пʼятницю, 9 листопада 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.21 (409) від 06.11.2018р.


Відновлені імена Героїв

Століття тому завдяки рішучості молодої плеяди офіцерів-державників і Січового Стрілецтва на теренах Східної Галичини була проголошена Українська держава.
1 листопада 1918 року на стародавній Ратуші Львова вперше замайорів національний блакитний-жовто стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок, насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу.
У ті доленосні для української державності дні Ходорів опинився у вирі подій. 10-11 листопада 1918 р. на вулиці Тернопільській відбувся жорстокий бій. Молоді хлопці - Українські Січові стрільці Ходорівського гарнізону затримали військовий ешелон, що рухався з-під Волочиська до Львова. У тому кривавому бою, що тривав понад дві години, 40 чоловік загинуло. Як символ людської дяки, на місці трагічних подій ходорівчани встановили пам’ятний знак «Борцям за волю України».
ЗУНР проіснувала недовго, але день 1 листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності. Минуло 100 років, але кожен раз ми знову і знову повертаємося у пам’яті до тих вікопомних днів не лише для того, щоб віддати шану, а передусім здобути від них те невичерпне джерело сили, знання та досвіду, які так потрібні у наш нелегкий відповідальний час розбудови самостійної Української держави.

У рамках відзначення 100-річчя створення ЗУНР з метою вшанування героїки та відваги наших земляків - захисників Української держави Ходорівська міська рада прийняла рішення про відновлення пам’ятників, меморіалів, пам’ятних знаків, встановлення інформаційних таблиць у населених пунктах Ходорівської ОТГ - селах Бортники Бортниківського, Заліски та Бородчиці Жирівського, Вибранівка Вибранівського, Юшківці – Дев»ятниківського старостатів та місті Ходорові.
31 жовтня, у рамках реалізації проекту «Відновлені імена Героїв», на фасаді КЗ «Міська публічна бібліотека» міста Ходорова урочисто відкрили меморіальну таблицю хорунжому Копію Яну Данилу (Дмитру) та поручнику УГА Голяку Роману, які згідно з архівними документами поховані у Ходорові, однак місцезнаходження їх могил не встановлено. Освятили таблицю о.М.Черепанич та о.М. Прунак. Честь відкрити таблицю надали керівникам громадських організацій «Просвіта» та «Інтелігенція Ходорівщини» М.Носик та Р.Чорному.
Працівники публічної бібліотеки І.Уцик та М.Подвайцятник зазначили, що «новостворена Українська Галицька Армія, ядром якої став Легіон Українських Січових Стрільців геройськи охороняла здобуту волю. Світлі постаті героїв-стрільців, які ціною свого життя охороняли західні кордони, стали бойовим прикладом, гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації».
Заступник міського голови Ходорова з гуманітарних питань О.Мельник закликала приходити на такі заходи більш масово, щоб вшанувати тих, хто віддав найцінніше – життя: «Наше завдання зберегти Україну і не бути байдужими до долі рідної землі і її історії». Вона наголосила на важливості вибору саме цього місця для розміщення меморіальної таблиці: «Не випадково обрана будівля бібліотеки, яка розташована навпроти Алеї Героїв Небесної Сотні Львівщини та відділення зв’язку - колишнього приміщення НКВД, у підвалах якого по-звірячому були закатовані тисячі наших земляків».
Бібліограф Н.Герасимів ознайомила присутніх з бібліографічним оглядом літератури «День, що змінив хід історії», запропонувавши для ознайомлення книги з фонду міської бібліотеки, присвячені цій знаменній даті: М.Швагуляк «Історичні студії: Українці на роздоріжжях та крутих поворотах історії», М.Литвин «Історія Галицького Стрілецтва», «Західноукраїнська народна республіка 1918-1923рр. Уряди. Постаті», І.Головацький «Дмитро Вітовський – організатор Листопадового Чину», О.Павлишин «Євген Петрушевич (1863-1940):ілюстрований біографічний нарис».
Захід завершився спільним переглядом фільму присвяченого подіям Листопадового Чину, який підготувала Н.Кінаш.

1 листопада численна громада міста зібралась біля ЗОШ І-ІІІ ст. №3 імені Героя України Романа Точина з нагоди відкриття та освячення меморіальної таблиці на фасаді будівлі.
Право відкрити пам’ятну дошку, автором якої є відомий український скульптор - заслужений діяч мистецтв України В.Ярич, надали голові Ходорівської ОТГ О.Коцовському, директору школи Л.Мільовській та президенту учнівського парламенту О.Лінській.



Вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст.. №3 Є.Плахцінська розповіда про історичні події, які відбувалися у приміщенні колишнього повітового суду сто років тому. У 1918-1919 роках тут був розташований штаб війська ЗУНР - Начальна Команда Української Галицької Армії, який керував під час українсько-польської війни. 22-27 лютого 1919 року у цьому приміщенні відбулися переговори між керівництвом ЗУНР, Антанти і Директорії за участю визначних командирів УГА - начального коменданта-генерала М.Омеляновича-Павленка, начальника штабу полковника В.Курмановича, полковника Д.Вітовського, президента Західноукраїнської Народної Республіки Є.Петрушевича, представників місії Антанти – генералів Ж.Бартелемі (Францї), А.Картона (Англії), професора К.Лорда (США), майора Стабіле (Італії), голови Директорії Симона Петлюри.
Освятили таблицю священики М.Черепанич, М.Прунак і Т.Гриців. Лунали пісні у виконанні ансамблю «Росинка» та хорової капели «Мрія» Палацу культури міста Ходорова (кер.О.Гатала). Поезію читала І.Миндюк.
Директор ЗОШ І-ІІІ ст. №3 імені Романа Точина Л.Мільовська подякувала всім, хто причетний до створення цієї таблиці, адже від сьогоднішнього дня кожен, хто йтиме повз навчальний заклад, нагадає собі, що незалежність нашої держави є результатом багатолітньої боротьби: «Ми повинні пишатись тим, що в нашому місті відбувались такі вагомі історичні події. Сьогодні ми не маємо права своїми словами чи діями зрадити тих героїв, які віддали за нас своє життя».
Продовжився захід урочистою ходою на місцеве кладовище, де були освячені пам'ятні хрести на братських могилах, в яких поховані борці на незалежність України.
Отець М.Черепнич, звертаючись до присутніх, наголосив: «Наше майбутнє залежить від того на скільки ми будемо пам’ятати тих, хто, не жаліючи, віддав своє життя за нашу незалежність». Подякувала за небайдужість присутнім заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник. Міський голова О.Коцовський розповів, що тут поховані Січові Стрільці, які брали участь у бою на вулиці Тернопільській у листопаді 1818 року, зупинивши ешелон Польської армії, яка йшла на підмогу фронту. Поряд є могила хорунжого січового стрільця: «Ми повинні дбати і пам’ятати про наших героїв».
О.Карачевська


Відновлені імена Героїв

28 жовтня, після недільного Богослужіння, громада села Бортники з хоругвами і державним прапором України процесійно вирушила до Алеї пам’яті, що розташована у центрі села, щоб взяти участь у відкритті та освяченні меморіальної дошки односельцям - воякам Української Галицької Армії, які впродовж 1918-1919рр. віддали життя у боротьбі за Українську Державу. Це - Ілля Чопик, Роман Хомусяк, Семен Приймак, Семен Русіник, Петро Дзендровський, Іван Марущак, Павло Хоменко.
Урочистості розпочала староста Бортниківського старостинського округу О.Гурдя, яка наголосила на необхідності збереження пам’яті про героїв-односельців, учасників визвольних змагань усіх часів і поколінь, без чого не мислиме існування української нації й української держави.

Право відкрити меморіальну плиту надали історику, пошуківцю, архітектору, керівнику історико-краєзнавчого музею С.Крегенбільду, завдяки якому віднайдені в архівах імена героїв-односельців, викарбувані на граніті.



Отець Василь Лужецький освятив меморіальну дошку, наголосивши, що увіковічення пам’яті не стільки важливе для полеглих героїв, скільки для їх сучасників, для яких життя вояків УГА повинно стати прикладом для наслідування.
Хвилююча розповідь ведучої дійства І.Баторик про героїв-бортниківців, які у вирі Листопадового зриву, не задумуючись, поклали на олтар незалежності найдорожче – своє життя, схвилювала присутніх.
Учні Бортниківської ЗОШ 1-111 ст. №4 ім. Золотаря під керівництвом педагога-організатора М.Гриб підготували літературну композицію, присвячену борцям за волю України, та пісню «Повіяв вітер степовий».
Церковний хор (кер. М.Баковська) виконав «Ой, у лузі червона калина» та віночок стрілецьких пісень «Прощався стрілець зі своєю ріднею».
Символічно, що свічки пам’яті запалили наймолодші жителі Бортник.
Урочистості завершились спільним виконанням духовного гімну «Боже, великий, єдиний».
Довідка. На Алеї пам’яті розташований пам’ятник провіднику ОУН-УПА Золотарю та Меморіал жертвам ХХ ст., споруджений членами осередку НРУ. Меморіал представляє собою металеву конструкцію, встановлену на бетонному постаменті, висотою 7 м. Три сходини основи символізують три основні  періоди ХХ ст. у житті  українців: 1914-1920, 1939-1945, 1950-1990 рр. На подіумі між чотирма мереживними стійками встановлена Чаша гіркоти. Над нею, на таблиці висічені слова із пісні «Як Ви вмирали, Вам дзвони не грали», вище – реставрований столітньої давності хрест із розп’яттям Ісуса Христа. Завершують композицію один великий і два маленьких дзвони. Перед  пам’ятником розташовані чотири плити на постаментах - стилізовані сторінки розгорнутої книги. На них - 8 колонок з висіченими із нержавіючої сталі прізвищами жителів села Бортники, які загинули насильницькою смертю у ХХ столітті: 1914 – 1920 рр. – 34 ; 1939 – 1945 рр. – 49; 1946 – 1950 рр. – 107; 1950 – 1990рр. – 4 бортниківців.
Автор і будівничий – С.Крегенбільд. Пам’ятник відкрито 19 травня 1991  року.
В.Цукорник


Відгомін юнацької звитяги

Осінь 1918 року. Небо затягнуте темними хмарами. Вранішнє сонце заледве пробивається крізь них. Тужливо завиває вітер, зриваючи решту покрученого і почорнілого листя з дерев та клапті стріхи із похилених хат. Селом поширилася звістка: у Львові українські січовики захопили владу - над Ратушею майорить синьо-жовте знамено.
Вже 2 листопада влада у Бібрці стає українською. Утворено ЗУНР. У селі зˊявились перші звернення Національної Ради до всього чоловічого населення краю із закликом вступати у лави новоствореної УГА.
-       Мамо, я мушу! Хто ж, якщо не я?!
-                     Сину, ти ще майже дитина! - заломлюючи руки, мати все ж благословила у  дорогу 19-річного юнака.
Так ще зовсім молодий Антін Петрович Лаба, житель села Юшківці Бібрецького повіту, став вояком-стрільцем УГА.
 На жаль, про короткий звитяжний військовий шлях цього патріота відомо дуже мало. Навесні 1919 року у нерівному бою з поляками під Комарном перестало битись юнацьке серце. Антін виконав свою визвольну місію, передавши прийдешнім поколінням цю високу мету.
Весна того року була багатою на українські жертви. Звістка про смерть сина дійшла до батьківського дому. Мати уже це зрозуміла ще раніше: гірку звістку їй принесла маленька пташка, що билась у вікно. Зціпивши зуби від болю, родина шукала його серед загиблих біля сіл Давидів - Старе Село, та хлопця нема у списках.
-              А може не правда, а може він живий...
-              Їдьте до Комарна - там багато наших полягло.
Рідні подаються туди і знаходять Антіна Лабу у братській могилі. Просять про передачу тіла дитини для перепоховання і місцевий священик дозволяє. У село рідні повертаються із сином. Мати почорніла, як сама земля. Скорботно тужили церковні дзвони, йшла поховальна процесія. Юнацьке тіло лягло в сиру, але рідну землю.
Пройшли роки. Померла мати. Прийшла знову чужинська влада на довгі десятиліття. Тільки спогад про юнацьку звитягу передавався з покоління у покоління.
Початок 90-х. На могилі з'явився березовий хрест з написом: «Загинув за волю України». Із світлини на нас глибоко в душу дивиться красивий юнак з німим запитанням: «Невже ще мало крові української?».
Знову десь сьогодні в українській родині чийсь син каже: «Мамо, якщо не я , то хто?!».
Ваші сльози , матусю, зітру поцілунком із неба,
Залюбуюсь весною, як цвістиме калина.
Ви не плачте, рідненька, не плачте.
Не плачте. Не треба.
З нагоди 100-річчя створення ЗУНР у знак пам'яті про Антона Петровича Лабу у селі Юшківці урочисто встановили й освятили  пам'ятну меморіальну дошку на стіні музею Слави Стецько - колишній школі, де навчався Антін.
Героям Слава!!!
Люба Меленчук


 Рішення виконавчого комітету


27 жовтня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на якому розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення.
*Затвердити кошторисну документацію:
-   «Капітальний ремонт прибудинкової території будівлі комунального навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад» Ходорівської міської ради Львівської області №11 с. Чорний Острів»;
-  «Поточний ремонт вул. Героїв Євромайдану в м.Ходорові Львівської обл.».
Затвердити ТзОВ «Галичбіотепло» тариф на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії на установках з використанням альтернативних видів палива у розмірі 1595,00 грн. за 1 Гкал (без ПДВ). Визнати ТзОВ «Галичбіотепло» єдиним надавачем послуг з теплопостачання закладу освіти на території села Бортники Ходорівської ОТГ.
* Встановити з 22.10.2018 р. скоригований тариф на послуги з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії вартістю 3123,66 грн. за 1 Гкал, в тому числі ПДВ, що надаються ДП «Водоканал». Визнати таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету № 12 від 26.01.2018 р. «Про коригування тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії в м.Ходорові».
* Прийняти на обслуговування у відділення  соціальної допомоги вдома КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ходорівської міської ради одиноких непрацездатних громадян та громадян, що проживають самотньо: Дмитерко М.В., 1957р.н. (с.Вибранівка), Олійник Л.М., 1951р.н. (с.Новосільці).
Клопотати перед Жидачівською РДА про представлення до присвоєння почесного звання України “Мати-героїня” Ленів М.Я., 12.06.1965р.н., як таку, що народила і виховала до восьмирічного віку шестеро дітей.
Відмінити рішення виконавчого комітету Ходорівської міської ради народних депутатів №121 від 14.05.1989р. «Про дозвіл гр..Кисіль А.С. будівництва переносного гаража» (Кисіль А.).
*Дати дозвіл на встановлення тимчасового збірно-розбірного металевого гаражу на землях комунальної власності міста без влаштування фундаментів та без права приватизації земельної ділянки на вул. Я.Мудрого в м. Ходорові (Хвостяк Л.В.).
*Присвоїти адресу житловим будинкам: будинок №15, вул. Кринична, с. Городищенське (Замойська Г.М.); будинок №23, вул. Центральна, с. Дуліби (Герич О.З.); будинок №50, вул. Зелена, с. Отиневичі (Безп’ятий В.М.); будинок №119, вул. Грушевського, с. Загірочко (Олійник М.О.); будинок №106, вул. І.Франка, с. Бортники (Гнатів В.Є.).
*Надати дозвіл на реєстрацію місця проживання Тимчишина Р.Й. та членів його сім’ї у будинку, що знаходиться у власності релігійної громади с. Вербиця та розташований на вул. Шкільній,6 у с. Вербиця.
А.Батирняк, заступник міського голови



Децентралізація в дії: прес-тур до Великолюбінської ОТГ

Цікавим і змістовним видався передостанній день жовтня. У рамках прес-туру Львівського ЦРМС «Успіхи Великолюбінської громади. Презентація Стратегії розвитку ОТГ» я мала нагоду побувати у нещодавно створеній ОТГ, ознайомитись з її досягненнями та порівняти їх із здобутками нашої громади.
Значно менша за розмірами і кількістю населення, ніж Ходорівська, Великолюбінська селищна ОТГ була створена у квітні 2017 року, але, як і Ходорівська міська ОТГ, самостійно почала господарювати тільки із січня наступного (2018) року. До складу громади, що розташована неподалік Львова, входять лише дві сільські (Завидовицька, Коропужська) й одна селищна (Великолюбінська) ради: 16 населених пунктів, населення - 10 310. Для порівняння, Ходорівська ОТГ налічує 11 сільських і Ходорівську міську раду (42 населені пункти, 27 тисяч населення).
Знайомство із Великолюбінською громадою розпочалось досить цікаво. Чарівна дівчина Юля, яка представилась гідом, одразу привернула увагу до 18 лип, посаджених при в’їзді у Великий Любінь вздовж дороги за наказом одного з правителів міста, щоб засвідчити потомкам число жінок, якими він володів. Далі юна екскурсоводка із великим захопленням знайомила нас (до речі, всі, хто у той день зустрічався з нами, з великою любов’ю й повагою до свого історичного минулого розповідали про рідний край) із визначними місцями Великого Любіня, а їх, до слова, у селищі, заснованому ще на початку ΧΙΙΙ століття – чимало.
Не залишив байдужим нікого візит до дитячого Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру, що розташований на території парку Х1Хст. у приміщеннях пам’ятки архітектури - палаці барона Бруніцького. Тут створені належні умови для навчання, лікування й адаптації у дорослому житті 50 дітям  з особливими потребами. Як зазначив директор установи С.Мащак, «Нова українська школа й Закон про інклюзивну освіту тут впроваджені ще десятиліття тому».
Здивувала й захопила всіх перевезена 1854р. з гір дерев’яна церква святого Миколая, яку жодного разу не реставрували. У храмі є невеличка духовна бібліотека. За словами гіда, тут молодятам особливо подобається брати шлюб. Хоч у церкві не відбуваються богослужіння, священики йдуть їм назустріч.
По дорозі нам краєм ока вдалось розгледіти: школу, лікарню, спиртзавод, відомий колись на всю Європу санаторій (у якому лікувались члени королівської родини і високопосадовці зі всього Союзу), ще одну багатовікову липову алею (без жодного підтексту, як запевнила екскурсовод), яка веде аж до Малого Любіня, і гордість громади – новозбудований дитсадок на 150 місць (який планують ввести в експлуатацію наприкінці травня 2019 року), сучасний реабілітаційний центр, розрахований на 300 місць (до якого планують добудувати бальнеологічне відділення і відкрити у 2019 році).
Саме у реабілітаційному центрі відбулася презентація Стратегії розвитку Великолюбінської ОТГ до 2027 року, до створення якої долучилися чимало жителів громади: працівники органу місцевого самоврядування, громадські активісти, депутати, приватні підприємці, а також експерти зі стратегічного планування Львівського ЦРМС. Селищний голова Й.Фабрига наголосив, що за кількістю населення й умовами розвитку вона наближена до Жовтанецької та Гніздичівської ОТГ. Прикладом для розвитку громади вважає польські гміни (зокрема - Криниця Здрув), з якими налагоджені партнерські стосунки.
Пріоритетами об’єднаної громади на наступне десятиліття визначено: розвиток курорту та екотуризму, інфраструктури та сільськогосподарських господарств на особливо родючих землях старостинських округів, енергетична незалежність, покращення якості надання соціальних послуг, створення місць для дозвілля, забезпечення безпеки проживання.
Як у всіх об’єднаних громадах, в т.ч. і Ходорівській, у Великолюбінській проблемними є медична, освітня та культурна галузь. У спадок великолюбінці отримали 9 ФАПів, амбулаторію, поліклініку, лікарню. За короткий час керівництву ОТГ вдалося провести реорганізацію Великолюбінської селищної лікарні, зберігши весь медичний персонал (крім пенсіонерів): частину приміщень передали Львівській обласній клінічній лікарні під реабілітаційне відділення, в інших створили амбулаторію із денним стаціонаром, обладнали 4 кабінети, закупивши відповідне медичне обладнання. У майбутньому планують заохочувати сімейних лікарів шляхом преміювання тих, які уклали найбільше угод з пацієнтами.
 Освітня мережа ОТГ налічує 3 триступеневі, 2 – двоступеневі та 2 – одноступеневі загальноосвітні школи, Школу мистецтв, дитсадок (розрахований на 40 дітей, у якому навчаються понад 60 дітей). У громаді є 3 народні доми, 17 бібліотек. Й.Фабрига визнав, що реорганізація освітніх та культурних установ неминуча.
Показовим є той факт, що за 10 місяців 2018 року у громаді реалізували 7 мікропроектів у соціальній сфері, державну субвенцію розподілили між всіма, без винятку, населеними пунктами таким чином, щоб кожен житель об’єднаної громади відчув переваги адміністративної реформи.
У планах – будівництво очисних споруд, бальнеологічного санаторію, створення на базі Народного дому культурного центру у селі Завидовичі (проект Євросоюзу), музею-студії у Великому Любіні (де б молоді люди могли навчатись ремесел, дізнаватись про історію громади безпосередньо з перших уст).
Очевидні переваги децентралізації селищний голова вбачає у можливості визначати пріоритети розвитку громади, самостійно (без вказівки зверху) миттєво вирішувати проблеми кожного населеного пункту. Промовистим показником ефективності об’єднання є той факт, що дохід на одного мешканця у Великолюбінській ОТГ зріс на 603,2 грн, податок з доходів фізичних осіб збільшився з 5,2677 млн. грн. у 2017 році до 8,190 млн. грн. у 2018 році.
Підсумовуючи, голова Великолюбінської ОТГ Й. Фабрига наголосив: «Наявність Стратегії розвитку громади дасть змогу об’єктивно оцінити соціально-економічний та ресурсний потенціали території, сформувати її інвестиційну привабливість, раціонально організувати свою діяльність та стратегічно розподілити ресурси».
Директор Львівського ЦРМС Г.Гречин висловила надію, що «створений разом з громадою стратегічний план, буде використовуватися у підготовці проектів для покращення якості життя, зміцнення місцевої демократії і виховання суспільно-активних громадян».
М.Краївська


Свято душі в інтернаті села Жирова

З нагоди Міжнародного дня музики впродовж місяця у спеціалізованих медичних, реабілітаційних та навчальних закладах Львівщини у рамках соціально-мистецького проекту департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА відбувались мистецькі заходи для дітей та дорослих, які в силу життєвих обставин обмежені у можливості вільного ознайомлення з надбанням музичного мистецтва.
Учасники художньої самодіяльності Палацу культури міста Ходорова презентували концертну програму «З добром до сердець» у комунальному закладі Львівської обласної ради «Ходорівський психоневрологічний інтернат» у селі Жирова, який надає послуги догляду із забезпеченням проживання для осіб з особливими потребеми.
Ведуча заходу - директор Палацу культури Г.Кадюк наголосила, що музика збагачує життя тих, хто її творить, і тих, хто її сприймає серцем. Присутні із насолодою слухали чудові пісні у виконанні самодіяльного композитора П.Андрушківа, керівника відділу культури Х.Вівчар, дівочого дуету у складі Д.Бунич, Ю.Зеленко. Свою вправність у володінні музичними інструментами показали учасники народного колективу - гурту троїстих музик «Візерунки» (кер.Т.Качор).



  Це було справжнє свято душі. Директор інтернату П.Степанюк подякував гостям за візит, позитивні емоції та сказав, що вони з нетерпінням чекатимуть нових зустрічей.
Л.Баторик


ТУРБОТА ПРО НАЙМЕНШИХ

26 жовтня відбулися загальні збори (конференція) закладу дошкільної освіти “Вишеньки”. Під час підготовки до зборів батьки мали можливість ознайомитись з життям установи, різними видами діяльності малят: переглянули відкриті заняття у молодшій та старшій групах, ознайомились з меню і побували на обіді у середніх групах, заняттях гуртків шахів та декоративного мистецтва.

Під час конференції батьки та працівники дитсадка обмінялися думками про виховання дітей в установі, підготовку дошкільнят до навчання у “Новій українській школі”, обрали  батьківський комітет і раду закладу. З метою врахування побажання батьків при складанні орієнтовного десятиденного меню на зимово-весняний період було проведено анкетування батьків щодо організації харчування у закладі.
Головне питання, яке хвилювало батьків - це опалення. Директор садочку Н.Сомик довела до відома, що у березні тепло, орієнтовно, коштувало три тисячі гривень в день, а з 1 жовтня, у зв’язку з підняттям ціни на газ, буде коштувати більше чотирьох тисяч гривень на день. Незважаючи на це, з  першого дня  похолодання у приміщенні садочку тепло, затишно.  На утримання садочку з бюджету Ходорівської міської ради у 2017 році було виділено  3 млн. 688 тис. 257 грн. За дев’ять місяців 2018 року вже витрачено понад 3 млн. грн.
Від імені колективу садочку, батьків Надія Василівна подякувала голові Ходорівської об’єднаної громади О.Коцовському, керівнику відділу освіти, молоді та спорту Н.Калинець, працівникам міської управи, керівництву ДП “Водоканал” за турботу про найменших мешканців нашої територіальної громади, адже в садочку виховується 196 малят  з різних куточків Ходорівщини.
Батьківський комітет


Шлях до успіху Михайла Бучковського

Лідер гурту «Шосте чуття» Михайло Бучковський прочитав мотивуючу лекцію «Творче життя без страху» 25 жовтня у Палаці культури міста Ходорова. Шкода, що мотивувати було нікого – присутніх у залі було не більше десятка. У камерній обстановці молодий музикант розповів про свій творчий шлях, як йому довелось працювати над втіленням мрії про власний гурт: «Тяга до музики з’явилась у шкільні роки. Саме тоді я написав свою першу пісню. Не можна покидати справу, якою займаєшся, якщо на тебе не звертають уваги: мене взяли у шкільний гурт тільки через три роки постійних тренувань». Зі шкільною групою «Діамант» Михайло колись став переможцем Всеукраїнського фестивалю «Сурми звитяги».
Часто чуємо, що не треба боятись займатись улюбленою справою, долати страхи на шляху до мрії, підніматись після падінь, але мало хто озвучує ці істини, відчувши біль поразки на власній шкірі. Фронтмен ділився своїм досвідом і  розповів про власні падіння. Душевну розмову урізноманітнили музичні паузи. Михайло виконав пісні «Христинка» і «Скаже вона». До речі, остання є візиткою групи. Виконавець розповів, що написав пісню, коли був шалено закоханим і зрадженим: «Колись давно цю пісню, без нашої згоди виклали в Інтернет, та саме завдяки їй люди дізнались про «Шосте чуття»».
 Співак закликав молодь бути активною, адже якщо молодь пасивна – такою буде і держава: «Будьте собою, робіть свою справу найкраще. Не бійтесь критики. Вмійте відпочивати і знаходьте час для близьких. Завжди відгукуйтесь на добрі речі і добро завжди буде з вами. Головне в житті – дотримуватись обіцянок, не важливо кому вони дані. Дні проходять, залишаються емоції. Ніколи не кидайте своїх задатків. Намагайтесь кожен день розбавляти творчістю. Як би це не звучало банально, але потрібно мріяти. Мрії здійснюються, головне - вірити в себе».
Сам Михайло Бучковський родом з Нового Роздолу. Група «Шосте чуття» створена у Львові в 2010 році. На рахунку групи два студійні альбоми, понад тридцять пісень різних жанрів та кліп. Група є лауреатом фестивалю «Молода Галичина» та «Червона рута». Минулого року, з поміж 300 заявок, гурт був обраний одним із шістнадцяти фіналістів Національного телепроекту «Українська пісня».
О.Карачевська




Зміни у правилах подачі показників електролічильника

Споживачі ПрАТ «Львівобленерго» з листопада 2018 року повинні самостійно подавати показники електролічильників за попередній місяць: фізичні особи - до 5 числа, юридичні – до 3 числа включно наступного місяця. Показники лічильників треба подавати щомісяця, знімаючи фактичні цифри на шкалі лічильника станом на перше число місяця. Далі протягом п’яти календарних днів їх треба передати оператору. Якщо людина не додзвонилася чи не змогла надати показник лічильника у «Львівобленерго» до 6 числа, то фактичний обсяг спожитої електроенергії визначать за середнім показником.
«Львівобленерго» пропонує кілька варіантів подачі показників лічильника:
• електронною поштою: pokaz@loe.lviv.ua;
• в онлайн-сервісі «Персональний кабінет»;
• через кол-центр 0−800−50−15−68, в тому числі без з’єднання з оператором;
 • на номер 295−85−13 без з’єднання з оператором;
 • SMS-повідомленням на короткий номер 5068;
• через Центр обслуговування клієнтів, що у Львові на вул. Шевченка, 1.
Контролери, які раніше знімали показники лічильників щомісяця, тепер  робитимуть контрольні знімання показників, перевірятимуть, чи справний лічильник, чи сходяться ті покази з тими, що люди подають  раз на три місяці. У перехідний період, поки люди ще не звикли до нововведення, можна подати показники в районному відділення ЛОЕ, де їх подавали раніше. Зручно подавати показники через персональний кабінет «Львівобленерго». Тут можна оплатити послугу, роздрукувати рахунки, подати показники, подивитися динаміку оплати.


Вихідні у грудні

Уряд рекомендував керівникам підприємств, установ і організацій для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести робочі дні у грудні 2018 року: 22 грудня - замість 24 грудня, 29 грудня — замість 31 грудня. Таким чином українці відпочиватимуть 23-25 грудня і 30 грудня - 1 січня 2019 року. У зв'язку з цим передбачені дві робочі суботи.
 Згідно зі статтею Кодексу законів про працю України, 25 грудня (Різдво Христове) і 1 січня (Новий рік) встановлені неробочими.


Зміни у розкладі руху приміських поїздів

У зв’язку з проведенням ремонтних колійних робіт на дільниці Львів–Ходорів  5, 6, 7, 9, 13, 15, 17 листопада цього року  на дільниці Львів–Ходорів не курсуватимуть поїзди №№6072/6073, 6062/6069, 6066/6061 сполученням Львів–Ходорів–Львів.
Про це повідомляє прес-служба Львівської залізниці.

З 1 листопада змінюється порядок оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки

3 жовтня 2018 року на засіданні Кабінету Міністрів України було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України».
З 1 листопада 2018 року громадяни України матимуть можливість здійснити обмін паспорта у формі книжечки на паспорт у формі картки за бажанням у будь-який час.
Запровадження паспорта у формі картки в Україні розпочалося у січні 2016 року. Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно, за заміну та відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір, розмір якого складає 279 грн.
Міграційна служба підкреслює, що обов’язкова заміна документів законодавством не передбачена, відповідно до закону всі раніше видані документи будуть чинними до завершення терміну їх дії.

Призначено вибори у 5 ОТГ області

Центральна виборча комісія (ЦВК) призначила у грудні перші місцеві вибори для 125 ОТГ в Україні, в тому числі – у п’яти громадах Львівщини: у двох ОТГ у Радехівському районі – Радехівській міській та Лопатинській селищній ОТГ, Меденицькій селищній громаді (перша громада у Дрогобицькому районі), Бібрській міській (також перша громада у Перемишлянському районі) та Зимноводівській ОТГ (шоста громада у Пустомитівському районі).
Зараз в області створено 35 ОТГ, де разом з п’ятьма новоствореними населення об’єднаних громад складатиме майже 350 тис. осіб. Це 22% від загальної площі Львівської області.
Згідно із Перспективним планом на Львівщині передбачено більш, ніж 90 ОТГ.
У чотирьох районах Львівської області не створено жодної ОТГ.


Пригоди

У Ходорові під час пожежі врятували маму із дітьми. У підвалі п’ятиповерхового житлового будинку в м. Ходорові на вул. 16 Липня, 10 загорілися двері, внаслідок чого пожежа швидко поширилася. Вогнеборці із задимленої квартири вивели матір з двома підлітками, які чекали на рятувальників на балконі, бо самостійно покинути помешкання не могли та евакуювали на вулицю ще 10. Постраждалих немає. Встановлюють причину загорання.

 - 29 жовтня о 00:05 год. на перегоні «Ходовичі-Стрий» вантажний поїзд № 3001 сполученням «Стрий-Ходорів»  травмував (ампутація двох ніг) місцевого мешканця, 2001 року народження. Карета швидкої медичної допомоги травмованого доставила у Стрийську ЦРЛ. Обставини події з’ясовуються.

 - У смертельній аварії, що сталась на території села Репехів Львівської області загинув мешканець Ходорівської ОТГ. Транспортний засіб «Рено Трафік» з розгону врізався у електричну опору. На момент аварії у мікроавтобусі перебувало двоє людей. Це – 44-річний водій та 55-річний пасажир, який загинув через травми, несумісні з життям. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортним засобом) Кримінального кодексу України, що передбачає покарання від 3 до 8 років позбавлення волі, без права керувати транспортними засобами терміном до 3 років або без такого.
За матеріалами інформагенств


У світі спорту
Вони були першими

У 2002 році з ініціативи міського голови О.Коцовського та завдяки його зусиллям у Ходорові була створена ДЮСШ з відділеннями футболу, баскетболу та шахів.
Вже через рік, у 2003 році, команда ходорівських шахістів у складі 12 учнів взяла участь у боротьбі (в основному з львівськими шахістами) за найвищі обласні нагороди у відбірковому турнірі на першість України. У турнірі до 12 років наш Б.Лешко заслужено, хоч і несподівано, зайняв перше місце: виконав перший розряд та здобув путівку на чемпіонат України. Тринадцятилітня О.Кушнір зайняла друге місце серед дівчат віком до 16, 18 та 20 років. Вона поступилась лише майбутньому гросмейстеру з Львова Лізі Соловйовій. Це був прекрасний дебют. Участь нашої команди у цих престижних змаганнях стала можливою завдяки сприянню начальника військового ліцею ім..Героїв Крут, вихідця з Ходорова Р.Саляка, який протягом багатьох років опікувався нашими шахістами у різноманітних змаганнях, що проводились у Львові.
З того часу пройшло 15 років. За цей період троє учнів – Б.Лешко, Ю.Лешко та О.Кушнір виступали на першості України. Ю Лешко, Б.Воробець та команда брали участь у міжнародних змаганнях. 17 учнів з Ходорова 24 рази здобували перші місця на обласних змаганнях (в т.ч., 2 - з ЗОШ І-ІІІ ст. №2, решта - з ЗОШ І-ІІІ ст. №1). Це: Б.Лешко, Г.Комар, Ю.Лешко, Б.Воробець, С.Іванців, Р.Ілюк, М.Гринишин, Я.Морохівський, З.Юрчак, В.Блюсович, О.Федан, Д.Дунько, М.Савків, М.Деркач, Д.Герман, М.Морохівська, А.Бабій. У даний час семеро з них навчаються у ЗЗОШ І-ІІІ ст.№1, двоє - у ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Особливо слід відзначити надзвичайно здібну та талановиту ученицю ЗЗОШ І-ІІІ ст.№1 А.Бабій, яка дев’ять разів ставала призеркою різноманітних обласних змагань і в трьох з них займала перші місця. Найсильнішим за всі роки є Ю.Лешко, який зараз працює тренером-викладачем ДЮСШ.
21 жовтня в актовому залі опорного ЗЗОШ І-ІІІ ст..№1 відбувся дитячий турнір, присвячений досягненням наших шахістів-ходорівчан за роки існування ДЮСШ. Присутні переможці шахових змагань попередніх років нагороджені грамотами, а першопрохідці - Б.Лешко та О.Кушнір, грамотами та кубками.
Змагання, які зібрали 30 учнів з Ходорова, Отиневич та Вовчатич, проводились у семи окремих турнірах. Учасниками турнірів були і школярі, й ті, що закінчили школу. Переможцями турніру стали: Р.Ілюк, В.Закорчемний, Вл.Терлак, А.Стриганин, М.Морохівська, І.Кузів, М.Савків.
Другі місця здобули: Д.Дунько, В.Саймонов, О.Микитин, М.Тарнавський, М.Шолубко, М.Головчак, М.Юревич.
Третіми були: М.Гринишин, А.Гураль, Д.Герман, Ю.Коваль, М.Іваніцька, О.Гірняк, О.Завада.
Переможці та призери нагороджені грамотами та медалями. Змагання пройшли за сприяння та фінансової підтримки ПП Т.Мочарського, який часто допомагає у проведенні дитячих змагань.
О.Гулей


Карате

26-28 жовтня відбувся відкритий кубок Львова з кіокушинкай карате, який увійшов в історію як наймаштабніший турнір з повноконтактного карате в Україні. Дані змагання, що проводилися протягом трьох днів, були розділені на 5 частин і зібрали 1320 учасників 72 команд з 13 регіонів України. Приємно відзначити, що найчисельнішу команду у кількості 86 спортсменів представив семпай С.Магарський, і що найважливіше - наша команда у підсумку виборола перше місце за кількістю нагород з результатом 62 призових місця, з яких - 14 перших, 19 - других і 29 - третіх місць:
Перші місця – З.Чех, Д.Медвідь, В.Сенюра, П.Сторонський, Д.Сивик, Т.Дубина, М.Бабур, В.Михайленко, Д.Ковтун, Б.Федоришин, М.Сельський, І.Переговський, Н.Клочко, Б.Чорній.
Другі місця – Ю.Вавричук, Р.Назар, В.Тіцький, М.Шаран, М.Литвин, А.Гуменюк, Ю.Юрчак, А.Зелена, Ю.Химук, М.Думич, В.Стиранівська, І.Тіцька, В.Химович, М.Чмелик, Н.Коханевич, Д.Гебра, А.Дрогобицький, А.Лашко, Д.Костів.
Треті місця – Д.Дам’ян, А.Лалак, Н.Коцовський, Р.Симоненко, А.Князєв, О.Дрогомирецький, Р.Місько, М.Брик, О.Леськів, Д.Пастух, Д.Труш, Т.Подвадцятник, С.Лельо, Р.Лалак, Р.Яцущак, Д.Чорний, М.Щербій, Д.Белобусов, В.Подвірний, О.Малиш, Т.Свистун, Я.Коритовський, Н.Луців, А.Тирпак, А.Федоришин, А.Козак, А.Смолінський, М.Герасимчук, С.Михайлюк.
Такі високі результати є наслідком титанічної роботи учнів та тренера нашої секції, якій, до слова, 7 жовтня виповнилося 5 років. За цей час спортсмени здобули чимало досвіду і відповідної фізичної підготовки, які з кожним роком все більше удосконалюються. Зі слів семпая: «Ми досягли надзвичайно високого рівня і в подальшому будемо старатися не тільки його підтримувати, а й підкоряти нові горизонти».
Тренер-викладач Ходорівської ДЮСШ С.Магарський висловлює подяку Ходорівській міській раді за фінансову підтримку і сприяння в участі не тільки у регіональних, а й загальнодержавних змаганнях.
В.Коник, директор Ходорівської ДЮСШ


ВИРІШАЛЬНИЙ ЗАБІГ ПЕРЕД СТАДІЄЮ ПЛЕЙ-ОФФ

У розпалі змагання кубка Ходорівщини з футболу «Золота осінь» - до завершення наближається попередній етап турніру (матчі у групах); попереду залишилось зіграти матчі  п”ятого ігрового дня.
У групі «А», матчі в якій відбуваються на стадіоні с. Чорний Острів, прогнозовано перед ведуть фаворити - колективи Кам’яного та місцева команда господарів. Незважаючи на результати останнього, наступного, ігрового дня ці команди забезпечили собі участь у наступній стадії турніру – плей-офф. Перші з них впевнено лідирують, здобувши максимальну кількість залікових балів у відповідності до зіграних матчів, зокрема - минулого туру вони впевнено взяли верх у протистоянні із господарями поля (3-1), практично забезпечивши найвищу сходинку в групі.
Дві інші путівки до наступної стадії турніру розіграють команди населених пунктів Городищенського, Дрохович та Рудківців. Найгірші шанси щодо продовження участі в змаганні в останніх, які не тільки ще не спромоглися записати до свого активу набраних очок, але й жодного разу не вразили ворота команд-суперників, пропустивши у власні ворота 19! м”ячів. Тому, можливо, вже в наступному матчі рудківчанам вдасться покращити статистику виступів на турнірі і кваліфікуватись до наступної стадії змагань. Турнірне становище: Кам”яне та Ч.Острів – 9 очок; Дроховичі – 4; Городищенське – 2; Рудківці – 0.
У групі «Б», матчі в якій відбуваються на стадіоні смт. Нові Стрілища, основними порушниками спокою є спортсмени об’єднаної команди сіл Юшківців та Сугрова, які ще не втрачали очок у турнірі, впевнено здолавши у минулий ігровий уік-енд іншу «чорну конячку» турніру - ФК «Рух», яка представляє Баковецький старостинський округ (4-1).
Несподіванкою є виступ новоспеченого переможця першості Ходорівщини з футболу - дулібського «Сокола». Дулібчани спромоглися лише на одну перемогу при двох поразках і  - передостаннє місце у  групі.
Лише теоретичні шанси щодо потрапляння до стадії плей-офф зберігають футболісти об’єднаної команди Старих і Нових Стрілищ, які ще не здобули жодного залікового бала.
Звитяга загірочківського «Козака» над дулібським «Соколом» (1-0) вселяє надії вибагливих вболівальників с. Загірочка на успішні виступи їхньої команди на подальшому турнірному шляху.
Турнірне становище: Юшківці/Сугрів – 9 очок; «Рух» і Загірочко – по 6; Дуліби – 3; Ст.-Н.Стрілища – 0.
Отже, результати наступного ігрового дня розставлять всі акценти в турнірних таблицях груп, визначивши два квартети футбольних дружин, які поведуть боротьбу за почесний трофей.
Р.Піпа,
голова федерації футболу Ходорівщини



Вітання
Шановні А.Б.Кіт, Г.І.Гешко, О.І.Лаб'як, Є.І.Чучман, В.І.Фірман, О.М.Белей, Р.З.Озарків, В.М.Олійник, З.Й.Тимофтевич, О.В.Слобода, О.З. Кизима, І.М. Лозинський, О.В.Романюк, Н.Б.Сенявська.
Сердечно вітаємо Вас з днем народження! Бажаємо щедрої долі, здоров'я, злагоди у родині, успіхів, натхнення у праці.
Нехай сповна розкриваються Ваші мудрість і душевна теплота, добро та милосердя.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
міський голова
Ходорівської ОТГ
О.Коцовський











Немає коментарів:

Дописати коментар