середу, 12 вересня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.17 (405) від 11.09.2018р.


День громади – свято, що об’єднує та надихає

Непомітно проминуло два роки з часу створення Ходорівської об’єднаної територіальної громади – коли люди повірили у величезний потенціал та підтримали ідею об’єднання 42 населених пунктів, в яких проживає 27 тисяч населення. Тепер це одна з найбільших ОТГ в області, яка включає в себе 11 старостинських округів.
 Пройшло всього два роки, а вже сьогодні є досвід успішної участі у конкурсах мікропроектів, визначено пріоритети громади на шляху розвитку. За цей час в ОТГ реалізовали низку проектів: збережено Ходорівську міську лікарню, вирішено проблему з водопостачанням у мікрорайоні «Зарудка», здійснено ремонт дорожнього і тротуарного покриття, встановлено вуличне освітлення, чимало зроблено і для оснащення освітніх та культурних закладів. Вперше за останні роки проведено ремонти у народних домах, придбано сценічний одяг, звукову апаратуру, стільці, музичні інструменти, відкрито філії Ходорівської дитячої школи мистецтв ім. Б-Ю.Янівського, ЦДЮТ, ДЮСШ у старостинських округах. Виготовлено та встановлено автобусні зупинки, дитячі і спортивні майданчики.







8-9 вересня наша громада пишно відзначила свій день народження. 8 вересня, в межах святкування, на стадіоні «Цукровик» відбувся турнір з міні-футболу серед команд сіл Рудківці, Чорний Острів, Жирова, міста Ходорова та дитячий шаховий турнір в с.Отиневичі. Завершився перший день святкувань концертом заслуженого артиста України З.Гучка.

Другий святковий день розпочався зі змагань дитячо-юнацької ліги Ходорівщини з футболу у селі Вовчатичі. Потім святкування перенеслось на стадіон «Будівельник» Ходорова, куди почали сходитись люди задовго до концерту. За доброю українською традицією урочистості розпочались з подячного молебеня, який відслужили священики Ходорівського та Новострілищанського деканатів.
З вітальним словом до жителів Ходорівської ОТГ звернулись отець- декан Марˊян Черепанич, міський голова О.Коцовський, керуюча апаратом ЛОДА М.Вільшинська, народний депутат України А.Кіт, секретар Ратнівської селищної ради Г.Приймачук, заступник війта гміни Стравчин Г.Гад, голова Гніздичівської ОТГ І.Оліяр.
О.Коцовський наголосив: «Нам потрібно багато і наполегливо працювати для того, щоб наша громада була однією з кращих не тільки в області, а й в державі». А.Кіт зазначив, що разом поступово ми будуємо свою громаду й Україну, оскільки впевнений, що тільки створення сильних громад на місцях є майбутнім України: «Сильна громада – це фундамент Української держави!». Г.Гад (Республіка Польща) висловив свій біль і жаль з приводу війни, яка зараз йде в Україні, адже «народ Польщі, як ніякий в Європі, знає, що таке війна», і побажав, щоб всі щасливі і живі з миром повернулись додому.
Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник зачитала розпорядження міського голови про нагородження подяками жителів Ходорівщини, котрі займають активну життєву позицію і зробили вагомий внесок у розвиток об’єднаної громади.
Концерт, ведучою якого була керівник відділу культури Х.Вівчар, був організований у ритмі нон-стоп, що свідчить про високий професіоналізм організаторів та учасників свята. На сцені одним за одним з’являлись творчі колективи з усіх старостинських округів. Жителів та гостей громади вітали народні аматорські колективи: хорова капела «Мрія» (кер. О.Гатала), дівочий ансамбль «Ромашка» (кер.У.Левицька), чоловічий «Діброва» (кер. Б.Катола) Палацу культури м.Ходорова, хор «Дністряни» НД с.Піддністряни (кер. І.Максимців), фольклорні колективи - «Юшківчанка» НД с.Юшківці (кер. А.Медвідь) та «Барвінок» НД с.Грусятичі (кер. О.Кресан), вокальні ансамблі  -  «Горлиця» НД с.Сугрів (кер. Б.Катола), «Любисток» с.Новосільці (кер. Р.Церковна). Чудовий настрій забезпечили запальні танці народного ансамблю танцю «Наддністрянка» (кер. - заслужений працівник культури України Ю.Коцовська) Палацу культури м.Ходорова, хореографічних колективів - «Рудківчанка» НД с.Рудківці (кер. Л.Сомик), «Вихиляс» Ходорівського ЦДЮТ (кер.В.Луців). Бурхливими оплесками вітали глядачі ансамбль троїстих музик «Візерунки» Палацу культури м.Ходорова (кер.Т.Качор).
Не залишили нікого байдужим захоплюючі показові виступи учасників школи Бойового Гопака «Шаблезуб» та учнів відділення кіокушинкай-карате Ходорівської ДЮСШ (семпай С.Магарський). Продовжився захід розважальними іграми для дітей, які організував ЦДЮТ (кер.С.Ленишин).
Родзинкою святкування другої річниці Ходорівської ОТГ став виступ заслуженого артиста України А.Заліска.


Жителі громади та гості з цікавістю оглядали вироби ужиткового мистецтва, представлені громадами старостинських округів. Зацікавили ходорівчан та гостей міста вишивки заслуженого майстра народної творчості України О.Возниці, яку підготували громадські організації - Союз Українок, «Просвіта». Маленьких ходорівчан та їх батьків вразила ексклюзивна експозиція із картону ТОВ «Дунапак Україна». Піднесений настрій та гордість за свою громаду переповнювали святково одягнених громадян. Урочиста музика, запах кулешу доповнювали картину свята.
Шлях до створення громади - непростий, але, дивлячись на ентузіазм та активну роботу мешканців Ходорівщини, можна з упевненістю сказати, що наші досягнення будуть лише зростати. Головне - підтримувати один одного і допомагати.
О.Карачевська









ХХV сесія Ходорівської міської ради

ХХV сесія Ходорівської міської ради під головуванням міського голови Олега Коцовського відбулася 30 серпня 2018 року. Участь в сесії взяли 23 депутати міської ради, старости старостинських округів, керівники відділів, комунальних установ.
Депутати розглянули та прийняли відповідні рішення щодо бюджетних питань: про внесення змін до показників Ходорівського міського бюджету на 2018 рік, про виконання Ходорівського міського бюджету за І півріччя 2018 року, про затвердження рішень виконавчого комітету та розпоряджень міського голови, прийнятих в міжсесійний період, про встановлення транспортного податку на території Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади на 2019 рік. Внесено зміни до загальної чисельності та структури виконавчих органів Ходорівської міської ради, а саме: збільшено на 1 штатну одиницю (спеціаліст відділу земельних ресурсів). Внесено зміни до графіку роботи Центру надання адміністративних послуг.
Серед питань у галузі медицини розглянуто та затверджено в новій редакції статути комунальних некомерційних підприємств “ХОДОРІВСЬКА АМБУЛАТОРІЯ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ” та  “ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ”.
Надано 2 дозволи на розробку проектно-кошторисної документації щодо капітального ремонту будівлі опорного комунального закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 м.Ходорів покрівлі нежитлового приміщення на вул. Шевченка,72 (.м.Ходорів). Затверджено 5 кошторисних документацій щодо поточного ремонту шатрового даху котельні школи №4 імені Золотаря в с.Бортники, будівництва вуличного освітлення в с.Дев»ятники на вул.І.Франка, капітального ремонту покрівлі школи №11 с.Чорний Острів, поточного ремонту каналу К-1 в с.Садки для осушення території свердловини водопостачання в м.Ходорові, поточного ремонту «Розчищення озера та влаштування водовипуску на озері в с.Садки.
Земельні питання, які були розглянуті стосувалися надання дозволів на розроблення технічних документацій та затвердження вже розроблених відповідно до чинного законодавства. Зокрема, надано дозволи на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельних ділянок артезіанських свердловин, затверджено технічні документації щодо інвентаризації земельних ділянок загальноосвітніх шкіл (№4 с.Бортники, НВК №11 с.Чорний Острів, №5 с.Грусятичі, №1 м.Ходорова, №2 м.Ходорова, №3 імені Героя України Романа Точина м.Ходорова), дано дозволи на розробку детальних планів території визначення планувальних обмежень та параметрів забудови для обслуговування приміщення аптеки-магазину в с.Бортники, для будівництва гаражів (м.Ходорів вул. М.Грушевського, 12), для виробничих потреб (м.Ходорів вул. Чорновола,10).
Затверджено детальні плани для обслуговування храму Воздвиження Чесного Хреста релігійної громади української греко-католицької Церкви в с.Кам’яне та ТзОВ «ХПМТП» в межах провулку Шевченка,17 (м. Ходорів).
Затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду терміном на 10 (десять) років для обслуговування підприємства з виготовлення бетонних та гіпсових пам’ятників Стрийків П.Є. (м. Ходорів, вул. Львівська,41).
Дано згоду на розроблення проектів землеустрою для передачі земельних ділянок в оренду для організації фермерського господарства для утримання птиці ФОП Кучак А.О., Кучак Т.П. за межами населеного пункту с.Заліски, для обслуговування та реконструкції нежитлових будівель та споруд ТзОВ «Лемберг-Агро» за межами населеного пункту с. Отиневичі, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємницької, переробної, машинобудівної та іншої промисловості Шалаковському В.І., Кулик Л.Я. за межами населеного пункту с. Жирова.
Надано дозволи мешканцям сіл громади на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки у безоплатну власність для ведення особистого селянського господарства, для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд та затверджено вже розроблені проекти землеустрою.
У різному депутати підтримали звернення колективу Ходорівського поштового відділення щодо недопущення зміни істотних умов праці та обговорили ряд питань, що стосуються господарського життя старостинських округів: встановлення автобусних зупинок та їх благоустрій, стан доріг, транспортне сполучення сіл з центром ОТГ, а також підготовки до святкування 2 річниці створення громади.
Детальніше ознайомитися з рішеннями, прийнятими на засіданні ХХУ сесії можна на офіційному веб-сайті Ходорівської міської ради.
М.Гавінська, секретар Ходорівської міської ради




Рішення виконавчого комітету

28 серпня відбулося засідання виконавчого комітету Ходорівської міської ради, на якому розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті наступні рішення.
*Погодити заходи з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 рр. комунальних закладів відділу освіти, молоді та спорту, відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини КНЗ «Ходорівська міська лікарня», КНП „Ходорівська АЗПСМ” Ходорівської міської ради.
*Встановити з 1.09.2018 року щомісячний розмір батьківської плати за навчання у КПСМНЗ «Ходорівська дитяча школа мистецтв ім. Б.-Ю.Янівського» Ходорівської міської ради: фортепіано, гітара, сольний спів – 130грн.; баян, акордеон, сопілка – 120 грн.; бандура, скрипка, цимбали, духові та ударні інструменти – 120грн.; хореографія, театральне та художнє відділення – 90 грн.
Звільнити від сплати за навчання у КПСМНЗ «Ходорівська ДШМ ім. Б.-Ю.Янівського»: дітей-сиріт; дітей-інвалідів; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з багатодітних родин (троє і більше дітей віком до 18 років): навчання однієї дитини – позбавлення від оплати у розмірі 100%; навчання другої дитини – позбавлення від оплати у розмірі 50%; навчання третьої і більше дітей оплачується в розмірі 100%); дітей з малозабезпечених родин; дітей, батьки яких перебували та перебувають у зоні проведення АТО (ООС).
Встановити розмір батьківської плати за навчання дітей у КПСМНЗ «Ходорівська ДШМ ім. Б.-Ю.Янівського», які займаються на двох інструментах: 100% плата за кожен інструмент; 100% плата за другий музичний інструмент для пільгової категорії.
У разі хвороби учня протягом двох і більше місяців, при наявності документів лікувального закладу, за перший місяць хвороби оплачувати 100%, за наступні - 50%.
*Затвердити контингент учнів у КПСМНЗ «Ходорівська ДШМ ім.Б.-Ю.Янівського» Ходорівської міської ради на 2018-2019 навчальний рік загальною кількістю 415 учнів. Надати дозвіл Ходорівській ДШМ ім.Б.-Ю.Янівського проводити додатковий набір учнів понад встановлений контингент на засадах самоокупності.
*Прийняти на обслуговування у відділення соціальної допомоги вдома КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ходорівської міської ради одиноку непрацездатну громадянку, що проживає самотньо - Микуш М.І., 1934рн. (с.Дев’ятники).
· Звернутися до суб’єкта державної реєстрації прав на нерухоме майно з заявою про взяття на облік безгосподарних гідротехнічних споруд - штучних водних об’єктів (ставків), як нерухомого майна, щодо яких не встановлено власників чи балансоутримувачів.
*Затвердити поданий комісією для визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам Акт № 1 від 21.08.2018 р. з визначення та відшкодування збитків нанесених ТзОВ “ЗАХІД АГРО БУД ТОРГ” при використанні з 07.11.2017 р. до 20.08.2018 р. земельної ділянки площею 27,7211 га. за адресою: м.Ходорів, вул. Чорновола,10, без оформлення документів, що посвідчують право її оренди та несплати орендної плати, згідно якого сума нарахованих збитків складає 1828804,18 грн.
ТзОВ “ЗАХІД АГРО БУД ТОРГ” у 10-денний термін з дня надходження Акту № 1 від 20.08.2018 р. розглянути і письмово інформувати міську раду про результати цього розгляду; відшкодувати визначені збитки в повному обсязі у місячний термін з дня затвердження Акта № 1 від 21.08.2018 р., шляхом укладання договору про добровільне відшкодування збитків. Рекомендувати ТзОВ “ЗАХІД АГРО БУД ТОРГ” оформити право користування (оренди) земельною ділянкою площею 27,7211 га за адресою: м. Ходорів, вул. Чорновола, 10, відповідно до норм чинного законодавства України.
У випадку невиконання ТзОВ “ЗАХІД АГРО БУД ТОРГ” зобов’язань щодо відшкодування збитків у встановлений даним рішенням термін, примусове відшкодування збитків буде здійснюватися у судовому порядку.
*Дати дозвіл КП «Ходорівське УКГ» на встановлення автобусних зупинок на території населених пунктів: с.Бринці Загірні (вул.Зелена,3); с.Вибранівка (вул.Шкільна,105;), с.Бринці Церковні (вул.Зарічна,22); с.Грусятичі (вул.Січових Стрільців (ур. «Мелишів»)); с.Ліщин -  (вул.Центральна (біля магазину СТ)); с.Кам»яне (вул Ходорівська (біля церкви)); с.Піддністряни (вул.Ходорівська (біля церкви)); с.Дроховичі (вул. Л.Українки (біля Народного дому)); с.Бориничі (вул.Сагайдачного (напроти магазину)); с.Городище (вул.Шевченка (біля магазину)); с.Отиневичі (вул. 24 серпня (поле)); с.Калинівка (вул.Л.Українки,39); с.Городищенське (вул.Доїздова,12); с. Чорний Острів (вул.Галицька (напроти Народного дому)).
*Зарахувати на квартирний облік - включити в списки на першочергове отримання житла учасника бойових дій Бартківа О.В., 1982 р.н., з сім’єю в складі п’яти осіб (в т.ч.дружина та троє синів), який зареєстрований у с.Вовчатичі.
*Дати дозвіл на:
- перевід частини житлових приміщень на вул. Грушевського, 45 в м.Ходорові у нежитлові приміщення для торгівельного та офісного призначення (Белей О.М.);
- виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки та отримання в органах виконавчої влади з питань містобудування та архітектури будівельного паспорта для забудови земельної ділянки на: вул. Стрілецькій, 28а/28 (Колтун Я.Є.); Стрілецькій, 28а/48 (Сидор Т.В.); вул. Долгого, 28 (Сливці Р.А.) в м.Ходорові.
*Присвоїти адресу житловим будинкам: №40, вул. Лісова, с.Дев’ятники (Шалаковська Б.Г.); №2, вул. Тиха (Садоха Н.Б.); № 28, вул.Шевченка, с.Жирова (Пашко Я.М.); № 8, пров.С.Бандери, м.Ходорів (Дремлюх М.В.).

А.Батирняк


Хваліте Господа з небес!

У другий день осені  храм Успіння Пресвятої Богородиці села Бринці Церковні Вибранівського старостинського округу зібрав численних шанувальників духовної пісні на фестиваль «Хваліте Господа з небес», який вдруге проводиться у Ходорівській ОТГ з ініціативи відділу культури Ходорівської міської ради.
Із розповіді ведучих – Г.Паньків та О.Заставної, присутні дізнались, що храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Бринці Церковні (перша згадка про село датується 1374р) збудований на пожертви парафіян (1913-1930р.) на місці згорілої у 1761 році дерев’яної церкви. У різні роки настоятелями храму були: о.Іван Винолович, о.Володимир Дорош, о.Теодор Чемнич, о.Олексій Шараневич, о.Володимир Слободян. З 1992 року адміністратором парафії є о.Дмитро Костів, який у співслужінні з о.Григорієм Балацьким, адміністратором парафії Преображення Господнього с.Бориничі, відслужив подячний молебень і вділив Боже благословення учасникам фестивалю з побажаннями славити Творця всього видимого та невидимого, впустивши Бога у свої серця і збагативши свою душу християнськими чеснотами, пропагувати та співати духовні пісні.


Із часу прийняття християнства всі заходи український народ розпочинав з молитви «Отче наш». За пропозицією заступника міського голови О.Мельник, народний дівочий вокальний ансамбль «Ромашка» Палацу культури міста Ходорова (кер.У.Левицька) присвятив цю молитву всім борцям за Україну, зокрема - жителю с.Бринці Церковні М.Березці, який загинув рік тому на війні з російським окупантом.
Коли народився Спаситель, хор ангелів співав у небі. Відтоді у церквах по всій земній кулі звучить хоровий спів на Його честь. Саме тому основу учасників духовного мистецького дійства склали хорові колективи, ансамблі Народних домів та Палацу культури Ходорівської ОТГ.
Слухаючи духовні піснеспіви, присутні, наче очищалися і причащалися, не соромлячись давали волю сльозам, відчуваючи значне полегшення та нові сили, яких так бракує у надто складному сучасному житті.
Зачаровували слухачів, підносячи їхні серця до Господа, народні колективи: фольклорний «Барвінок» (кер. О.Кресан) НД с.Грусятичі, вокальні ансамблі - «Горлиця» (кер. Б.Катола) НД с.Сугрів та «Любисток» (кер. Р.Церковна) НД с.Новосільці. Надали силу й оживили душі присутніх духовною піснею хори - «Надвечір’я» (кер. М.Камінська) НД с.Бортники, НД с.Бориничі (кер. Р.Кутянський), НД с.Отиневичі (кер. А.Цихівський), церковний хор храму Успіння Пресвятої Богородиці с.Бринці Церковні (кер. І.Штурмак-Яремишин) та вокальні ансамблі - НД с.Добрівляни (кер. З.Панат), НД с.Городище (кер. Г.Гамкало), НД с.Бринці Загірні (кер. Г.Голуб), НД с.Юшківці (кер. А.Медвідь), НД с.Чорний Острів (кер. О.Кушнір).
Усі учасники духовного фестивалю були відзначені пам’ятними подарунками від голови Ходорівської ОТГ О.Коцовського та грамотами відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради, які вручила керівник відділу культури Х.Вівчар.
 З вітальним словом до присутніх звернулись: секретар Ходорівської міської ради М.Гавінська, староста Вибранівського старостату Р.Зошій. Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник вручила о.Дмитру Костіву Подяку Ходорівської міської ради за підтримку та допомогу в організації та проведенні ІІ Фестивалю духовної пісні.
Отець Дмитро, у свою чергу, подякував організаторам й учасникам духовного дійства за те, що прославляють велич Бога у піснях, і висловив надію, що цей спів полине у піднебесся, і Бо зішле на Україну мир і благодать.
ІІ Фестиваль духовної пісні «Хваліте Господа з небес» завершився спільним виконанням церковного гімну «Боже, великий єдиний».
М.Краївська




 У добрий час, шкільна родино!

 У по-літньому спекотний понеділок 3 вересня для 2482 школярів (1191 – Ходорівських і 591 сільських шкіл) 23 загальноосвітніх навчальних закладів Ходорівської ОТГ пролунав перший шкільний дзвоник 2018-2019 навчального року.
У школах Ходорівщини урочистості традиційно розпочались із спільної молитви, продовжились виступами вчителів, учнів, батьків, представників влади, громадських організацій. Присутні вшанували пам'ять Героїв Майдану і воїнів, полеглих на Сході.
Господарями свята знань традиційно були одинадцятикласники, для яких це останній першовересень у стінах рідної школи. Попереду у 142 майбутніх випускників Ходорівській ОТГ (85 -міських шкіл і 57 - старостинських округів) вирішальний рік, що підведе підсумок  їх шкільного життя.
Найпочесніше місце на святі першого дзвоника належало першокласникам - тим, кому випало навчатись за новим державним стандартом початкової освіти. До реалізації Концепції Нової української школи у Ходорівській ОТГ готувались заздалегідь. Кошти державної освітньої субвенції (1 млн. 137 тис. 366 грн.) та дотація з бюджету Ходорівської міської ради (191 тис. 576 грн.) були спрямовані на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, мультимедійного контенту, придбання персональних комп’ютерів/ноутбуків та техніки для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для перших класів початкової школи, які налічують п’ять і більше учнів), підготовку тренерів-педагогів, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи.
Цьогоріч вперше у Країну знань Ходорівської ОТГ завітали 257 першокласників. У міських школах (з філіями) буде навчатися 121 першачок, в т.ч.: ОЗЗСО 1-111СТ. №1 – 43 (філії: ЗОШ 1 ст. №24 (с.Городищенське) - 5, №25 с.Добрівляни - 6)), ЗОШ 1-111ст. №2 - 16, ЗОШ 1-111ст. №3 – 51.


У старостинських округах вперше поріг загальноосвітніх закладів переступили 136 першокласників, в т.ч: 20 – ЗОШ 1-111ст. №4 (с.Бортники), 9 - ЗОШ 1-111ст. №5 (с.Грусятичі), 5 - ЗОШ 1-111ст. №6 (с.Дев»ятники), 13 - ЗОШ 1-111ст. №8 (с.Вибранівка), 5 - НВК №10 (с.Піддністряни), 11 – НВК №11 (Чорний Острів), 7 - ЗОШ 1-11ст. №12 (с.Бориничі), 6 - ЗОШ 1-11ст. №14 (с.Вовчатичі), 5 - ЗОШ 1-11ст. №15 (с.Городище), 10 - ЗОШ 1-11ст. №16 (с.Дуліби), 5 - ЗОШ 1-11ст. №22 (с.Загірочко), 7 - ЗОШ 1-11ст. №21 (с.Заліски), 6 - НВК №23 (с.Кам»яне), 4 -  ЗОШ 1-11ст. №17 (с.Ліщин), 5 - ЗОШ 1-11ст. №18 (с.Новосільці), 0 - ЗОШ 1-11ст. № 20 (с.Сугрів), 10 - ЗОШ 1-11ст. №7 (с.Жирова), 6 - ЗОШ 1-11ст. №9 (с.Отиневичі), 2 - ЗОШ 1ст. №19 (с.Рудківці).
Особливо пам’ятним був цей день для вчителів, учнів та батьків Дев»ятниківської ЗОШ 1-111 ст. № 6, яка святкувала свій тридцятилітній ювілей. До знаменної дати працівники школи підготували фотоекспозицію із зображенням знаменних події у житті навчальної установи. Особливу увагу почесних гостей - голови Ходорівської ОТГ О.Коцовського, керівника відділу освіти, молоді та спорту Н.Калинець, депутата В.Басараба, члена виконавчого комітету В.Шведа, привернула світлина, на якій О.Коцовський (тридцять років тому він керував будівництвом культурно-адміністративного центру у селі Дев»ятники) вручає символічний ключ першому директору школи.
Подячний молебень відправив отець о. Андрій Барабаш.
Директор установи М.Щербата, вітаючи присутніх із подвійним святом, розповіла, що перший випуск Дев»ятниківської середньої школи налічував 45 учнів, згодом тут навчалось 150 дітей. Зараз у зв’язку із економічною і демографічною кризою кількість дітей суттєво зменшилася (67). Не втрачаючи оптимізму, керівник установи висловила впевненість, що у школи велике майбутнє, адже у ній створені всі умови для всебічного розвитку дитини: є духовний куточок, музейна кімната, сучасний комп’ютерний клас, гімнастична кімната, спортивний зал.
Міський голова О.Коцовський передав присутнім вітання від депутата Верховної Ради України А.Кота, побажав учням в умовах Нової української школи проявити усі вміння та таланти, аби через 12 років бути гідними випускниками - після здобуття фахової освіти повернутись у рідне село і відродили його. З нагоди ювілею голова об’єднаної громади подарував школі новенький комп’ютер.
 О.Коцовський запевнив, що свої зобов’язання Ходорівська міська рада виконує. Зокрема, у 2018 році будуть освітлені всі населені пункти Дев»ятниківського старостинського округу, на що з бюджету виділено 200 тис.грн, завершено реконструкцію Народного дому у селі Калинівка, приміщення якого придбано за бюджетні кошти. Голова пояснив причини зволікання з ремонтом дороги обласного значення, що пролягає через Дев»ятниківський старостат: минулого року тендер виграв недобросовісний виконавець робіт, який не виконав своїх зобов’язань, цього року - у зв’язку з невиконанням обласного бюджету: на відновлення дорожнього покриття, замість запланованих 31 млн.грн., виділено всього 15 млн.грн.
З словами щирих вітань й побажань успішного шкільного року до учнів та їх наставників звернулись керівник відділу освіти Ходорівської ОТГ Н.Калинець, депутат  Ходорівської міської ради В.Басараб.
Староста Дев»ятниківського старостинського округу З.Соколик побажала дітям змістовного шкільного життя, мирного неба: «Любіть своє село й Україну, мову солов’їну, з  далеких мандрів завжди повертайтесь до рідної домівки».
Свято зустрічі зі школою – одне із найяскравіших і найприємніших спогадів дитинства кожного з нас. Тож, хочеться побажати школярам, майбутньому нашої нації, вчитися так, щоб ними пишалися батьки і рідна школа, щоб вони стали гідними громадянами своєї Вітчизни.
М.Краївська



Завжди пам’ятаймо!

День пам'яті: 100 років з дня початку «червоного терору»

З 2018 року в Україні на державному рівні вшановують пам'ять жертв злочинної репресивної політики комуністичного режиму, так званого «червоного терору».
5 вересня у Палаці культури Ходорова зібрались небайдужі мешканці міста, щоб віддати шану невинно убитим. Саме у цей день у 1918 році радянський уряд ухвалив Декрет про червоний терор, завданням якого була боротьба з контрреволюцією. Насправді цей документ закріпив політику винищення усіх, хто не підтримував комуністичний режим.
З доповіді вчителя історії ЗОШ №1 З.Курінної присутні дізнались, що жертвами політики «червоного терору» ставали не тільки професори, лікарі, інженери, партійні лідери, чиновники, військові, духовні особи, представники аристократії, а й прості ремісники і селяни. Насильство і терор були основними методами утвердження в Україні радянської влади, метою якої було придушити, залякати і зламати стремління українців до незалежності. За різними даними, впродовж 1918-1919 років було знищено понад півтора мільйона людей. Офіційно червоний терор був припинений 6 листопада 1918 року, однак насправді тривав й у 30-і, 40-і, 60-і й навіть недалекі 80-і роки.

Сльози на очах присутніх викликав перегляд фільму, присвяченого пам’яті жертв великого терору. З цікавістю усі ознайомились з тематичною книжковою виставкою «Забуттю не підлягає» у фойє Палацу культури, яку підготували працівники Ходорівської міської публічної бібліотеки.
Захід закінчився закликом пам’ятати про невинно загублені життя і звірства проти людяності і не дозволити їм повторитись у майбутньому.
О.Карачевська


Франко, якого ми не знаємо

Цього року виповнилось 162 роки від дня народження та 102 роки від дня смерті великого українця, прозаїка, поета, публіциста, перекладача, мовознавця, вченого, громадського та політичного діяча Івана Франка. Щоб вшанувати Каменяра, 27 серпня жителі міста і працівники бібліотечних установ громади зібрались у Ходорівській публічній бібліотеці та провели мандрівку спогадами про великого генія. Захід розпочався спільним виконанням духовного гімну українців - Франкового «Не пора…».
«Усього за життя письменника окремими книгами з’явилося понад 220 видань, у тому числі – більш, ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів.  Він автор 10 прижиттєвих книг віршів, понад сотні оповідань, новел і казок. За більш, ніж 40-літню творчу активність, доробок Франка різними мовами, за приблизними оцінками, налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів.
Сім’я Франків була досить заможною. У батьковій кузні Іван слухав розповіді селян. Ще малим хлопцем зрозумів, як тяжко живеться простому люду. Тут він дізнався, що є пани й бідняки, усвідомив, що за кращу долю треба боротись.
Саме І.Франку належить ініціатива вживання в Галичині назви «Українці». У 1905р. Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальним кордонів…». Ці та інші цікаві деталі озвучила присутнім С. Ленишин.
Перенесла всіх у дитинство генія сценка у виконанні А. Боднара та В.Кобзара, з якої дізнались, що І.Франко народився у сімˊї заможного селянина Якова Франка, коли йому виповнилось 54 роки, а його дружина Марія Кульчицька була молодшою від чоловіка на 30 років.
З цікавістю присутні переглянули фільм про Франка, з якого дізнались, що Івана в дитинстві називали Мироном для того, щоб обдурити смерть, яка, як вірили, не могла таким чином знайти дитину. Пізніше Франко став першим з сучасних інтелектуалів, який вивів свій народ з світу забобонів у європейський простір. Саме він поєднав естетику народної культури з європейським стилем, коли почав носити вишиванку з костюмом.
Чудові вірші пролунали у виконанні гуртківців ЦДЮТ В.Магеровської, С.Романюк, Т.Подвадцятник, Т.Стрілець.



Працівник бібліотеки О.Ричак провела бібліографічний огляд літературних надходжень, присвячених І.Франку. Серед цікавого - «Невідомий Іван Франко» Тамари Гундорової, де вперше опублікована частина повісті сина Франка Петра, яка не була завершена; «Іван Франко» Т.Панасенко, в якій розкривається, за яких умов розвивався геній І.Франка; «І остання часть дороги»  Ярослава Мельника про постать Франка останніх років життя; «Франко. Перезавантаження» книга-мозаїка, що складає 22 авторські візії постаті Франка сучасних українських письменників, критиків, есеїстів, літературознавців, об’єднаних прагненням «перезавантажити» образ класика у суспільній свідомості, перечитати свіжими очима його твори та наново відкрити читачам і самим собі його правдивий профіль. Не оминула і «Слідами Івана Франка на Ходорівщині» Л.Калинця. Хоч книга і викликає певні суперечки, та все одно достойна уваги.

 Завершився захід спільним покладанням квітів до пам’ятника Івану Франку.
О.Карачевська

Іван Пісний приблудив - красне літо проводив

11 вересня православні та греко-католики відзначають свято Усікновення голови пророка і Господнього хрестителя Іоанна Предтечі, або як кажуть в народі – Головосіка. У деяких регіонах це свято називали «Іван Пісний», бо церква встановила у цей день одноденний піст.
 Цей день вважали кінцем літа і початком зими. «Іван Пісний приблудив - красне літо проводив». Цей день також вважали останньою межею, коли з’являються грози. Але, якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. «Загримів Головосік – тепла прибавить рік». У старовинних переказах про святих Іоанн Хреститель зцілює усі хвороби голови. Цього дня збирали коріння цілющих трав, якими лікували головні болі, безсоння та психічні розлади у людей.
 За народними віруваннями у цей день не варто брати в руки гострі речі: нiж, cокиру, пилку - все, що нагадує мyченицьку смepть святого. Не можна навіть хліб нарізати. У деяких місцевостях його ламають на шматочки. У народі кажуть, якщо зрізати головку маку та капусти, то може потекти кpoв. На Усічення не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю – все, що нагадує відрубану голову Предтечі, а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак, не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі. Цього дня заборонялося співати й танцювати, бо саме з допомогою пісень та танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.
Нагадаємо, що згідно з євангельською розповіддю, Іван Хреститель був пророком, сучасником Ісуса Христа. Через те, що докоряв одному із іудейських правителів у порушенні Божих заповідей (той одружився на жінці свого брата), його ув’язнили. Під час дня народження правителя, якого звали Ірод (не варто плутати з іншим Іродом, який хотів убити маленького Христа), донька його незаконної дружини Саломія танцювала перед гостями. Іроду так сподобався танець, що він запропонував Саломії просити у нього все, що вона забажає. Дівчина, порадившись з матір’ю, попросила у царя голову Івана Хрестителя на блюді. Хоч правитель не хотів смерті пророка, але виконав обіцянку: голову пророка внесли до залу на блюді.
 Ця історія навчає, що один нерозкаяний гріх завжди тягне за собою інший, і що не варто давати легковажні обіцянки і тим більше виконувати їх, якщо вони є злочинними.
О.Карачевська


Це важливо:

*З 28.08.2018 року набирали чинності зміни у законодавстві в сфері державної реєстрації, внесені Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання” від 03.07.2018 №2475 -VIII.
Відтепер, нотаріуси, органи, що здійснюють реєстрацію, державні реєстратори, у випадках, передбачених законодавством, перевірятимуть відомості щодо заявників у Єдиному реєстрі боржників. У разі наявності записів у такому реєстрі державні реєстратори, нотаріуси зобов’язані відмовити у вчиненні реєстраційних дій та в день звернення боржника повідомити зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

*Міністерство соціальної політики України відкрило доступ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій за адресою subsidii.ioc.gov.ua . Українці мають змогу ввести свою поштову адресу й дізнатися, чи призначено їм субсидію та який її розмір за опалювальний і неопалювальний сезони.

*31 серпня набула чинності урядова постанова № 671, згідно з якою з 1 вересня 2018 року одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» в рамках державної допомоги сім’ям з дітьми буде надаватися не пізніше ніж через 30 днів з дня народження дитини.
Раніше говорилось (Постанова Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 р. № 512), що з 1 вересня «пакунок малюка» (набір необхідних речей для новонародженої дитини  вартістю не більше 5тис.грн.) надаватимуть кожній родині під час виписки немовляти з пологового будинку.

*Згідно з розпорядженням голови ЛОДА О.Синютки для кожного необладнаного моргу Львівщини (у Бродівському, Городоцькому, Жидачівському, Жовківському, Золочівському, Миколаївському, Мостиському, Перемишлянському, Радехівському, Сокальському, Старосамбірському районах та 8-ї міській клінічній лікарні Львова) за рахунок місцевих бюджетів міст і районів Львівщини мають придбати по одній холодильній камері. Ціна камер коливається від 50 до 300 тис. грн., залежно від кількості місць.
На ХХУ сесії Ходорівської міської ради було прийнято рішення про виділення коштів на придбання холодильної камери для Ходорівського моргу.


У світі спорту

Обласний футбол: старт другого кола

5 серпня стартувало друге коло першості Львівщини з футболу, де виступають три представники Ходорівської ОТГ.
У групі «Б» другої ліги дорослий склад ФК «Вовчатичі» розпочав другу половину чемпіонату області з двох виїзних поразок у Гніздичеві (1:4) і Відниках (1:3). Після цього перша домашня перемога над Сокільниками (3:1). Юнацький склад ФК «Вовчатичі» поки-що йде без поразок (відповідно - 2:2, 5:2, 1:1). Станом на 6 вересня дорослий склад Вовчатич на восьмому (13 очок), юнацький на четвертому (16 очок) місці серед дев’яти команд. У цій же групі виступає «Кохавинка» (Гніздичів): дорослі - п’яті (15 очок), юнаки - шості (14 очок).
У третій лізі обласної першості у групі «Б» ФК «Ходорів» стартував з перемоги на виїзді у Берездівцях (2:0). Після цього – поразка на власному стадіоні від Шпильчини (0:5), звитяга у Бібрці (4:0).
«Бори» (Бориничі) перші матчі другого кола провели вдома і здобули дві розгромні перемоги над Підберізцями (5:0) і Гончарами (4:0). У наступному поєдинку – нічия на виїзді (2:2) у Солонці.
На сьогодні обидва наші представники у першій трійці: Бориничі - другі (24 очки), Ходорів - третій (18 очок). Лідирує Шпильчина (25 очок).
І. Маркевич

Перший дитячий

Нещодавно у мікрорайоні «Троянда» Ходорова відкрився майданчик зі штучним покриттям. Спортивна споруда виявилася вкрай доречною: кожного дня на майданчику проводять своє дозвілля десятки юних ходорівчан, займаються і дорослі.
18 серпня, з ініціативи палких любителів футболу ходорівчан Б.Вахули і Є.Цвика, на новозбудованому майданчику відбувся перший дитячий футбольний матч: юні ходорівчани з команди «Реал» перемогли своїх ровесників з команди «Барселона» (4:3). Наймолодшому футболісту - Олежику Туру виповнилось тільки 4,5 роки. Після закінчення поєдинку всіх юних футболістів пригостили солодощами.

У планах організаторів матчу – нові футбольні поєдинки і турніри.
І.Маркевич

ЗВИТЯЖНА  ПОВІНЬ  «ДНІСТРА»

З нагоди святкування чергової річниці Дня Незалежності України відбулася фінальна частина прем’єрного розіграшу Літнього кубка Ходорівщини з футболу –кубка Незалежності.
У першому півфінальному поєдинку зустрілися сугрівська «Зоря» та юшківецька «Юність». Перші, більш ніж впевнено, довели свою перевагу над нижчим за рангом суперником, вразивши ворота «Юності» у кожному з таймів по чотири рази, на що юшківчани відповіли лише тричі наприкінці гри.
У другій півфінальній парі зустрічалися конкуренти в боротьбі за пальму першості - кам’янський «Дністер» та дулібський «Сокіл». За змістом гри та майстерністю виконавців матч набув статусу фінального. З перших хвилин команди розпочали гру без розвідки та оглядки на свої ворота, відповідаючи атакою на атаку, в одній з яких, за порушення правил у карному майданчику «річники» отримали право на пробиття одинадцятиметрового удару. Вирок арбітра вдало виконав М.Корпан, розвівши воротаря і шкіряну сферу по різних кутах. Після чого гра перемістилася на половину поля «Дністра». Ігровою та територіальною перевагою заволоділи дулібчани, накочуючи хвилі атак на ворота супротивника. Не витримавши натиску, наприкінці першої половини гри «чорторийці» не за правилами обійшлися з нападником у своєму карному майданчику – пенальті. Виконання одинадцятиметрового штрафного удару чітко виконав кращий бомбардир поточної першості В.Вишиваний (1-1).
У другому таймі малюнок гри не змінився. «Сокіл» наполегливо атакував, а «Дністер» відповідав гострими контратаками, в одній з яких їм вдалося схилити шальки терезів на свою сторону: на простріл з лівого флангу вдало відгукнувся Я.Сухий.
Дулібчани не змирилися з перебігом подій на полі - рядом замін значно збільшили натиск на ворота команди Камяного. Швидку багатоходову комбінацію з-за меж карної зони влучним ударом завершив Б.Гриньків (2-2). У час, що залишився до фінального свистка, команди намагалися вразити ворота один одного, та рахунок залишився незмінним. Серію виконання одинадцятиметрових ударів краще виконали «дністрянці» (5-4).
Фінальний поєдинок команд Сугрова та Камяного викликав значний глядацький інтерес серед футбольних вболівальників. У першу чергу це стосується «Зорі», прихильники якої прибули на матч з усіх куточків району та області.
 Інтрига у грі тривала до першого взяття воріт: наприкінці першого тайму на добиванні, біля воріт, рахунок відкрив Я.Сухий. За мінімальної переваги команди пішли на перерву. Після відпочинку «Дністер» збільшив свою перевагу над суперником, п’ ять разів відзначившись у воротах сугрівчан (голи – брати Мар’ян і Володимир Фарини та Олег і Віталій Шальвіри). Крапку в поєдинку поставив, оформивши дубль, автор першого м’яча фінальної гри Я.Сухий.
Переконлива звитяга «Дністра» повинна надихнути на успішний фінішний виступ у першості, а «Зоря», як учасник фіналу, вписала яскраву нову сторінку в історію команди.
Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини


ЧИ ЗУПИНЕТЬСЯ «РУХ»

  В ІІ лізі  впевненою ходою крокує баківецький «Рух». У двох останніх поєдинках рухівці «відвантажили» у ворота команд-аутсайдерів - Грусятич та Вибранівки 15 (п’ятнадцять) м’ячів, тим самим зберігши семиочкову перевагу над дуетом переслідувачів в особі лучанського «Променя» та юшківецької «Юності». Рухівці набрали переможної ходи. Чи вдасться їх зупинити комусь із переслідувачів - покаже час, адже основні поєдинки ще попереду.
Турнірна таблиця: «Рух» - 38, Юшківці та Лучани –  по 31, Грусятичі – 15, Дроховичі - 14, Вибранівка – 4 очки.


Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини

 Вітання
Шановні В.Абаімов, О.Чорненька, Р.Стахів, Я.Чмир, Г.Станчук, С.Герман, В.Щурик, Р.Саляк, В.Левко, Л.Червона, В.Петрів, Г.Вавричин, І.Мартиняк, Г.Краївська, М.Мельник, В.Голяк, Т.Кашинський, О.Макарик, Р.Тітик.
 Щиро вітаємо Вас із днем народження і бажаємо міцного здоров’я, невичерпних сил та енергії, родинного благополуччя, мудрості, терпіння, реалізації всіх творчих задумів на многії літа.
Депутатський корпус,
виконавчий комітет, 
голова Ходорівської ОТГ
О.Коцовський


Шановна Оксано Євстахівно Макарик!
Народний часопис «Ходорівщина» щиро вітає Вас з днем народження.
Зичимо Вам сил і наснаги дарувати оточуючим той життєвий промінь, який дозволяє їм не втрачати віру, надію, йти вперед і ніколи не зупинятися.
Нехай щастям і любов’ю наповнюється кожен Ваш день, а праця на благо людей приносить задоволення і радість.
Міцного Вам здоров’я, натхнення в роботі та сімейних клопотах на многії і благії літа.
Щиро вдячні Вам за порядність, чуйність, розуміння і співпрацю.





Немає коментарів:

Дописати коментар