четвер, 11 жовтня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.19 (407) від 09.10.2018р.


Згадаймо славу ту, що в пісню перейшла

У Ходорівській об’єднаній громаді стало вже доброю традицією напередодні великих національно-патріотичних свят - Покрови, що символізує день народження Української повстанської армії, Дня українського козацтва та Дня захисника України, проводити фестиваль патріотичної пісні «Згадаймо славу ту, що в пісню перейшла». З ініціативи відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради перший фестиваль відбувся минулого року у Дев»ятниках, другий - 7 жовтня цього року в оновленому Народному домі села Кам’яне.
Свято патріотичної пісні розпочалось спільною молитвою. Отець Володимир, освячуючи реконструйоване приміщення закладу культури, побажав, щоб воно використовувалось на славу Божу. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять борців, полеглих за волю України.
Аматорські та народні колективи із восьми старостинських округів Ходорівської ОТГ у піснеспівах визвольної епохи, творах сучасних композиторів відтворили і возвеличили героїзм і трагізм боротьби за незалежність українського народу. Найактивнішими були господарі свята. Кожен Народний дім Піддністрянського старостинського округу (сіл Кам’яне, Рудківці, Піддністряни) полонив присутніх виконавською майстерністю, добором репертуару своїх самодіяльних артистів: наймолодшої – бандуристки Н.Шумської, солістки І.Турянської, дуетів у складі Д.Шаравари та О.Прохири, Галини та Лариси Тихих, чоловічого вокального ансамблю (кер. І.Максимців).



Вокальні колективи народних домів сіл Загірочко (кер. О.Мелемука), Добрівляни (кер. З.Панат) та Дев»ятники (кер. Г.Клапко) Загірочківського та Дев»ятниківського старостатів вразили шанувальників патріотичної пісні оригінальністю автентичних творів. Запам’ятався глядачам виступ самодіяльних артистів Отиневицького старостату – вокального ансамблю НД с.Дуліби (кер. Г.Орлик).
З великим успіхом виступили відомі далеко за межами громади народні вокальні ансамблі «Ромашка» (кер. У.Абрамів) і «Діброва» (кер. Б.Катола) Ходорівського Палацу культури, «Любисток» НД с.Новосільці (кер. Б.Сокирко) Молодинчецького старостату, «Горлиця» (кер. Б.Катола) НД с.Сугрів  Вербицького старостинського округу, фольклорний колектив «Барвінок» НД с.Грусятичі (кер. О.Кресан).
Кожен номер концертної програми знаходив відгук у серцях глядачів, які чисельно зійшлися на свято вшанування героїв визвольних змагань. Щиро захоплені майстерністю виконавців, вони, підспівуючи, гучно аплодували самодіяльним артистам, усвідомлюючи значення збереження історичної пам’яті для прийдешніх поколінь.
Секретар ради М.Гавінська, вітаючи учасників дійства, наголосила на важливості проведення мистецьких фестивалів у старостинських округах і побажала усім присутнім єдності, миру, достатку. Староста Піддністрянського старостинського округу Р.Сомик подякував учасникам дійства й тим, хто долучився до відновлення Народного дому. Заступник міського голови О.Мельник вказала на символічність і важливість проведення патріотичного заходу в одному з центрів визвольного руху Ходорівщини – Піддністрянському старостинському окрузі.
Всі учасники фестивалю та директори народних домів громади були відзначені пам’ятними подарунками від голови Ходорівської об’єднаної територіальної громади О. Коцовського та грамотами відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету.
М.Краївська


Професія від Бога – учитель. Усі інші - від учителя


Один раз у році є день, коли ми вимовляємо слово «вчитель», згадуючи не контрольну роботу, тематичне оцінювання чи підсумкову атестацію, а квіти, привітання та слова вдячності. Всесвітній День вчителя відзначають у понад ста країнах світу в першу неділю жовтня. Це - день, коли у школі панує святкова атмосфера, а на обличчях учнів та вчителів – щирі посмішки та веселий настрій.
Справжнє свято для педагогів Ходорівської ОТГ підготував відділ освіти, молоді та спорту та громадські організації - Союз Українок і «Просвіта» 4 жовтня у Палаці культури міста Ходорова.
В.о міського голови М.Гавінська, вітаючи педагогів з професійним святом, зазначила, що робота вчителя потребує не лише знань, а й величезної самовіддачі, креативу, і побажала мудрих ідей, однодумців у колективі, натхнення. Керівник відділу освіти, молоді та спорту Н.Калинець наголосила: «Професія вчителя – найблагородніша серед інших. Вона об’єднує людей щирих помислів, сердець, почуттів. Вчитель прищеплює своїм вихованцям любов до знань, сіє зерна прекрасного, світлого, дає мудрі поради». Вона подякувала педагогам за професіоналізм, витримку, терпіння, любов до вибраної справи, висловила віру у їх талант і пообіцяла робити все можливе, щоб покращувались умови праці педагогів і навчання учнів». Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник висловила вдячність ветеранам-педагогам, які все своє життя присвятили нелегкій вчительській праці: «Ви не просто люди, які покликані сіяти мудрість, ви - люди добра, слова, великого покоління, яке подарувало нам життя й Україну. Хто, як не вчителі-ветерани, котрі пережили буремні часи, знають ціну і значення слова Україна». Від вчительства Ходорівської ОТГ слово надали заступнику директора ЗОШ І-ІІІ ст. №2 м.Ходорова Л. Гульцьо. Зі щирими словами вітань до освітян звернулась голова міського товариства «Просвіта» М.Носик.
Приємним подарунком для працівників освітньої сфери стала презентація книжки «Попід Золоті Ворота: шість елегій про родину Калинців» за участю автора П.Шкарбˊюка і головного героя твору - нашого земляка, лауреата Шевченківської премії І.Калинця.
П.Шкарбˊюк, презентуючи книжку, сказав: «Бог діє через людей, яких посилає у певний час. Книга присвячена людям, які, будучи незгідними з політикою влади, кинули їй виклик. Їхня мета була здобути українську державу. Могутня держава злякалась і почала їх переслідувати й арештовувати. Саме такими є Ірина та Ігор Калинці. Вони знали, що можуть загинути, але все одно боролися за Україну і перемогли силою слова і правди». І. Калинець радо привітав своїх краян-вчителів і сказав, що він «щасливий відвідати місто, яке дало мені життя, де я був школярем найбільшої Ходорівської школи №1».
Продовжилось святкування концертом, ведучими якого були І.-С.Духній та С.Марків, гуртківці ЦДЮТ (кер.С.Ленишин). Вірш-присвяту вчителям прочитав Р.Буняк. Лунали пісні у виконанні І.Штурмак та І.Миндюк, вокального гуртка «Естрадний спів» (кер.В.Мотрук), вокального ансамблю «Росинка» Ходорівської ЗОШ І-ІІІ ст.. №3 ім. Героя України Р.Точина, самодіяльного композитора П.Андрушківа, керівника відділу культури Х.Вівчар. Гучними оплесками зустрічали глядачі учасниць гуртка народного танцю «Вихиляс» ЦДЮТ (кер.В.Луців) та ансамбль троїстих музик ЦДЮТ (кер.Т.Качор).

 Із року в рік вчитель продовжує себе у своїх учнях. Його думки, почуття щиро віддані дітям. Він працює на майбутнє. Образ улюбленого вчителя - доброго і вимогливого ми будемо пам’ятати все життя.
 О.Карачевська








Рішення виконавчого комітету


27 вересня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на якому розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті наступні рішення.
*Скаргу громадянки Сороки М. В. (м. Ходорів, вул. Зелена, 13а/4) від 14.09.2018 р. на постанову адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ходорівської міської ради від 07.09.2017 р. серії ХМР № 35-09-18р. про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн. (триста сорок гривень) за вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення залишити без задоволення.
 Постанову адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ходорівської міської ради від 07.09.2017 р. серії ХМР № 35-09-18р. «Про накладення адміністративного стягнення на громадянку Сороку М.В», залишити без змін.
*Присвоїти адресу житловим будинкам: будинок №71 (будівництво незавершене), вул. Зарічна, с. Вибранівка (Цьонь Л.О.); будинок №295, вул. Шкільна, с.Вибранівка (Хомик М.В.); будинок №28, вул. Довбуша, м.Ходорів (Патик І.Ф.); будинок №47, вул. Галицька, с. Чорний Острів (Кобильник Г.М.); будинок №41, вул. Миру, с.Дуліби (Порваткіна М.В.); будинок №11, вул. Миру, с.Заліски (Костів  І.В.).
* Дати дозвіл на:
- проведення зрізки дерев згідно з актом обстеження зелених насаджень в: м. Ходорові, вул. Чорновола,7 (КП «Ходорівське УКГ»); с. Грусятичі, вул. Запотічна (громада с. Грусятичі);
- реєстрацію місця проживання сім»ї у будинку, що знаходиться у власності релігійної громади с. Дуліби та розташований за адресою: будинок №2, вул.Зелена, с. Дуліби (Чмир М.І.);
- виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки для будівництва гаражу на вул. Б.Хмельницького,18 в м. Ходорові та отримання в органах виконавчої влади з питань містобудування та архітектури будівельного паспорту забудови земельної ділянки (Степанюк О.В.).
А.Батирняк



ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХХVI сесія VІІІ скликання
РІШЕННЯ № 2139

від 27 вересня 2018 року м. Ходорів
Про реформування друкованого засобу масової інформації, засновником якого є Ходорівська міська рада
Керуючись ст.ст. 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч.5 ст.2, п.2 ч.1 ст.3, ч.3 ст.4, ч.2 ст.12 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ч.2 ст.8, ст.ст.20, 21, 22 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», Цивільним та Господарським Кодексами України, на підставі пропозиції трудового колективу народного часопису «Ходорівщина» від 21.09.2018 року №39 стосовно способу реформування, беручи до уваги висновок депутатської комісії, міська рада В И Р І Ш И Л А:
1. Підтримати пропозицію трудового колективу народного часопису «Ходорівщина» щодо способу реформування шляхом перетворення в суб’єкт господарської діяльності - приватне підприємство, згідно порядку визначеному чинним законодавством України.
2. Вийти зі складу засновника друкованого засобу масової інформації НАРОДНОГО ЧАСОПИСУ «ХОДОРІВЩИНА» (місцезнаходження юридичної особи: 81750, Львівська область, Жидачівський район, м. Ходорів, вул. Грушевського, 38, ідентифікаційний код ЄДРПОУ - 31706183) з подальшою реорганізацією шляхом перетворення членами його трудового колективу в суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.
3. Надіслати це рішення центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах (Державному комітету телебачення і радіомовлення України) для внесення до Зведеного переліку об’єктів реформування, та центральному органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації (Міністерству юстиції України), Головному територіальному управлінню юстиції у Львівській області та трудовому колективу редакції.
4. Висвітлення роботи міської ради (публікація офіційних документів та іншої публічної інформації) забезпечити на засадах договору, укладеного з редакцією реформованого засобу масової інформації.
5. Уповноважити міського голову О. Коцовського здійснити організаційно-правові заходи щодо виходу міської ради зі складу засновника та на укладення з народним часописом «Ходорівщина»:
 - договору про зміну засновника із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації відповідно до вимог Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та вимог цивільного законодавства України в суб’єкт господарювання;
- договору про висвітлення у народному часописі діяльності Ходорівської міської ради.
 6. Затвердити склад комісії з реорганізації шляхом перетворення НАРОДНОГО ЧАСОПИСУ «ХОДОРІВЩИНА» (місцезнаходження юридичної особи: 81750, Львівська область, Жидачівський район, м. Ходорів, вул. Грушевського, 38, ідентифікаційний код ЄДРПОУ - 31706183 ), згідно з додатком 1.
7. Встановити, що строк заявлення кредиторами своїх вимог до народного часопису “Ходорівщина” становить 2 (два) місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо його перетворення.
8. Керуючому справами (секретарю виконкому) Л.С.Абрамів:
 - не пізніше ніж за два місяці до вивільнення редактора народного часопису «Ходорівщина» М.М.Краївської, вручити їй персональне попередження та забезпечити подання інформації до територіального органу Державної служби зайнятості про заплановане вивільнення редактора у зв’язку з реорганізацією юридичної особи шляхом її перетворення.
9. Майно народного часопису “Ходорівщина”, яке на момент набрання чинності Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» перебувало у користуванні трудового колективу часопису (майно, надане йому засновником), передати у власність реформованому суб’єкту господарювання безоплатно, за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості.
10. Голові комісії з перетворення, редактору НАРОДНОГО ЧАСОПИСУ «ХОДОРІВЩИНА» (місцезнаходження юридичної особи: 81750, Львівська область, Жидачівський район, м. Ходорів, вул. Грушевського, 38, ідентифікаційний код ЄДРПОУ - 31706183) Марії Миколаївні Краївській:
10.1. Провести процедуру реорганізації шляхом перетворення народного часопису з дотриманням вимог чинного законодавства України.
10.2. У встановлений термін з дня прийняття рішення повідомити державного реєстратора про реорганізацію юридичної особи шляхом її перетворення та в подальшому подати в установленому законодавством порядку необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру відповідних записів.
10.3. Не пізніше ніж за два місяці до вивільнення працівників народного часопису “Ходорівщина”, вручити їм персональні попередження та забезпечити подання інформації до територіального органу Державної служби зайнятості про заплановане вивільнення працівників у зв’язку з реорганізацією юридичної особи шляхом її перетворення.
10.4. Після державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру відповідних записів про перетворення народного часопису подати заяву про перереєстрацію друкованого засобу масової інформації в порядку, визначеному Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».
10.5. Після державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру відповідних записів про перетворення народного часопису укласти договір оренди приміщення, яке міститься за адресою: 81750, Львівська область, Жидачівський район, м. Ходорів, вул. Грушевського, 38, строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій.
10.6. Після державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру відповідних записів про перетворення народного часопису укласти договір на висвітлення діяльності Ходорівської міської ради у друкованому засобі масової інформації реорганізованому народному часописі «Ходорівщина».
10.7. Подати на затвердження чергової сесії міської ради пропозиції для виконання зобов’язань щодо сплати заборгованості народного часопису із податків та обов’язкових платежів, заробітної плати та інших його фінансових зобов’язань відповідно до законодавства.
11. Опублікувати це рішення в місячний строк з дня його прийняття у народному часописі  “Ходорівщина”.
12. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні депутатські комісії міської ради з питань роботи ради, законності, інформаційної політики та боротьби з корупцією (О.Бончинський) і з питань бюджету та фінансової політики (О.Деляновський).
В.о.міського голови Марія ГАВІНСЬКА


Майдан. Погляд зсередини

Що відбувалось на Майдані? Що спонукало людей туди їхати? Чим жили учасники Революції Гідності? Відповіді на ці та інші запитання можна знайти у книзі «Майдан. Погляд зсередини», яку презентували в останню суботу вересня у публічній міській бібліотеці м. Ходорова. Книга спогадів захисників першої барикади «Львівської брами», що під мостом на вул. Інститутській, присвячена Героям Небесної Сотні Р.Точину, В.Жеребному. А.Жаловазі. О.Ушневичу - всім відомим і невідомим Героям Небесних Сотень, яких було дуже багато в історії України. Це розповідь про простих людей — щирих, добрих і небайдужих, яким судилося стати видатними, героїчними особистостями сучасності. Ця книга не про жорстокість протистояння з ворогом, а про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас.
Представив книгу ходорівчанам автор - Олег Трайдакало і співавтори - Олег Леско та ходорівчани Роман Тітик і Марія Рожко.
«Відчуття, що ми маємо записати ці події виникло відразу, просто не було впевненості чи це вдасться зробити, - розповів О. Трайдакало. - На створення книги пішло чотири роки. Ми написали спогади про тих людей, які були саме на цій барикаді - це не історія всього Майдану. Радий, що до ідеї долучились побратими, тому погляд на події багатогранний і об’єктивний. Ця книжка написана серцем, емоційно, як воно було, з побутовими дрібницями. Читачі зможуть поринути у ті події, відчути, що ми це переживали. Ми намагались не описувати дуже жорстоких моментів, тому можуть читати і діти».
 «Це все, що ми могли зробити, бо будь-які спогади через деякий час стираються. Якщо б ми не написали, як це було, то написав би хтось інший під вигідним кутом», - сказав О. Леско. За словами співавтора та активної учасниці Революції Гідності М.Рожко, «це були шляхетні, хороші люди, яким в житті нічого не бракувало. Вони поїхали, щоб ми мали достойне життя, і назавжди залишаться у наших серцях».
Р.Тітик зазначив, що Ходорівщина завжди підтримувала визвольну боротьбу, тому він і поїхав на Майдан: «Ми хоча б спробували щось зробити і надалі робитимемо все, щоб зберегти у пам’яті і донести нащадкам, якою ціною виборювалась наша незалежність і які люди віддали найдорожче, що в них було – своє життя, щоб Україна справді була самостійною і соборною».
Присутні на презентації брали активну участь в обговоренні книги. Учасниця Майдану, волонтерка О.Сохан зачитала авторську поезію. Поділився своїми спогадами про ті доленосні події С. Ващишин, який понад шістдесят днів був на Майдані. Без конкретної відповіді залишилось запитання волонтера Ю.Юревича про те, чому розстріляли Небесну Сотню.
На завершення О.Традайкало закликав людей починати зміни з себе на місцях і не чекати пророка, який поведе народ.
Понад 600 примірників книги «Майдан. Погляд зсередини» вже розповсюдили по бібліотеках України. Подарували книги бібліотекам Ходорівщини.
О.Карачевська


До відома поціновувачів сучасної української літератури

Письменник Макс Кідрук 18 жовтня 2018 року об 11.00 у Ходорівській міській публічній бібліотеці презентуватиме свій новий роман «Де немає Бога».
Макс Кідрук зазначає: «Роман «Де немає Бога» – спроба збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога».

Влада стурбована забезпеченням інсуліном населення Ходорівщини

Препарати інсуліну для хворих на цукровий діабет - це питання не тільки здоров’я, а й життя. Реєстр пацієнтів Львівщини, що потребують інсулінотерапії, налічує 11,5 тис. осіб, в тому числі 98 - з Ходорівської ОТГ. Менше сотні діабетиків в області можуть дозволити собі купувати ці необхідні для їх життя дорогі препарати.
Програма реімбурсації інсулінів на Львівщині фінансується винятково за рахунок субвенції з державного бюджету, що розподіляється між містами й районами області. Загалом на 2018 рік Львівщина отримала тільки третину необхідних коштів.
У Ходорівській громаді, як й в інших регіонах України, склалася критична ситуація із забезпеченням препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет. До міської ради надходять численні звернення діабетиків щодо забезпечення їх ліками - відмова від ін’єкцій для цих людей рівноцінна смерті. Матеріальний стан більшості хворих не дозволяє їм купувати інсулін за власні кошти, що призводить до ускладнення захворювання та летальних випадків.
Забезпечення хворих на діабет ліками обговорювали на засіданнях виконавчого комітету та ХХУ1сесії Ходорівської міської ради, що відбулися 27 вересня. Секретар ради М.Гавінська повідомила, що програма забезпечення інсуліном хворих на діабет фінансується виключно з державного бюджету, однак ці кошти не забезпечують повною мірою потреби хворих Ходорівщини життєво необхідним препаратом. До кінця 2018 року і на січень 2019 року необхідно додатково більш, ніж 305 тисяч гривень.
Щоб здоров’я людей із інсулінозалежним діабетом не опинилося під загрозою, міська рада, до прийняття відповідної Програми, вирішила питання із забезпеченням хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну шляхом надання їм матеріальної допомоги, розуміючи, що діабетик має отримати належні йому ліки своєчасно і його не має цікавити джерело чи строки фінансування закупівлі медпрепаратів.
Одночасно депутати Ходорівської міської ради прийняли звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства охорони здоров’я України щодо передбачення у державному бюджеті коштів на Програму реімбурсації інсулінів.
М.Краївська



 Оформлення трудових відносин - необхідна умова працевлаштування

26 вересня у Палаці культури міста Ходорова у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо оформлення трудових відносин із найманими працівниками відбулася зустріч підприємців, працівників державних та комунальних установ Ходорівської ОТГ з представниками міської ради, соціального захисту, пенсійного фонду, центру зайнятості, фіскальної служби, Держпраці.
Працівники Жидачівської районної філії Львівського обласного центру зайнятості І.Бойко, М.Швед, Р.Генега, які ініціювали проведення заходу, ознайомили присутніх із програмами, що реалізує установа: пілотним проектом для малозабезпечених «Рука допомоги», програмами «Повернення єдиного внеску», «Безоплатне професійне навчання (стажування) безробітних».
Найбільше учасників зустрічі зацікавила розповідь головного державного інспектора праці відділу ГУ Держпраці у Львівській області. В.Гумен закликала присутніх дотримуватися вимог трудового законодавства щодо порядку оформлення трудових відносин, гарантій своєчасної (не менше двох разів на місяць) виплати мінімальної заробітної плати (3723 грн, 22.41грн. - погодинно), її індексації. Неабияке занепокоєння присутніх викликали розміри штрафів, які сягають десятків тисяч гривень, за порушення чинного законодавства, що будуть виявлені у ході перевірок, які розпочалися з 5 жовтня.
Начальник Жидачівського відділення ДФС В.Гребінь наголосив на необхідності своєчасного повідомлення органу ДФС про прийняття на роботу нового працівника (за день до виходу на роботу).
Спеціаліст Жидачівського відділення ПФУ Т.Куцах підкреслила, що тільки офіційне оформлення трудових відносин забезпечує найманому працівникові трудовий  чи страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, забезпечує державні гарантії й соціальний захист.
Фахівці відповіли на численні запитання присутніх.
М.Краївська


Піклування про соціально незахищених людей –
справа всього суспільства

Кожен з нас мріє про забезпечену старість у колі рідних та друзів, але життя вносить свої корективи. Хвороби, непоправні втрати, сімейні негаразди змушують людей звертатися за допомогою у соціальні служби. У Ходорівській ОТГ таким категоріям жителів допомагають у Комунальній установі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», створеній наприкінці 2017 року з метою забезпечення якісного соціального обслуговування та надання соціальних послуг жителям Ходорівщини. Терцентр розташований у приміщенні Комунального некомерційного підприємства “Ходорівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини” на вул. Б.Хмельницького, 63 у місті Ходорові.
З.С.Пастернак, директор комунальної установи, розповідає, що Територіальний центр надає соціальну допомогу громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які потребують постійної сторонньої допомоги, сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах та здійснює їх соціальний супровід.
У структурі КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» функціонують два відділення: соціальної допомоги вдома та допомоги сім’ї, дітям, молоді у складних життєвих обставинах.
14 працівників відділення соціальної допомоги вдома (3 – у Ходорові, 11 – у старостинських округах) щоденно відвідують своїх підопічних і надають їм необхідні соціальні послуги догляду вдома. Вони купують для людей продукти, книги, газети, журнали, миючі засоби, медикаменти та ін., готують обід, прибирають житло, виносять сміття, перуть дрібні речі, оплачують комунальні послуги, надають допомогу в оформленні документів для отримання субсидій, допомагають отримати медичну допомогу, написати листа, обробити присадибну ділянку та ін.
За словами Зоряни Стахівни, станом на 1 жовтня 2018 року соціальні працівники КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» надали майже 40 тисяч послуг 139 особам, в тому числі - 18 особам з інвалідністю.
Протягом робочого тижня у Територіальному центрі люди похилого віку і соціально незахищені можуть підстригтися у перукаря. Медична сестра поміряє їм пульс, артеріальний тиск, зробить внутрішньовенні та внутрішньом’язеві ін’єкції, перев’язку, компреси, обробить рани, виміряє температуру, придбає ліки та проконтролює прийняття медикаментів.
Обслуговування не здатних до самообслуговування одиноко-проживаючих громадян похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку), хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як 4 місяці), які мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу, здійснюється за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги.
На обліку відділення допомоги сім’ї, дітям, молоді у складних життєвих обставинах, яке очолює У.Т.Нагірна, нараховується 18 сімей (37 дітей). Їм надаються послуги соціального супроводу сімей, дітей та молоді, з ними проводять соціально-профілактичну роботу, спрямовану запобіганню потраплянню у складні життєві обставини, надають інформаційні та консультаційні послуги.
Турбота про соціально незахищених, людей похилого віку – справа всього суспільства, адже тепло людських сердець, моральна й матеріальна підтримка особливо відчуваються у такому стані. Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років.
М.Краївська

Мешканці Львівщини найбільше хворіють на кір

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров'я, з 17 по 23 вересня в Україні на кір захворіли 563 людини (185 дорослих і 378 дітей). З 6 до 12 вересня у Львівській області зареєстрували 79 випадків захворювання на кір.
Загалом з початку року зафіксували 31 443 хворих (12 757 дорослих і 18 686 дітей). Найбільше людей захворіли на кір у Львівській - 6 195 людей (1 936 дорослих і 4 259 дітей), Закарпатській - 3 105 (593 дорослих і 2 512 дітей), Івано-Франківській - 2 886 (831 дорослий і 2 055 дітей), Одеській - 2 437 (1 229 дорослих і 1 208 дітей), Києві - 2 218 (1 398 дорослих і 820 дітей) та Тернопільській - 1 713 (657 дорослих і 1 056 дітей) областях.
З початку року від ускладнень кору померло 13 людей (9 дітей і 4 дорослих).


Обладнання для Нової Української Школи

Новий навчальний 2018/2019 рік є визначним для освіти України. Саме цього вересня розпочалось повномасштабне впровадження Нової Української школи та перехід загальної середньої освіти на 12-річне навчання. 257 першокласників Ходорівської ОТГ розпочали навчання за програмою «Нова Українська Школа», яка, на переконання Міністерства освіти, має докорінно змінити підхід до навчання – як у школярів, так і вчителів.

За задумом «батьків» реформи, новий клас для першокласників має бути обладнаний мобільними партами, які можна легко пересувати для роботи в групах, новою технікою, конструкторами лего. Кімнати мають бути поділені на кілька зон (для відпочинку та ігор), стіни - тематично розмальованими.
До коштів, які виділяв Кабмін, міська рада внесла і свою частку на умовах співфінансування, щоб Нова Українська Школа запрацювала у Ходорівській громаді. Кінець вересня був врожайним для шкіл громади. Опорний заклад Ходорівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1 отримала обладнання для лінгафонного кабінету і нові комп’ютери, тож тепер має два кабінети інформатики.
Як повідомила тренер НУШ відділу освіти Ходорівської ОТГ Мирослава Краївська, «раніше всім школам надійшли принтери, ламінатори, нетбуки та витратні матеріали. Також вчителі перших класів НУШ Ходорівщини вже отримали дидактичні матеріали для роботи з учнями, зокрема - танграм, роздатковий матеріал для уроків української, англійської мови та математики. Весь дидактичний матеріал на магнітній основі, що є зручним для використання. Є набори окремо для вчителів. Весь матеріал замовили згідно з рекомендаціями Міністерства освіти: на одного учня, групу і клас. Також надійшла частина нових підручників для перших класів».
Досі очікують на мультимедійні проектори, екрани, і нові парти, які мають отримати у жовтні.
О.Карачевська


Долі січовиків

Минає сто років з часу подій, які відбувалися на теренах України після Першої світової війни, яку розпочала російська імперія, захищаючи Сербсько-Хорватських сепаратистів від утиску Австро-Угорських окупантів. У тій війні загинули десятки мільйонів невинних людей, були зруйновані багато міст і сіл Європи, розвалились Австро-Угорська і Російська імперії, австро-угорський цісар Франц Йосиф Габсбург помер від інсульту, російський цар Микола Олександрович Романов і вся його родина були розстріляні більшовиками.
Народи різних національностей на розвалинах тих імперій почали будувати свої самостійні держави. У листопаді 1918 року патріоти України на теренах Наддніпрянщини створили Українську Народну Республіку (УНР), а в Галичині – Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). Розбудова тих держав почалася мирним шляхом, але так тривало недовго. Заздрісні сусіди почали зазіхати на родючі землі України: чехи й угорці - на Закарпаття, Румунія - на Буковину, Польща - на Галичину, більшовики - на всю Україну. Такі «сусідські» намагання змусити ЗУНР приступити до розбудови власних збройних сил.
13 листопада 1918 року законом ЗУНРу було створено Українську Галицьку Армію (УГА) і відділ самооборони (Міліцію). Озброєну і підготовлену 52-тисячну армію направили обороняти столицю ЗУНРу – місто Львів від наступу добре сформованої й озброєної з французькою допомогою 62-тисячної Польської армії.
Дванадцять хлопців із села Бортники були зачислені до війська ЗУНРу. Вісім з них – Григорій Баторик, Іван Гаврилів, Петро Дзендровський, Іван Проць, Семен Приймак, Семен Русіник, Павло Хоменко та Коваль Степан, після відповідної підготовки були відправлені на фронт обороняти Львів. Січовика Івана Паната, помічника машиніста, відіслали до бригади, яка виготовляла бронепоїзд у майстерні Ходорівської станції. Трьох учасників світової війни – Адольфа Білика, Івана Шевця й Івана Крегенбільда, зарахували до січового відділу самооборони (міліції), де вони воювали проти внутрішніх ворогів – бандитів і злодіїв, зовнішніх диверсантів і шпигунів. Захищаючи Львів від польських агресорів, загинули січовики УГА, вихідці з села Бортники - Семен Русіник, Семен Приймак, Петро Дзендровський і Степан Коваль. Вони поховані у Львові на Янівському цвинтарі у могилі №343.
Держави Антанти зміцнили польську армію, тому Українська Галицька Армія була змушена відступати на схід. Хлопці, січовики самооборони, забезпечували спокій громадян міста Ходорова і навколишніх сіл. Вдосвіта 23 травня 1919 року зі сторони сіл Отиневичі та Городище польські війська підкралися до Ходорова, де заволоділи залізничною станцією. Малочисельна група січовиків самооборони (біля млина вбили січовика Іллю Чопика), яка не чинила спротиву польським завойовникам, зі зброєю у руках подалася у ліс.
Долі січовиків, що відступили на схід склалися по-різному. Два стрільці - Павло Хоменко і Григорій Баторик, загинули не відомо де і за яких обставин. Троє повернулися у село і розповідали односельцям про свою службу в рядах Української Галицької Армії. Іван Проць часто згадував, що коли стояв на варті, охороняючи канцелярію президента України Михайла Грушевського, гетьман Павло Скоропадський з допомогою німецьких військ організував урядовий переворот, під час якого його арештували, відібрали зброю і запропонували служити у війську Скоропадського або повернутися додому. Іван Проць вибрав останнє. Працював будівельником, побудував собі хату, виростив і виховав двоє дітей, помер у старості у рідному селі.
Колишній воїн УГА Іван Гаврилів, який здоровим повернувся у рідне село, хвалився, що особисто знав Семена Петлюру, розмовляв з ним і вітався за руку, тому до кончини його називали «Петлюрою».
Січовик Панат Іван був зарахований до бригади, яка у Ходорівській залізничній майстерні виготовляла бронепоїзд. Будучи машиністом того бронепоїзда, приймав участь  у боях проти польських військ на колійових напрямках Ходорів-Львів, Ходорів-Стрий-Самбір. Після відступу на Схід воював проти більшовицької навали. У Вінницькій окрузі, біля станції Вапнярка, бронепоїзд полонили більшовики. Всю команду бронепоїзда розстріляли. Куля наскрізь пробила груди Івана Паната. Жінки, що закопували трупи розстріляних січовиків, виявили ознаки життя у молодого бійця і чудом у сільських умовах врятували йому життя. Іван Панат повернувся додому в село Бортники. Виростив четверо дітей, викопав криницю, побудував хату, в якій живе його рідний син Петро і в глибокій старості покинув цей світ.

P.S.
Історія Української Галицької Армії не повністю розкрита. Багато фактів не виявлено, багато навмисно приховано або перекручено. В історії УГА зафіксовано, що у квітні 1919 року у Тернополі був створений курінь січових стрільців УГА з хлопців-добровольців єврейської національності, до складу якого входило чотири сотні по двісті стрільців. Командував куренем поручник УГА, єврей Соломон Ляйнберг. Курінь відзначився у боях проти поляків при обороні Львова і проти більшовиків у районі Бердичева. У 1920 році у боях проти більшовиків і через епідемію грипу курінь втратив більшу частину своїх бійців і був змушений розподілитися по інших частинах УГА. Командир куреня поручник УГА Соломон Ляйнберг потрапив у полон і був розстріляний.
Як свідчить досвід визвольної боротьби у Першій та Другій світових війнах, збудувати самостійну Україну можна тільки з усіма її громадянами, не залежно від національності та віросповідання, з братською любов’ю та вірою в Бога.
С.Крегенбільд

У Залісках триває будівництво нового моста

Вперше за останні десятиліття на Ходорівщині будують міст довжиною 181 метр.
У березні 2017 року у селі Заліски на ділянці Ходорів-Жидачів автодороги державного значення Стрий-Рогатин-Кропивницький-Знам’янка обвалилася пішохідна частина мосту через Дністер завдовжки 70 метрів. У травні 2017р. його офіційно закрили, але автомобільний рух через переправу не зменшився. Згодом заборона поширилась лише на великогабаритні автомобілі. Зараз рух транспорту перекритий повністю, лише люди продовжують переходити через міст пішки.




Проектну документацію будівництва моста розробила Служба автомобільних доріг Львівщини, яка потім віддала тендер на реконструкцію мостового переходу через річку Дністер на автомобільній дорозі державного значення М-12 ТОВ «Онур Конструкціонер Інтренешнл». З липня 2018 року тут працює потужна техніка – бульдозери, екскаватори.  За повідомленням Служби автомобільних доріг у Львівській області зараз там відбувається влаштування опор, буріння набивних палів на опори та їх бетонування, а також монтаж каркасів. Крім цього, проводяться земляні роботи для влаштування під’їзду до моста.
На цей рік на відновлення моста через Дністер з державного бюджету виділено 50 млн.грн. Завершення будівельних робіт, за сприяння Уряду України, очікується у 2019 році.
О.Карачевська

В Україні заборонять називати дітей іменами казкових персонажів

У Раді 18 вересня зареєстровано законопроект №9092, у якому «пропонується передбачити, що дитині не може бути дано: ім'я, що складається з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур; ім'я, що містить одночасно букви, символи та (або) цифри; ім'я, що містить нецензурну лексику або ображає суспільну мораль. Зазначені обмеження поширюються і на порядок зміни імені особою», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
Створення законопроекту зумовлено тим, що за даними Мінюсту в останні роки в Україні були зареєстровані імена: Черешня, Золушка, Атлантида, Таймер, Сервер та Космос, Кукла, Мерседес, Алейна, Книгиня, Ізраїль, Мілорд, Сероп, Султан, Панна, Кітті, Янукович та інші.
Рішення органів реєстрації актів цивільного стану про відмову у присвоєнні дитині імені з підстав невідповідності таким вимогам може бути оскаржене батьками.


КОЛИ НІЧИЯ РІВНОСИЛЬНА ПЕРЕМОЗІ

Відкладеним матчем 9 туру «Дністер» (Кам’яне) – «Острів» (Чорний Острів), на полі перших, завершилися змагання першості Ходорівщини з футболу серед команд І ліги. Саме у цьому протистоянні визначався остаточний розподіл команд серед призової трійки. Гостям з Чорного Острова, аби фінішувати на другій сходинці, потрібна була тільки перемога, в той час як «річників» влаштовував навіть і компромісний результат.
З надією здобути позитивний результат до звітного поєдинку суперники підійшли у найсильніших складах. Сама гра виявилася напруженою, з надмірною кількістю дрібних порушень, сміливих справедливих суддівських рішень, розмаїттям нереалізованих гольових моментів. На жаль, численна вболівальницька аудиторія так і не побачила забитих м’ячів - прісна нічия, завдяки якій на другій турнірній таблиці фінішували господарі поля, які мали кращі показники у стосунках із суперником у першому їх протистоянні.
У змаганні бомбардирів перемогу здобув дулібчанин В.Вишиваний, який провів у ворота суперників 14 м’ячів, значно випередивши найближчих переслідувачів: М.Корпана («Дністер») та І.Віхівського («Зоря» (С),в яких 8 та 7 результативних влучань, відповідно.
Підсумкова таблиця: Дуліби - 38 очок, Кам’яне і Чорний Острів –  по 32, Загірочко – 29, Нові Стрілища – 23, Сугрів-19, Городищенське - 17, Бортники-16, Рудківці - 0.


ЧЕМПІОНСЬКИЙ «РУХ»

Баківецький «Рух», впевнено перемішги у Дроховичах місцеву «Чайку» (5-1), достроково, за тур до закінчення першості, переміг у змаганнях команд ІІ ліги.
Юшківецька «Юність», після перемоги в Лучанах над місцевим «Променем» (4-2), за тур до закінчення змагання стала недосяжною для переслідувачів, здобувши «срібний комплект» нагород.
Після багаторічної перерви на п’єдестал пошани зійшли спортсмени лучанського «Променя».
Турнірне становище: «Рух»- 45 очок, Юшківці -41, Лучани – 34, Грусятичі – 21, Дроховичі - 20, Вибранівка - 4.
У змаганні бомбардирів лідирує «рухівець» Н.Кузь – 24 м’ячі, далі розташувалися: О.Поглод – 16, О.Сокальчук – 14 (обоє з «Юності»).
Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини



Шановні, І.Т.Уцик, З.В.Соколик, Г.О.Кравчук, Е.В.Сахарук, Х.Р.Кісіль, С.Д.Осадчук, І.С.Кос, Т.А.Мочарський, В.С.Жигало, В.І.Перець, І.І.Коцовський, І.В.Богачевський, З.М.Шумський, В.Г.Могильний, О.М.Гавінський.

Щиро вітаємо Вас з днем народження. З цієї нагоди прийміть найщиріші побажання міцного здоров’я, безмежного людського щастя, сімейного добробуту.
Нехай кожен новий день буде щедрим на успіхи та перемоги, багатим на радісні звістки, приємні події, особисті досягнення і благородні справи.
Нехай плідною буде Ваша праця на благо рідного краю та держави, твердою віра, непоборною сила духу!
Депутатський корпус,
виконавчий комітет,
 голова Ходорівської об’єднаної громади

О.Коцовський


 Дитина народилась

Зареєстровані новонароджені громадяни Ходорівської ОТГ:
27.07. – Волянський Владислав Віталійович (Піддністряни)
03.08. – Боднар Вероніка Любомирівна (Кам’яне)
03.08. – Боднар Владислав Михайлович (Сугрів)
08.08. – Дук Ростислав Андрійович (Загірочко)
09.08. – Котуранова Анастасія Андріївна (Ходорів)
09.08. – Гураль Віталій Ігорович (Черемхів)
16.08. – Буняк Інеса Андріївна (Вербиця)
17.08. – Желізко Максим Ігорович (Городище)
17.08. – Куць Іван Миколайович (Камˊяне)
18.08. – Прийма Майя Володимирівна (Ходорів)
20.08. – Свистак Руслана Миколаївна (Загірочко)
22.08. – Довган Дем’ян Остапович (Жирова)
23.08. – Мамінський Денис Тарасович (Бортники)
24.08. – Хомик Захар Володимирович (Вибранівка)
25.08. – Дремляк Артем Володимирович (Вербиця)
28.08. – Саприка Софія Михайлівна (Девˊятники)
29.08. – Туревич Мар’ян Володимирович (Ходорів)
29.08. – Русин Ростислав Романович (Бортники)
30.08. – Дідух Денис Володимирович (Жирова)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.


Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни Ходорівської ОТГ:
30.07.  – Зеленко М.І., 07.01.2018р.н. (Загірочко)
01.08. – Майдан В.Ф., 1937р.н. (Бориничі)
03.08. – Пахолко П.С., 1967 р.н. (Ч. Острів)
04.08. – Бурчала Т.М., 1954р.н. (Ходорів)
04.08. – Гаврон С.С.,1942р.н. (Ходорів)
05.08. – Костишин С.В., 1955р.н. (Вовчатичі)
06.08. – Берцулевич Н.І, 1931р.н. (Бр.Церковні)
06.08. – В’язнівська Л.П., 1934р.н. (Ходорів)
07.08. – Кучак П.І., 1972р.н. (Садки)
08.08. – Горленко П.А.,1952р.н. (Вовчатичі)
08.08. – Пацевко Г.М., 1950р.н. (Городище)
08.08. – Барчій І.І.,2005р.н. (Добрівляни)
11.08. – Гула Т.Б., 1964р.н. (Ходорів)
12.08. – Неїжмак С.В., 1925р.н. (Ходорів)
12.08. – Ковалишин Є.М., 1932р.н. (Ходорів)
12.08. – Сенявський П.І., 2015р.н. (Вовчатичі)
12.08. – Вишиваний В.М.,1964р.н. (Дуліби)
13.08. – Березовський С.А., 1928р.н. (Новосільці)
14.08. – Пасічник С.М.,1935р.н. (Девˊятники)
16.08. – Сичов С.М., 1980р.н. (Ходорів)
17.08. – Карашкевич С.Й.,1929р.н. (Бортники)
18.08. – Маліновський В.П., 1930р.н. (Грусятичі)
18.08. – Сенишин М.С., 1928р.н. (Бортники)
18.08. – Будник Д.І., 1941р.н. (Ліщин)
19.08. – Кочегаров В.М., 1951р.н. (Ходорів)
19.08. – Пастернак С.І., 1926р.н. (Бр.Церковні)
21.08. – Чайка В.І., 1944р.н. (Ч.Острів)
21.08. – Сікорський Т.В., 1983р.н. (Ходорів)
22.08. – Слободян Р.Я., 1952р.н. (Чижичі)
23.08. – Орлута В.Я.,1969р.н. (Вовчатичі)
23.08. – Микитчин Г.В., 1950р.н. (Жирова)
24.08. – Чмуневич Г.М., 1942р.н. (Ходорів)
24.08. – Трусь М.В., 1949р.н. (Ч.Острів)
26.08. – Жовнір С.А., 1932р.н. (Девˊятники)
27.08. – Березюк Н.М.,1955р.н. (Камˊяне)
27.08. – Бучинський І.М., 1970р.н. (Городище)
28.08. – Труш Т.О., 1940р.н. (Новосільці)
28.08. – Корпан Г.І., 1928р.н. (Городище)
28.08. – Сугоровська А.Г., 1928р.н. (Лучани)
28.08. – Марущак О.Я., 1971р.н. (Ходорів)
28.08. – Богатирьова Д.Й., 1947р.н. (Ходорів)
29.08. – Українець О.О., 1935р.н. (Ходорів)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.



Немає коментарів:

Дописати коментар