середу, 22 серпня 2018 р.


Народний часопис «Ходорівщина»,
вип.15 (403) від 01.08.2018р.
Освячення храму «третього тисячоліття»
29 липня 2018 року церковний дзвін запросив вірних на освячення храму святих рівноапостольних Володимира й Ольги у Ходорові. Хоч урочистості були назначені на полудень, люди поспішали до величного собору у вигляді ноєвого ковчегу при в’їзді у місто ще зранку. Багато ходорівчан, розкиданих долею по світу, приурочили свій приїзд на рідні терени до освячення храму «третього тисячоліття», адже на його відкриття чекали майже двадцять років.

15 вересня 1996 року владика Юліан Гбур освятив наріжний камінь, закладений під будівництво греко-католицького храму святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Через рік, 27 липня 1997 року, відбулося освячення каплиці біля закладеного каменю. Активний учасник тих подій, житель міста Ходорова П.Шинальський у замітці «День, благословенний Господом» (03.09.1997р. «Новий час») писав: «Хоч цей день видався дощовим, але до каплиці прийшло багато парафіян не тільки з нашого міста, а й навколишніх сіл. Святу Літургію відправили отець декан Микола (Надутий), парох Ходорова, о. Іван, о. Мар'ян з Жирова, о. Василь з Залісок, віце-канцлер Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Орест, о. Ігор з с. Жулина, о. Ігор з Янівського деканату».

Першим настоятелем храму святих рівноапостольних Володимира і Ольги був о.Іван Духнич. 7 липня 1998 р. парохом-адміністратором парафії став випускник семінарії Святого Духа о.Тарас Гриців. Саме на його плечі ліг тягар усіх проблем та клопотів будівництва храму.
Церкву будували за кошти благодійників і парафіян. Головний жертводавець - народний депутат України Андрій Кіт. Вирішенню усіх проблем, що виникали при будівництві, сприяв ініціатор спорудження храму «третього тисячоліття» міський голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський.
Олександр Матвіїв (1938-2006) - автор проекту храму свв. Володимира й Ольги, що був внесений до каталогу культових споруд третього тисячоліття – двічі лауреат Державної премії України (1989, 1994) у галузі архітектури, член-кореспондент Української академії архітектури.

Освячення храму «третього тисячоліття» стало визначною подією не тільки в історії Ходорівської об’єднаної територіальної громади, а й усієї Стрийської Єпархії УГКЦ. Преосвященних Владик - Тараса Сеньківа, Єпарха Стрийського УГКЦ, Богдана Манишина, єпископа-помічника, зустрічали хлібом-сіллю отець Тарас Гриців, міський голова Ходорівської ОТГ О.Коцовський, народний депутат України А.Кіт, заступник голови Львівської ОДА О.Стоколос-Ворончук, парафіяльні спільноти «Матері в молитві», «Жива вервиця», «Найсвятішої родини» та запрошені священнослужителі.

Святкове богослужіння розпочалося з освячення храму і престолу. Преосвященний Владика Тарас разом з 27 священиками, обмив престіл водою з милом, червоним вином та рожевою водою, намастив його миром, заклав всередину престолу мощі блаженного священномученика Йосафата Коциловського, єпископа Перемишльського, освятив будівлю церкви зсередини і зовні.
Церковний хор «Лілея» (регент О.Мельник) возносив хвалу Господу, зворушуючи серця вірних божественним співом, примножував красу святої Літурігії.
Звертаючись до присутніх під час Архиєрейської Божественної Літургії, Єпарх Стрийський УГКЦ наголосив: «Сьогодні ми освятили новий храм, який є мистецьким твором не лише у архітектурному розумінні. Його будували талант та жертвенна щедрість і праця тих, кого Дух Господній покликав тут започаткувати дорогу до того раю, який Господь відновлює у наших душах: бо ви є храмом Бога живого, і дух Божий мешкає у вас. Якщо шукаємо сьогодні місце на землі, де був древній рай, то зараз він для нас починається тут, у цьому новому храмі”.
Після завершення Богослужіння Владика Тарас вручив подячні грамоти отцю Тарасу Гриціву, який, у свою чергу, подякував всім, хто прибув на свято, жертводавцям (в т.ч. тим, що відійшли у вічність), архітектору блаженної пам’яті О.Матвіїву, будівничим разом з Дремлюхом, натхненнику й ініціатору спорудження храму міському голові О.Коцовському, меценату - депутату Верховної ради України А.Коту, церковному хору «Лілея» (регент О.Мельник), що 20 років супроводжує Богослужіння.
Міський голова Ходорівської ОТГ привітав присутніх із освяченням храму «третього тисячоліття», який, на його думку, стане окрасою Української греко-католицької церкви, подякував присутнім на урочистостях рідним О.Матвіїва за геніальний проект батька, конструктору – за втілення сучасних тенденцій храмобудування.
Меценат, народний депутат України, що вже дванадцять років опікується будівництвом храму, А.Кіт, цитуючи А.Шептицького: «Любіть Україну щоденною працею», - закликав присутніх, об’єднавшись у спільній молитві під куполом освяченої святині, побудувати храм сильної Української держави.
Величний собор святих рівноапостольних Володимира й Ольги у Ходорові, у будівництво якого  було вкладено працю, кошти та молитви тисяч християн, стане колискою піднесення духовності, зміцнення віри та єднання вірних теперішніх та майбутніх поколінь.
М.Краївська


Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
ХОДОРІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ
 від  13.07. 2018 року № 3/88
Про припинення публічного відтворення у клубах, на підприємствах, установах, організаціях, закладах культури (незалежно від форм власності) на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади аудіовізуальних творів російських артистів, дії яких створюють загрозу національній безпеці України
Керуючись ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги доручення голови Львівської облдержадміністрації від 19.06.2018 року №38/0/6-18 та лист Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації від 11.07.2018 року за вих. №07/1303, з метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі,
розпоряджаюсь:
1. Керівнику відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради (Вівчар Х.Р.):
1) розробити та затвердити заходи по припиненні публічного відтворення у клубах, на підприємствах, установах, організаціях, закладах культури (незалежно від форм власності) на території Ходорівської об’єднаної територіальної громади аудіовізуальних творів російських артистів, дії яких створюють загрозу національній безпеці України;
2) забезпечити виконання заходів, спрямованих на припинення публічного відтворення у клубах, на підприємствах, установах організаціях, закладах культури (незалежно від форм власності) на території громади аудіовізуальних творів російських артистів, дії яких створюють загрозу національній безпеці України.
2. Головному редактору (Краївській М.М.) оприлюднити розпорядження в черговому випуску народного часопису «Ходорівщина».
3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника міського голови (Мельник О.В.).
О.Т.Коцовський
Вик. Партика І.І.
Рішення виконавчого комітету
Відбулися засідання виконавчого комітету Ходорівської ОТГ, на яких розглядались звернення громадян, установ, організацій і були прийняті рішення.
27 червня 2018р.
*Прийняти до відома інформацію про стан благоустрою, що здійснює КП «Ходорівське УКГ» на території Ходорівської  ОТГ. КП «Ходорівське УКГ» забезпечити виконання плану робіт з благоустрою Ходорівської ОТГ на 2018 рік. Фінансовому управлінню Ходорівської міської ради забезпечити фінансування, запланованих робіт з благоустрою на території Ходорівської ОТГ.
*Організувати на території Ходорівської міської ради (ОТГ) громадські роботи соціального спрямування. Визначити перелік видів оплачуваних громадських робіт, які мають суспільно-корисну спрямованість, відповідають проблемам громади та його соціально-економічному розвитку:  благоустрій та озеленення територій населених пунктів, об’єктів соціальної сфери, зон відпочинку, культових споруд, придорожніх смуг, вулиць, парків, кладовищ;  роботи, пов’язані з будівництвом або ремонтом об’єктів соціальної сфери, комунальної інженерної інфраструктури; догляд за особами похилого віку, інвалідами, дітьми-сиротами; впорядкування місць поховання загиблих воїнів, меморіалів, пам’яток архітектури; надання консультацій (при наявності спеціалістів) щодо порядку отримання житлових субсидій та робота з документацією; інші доступні види трудової діяльності, які мають суспільно-корисну спрямованість і відповідають потребам Ходорівської міської ради (ОТГ).
*Прийняти в комунальну власність Ходорівської міської ради на баланс КП «Ходорівське УКГ» пам’ятник - Братську могилу в с.Юшківці Ходорівської ОТГ.
*Прийняти в комунальну власність територіальної громади на баланс ДП «Водоканал» дощову каналізацію міста Ходорова відповідно до акту приймання. ДП «Водоканал» забезпечити технічну експлуатацію дощової каналізації та її безперебійну роботу.
*КП «Ходорівське УКГ» прийняти на технічне обслуговування  зливові решітки на об’єктах благоустрою - дорогах державної та комунальної власності.
*Зняти з балансу КП «Ходорівське УКГ» житловий будинок № 10 (квартири №1, №2, №3, №4) на вул.Грушевського в м.Ходорові та передати його на утримання власникам квартир.
*Погодити проект рішення «Про затвердження правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення на території Ходорівської ОТГ».
*Надати дозвіл КЗОЗ «Ходорівська міська лікарня» на проведення зрізки двох дерев (ясен) на території міської лікарні згідно з актом обстеження зелених насаджень № 61 від 11.06.2018 р.
*Включити в перелік назв вулиць с.Добрівляни Загірочківського старостинського округу вулиці: Бічна, Шевченка. Затвердити перелік назв вулиць в селі Добрівляни: Набережна, С.Бандери, М.Грушевського, В.Стуса, Крута, Миру, І.Франка, Зелена, Верхова, Тиха, Польова, Загородня, Стадіонна, Шевченка, Бічна.
Затвердити перелік назв вулиць в селі Загірочко Загірочківського старостинського округу: Шевченка, М.Грушевського, І.Франка, Шкільна, Б.Хмельницького, Л.Українки, Центральна, Миру, В.Чорновола, В.Стуса, Молодіжна, Зелена, Середна, Польова, С.Бандери, Загородня, Коротка, Р.Шухевича.
*Скерувати голові Новострілищанської ОТГ вимогу щодо необхідності внесення змін до показників селищного бюджету на 2018 рік в частині збільшення видатків у вигляді міжбюджетних трансфертів, що передаються на утримання КЗОЗ «Ходорівська міська лікарня» Ходорівської міської ради, який надає вторинну медичну допомогу.
Доручити юридичному відділу виконавчого комітету Ходорівської міської ради підготувати проект додаткової угоди про внесення змін до Договору про міжбюджетний трансферт Новострілищанської селищної ради, укладений 28 листопада 2017 року між Новострілищанською ОТГ та Ходорівською ОТГ в частині збільшення суми коштів, що передаються у вигляді міжбюджетних трансфертів (субвенції).
* Тимчасово призупинити роботу закладів дошкільної освіти та дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів з 02 липня 2018 р. до 02 серпня 2018р.: ЗДО «Вишеньки» м.Ходорів; ЗДО «Ромашка» м.Ходорів; ЗДО «Веселка» с.Жирова; ЗДО «Ставочок» с.Грусятичі; ДП НВК №10 ім.Братів Олійників с.Піддністряни; ДП НВК №11 с.Чорний Острів; ДП НВК №23 с.Кам’яне. На час призупинення роботи ЗДО та ДП НВК провести поточні санітарні роботи в приміщеннях
* Надати дозвіл опікуну на укладення від імені підопічного договору купівлі-продажу автомобіля (Жигало Л.П.).
*Затвердити  подання опікунської ради про доцільність призначення гр. Сомика Р.В., 28.08.1992 р.н. опікуном над Кузиком Т.М., 03.10.1985 р.н., у разі визнання його недієздатним.
*Дати дозвіл на виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки та отримання в органах виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури будівельного паспорта для забудови земельної ділянки: гараж на вул. Стрілецькій, 28а/33 в м. Ходорові (Ревак П.В.); житловий будинок на вул. Грінченка, 5 в м. Ходорові (Кресан П.М.).
*Присвоїти адресу будівлі – гараж № 2, вул. Привокзальна,1 м. Ходорів (Куприн М.В.).
*Зарахувати на квартирний облік - включити в списки на першочергове отримання житла, учасника бойових дій Поповича Р.І., 1983рн., як такого, що потребує покращення житлових умов.
* Надати дозвіл на реєстрацію місця проживання Лужецької О.В., 07.05.2012 р.н., Лужецької Х.В., 25.02.2014 р.н., Лужецького В.В., 20.04.2016 р.н. в будинку, що знаходиться у власності релігійної громади УГКЦ «Собор Архистратига Михаїла» та розташований за адресою: вул. Б.Пастуха, буд. 3, с. Бортники.

10 липня 2018р.:
*Затвердити розподільчий баланс КЗОЗ “Ходорівська міська лікарня” Ходорівської міської ради Львівської області”.
*Погодити структуру:
Комунального некомерційного підприємства “Ходорівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини” Ходорівської міської ради Львівської області.
Комунального некомерційного підприємства “Ходорівська міська лікарня” Ходорівської міської ради Львівської області.
*Погодити штатний розпис:
Комунального некомерційного підприємства “Ходорівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини ”Ходорівської міської ради Львівської області.
Комунального некомерційного підприємства “Ходорівська міська лікарня” Ходорівської міської ради Львівської області.
* Прийняти на обслуговування у відділення соціальної допомоги вдома КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ходорівської міської ради одиноких непрацездатних громадян та громадян, що проживають самотньо: Голуб С.Т., 1955 рн., Голуба В.В.,1954 рн. (с. Вибранівка), Котинську М.І., 1949рн.(с. Демидів), Гуменну С.І.,1937 рн., Гуменного П.М., 1933рн. (с. Сугрів), Костишин І.П.,1959рн. (с. Новосільці), Голод М.І.,1943 рн. (м. Ходорів).
*Прийняти в комунальну власність Ходорівської міської ради на баланс КП «Ходорівське УКГ»: пам’ятник на честь скасування панщини (1848року) на вул.Шевченка в м. Ходорові; пам’ятник (погруддя) Б.Хмельницькому в с.Отиневичі.
*Дозволити Жидачівському районному спортивно-технічному клубу Товариства сприяння обороні України встановити зовнішню рекламу типу біл-борд розміром 1 х1м в  на  землях комунальної власності на перехресті вулиць Шевченка, Львівська та Грушевського в м.Ходорові.
*Затвердити кошторисну  документацію:
 «Поточний ремонт дороги по вул. І.Богуна  в м.Ходорів, Львівської області»;
 «Поточний ремонт обочини дороги по вул.Стрийській в м.Ходорів, Львівської області»;
«Поточний ремонт покрівлі Народного дому в селі Садки Жидачівського району, Львівської області».
 *Дозволити об’єднати квартири №1 та №2 в будинку №59 а на вул. Грушевського в м. Ходорові в єдиний житловий будинок і присвоїти йому адресу - будинок №59 а, вул. Грушевського, м. Ходорів (Марків Н.Я.).
*Дати дозвіл на виготовлення ескізу намірів забудови земельної ділянки для реконструкції житлового будинку на вул. Шашкевича,8 в с. Садки та отримання в органах виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури будівельного паспорта (Рак В.С.).
*Присвоїти адресу новозбудованим житловим будинкам: будинок №106 «а» вул. Зарічна с. Вибранівка (Василишин Р.В.); будинок №94 «а» вул. Зарічна с. Вибранівка (Колодій Р.С.).
*Передати у власність квартиронаймачам квартиру державного житлового фонду № 9 на провулку Львівський,3 у м. Ходорові (Кравців Р.З.).
А.Батирняк, заступник міського голови
 Юні науковці Ходорова – переможці конкурсу «Жінка й нація»

У Музеї історії релігії відбулася урочисте нагородження переможців Х1Х Молодіжного конкурсу науково-дослідних робіт імені Мілени Рудницької «Жінка й нація», який проводить Львівський відділ Союзу Українок.
Роботи конкурсантів оцінювали у трьох номінаціях: громадська і публіцистична спадщина видатних діячок жіночого руху; жінка в новітній історії України: громадсько-суспільній роботі, освіті та науці, мистецтві, політиці; визначні жінки нашого краю, громади та родини, їх роль в історії краю, особистому житті.
Участь у конкурсі взяли понад 200 молодих дослідників Львівщини, 20 з них визнані кращими. Особливо приємно, що у числі переможців дослідницькі роботи юних науковців Ходорова, які під керівництвом своїх наставників  - З.Б.Курінної та Л.Р. Гульцьо, вивчали життя та діяльність прогресивного жіноцтва нашого краю.
Учні опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 міста Ходорова - Олеся Коротовська (1 місце), Софія Микитин (11 місце), відкрили громадськості життя видатних жінок – А.Гошко-Кіт, Я.Стецько, які творили історію української держави. Анна Данилейко (11 місце) досліджувала діяльність жіноцтва Галичини у період Першої світової війни. Учениця Ходорівської ЗОШ №2 Соломія Марків (11 місце) у своїй науковій роботі проаналізувала діяльність Союзу українок Ходорівщини.
Науково-дослідницька, пошукова, творча робота учасників конкурсу імені Мілени Рудницької «Жінка й нація» сприяє залученню молоді до розбудови громадянського суспільства через усвідомлення ролі жінки у формуванні національної ідеї.
І.Лозинська,
голова Союзу Українок Ходорівщини

Канікули з Богом
З 23 до 29 липня у Ходорові, у церкві св. Косми і Дам»яна, четвертий рік поспіль діяв табір «Дякуючи Богу». Організували духовне дозвілля наших дітей семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа. Молоді наставники перетворили 7 днів життя 200 школярів (в т.ч. – діти із дитячого будинку «ЖИВА ПЕРЛИНА» с.Бортники) у пізнавально-повчальну феєрію, під час якої діти навчалися, пізнавали Бога, себе, ближнього, історію рідного міста.
З дітьми працювали заздалегідь підготовані семінаристами 20 аніматорів та 20 волонтерів, так званих «ангелів-охоронців». Я мала чудову нагоду поспілкуватися з одним з ідейників навчальної програми - ходорівчанином братом Романом Стойком, який розповів: «Програма табору цікава і насичена. Кожного дня наші діти беруть участь у богослужіннях, ходять на духовні бесіди. У таборі діє 10 гуртків: кухня, пластуни, ходорознавців, польської мови, малювання, церковного співу, танців, журналістики, спортивний, у яких юні жителі міста навчаються готувати їсти, видають свою газету, мандрують невідомими вуличками Ходорова. Діти справді захоплені і завжди готові допомогти».
Учасників табору поділили на три вікові групи: тих, хто ще не прийняв Святе причастя, школярі, які вже пізнали Святе таїнство і до 12 років, старші та необмежені віком дорослі. Групи ділилися ще на менші підгрупи, кожна з яких мала своїх волонтерів і аніматорів.
Семінаристи разом із аніматорами проводили з дітьми майстер-класи, конкурси, танцювали запальні банси, грали в ігри та багато спілкувалися. Впродовж дня діти могли приступити до сповіді і причастя. Для підлітків щовечора відбувалися кінопокази, обговорення на різну тематику, пісні під гітару і вечірні молитви. Для найменших семінаристи придумали навіть дитячу вервичку, яку малюки легко вивчили.
Всі дійства відбувалися у церкві СВВ.Безсрібників Косми й Дам»яна, на стадіоні «Будівельник», спортзалі ЗЗСО І-ІІІст. №1 м. Ходорова, ЦДЮТ.
У таборі працювала так звана «Таборова пошта». Протягом тижня діти анонімно писали листи своїм «таборовим» друзям, а після завершення – кожен отримав анонімного листа. В  останній день відбувся «Фестиваль подяки», на якому всі учасники показали свої таланти і вміння. Кошти для табору виділили парафії Безсрібників Косми і Дам»яна та Свв. Володимира і Ольги.
Духовно-відпочинкові табори є дуже цінним і популярним способом донести до дітей Бога, любов до свого краю, загальнолюдські цінності. Привертаючи увагу батьків, варто наголосити на великій користі для дітей провести частину літніх канікул у християнських таборах, де плекають людські чесноти, проводиться моральне навчання дитини.
Р.Урус
Івана Купала  в Бортниках
7 липня  підстав села Бортники сяяв барвами вишиванки. Свято Івана Купала, ведучими якого були Р.Баторик та Н. Гнатів, розпочалось із привітань заступника міського голови з гуманітарних питань О. Мельник і старости Бортниківського старостинського округу О.Гурді, які нагородили найстарших і наймолодших Іванів та Іванн. І. Баторик у своїй розповіді серцем доторкнулась до традицій святкування Івана Купала.
Радість подарували людям ансамбль «Надвечір»я» Народного дому с.Бортники, колективи народного танцю - «Лужанка» філії хореографічного класу Ходорівської дитячої школи мистецтв у с.Бортники (кер. В.Луців) та «Вихиляс» ХЦДЮТ (кер. В.Луців). Гурт «Забава» (Садки) та «Любисток» (Новосільці), М.Павлишин зворушили всіх виконанням пісенних творів.
Особливо цікавою була вистава, яку майстерно і неперевершено зіграли О.Гурдя (мати Горпина), О.Виноградов (Петро), Л.Хомусяк (дочка Олена), Н.Гнатів, О.Баковський, А. Князев (Голохвастов з друзями), В.Цукорник (Стецько), М.Гнатів (Гриць). Язичницькі народні вірування розкрили: Б.Сеній, Я. Богун, З.Кадюк (Русалки), І.Александрів (Водяник), Т.Романів (Мавка), М.Павлишин (Лісовик), О.Виноградов (Дід).
Дівчата пустили на воду вінки, а хлопці – зелене колесо зі запаленими свічками (його розкручують за сонцем, що символізує  круговий рух сонця по небу). Зацвіла на березі річки Луг у піснях «Ромашка» (кер. У.Абрамів) – аматорський дівочий народний ансамбль Палацу культури м.Ходорова, розквітла папороть у пісні «В ясну ніч на Івана Купала» у виконанні сестер М. та Ю. Ратич. Присутні, на запрошення Б.Вівчарського, спільно виконали пісню «Заспіваймо пісню про Україну».
Духмяний липневий вечір завершився козацьким кулішем, яким пригощали учасників дійства кухарі Г.Мартинів, Г.Хомчак, М. Шумська.
Висловлюємо вдячність за допомогу у проведенні свята Ходорівській міській раді, відділу культури, М. Подвайцятник, С.Подвайцятник, В. Трендяк, О.Гурді, директорові Народного дому В.Цукорнику.
Я.Дилин

Сюди повертаємось із мандрів далеких …

Зустріч з відстанню у півстоліття
 14 липня 2018 року дороги 34 випускників 1968 року злилися в одну-єдину, яка повернула їх у дитячі, юнацькі роки і провела до храму науки - Ходорівської середньої школи №1. Минуло 50 років з того часу, як школа відкрила перед нами двері у доросле життя. Альма-матір за півстоліття помітно «помолоділа». Порівняти школу юності із сьогоднішню нам допомогла директор Н.Голованич, також випускниця Ходорівської СШ №1.
Спільна молитва у шкільній капличці, молебень за здоров’я вчителів і випускників у церкві Свв. Косми і Дам»яна духовно окрилили присутніх, додали снаги і віри в те, що все буде добре у кожного з нас і в нашій країні. На жаль, не змогли прийти ті, хто вирушив у дорогу, з якої нема вороття, залишивши по собі тихий смуток втрат, світлі спогади у наших серцях. Пам»ять про них вшанували хвилиною мовчання.
Летять роки. Вже дорослі діти, є онуки, у декого - правнуки, але ми завжди з вдячністю згадуємо наших наставників, які дарували світло добра і життєвої мудрості цілим поколінням. Слова щирої шани, сердечної вдячності звучали у цей день на адресу К.Д.Легенької, М.С.Качора, Л.Ф.Боднар, які завітали на свято. Мудрі і чуйні вчителі з гордістю дивилися на нас – робітників, лікарів, вчителів, економістів, інженерів, адже на житейських стежках ми примножили ті цінності, яких вони нас навчали.
Кажуть, що доля вчителя – одна з найважчих. Щоб ним стати, слід, перш за все, мати велике серце і безмежну любов до дітей. Справжній вчитель завжди трохи загадка.
Катерина Дмитрівна Легенька ЇЇ життя, як веселка, як квітка-семицвітна, як пурпурове вітрило, що несе на хвилях добра. Вона вміє не лише слухати й чути, але й підтримати, розрадити, заспокоїти.
Ліана Федорівна Боднар - вчитель від Бога. Любить життя у всіх його проявах. Секрет її успіху - у наполегливості, вмінні перемагати і навчати цьому своїх вихованців, бути завжди у творчому пошуку, іти попереду.
 Михайло Степанович Качор – вчитель біології. Любить природу, завзятий мисливець, чудовий музикант. Вимогливий, ввічливий, коректний. Йому не заздрять - ним захоплюються, його наслідують. Хіба це не найголовніше у професії вчителя?!
Вчитель англійської мови Альберт Альбертович Надь (з певних причин не зміг бути на зустрічі) - яким його пам’ятаємо? Статний, елегантний, мудрий, вимогливий до себе й інших. Ним захоплювалися, його обожнювали….
Шановні наші любі вчителі!
Ми вдячні вам за мудрості посіви
За те, що живете на цій землі,
І передали нам усе, що знали й вміли.
Низький уклін, за все добро, що ви зробили нам - ми перед вами у неоплатному боргу!
Свято спогадів і сподівань добігло до завершення. Кожен з нас повертався додому переповнений враженнями і щирим бажанням зустрітися вкотре.
Л.Хлопоніна,
випускниця 1968 року Ходорівської середньої школи №1


Зустріч через 60 років!
Завжди приємно завітати до рідної школи, зустрітися з однолітками і згадати шкільні роки - безтурботний час дитинства і юності, перші успіхи і невдачі, самостійні кроки у доросле життя… Саме таку нагоду мали ми, випускники 1958 року Ходорівської середньої школи №1, 28 червня 2018 року на ювілейному вечорі-зустрічі. Той день для нас став надзвичайним: 32 колишніх учнів через 60 років із задоволенням повернулися на острівець дитинства - у рідну школу №1.
Програма зустрічі була дуже насиченою і сповненою сюрпризів завдяки її організаторам - Ю.Коцовській, М.Скварко, О.Лозинському. Спочатку «школярі» із 60-річним стажем завітали до рідної школи №1, де відчули подих безтурботного дитинства. У церкві Св. Косми і Дам»яна  о.Мар»ян відправив молебень, побажав випускникам здоров»я і Божої опіки. Опісля всі відправилися на оглядини церкви 111 тисячоліття Свв.Володимира і Ольги.
 Ділилися враженнями, спогадами, розповідали давні шкільні веселі історії вже за спільним столом у колибі «Водна». Заслужений працівник культури України Ю.Коцовська підготувала для своїх однокласників незабутній творчий подарунок – міні концерт народних колективів Ходорова. Незабутнє враження на колишніх школярів справив танець «Дзвіночки» у виконанні народного ансамблю танцю «Наддністрянка» (кер. – засл. працівник культури України Ю.Коцовська), солістами якого були граційні, молоді душею Ю.Коцовська та М.Костур – люди, які все своє життя присвятили мистецтву. Їх виконавська майстерність й акторська гра була оцінена бурхливими і щирими оваціями ровесників.
Мелодійні піснеспіви подарували присутнім учасники народного ансамблю «Ромашка» (кер. У.Абрамів), В.Андрушків, Х.Вівчар. Запальні українські мотиви «Наддністрянки» зробили дійство жвавим, динамічним і душевним.
Надзвичайно хвилюючим було завершення свята – вальс у виконанні учасників концерту і випускників 1958 року.
Життя, наче потяг, який стрімко несеться вдаль. Ми всі маємо сім»ї, різні професії, але завжди нас об'єднуватиме навчальний заклад, у якому пройшли кращі роки. Ця зустріч залишиться приємним спогадом на довгі роки.
Л.Когут,
випускниця 1958р. Ходорівської школи №1

Пізнаючи рідний край: сплав Дністром
Україна – мальовничий край лісів, рівнин, гір, річок, озер і ставів, історичних і культурних пам’яток. У цьому вкотре переконуємося, слухаючи захопливу розповідь наших земляків про сплав на плотах Дністром.
14-16 липня В.Олеськів, Т.Данилів, З.Васильковський, Р.Краївський здійснили захоплюючу подорож на надувному плоті ТС-10 по Дністрі. Це вже Вп’яте ходорівчани мандрують однією з найбільших річок Європи. 65-кілометровий сплав Івано-Франківською та Тернопільською областями розпочали у Єзуполі на річці Бистриця. «Метою нашої подорожі було активне та змістовне проведення вихідних днів, вивчення історії, культури і природи рідного краю, - розповідає ініціатор мандрівки В.Олеськів.
Наші земляки відвідали с.Маріямпіль Галицького району, де оглянули руїни замку Яблоновських (ХVІІ ст.), колишній монастир капуцинів з костелом XVIII століття, перетворений на в'язницю, дендропарк, дуб, під яким, за переказами, відпочивав Симона Петлюра; с. До́вге Тисменицького району, розташоване у мальовничому куточку на межі Тисменицького, Галицького районів Івано-Франківської області та Монастирецького району Тернопільської області (єдиним засобом сполучення обох частин села, які розділяє Дністер, є човен); с.Букі́в Тлумацького району, біля якого на правому березі Дністра видніються гірські породи мезозойської ери (унікальні і єдині не тільки на Волино-Подільській плиті, але й на значній площі Східно-Європейської платформи); побували на гідроелектростанції, зведеній на річці Золота Липа у селі Золота Ли́па; центрі дельтапланерного та парапланерного спорту – с.Ода́їв Тлумацького району; на найбільшому острові Дністра - селі Горигля́ди Монастирецького району Тернопільської області; у с.Бу́дзин  Тлумацького району, розташованому на річці Будзин (правий берег Дністра) в долині між двома великими скелями.
Зацікавили ходорівчан населені пункти Монастирецького району Тернопільської області: с. Ві́стря - дерев'яною церквою Пресвятої Богородиці (1873 р.) та костелом, розташоване у місці впадання річки Коропець у Дністер смт. Коропе́ць — дендропарком, дерев'яними церквою Успіння Пресвятої Богородиці, дзвіницею, палацом графів Бадені та костелом святого Миколая.
Кінцевим пунктом маршруту було село Делева́ Тлумацького району Івано-Франківської області.
Як бачимо, цікаво і змістовно провести час можна, не виїжджаючи за межі держави.
Р.Урус

Мистецький калейдоскоп
Впродовж липня у Ходорові й околицях Михайло Хома (DZIDZIO) проводив зйомки комедії «DZIDZIO Перший раз». Ця подія викликала неабиякий ажіотаж серед прихильників творчості відомого співака. Вони у дощ і спеку годинами очікували на кількахвилинні перерви у зйомках, щоб отримати омріяний автограф.
Це вже другий повнометражний фільм М.Хоми. Минулого року він зняв фільм «Контрабас», що зібрав більше 22 мільйонів гривень в прокаті. Авторство ідеї комедії «DZIDZIO Перший раз» належить самому Дзідзьові. Творці переконані, що «комедія нікого не залишить байдужим, бо тема унікальна і така, якої ще ніколи не було у фільмах Михайла Хоми». Прем’єра фільму «DZIDZIO Перший раз» відбудеться у 25 жовтня 2018 року.
14 липня художні колективи Ходорівської ОТГ: народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Любисток» НД с.Новосільці (кер. І.Костишин), хореографічний ансамбль «Вихиляс» Ходорівського ЦДЮТ (кер. В.Луців) та керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету Ходорівської міської ради Х.Вівчар взяли участь у фестивалі "ДИЗАЙН ВИШИВАНКИ", що відбувся у м.Львові, презентуючи у концертній програмі сценічні костюми ПП «Рута Студія-Дизайн» (дизайнер Оксана Парута).
15 липня жителі с.Чорний Острів, 22 липня жителі с.Бориничі Чорноострівського старостинського округу Ходорівської ОТГ насолоджувались мистецтвом народного аматорського фольклорного ансамблю «Юшківчанка» НД с.Юшківці Дев’ятниківського старостату (кер. А.Медвідь). Колектив, який 16 років тому (2002р.) здобув звання «народний», глядачі обдаровували гарячими оплесками.
16 липня, у приміщенні народного дому села Грусятичі відбувся концерт народного аматорського фольклорного колективу «Барвінок» с.Грусятичі (кер. М.Афтаназів, О.Кресан) з нагоди першої річниці присвоєння колективу почесного звання «народний».
Х.Вівчар,
 керівник відділу культури, туризму і охорони культурної спадщини 
Обласний чемпіонат: ФК «Вовчатичі»
14 квітня стартувала першість області з футболу 2018 року у чотирьох лігах: найвищій - прем»єр-лізі, першій, другій і третій. У перших трьох лігах поряд із дорослими виступають юнацькі колективи, у третій – тільки дорослі. Ходорівську ОТГ представляють ФК «Ходорів», «Бори» (Бориничі), ФК «Вовчатичі», Гніздичівську ОТГ - «Кохавинка» (Гніздичів), м.Жидачів - «Пульс-Авангард».
Найприємнішою подією футбольного сезону 2018 року стала участь в обласному чемпіонаті футбольної команди села Вовчатичі, за що щирі слова подяки головному спонсору і президенту клубу П. Юськіву, його колезі М.Радику, фермерському господарству «Любомир МГ». Тренери дорослого колективу ФК «Вовчатичі» Петро і Мирон Кутні, тренер юнаків – Святослав Пшик.
Цьогоріч у другій лізі першості області взяло участь 19 команд, розподілених за територіальним принципом на 2 групи. ФК «Вовчатичі», як і «Кохавинка», змагаються у групі «Б» (9 команд). Свій дебютний матч на обласній арені вовчатицькі футболісти провели 6 травня вдома проти Відник (2:2). У наступному турі - поразка у Сокільниках (3:7), далі - довгоочікувані «обласні» перемоги: вдома - над Великим Любінем (3:1), на виїзді - у Підбужі (3:2). Після цього три поспіль невдачі: вдома від Комарного (0:2) і Гніздичева (1:2), у Великих Глібовичах (0:7). Перше коло дорослий склад ФК «Вовчатичі» завершив на мажорній ноті - домашньою перемогою над Івано-Франковим (4:3).
Після першого кола доросла команда Вовчатич йде шостою серед дев»яти колективів: у 8 зустрічах 3 перемоги, 1 нічия, 4 поразки, різниця м»ячів 16:26, 10 очок. Лідерів двоє: Комарно, Великі Глібовичі – по 19 очок. На третьому місці Відники – 15, далі Сокільники – 13, Підбуж – 11, Гніздичів – 9, Івано-Франкове – 7, Великий Любінь - 0 очок. Кращим бомбардиром у першому колі у складі вовчатицької команди став Андрій Мовчанюк (4 голи), 3 голи забив Остап Охнич, по 2 - Ігор Паньків, Назар Яш, Андрій Мирка, по 1 – Юрій Курпіта, Юрій Кутний, Григорій Яворський.
Ще краще виступив у першому колі юнацький склад ФК «Вовчатичі». Він - п»ятий (3 перемоги, 2 нічиї, 3 поразки, різниця м»ячів 21:17, 11 очок). Як і в дорослих, лідерів тут двоє: Комарно – 21, Великі Глібовичі – 18 очок. Зовсім поряд Вовчатич Сокільники і Відники – по 12, Підбуж – 11, Гніздичів – 10, Іано-Франкове – 9 очок. Аутсайдер - Великий Любінь (1 очко).
Левову частку своїх очок вовчатицькі юнаки здобули на власному стадіоні: звитяги над Відниками (5:3), Великим Любліном (5:0), Комарно (3:1), нічия з Гніздичевом (1:1), єдина поразка від Івано-Франкового (4:5). У трьох зустрічах на виїзді – лише одне очко у Підбужі (1:1), поразки у Сокільниках (0:3), Великих Глібовичах (2:3).
Друге коло у групі «Б» другої ліги стартує 12 серпня. Про виступи у третій лізі ФК «Ходорів» і ФК «Бори» - у наступних номерах «Ходорівщини».
І. Маркевич


У РОЗПАЛІ ЗМАГАНЬ
Змагання першості Ходорівщини з футболу досягли свого екватора.
 У І лізі, після невдалого старту, набирає ходи дулібський «Сокіл», чому підтвердженням є дві впевнені перемоги над об’єднаною командою Старих – Нових Стрілищ «Промінь-Прикарпаттям» та сугрівською «Зорею» - з однаковим рахунком (5-0). Останні успішні виступи дозволили «соколам» очолити  турнірні перегони.
На відстані одного залікового бала від них розташувався загірочківський «Козак», який впевнено здолав у минулий ігровий день непоступливий колектив ФК «Городищенське» (4-1). Конкурентами згаданого дуету є камянський «Дністер», який завдав поразки «Променю-Прикарпаттю» (3-0), та чорноострівський «Острів». В обох команд залишаються не зіграні матчі, в т.ч. - між собою. Серед середняків першості прописались сугрівська та бортниківська «Зорі» і ФК «Городищенське». Передчасно зійшла з дистанції рудківська «Рода», не спромігшись записати до свого активу бодай очко.
Турнірна таблиця: Дуліби – 20, Загірочко – 19, Кам’яне – 18, Чорний Острів та Сугрів – по 13, Старі-Нові Стрілища – 10, Бортники і Городищенське –  по 9, Рудківці – 0 очок.
У нижчій за рангом лізі на вершині турнірної таблиці двовладдя. Після втрати очок у бойовій нічиї (3-3) команд лідируючої групи в Трибоківцях між місцевим «Рухом» і лучанським «Променем», їх наздогнала юшківецька «Юність», яка була сильнішою від опонентів з вибранівської «Галичини» (3-1). Вочевидь, саме це тріо і розіграє місця на п’єдесталі пошани у другій частині сезону у той час, як три інші колективи цього сикстету вирішуватимуть свої локальні завдання.
Турнірна таблиця: Юшківці та Лучани – по 21, «Рух» - 20, Дрохвичі - 13, Грусятичі – 8, Вибранівка -1 очко.
З метою підвищення інтересу до проведення змагань «гри  мільйонів» та вшанування Державних свят України, Асоціація футболу м. Ходорова започаткувала проведення літнього кубка Ходорівщини – Кубка Незалежності. Матчі першого етапу цього турніру принесли перші несподіванки: завчасно зійшли з дистанції Промінь-Прикарпаття», у протистоянні в Юшківцях проти місцевої «Юності», нічия в основний час (3-3), в серії пробиття пенальті сильнішими були господарі (4-2). Через порушення вимог проведення регламенту з проведення змагань не побачимо надалі бортниківську «Зорю». Решта протистоянь принесли наступні результати: «Рух»-Кам’яне (1-3), Грусятичі-Дуліби (0-3), Дроховичі-Загірочко (2-5), Вибранівка-Сугрів (0-2), Городищенське-Рудківці (3-0).
На період літніх канікул Асоціація футболу м. Ходорова відновила змагання у дитячо-юнацькій лізі Ходорівщини.  Не дивлячись на малу кількість учасників, турнір набирає все більших обертів, викликавши чималий інтерес серед вболівальників та батьків юних та майбутніх батьків футболістів.
Турнірна таблиця:  Жирова - 6, Рудківці і Чорний Острів – по 3 очки.
Р.Піпа, голова федерації футболу Ходорівщини

Дитина народилася
Зареєстровані новонароджені громадяни об’єднаної громади:
04.06 – Кудлик Андрій Юрійович(Отиневичі)
05.06 – Балук Дарина Олегівна(Отиневичі)
07.06 – Костів Соломія Романівна(Ходорів)
08.06 – Щербанюк Дарія Степанівна(Ходорів)
15.06 – Ленишин Юстина Андріївна(Ходорів)
15.06 – Стефанюк Ілля Родіонович(Жирова)
23.06 –Галечко Дмитро Романович(Ходорів)
Щиро вітаємо батьків новонароджених немовлят.


Відійшли у вічність
Пішли з життя громадяни об’єднаної громади:
01.06 – Карпінська М.В., 1962рн.(Загірочко)
02.06 – Когут М.М., 1963рн.(Ходорів)
03.06 – Прокопяк С.І., 1938рн.(Жирова)
03.06 – Марушій В.М., 1945 рн.(Загірочко)
04.06 – Дук К.М.(Городище)
04.06 – Мигович Б.В., 1947 рн.(Ходорів)
06.06 – Погорілець Й.П., 1933рн.(Добрівляни)
08.06 – Горбачик Н.І., 1923рн.(Ходорів)
10.06- Проць С.І., 1967рн.(Бортники)
10.06- Михайлова К.А., 1942рн.(Бориничі)
10.06 – Белегай О.М., 1977рн.(Ходорів)
11.06- Жирій Л.В., 1940рн.(Ходорів)
11.06 – Боднарчук Г.П., 1931 рн.(Піддністряни)
11.06- Ціхівський І. Т., 1951 рн.(Вовчатичі)
11.06 – Петрик К.І., 1934рн.(Ходорів)
13.06 – Алфавіцький Р.І., 1977рн.(Ходорів)
14.06 – Матвіїв Я.В., 1937рн.(Ходорів)
14.06 – Гаврон Р.Д.,1962рн.(Ходорів)
14.06 – Олійник А.Б., 1983рн.(Городищенське)
15.06 – Григорчак Л.І., 1934рн.(Вовчатичі)
15.06 – Вей К.Г., 1927рн.(Дроховичі)
15.06 – Горошко Т. М, 1936рн.(Городищенське)
15.06 – Валінчевський М.Й., 1958рн.(Бориничі)
16.06 – Гурман М.-О.В., 1933рн.(Прибілля)
17.06 – Кімаченко К.І., 1939рн.(Ходорів)
18.06 – Атаманюк М.М., 1835рн.(Жирова)
18.06 – Льонгін Ю.Й., 1931рн.(Чорний Острів)
20.06  - Ханас С.Г., 1929рн.(Кам»яне)
20.06 – Вербовий Р.Є., 1959рн.(Бориничі)
21.06- Макар М.А., 1950рн.(Ходорів)
21.06 – Александрів Р.А., 1956рн.(Ходорів)
22.06 – Кузів Л.В., 1961рн.(Ходорів)
23.06 – Голуб А.М., 1929рн.(Бринці-Загірні)
24.06 – Деляновський Б.Є., 1959рн.(Ходорів)
25.06 – Басараб М.В., 1940рн.(Ходорів)
27.06 – Тітик М.Ф., 1951рн.(Жирова)
28.06 – Труш Р.С., 1951 рн.(Сугрів)
Щиро співчуваємо сім’ям померлих.

    

Немає коментарів:

Дописати коментар