцем у 8-му окремому батальйоні Української добровольчої армії «Аратта», став мішенню снайпера терористів.
«Більшої любові до України ніж віддати своє життя - чи може бути? Ми завжди будемо його пам'ятати надійним, веселим, товариським, життєрадісним...», - висловили свою скорботу загиблому його побратими з «Аратти».


У Львові представили найбільший у світі портрет Франка
До ювілею Каменяра у Львові створили найбільший у світі монументальний портрет Івана Франка, який представили 27 серпня на площі перед Львівською оперою. Кожен скульптурний елемент портрету ілюструє шість найбільш відомих творів Івана Франка. Всі елементи, вага яких становить 600 кілограмів, є незалежними скульптурами, які пересуватимуться на колесах, разом вони утворюють найбільший у світі портрет Івана Франка.


Пожежа у приміському поїзді «Львів-Ходорів»
26 серпня о 22:45 поблизу с.Бринці-Церковні і с.Вибранівка сталась пожежа  у приміському поїзді «Львів-Ходорів». Про це написав на своїй сторінці у Facebook депутат львівської міської ради Ігор Зінкевич. «Серед пасажирів панувала паніка, вибігали на ходу з поїзда», — наголошується у повідомленні.
Даних про постраждалих немає. За попередньою інформацією, загорівся дизельний мотор поїзда.


На Львівщині стався землетрус
     У місті Стебник Дрогобицького району на Львівщині стався землетрус магнітудою 2,8 бала. Поштовхи зафіксували 22 серпня о 16:36.
     Про це повідомили в департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА. «Епіцентр поштовху було зафіксовано на глибині до 4 км на території міста Стебник». До негативних наслідків землетрус не призвів.
   Як йдеться в повідомленні, поштовхи зафіксували працівники відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України, що у Львові.


В Україні зросли тарифи на електроенергію

     З 1 вересня в Україні зросли тарифи на електроенергію для населення. Відповідне рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.
    1 вересня встановлені наступні тарифи: до 100 кВТ/год – 0,714 грн (було 0,57 грн); 100 кВт/год – 600 кВт/год – 1,29 грн (було 0,99 грн); понад 600 кВт/год – 1,638 грн (було 1,56 грн).
Тариф для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії – 71,4 гривень.
   Наступний етап подорожчання запланований на 1 березня 2017 року. Споживачі електроенергії будуть розділені на дві групи: з об’ємом споживання до 100 кВт/год на місяць і з об’ємом споживання понад 100 кВт/год на місяць. Для першої групи споживачів вартість електроенергії в березні 2017 року становитиме 0,9 грн за кВт/год. Для другої групи – 1,68 грн за кВт/год.


«Київстар» переводить абонентів на нові тарифи
З 1 вересня мобільний оператор «Київстар» змінює умови ряду контрактних тарифних планів. В першу чергу, це «Класичний». Його нові умови складуть: щомісячна абонентська плата складе 40 грн; вартість дзвінків на номери окремої групи тарифних планів з кодом NDC 068 складе 0,11 грн / хв.
З 1 вересня припиняється дія тарифних планів: «Найкращий», «Багато розмов», «З нами краще», «Вільний Київстар 25», «Київстар Безлім 350», «Вільний Київстар», «Київстар Безлім 75», «Будьте зв’язок», «Єдина країна»,«Безмежний Київстар»,«Зручний»,«Київстар Безлім 125», «Універсальний», « Сім’я та друзі», «Київстар Комфорт 500», «Необмежений 2005», « Спілкуйтесь без кордонів», «Максимальний», «Необмежений Gold», «Необмежений Легкий», «Максимальний 3000», «Необмежений», «Необмежений Platinum», «Необмежений+Інтернет», «Необмежений+СтарСвіт», «Необмежений VIP», «Максимальний 5000», «Київстар Безлім Преміум», «Київстар Комфорт Преміум», «Київстар Комфорт Преміум +», «Київстар Комфорт 800».



Шановні О.Чорненька, Р.Стахів, Я.Чмир, Г.Станчук, С.Герман, В.Щурик, Р.Саляк, В.Левко, Л.Червона, В.Петрів, Г.Вавричин, Г.Краївська, М.Мельник, Т.Кашинський, Я.Мочарська, О.Макарик, Р.Тітик.
 Щиро вітаємо Вас із днем народження. Нехай оптимізм, віра, надія допомагають Вам долати всі труднощі, нехай удача стане Вашою невід’ємною супутницею на життєвих дорогах. Міцного Вам здоров’я, щастя, родинного благополуччя, життєвої наснаги.
Депутатський корпус, виконавчий комітет,
працівники міської ради,
голова Ходорівської об’єднаної територіальної громади
О.Коцовський


У світі спорту
Шахи
*24 серпня у шаховому клубі ЗОШ І-ІІІ ст. №1 проводилась відкрита першість Ходорівської об’єднаної територіальної громади з шахів серед учнів загальноосвітніх шкіл та вихованців дошкільних навчальних заходів. На змагання були запрошені шахісти нашого району - розігрувались 33 нагороди.
Переможцями окремих турнірів різних вікових груп стали: Д.Пахолків, Р.Ілюк, Вл.Терлак, А.Мельник (Ходорів), Б.Купець, П.Купець, А.Пеняк, О.Гриців (Жидачів), М.Паздерська (Грусятичі), М.Барнась (Отиневичі).
Другі місця посіли: Р.Яцущак, Д.Дунько, Б.Терлак, Я.Морохівський, М.Морохівська, О.Микитин, Д.Герман, М.Деркач, І.Петрів, М.Юревич, Д.Олеськів, М.Кобзар (Ходорів), третіми були: В.Закорчемний, Б.Сава, Р.Луців, Д.Лесів, У.Закорчемна (Ходорів), А.Лушпак (Городище), А.Добрезник (Дев’ятники), О.Паздерська (Грусятичі), Т.Ковалик, Т.Чорній (Загірочко). Переможці та призери усіх турнірів нагороджені грамотами та медалями. Змагання пройшли за сприяння та підтримки Ходорівської міської ради.
Окремо хочу подякувати усім батькам, які привезли своїх дітей на усі змагання, та директору Вербицької ЗОШ І-ІІ ст. Деркач Н.Я. за допомогу у їх проведенні.

     *28 серпня у смт.Гніздичеві проходила боротьба за перехідний кубок району з шахів. Ці змагання проводяться щорічно. Наша команда, яка виступала у складі Т.Григоряна, Д.Ратича, М.Федоришина, Ю.Лешка, О.Гулея, В.Тягуна, В.Ковтала, З.Пшика з результатом 46,5 очок другий рік підряд завоювала переможний кубок.
     Друге місце посіла команда Любші (43,5 очок), третє – у Гніздичева (42), четверте – у Рогатина (42), п’яте у Жидачева (40). В особистому заліку перше місце в І.Пирога, друге у Т.Григоряна, третє у І.Березовського. Крім кубка усі переможці та призери нагороджені грамотами та грошовими призами.
     Вітаємо нашого Т.Григоряна, який після закінчення школи вперше виступав як студент шахового відділення Львівського університету фізичної культури.
      Участь нашої команди у цих змаганнях відбулась за підтримки Ходорівської міської ради.
О.Гулей


Турнір з міні-футболу
24 серпня любителі футболу зібрались на стадіоні «Будівельник», де відбувся міні-турнір серед команд Ходорівської ДЮСШ і села Садки.
У змаганні взяли участь 4 команди: ФК «Зарудка», ФК «Троянда», ФК «Центр»  та ФК «Садки»(по 6 футболістів у кожній). Турнір проводився за коловою системою - кожна з команд зіграла по 3 матчі. Юні футболісти (2001-2005рн.) показали непоганий результат.
ФК «Зарудка» здобув перемогу над ФК «Троянда» (6:0), ФК «Садки» - над ФК «Центр» (4:0), ФК «Троянда» переміг ФК «Садки» (4:1), ФК «Центр» програв від ФК «Зарудка» (0:5), ФК «Садки» зазнав поразки від ФК «Зарудка» (1:4).
Переможців турніру визначали за кількістю очок. Перше місце посів ФК «Зарудка» (9 очок), друге – ФК «Садки» (3, за кращою різницею м’ячів), третє – ФК «Троянда» (3), четверте – ФК «Центр» (3).
Найкращим гравцем турніру визнаний  Максим Ганущак, наймолодшим - Маркіян Сабат. Тренер і суддя змагань – Андрій Плахта.
В.Коник, директор Ходорівської ДЮСШ


Першість Ходорівщини. Підсумки І кола
       Фінішувало перше коло першості Ходорівщини з футболу.
       І ліга. 1 місце – Загірочко (29 очок), 2 – Вовчатичі (25), 3 – Кам’яне (23), 4 – Городище (23), 5 – Бортники (22), 6 – Бориничі (21), 7 – Старі Стрілища (14), 8 – Дуліби (13), 9 – Нові Стрілища (13), 10 – Городищенське (13), 11 – Жирова-Піддністряни (9), 12 – Чорний Острів (9), 13 – Грусятичі (5).
      За підсумками першого кола у першій лізі намітилось чітке розмежування: перші шість колективів будуть боротися за звання чемпіона, наступні сім – щоб здобути місце якомога вище. Здобувши в останніх шести турах шість перемог із загальним рахунком 17:7. За підсумками першої половини чемпіонату турнірну таблицю очолив «Козак» із Загірочка. В останніх двох турах ФК «Вовчатичі» забивали по 5 голів (вдома над Старими Стрілищами (5:2), у Жирові (5:0)), вони – другі. Після провального старту 7 перемог поспіль здобув торішній чемпіон «Дністер (Кам»яне) і вийшов на третю позицію. «Королівське» (Городище), навпаки, довгий час лідирувало, але в останніх трьох матчах здобуло лише одне очко і поки що йде четвертим.
       Друга ліга. 1 місце – Лучани (23), 2 – Юшківці (22), 3 – Ліщин (19), 4 – Рудківці (18), 5 – Садки (18), 6 – Сугрів (11), 7 – Квітнве (11), 8 – Репехів (8), 9 – Вибранівка (7), 10 – Отиневичі (6), 11 – Соколівка (1).
       За підсумками першого кола теж чітке розмежування: відстань між Садкам і Сугровом становить 7 очок. Протягом першого кола попереду був торішній бронзовий призер «Юність» (Юшківці), але поразка у передостанньому турі у Лучанах (1:2) вивела на чільний рядок турнірної таблиці «Промінь» (Лучани). Доля третього місця  вирішилась в останньому турі у зустрічі Садки-Ліщин: перемігши з рахунком 2:1, футболісти Ліщина обігнали свого основного конкурента.
І.Маркевич


ФК «Ходорів» - 2016. Перше коло. Статистика
     За підсумками першого кола дорослий склад ФК «Ходорів» у групі «Б» першої ліги першості області фінішував восьмим серед 10 команд: у дев’яти матчах – 2 перемоги, 2 нічиї, 5 поразок, різниця м’ячів  - 9:11, 8 очок.
     Від четвертої команди (Новий Розділ -13) ходорівчан відділяє тільки 5 очок.
     Лідерів троє: у Верхньої Білки і Підмонастря  по 21, Золочева – 20 очок.
     Юнацький склад ФК «Ходорів» після першого кола йде п’ятим (13 очок) - лише на 3 очки відстає від третьої команди Підмонастиря (16).
     За забитими голами (9) Ходорів разом з Яворовом  на 8-9 місці, за пропущеними (11) поряд із Підмонастирем і Городком ділить 4-6 позицію.
      У першому колі за дорослий склад ФК «Ходорова» виступали 20 футболістів.
     Основний склад ходорівчан стабільний: у всіх 9 поєдинках виступали 6 гравців – Дмитро Баб’як, Андрій Бандрівський, Богдан Гриньків, Василь Коцовський, Ростислав Масний, Назар Яш. Найстарші гравці – нападник Василь Коцовський (1984рн.) і воротар Андрій Бандрівський (1985рн.), наймолодші – Богдан Денис і Дмитро Пушкар (обоє 1997рн.), Ігор Паньків, Богдан Гриньків і Маркіян Осімницький (усі – 1996рн.).
      У домашніх поєдинках Ходорів здобув 7 очок, на виїзді -1 (нічия в Городку 1:1). У перших таймах ходорівчани двічі перемагали, ще двічі грали внічию, у других таймах, відповідно, 2 і 2.
     Два поєдинки ФК «Ходорова» завершились з великим рахунком: поразка у Підмонастирі (0:3), домашня перемога над Великими Глібовичами (4:0).
     У складі ФК «Ходорова» голами відзначалися п’ять футболістів: Василь Коцовський (4), Андрій Мовчанюк, Андрій Сузанський, Андрій Тітик, Назар Яш (по 1голу).
     Василь Коцовський ввійшов у десятку кращих бомбардирів групи «Б» першої ліги.
    У складі юнацької команди ФК «Ходорова» голи забивали 7 футболістів, кращі бомбардири  - Олексій Левенець і Олег Тітик (по 2 голи).
І.Маркевич



Відійшли у засвіти митці
20 серпня, на 88-у році життя, відійшов у вічність відомий громадський діяч Ходорівщини, художник, поет Михайло Олійник.
Михайло Теодорович Олійник народився 6 червня 1929 року у селі Молодинче на Ходорівщині. Малював змалечку. Протягом 1942-1943 років навчався у Львівській мистецько-промисловій школі. Після війни працював агрономом у Ходорівській МТС, головою колгоспу, інспектором по якості продукції. Вийшовши на пенсію, захопився малярством, писав вірші, тексти пісень. М.Олійник щедро дарував свої картини оточуючим, наповнені теплом дитинства, радістю юності.
М.Олійник був активним у громадському житті Ходорова – співав у церковному хорі, народній хоровій капелі «Мрія», допомагав у будівництві церкви святих рівноапостольних Володимира й Ольги.

28 серпня, на 90-у році життя, помер виходець із Ходорівщини народний художник України, член Спілки художників Володимир Патик - один із найвизначніших митців українського малярства другої половини ХХ століття. На 9 вересня було заплановано відкриття його персональної виставки з нагоди 90-річчя.
Володимир Патик народився 9 жовтня 1926 року в селі Чорний Острів на Ходорівщині. Навчався у художньо-промисловій школі. У 1953 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва.
У 1999 році Володимиру Патику присуджено Шевченківську премію за серію робіт "Земля Шевченка" і твори останніх років.
Смерть принесла непоправне горе у родини М.Олійника, В.Патика. Осиротіла сім’я, друзі втратили вірного товариша, Україна втратила яскравого представника галицької школи малярства, об’єднана громада –  митця, активного громадського діяча. Нічим не виміряти біль втрати, ніщо не в змозі пом’якшити її гіркоту. Світла пам’ять про В.Патика і М.Олійника збережеться в серцях тих, кому пощастило знати їх особисто, приятелювати і працювати з ними.


Немає коментарів:

Дописати коментар